Продажба на кола в Германия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Продажба на кола в Германия

Мнение от narf » 21 Фев 2015, 3:27

Здравейте на всички,

тъй като доста хора, посещаващи този форум, живеят в Германия, предполагам, че може да има някой запознат със следния казус. Студент съм в Берлин и карам лек автомобил, регистриран в България, не на мое име, но имам преведено пълномощно и на немски, тъй като нямам право да карам МПС на мое име тук с чужда регистрация. Както и да е, обмислям варианта да я обява за продаване и да си купя друга. Опитах неколкократно да се свържа с посолството ни тук за подробна информация дали въобще би бил възможен подобен вариант, тъй като в дните, когато работят не мога да го посетя на място, но никой не отговаря. Някой правил ли го е? Как се процедира в последствие с КАТ в България, отписване от данъчното, връщане на номерата?

младши ентусиаст
Аватар

Re: Продажба на кола в Германия

Мнение от mfandakov » 21 Фев 2015, 17:40

Имах и аз една кола в Берлин с БГ номера,закарах на една позната да я кара и на 2 месец отидох да си я прибера.Колата осъмна с едно паве в задното стъкло :mhihi: :mhihi: ,а брат ми до Мюнхен кара друга моя 3 години без проблеми.В Берлин си е проблем ,макар че и сега знам хора които карат с БГ номера,полицаите я бяха спрели и тя ми звъни и ми вика ,,ченгетата питат защо на тази кола тазовете са вързани с кабелни превръзки,,Гледаха като ошашавени и тя не знае защо са вързани тези тазове :D .Съвет от мен продай я на някой българин и не се занимавай с прехвърляне че не е лесно,или я качи на автовоз и у дома :yes:
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 21 Фев 2015, 23:09

Вариант 1 е да минеш TUV и да и сложиш немски номера. Цялата процедура ще ти се върже към 120-150евро, като си направиш застраховка месец за месец така ще ти излезе най-тънко.
Вариант 2 е след като минеш TUV и взимаш жълти или червени номера и веднага е пускаш за продажба.
Вариант 3 взимаш TUV слагаш и жълти номера и си харесваш друга кола от някаква автокъща и отиваш и правиш бартер. (този начин е най-кофти според мен поради ред причини).

Немците ти взимат БГ номерата и ти ги пращат в КАТ, а за данъчно като се прибереш тогава ще е отпишеш със задна дата.
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

Потребител
Аватар

Мнение от ChampioNbg » 23 Фев 2015, 6:28

Мисля, че най-добрият вариант е да се пусне колата в интернет без снимки на БГ регистрацията и със забележката, че колата ще бъде прехвърлена без номера с чисто нов TÜV. Така немеца няма да се уплаши от чуждата регистрация след като е сигурен, че колата е читава и не е открадната. Междувременно ще може да се кара колата и няма да е нужно да се плащат скъпите немски номера, застроховки и каско.

Обаче може ли да се вземе TÜV докато колата е още с БГ номера? TÜV-а на номера на колата ли се води или някак си на номера на шасито? Да не би да трябват транзитни номера за да се изкара TÜV? Трябва ли и прегледа за HU/AU за изваждането на зеленият плакет да се направи или то е вклучено към TÜV-а?

Тъй като и аз се интересувам по този казус разпитах в Автокъща и ми споменаха, че е нужно и изваждането на немски документи за технleическите данни на колата по параграф 21? Това наистина ли е още нужно? :roll: Това заедно с TÜV излизало към 250 Е.

mfandakov написа:Съвет от мен продай я на някой българин и не се занимавай с прехвърляне че не е лесно,или я качи на автовоз и у дома :yes:

@mfandakov - защо казваш, че прехвърлянето е проблемно, какво имаш предвид? Дори тук не е нужна заверката на договора пред нотариус. Иначе за самата продажба и прехвърляне нямало никакви проблеми, ми казаха в Автокъщата.

JOTTO_DEL написа:Немците ти взимат БГ номерата и ти ги пращат в КАТ, а за данъчно като се прибереш тогава ще е отпишеш със задна дата.

