норвегия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e60 e30 turbo

норвегия

Мнение от ///ivanE30 » 23 Фев 2015, 9:39

Колеги места се да работя и живея в норвегия берген ..някои има ли информация за тази малко позната държава ....телефонни разговори цени и на услуги и ядене...сякакво онфо ще ми бъде от полза
bedrock city racing

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: норвегия

Мнение от zvetiko » 23 Фев 2015, 10:07

///ivanE30 написа:Колеги места се да работя и живея в норвегия берген ..някои има ли информация за тази малко позната държава ....телефонни разговори цени и на услуги и ядене...сякакво онфо ще ми бъде от полза

Заповядай колега и успех: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=172815

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 23 Фев 2015, 11:02

информация има колкото искаш в нета.моя съвет е ако нямаш намерена работа да се приместиш по към осло.в Берген вали почти всеки ден :paranoid:
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 23 Фев 2015, 11:12

magareto_yori написа:информация има колкото искаш в нета.моя съвет е ако нямаш намерена работа да се приместиш по към осло.в Берген вали почти всеки ден :paranoid:
Държи световен рекорд по дъжд нонстоп -над 100 дни :shock: :mrgreen:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от ///ivanE30 » 23 Фев 2015, 12:30

Имам усигорена работа и жилище ....по скоро ми трябва инфо от първа ръка за евтини магазини възможности за допълнителна работа почивните дни и тн...а за валежите съм свикнал за 8 месеца на океана
bedrock city racing

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 23 Фев 2015, 13:07

ЛИДЛ е евтинкото, бирата по магазините е макс 3 процента.Всичко по-силно е само в държавния магазин за алкохол,който не е с много гъвкаво работно време.Кръчми ,цигари ,таксита са скъпи.Горивата също,но не толкова фрапиращо ,както първите три .
Храната е относително евтина :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар

Мнение от ///ivanE30 » 23 Фев 2015, 17:36

А телефони до бг ? Сега от англия звъня и ми е дори по евтино отколкото някога ми е било в бг...има ли такива оператори там
bedrock city racing

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 23 Фев 2015, 17:45

///ivanE30 написа:Имам усигорена работа и жилище ....по скоро ми трябва инфо от първа ръка за евтини магазини възможности за допълнителна работа почивните дни и тн...а за валежите съм свикнал за 8 месеца на океана

за магазините лесно ще се оправиш като идеш на място, не го мисли това.

ето ти един сайт с разни обяви за всевъзможни неща:

http://www.finn.no/
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 23 Фев 2015, 19:19

лидл в Норвегия няма.Не просъществува.Общо взето цените са на един хал във всички магазини.от време на време има оферти.техниката доста пъти е по евтина от бг.Колите са скъпи,горивото бих казал е в пъти по евтино от Бг ако сравниш доходите.Услугите са скъпи.В автосервиз един час е около 90/100 евро в нормален сервиз.
за операторите,жена ми ползва Телио и за около 330 крони на месец има 500 минути до БГ и неограничени в Норвегия.Може да има и по евтини! Общо взето ако си се хванал да работиш на бяло цените не трябва да те притесняват,особено ако си сам. Здравеопазването е безплатно,плаща се около 200 крони такса при преглед.Зъболечението е безплатно до 18г,след това платено. Глобите са солени-опичай си акъла :mrgreen:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

Мнение от intention » 23 Фев 2015, 23:21

Колега не обръщай цените в лева че ще ти стане лошо.
Свиква се бързо.
Пазаруване най-добре веднъж на 1-2 седмици в комбинация с пътуване до Швеция/Дания/Финландия и от там. Ние сме в Тромсьо ако ти се ходи по - на север.
Всякакъв план с неограничено 3G ще ти свърши работа за звънене, вайбър и скап(сложени на комп в България) а от там през телефона и всичко излиза супер. Ние сме на Теленор ще проверя плана и ще пиша допълнително.
Ако пазаруваш по магазините от сорта на Europris/Eurospar (или само Spar) /Rema1000. Има доста промоции ще се ориентираш по червени етикети но гледай срока на годност.
Петък и събота излизат доста неща заради почивната неделя.
Горивото неделя е по-евтино, с минимална разлика но пък ако системно зареждаш неделя се спестява.
Би ли спделил каква работа си намерил?

Ако имаш проблеми с документи и тем подобно, помагали сме на доста хора с тези неща и процедурите са ясни, ще ударим едно рамо!

Норвежкия се учи за около 3 месеца ако си мотивиран и се отпуснеш да говориш.

Ако ще пращаш кеш към България , най-често се поозва ПИБ понеже поддържат сметки в крони, курсовете им са добри при обмен на 5000+ крони в лева. Ако сумите са по-малки, по-добре да се теглят кеш и в обменните бюра като тавекс например.

Ако обмисляш да живееш там по-дълго плащай , по-високи данъци, на гоеишна основа връщат надплатеното с лихви.

Ако имаш каквито и да е въпроси, пиши , ще се радвам да помогнем!
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 24 Фев 2015, 0:15

magareto_yori написа:лидл в Норвегия няма.Не просъществува.:
извинявам се- АЛДИ имах предвид!
Колега intention ,3 месеца или година и 3 месеца за да проговориш норвежки?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 24 Фев 2015, 1:04

Bogat-Beden написа:
magareto_yori написа:лидл в Норвегия няма.Не просъществува.:
извинявам се- АЛДИ имах предвид!
Колега intention ,3 месеца или година и 3 месеца за да проговориш норвежки?

годината и 3-те месеца са за датския :mhihi:

иначе до колегата, ако ще взима кола да си вземе бележка от бг застраховател за стажа :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от intention » 24 Фев 2015, 1:31

Както написах ако се отпусне човек да говори са нужни 3 месеца, 55 годишна жена с нормална мотивация и плахи опити за говорене го научи за около 3 месеца до ниво ежедневна употреба без прибягване до английски думи.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 24 Фев 2015, 18:00

И Алди не съм виждал в Норвегия :mhihi: Иначе за 3 месеца норвежки :shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от intention » 24 Фев 2015, 20:31

aldi и аз не съм виждал, иначе spar/eurospar europris rema1000 kiwi coop

съвсем сериозен съм колега 3 месеца, горе долу времето се разделя 50/50 граматика и думи за речников запас

Следваща

Назад към Извън Темата