Коя служба трябва да ти взема БГ номерата по-точно? Ако е Zulassungsstelle-то (службата за регистрация), какво става ако махна БГ номерата и немеца си отиде там с договора, талоните на колата, TÜV (ако се води някак си на номера на шасито) и извадени немски документи по този параграф 21? Откъде ще разберат те, че колата се води регистрирана и в БГ или искат бележка, че е отписана от някоя данъчна служба? В случай, че те вземат и изпратят БГ номерата е всъщност добре за да не пита някой на някоя граница как си транспортирам БГ табели в багажа :mhihi: Но дали е сигурно, че номерата ще пристигнат и как КАТ ще даде свидетелство, за да може да се отчисли колата от БГ данъчното? Какво е нужно въобще за отчислението на кола от БГ данъчно?

:bchug:

Потребител
Аватар
Кара: BMW Е70 35sd
Мечтае да кара: x5 m50d
Детайли за колата: много хубава,много гиздава

Мнение от smeltera » 23 Фев 2015, 7:27

Здравей колега, не се занимавай с тюфове купи си друга и си карай а тази като се прибереш я отпиши и върни номерата тогава я продай тук.Също и собственика може да го направи ако е в БГ като му пратиш номерата и талоните,но после трябва да ти ги върне за продажбата (талоните).Те като я видят с БГ номера на тюфа и си скъсан :D освен ако нямаш някой връзка да бутнеш около.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mfandakov » 23 Фев 2015, 20:21

mfandakov написа:Съвет от мен продай я на някой българин и не се занимавай с прехвърляне че не е лесно,или я качи на автовоз и у дома :yes:

@mfandakov - защо казваш, че прехвърлянето е проблемно, какво имаш предвид? Дори тук не е нужна заверката на договора пред нотариус. Иначе за самата продажба и прехвърляне нямало никакви проблеми, ми казаха в Автокъщата.

А в автокъщата знаеха ли че документите на колата не са на името на човека ,който в момента се опитва да я продаде :D
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 23 Фев 2015, 20:31

smeltera написа:Здравей колега, не се занимавай с тюфове купи си друга и си карай а тази като се прибереш я отпиши и върни номерата тогава я продай тук.Също и собственика може да го направи ако е в БГ като му пратиш номерата и талоните,но после трябва да ти ги върне за продажбата (талоните).Те като я видят с БГ номера на тюфа и си скъсан :D освен ако нямаш някой връзка да бутнеш около.

Двама мой познати минаха през тази процедура от БГ номера през TUV и взимане на немски номера. Най-интересното, е че те минаха TUV без проблеми, а мен ме върнаха макар, че бях с немски номера. Така, че хората си гледат съветсно работата и щом колата всичко и е ОК си минаваш TUV независимо с какви номера си. Друг е въпроса ако идеш при някой турчин там си е възможно да ти поискат някои лев за да минеш. :mhihi:

ChampioNbg написа:Коя служба трябва да ти взема БГ номерата по-точно? Ако е Zulassungsstelle-то (службата за регистрация), какво става ако махна БГ номерата и немеца си отиде там с договора, талоните на колата, TÜV (ако се води някак си на номера на шасито) и извадени немски документи по този параграф 21? Откъде ще разберат те, че колата се води регистрирана и в БГ или искат бележка, че е отписана от някоя данъчна служба? В случай, че те вземат и изпратят БГ номерата е всъщност добре за да не пита някой на някоя граница как си транспортирам БГ табели в багажа :mhihi: Но дали е сигурно, че номерата ще пристигнат и как КАТ ще даде свидетелство, за да може да се отчисли колата от БГ данъчното? Какво е нужно въобще за отчислението на кола от БГ данъчно?

Точно в Zulassungsstelle-то си предаваш БГ номерата поне така беше през 2013г. във Франкфурт.
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

Потребител
Аватар

Мнение от ChampioNbg » 24 Фев 2015, 0:58

mfandakov написа:А в автокъщата знаеха ли че документите на колата не са на името на човека ,който в момента се опитва да я продаде :D

Ами не :mhihi: Ама аз си имам пълно пълномощно както за продажба така и за регистрация специално за Германия. :) То и този в автокъщата разказва как така прехвърлили БГ кола и после собственика завел дело срещу него, че не си бил получил парите от посредника, така че ако го прави това само пред нотариус. Иначе каза, че няма проблеми, а пред автокъщата имаше една джипка с БГ Русенска регистрация и каза че в Берлин масово българи и румънци си карат така.

smeltera написа:Здравей колега, не се занимавай с тюфове купи си друга и си карай а тази като се прибереш я отпиши и върни номерата тогава я продай тук.Също и собственика може да го направи ако е в БГ като му пратиш номерата и талоните,но после трябва да ти ги върне за продажбата (талоните).Те като я видят с БГ номера на тюфа и си скъсан :D освен ако нямаш някой връзка да бутнеш около.

Тоест->
вар.1: прибирам се, отрегистрирам я и с транзитни номера за 30 дни (представа за цени?) и я връщам тук. Минава се TÜV, евентуално този параграф 21 за немски документи и немеца може да си я регистрира в Zulassungsstelle
вар.2: Изпращам талони и номера на собсвтеника в БГ, той я отрегистрира и ми праща само талоните. След което направо за ТÜV и номера. Ще може ли така без да се взимат немски транзитни номера или някой може да се сърди така по тукашната бuурокрация?

JOTTO_DEL написа:

Двама мой познати минаха през тази процедура от БГ номера през TUV и взимане на немски номера. Най-интересното, е че те минаха TUV без проблеми, а мен ме върнаха макар, че бях с немски номера. Така, че хората си гледат съветсно работата и щом колата всичко и е ОК си минаваш TUV независимо с какви номера си. Друг е въпроса ако идеш при някой турчин там си е възможно да ти поискат някои лев за да минеш. :mhihi:

ChampioNbg написа:Коя служба трябва да ти взема БГ номерата по-точно? Ако е Zulassungsstelle-то (службата за регистрация), какво става ако махна БГ номерата и немеца си отиде там с договора, талоните на колата, TÜV (ако се води някак си на номера на шасито) и извадени немски документи по този параграф 21? Откъде ще разберат те, че колата се води регистрирана и в БГ или искат бележка, че е отписана от някоя данъчна служба? В случай, че те вземат и изпратят БГ номерата е всъщност добре за да не пита някой на някоя граница как си транспортирам БГ табели в багажа :mhihi: Но дали е сигурно, че номерата ще пристигнат и как КАТ ще даде свидетелство, за да може да се отчисли колата от БГ данъчното? Какво е нужно въобще за отчислението на кола от БГ данъчно?

Точно в Zulassungsstelle-то си предаваш БГ номерата поне така беше през 2013г. във Франкфурт.

Благодаря много за информацията! Можеш ли да кажеш и нещо повече след като получи TÜVa:
- какво трябваше да се направи още (параграф 21 за немски документи?)
- новият собственик направо немски номера ли си сложи
- имаше ли проблеми при отписването на колата в БГ (пристигнаха ли номерата нормално ; взе си бележка за което от КАТ ли ; в данъчното не искаха ли талона на колата?)

Мерси много, колеги :bchug:
Последна промяна ChampioNbg на 25 Фев 2015, 6:05, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от JohnnyBlack » 24 Фев 2015, 1:00

Точно така, в Zulassungsstelle-то ти взимат БГ номерата и повече не се занимаваш. Пращат ги в БГ и като се прибереш в БГ само си вземеш бележката от КАТ за пред данъчните, не е нужно да правиш друго.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 24 Фев 2015, 12:34

Между другото, колега, аз лично разбрах, че имаш пълномощно, само за да управляваш автомобила, а не и да извършваш разпоредителни действия с него, както и каквито и да било други, освен управлението му. Много силно се съмнявам някой в Германия да се съгласи да закупи такъв автомобил, а още по- малко пък да минава прегледи и смяна на номера. Първото, което трябва да направиш е да се сдобиеш с пълномощно, преведено и заверено, за извършването на съответните действия. След това вече, правиш каквото счетеш за удачно.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от ht63 » 19 Май 2015, 20:49

Здравейте,
продадох си колата успешно в Германия, но някой, който също е минавал през процедурата ще каже ли за колко време номерата и талоните стигат обратно в България и къде в КАТ трябва да отида за бележка?Малко съм скептичен и ми се струва, че няма да се случи както трябва това...

Назад към Извън Темата