норвегия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: норвегия

Мнение от alekangg » 24 Фев 2015, 21:27

Чудя се какво се хванахте за 3те месеца. Да, за 80% от хората това е абсурдно малко време, но има хора, които учат много лесно езици.
Ако трябва да се даде средно време, то е в пъти повече за всеки един език, който се започва от А и Б.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 24 Фев 2015, 22:59

чудиш се, щото може би не ги знаеш от близо скандинавските какви са :lol:
Румънците масово проговарят испански за под 6 месеца, НО техния роден е близък,все пак са една езикова група.

Както и да е ,за мен човек да проговори скандинавски език за 3 месеца ,или има много добра база(например друг език от групата) или е почти гении,или и двете :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

Мнение от intention » 25 Фев 2015, 15:09

Колеги явно всях някакъв лек смут с това изкаване, жената има перфектен английски и това може би е помогнало до една или друга степен.

От личен опит мога да кажа че в момента в който слушайки разговор можеш да отделиш думите и да ги асимилираш, то останалото е граматика за да построиш изречение словоред и речников запас.

Темата на колегата е за друго, не за колко месеца се учи езика.
Нека кой с каквото може бъде полезен с конкретно инфо
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 02 Мар 2015, 0:04

Езика е хубаво нещо, но зависи какво работиш и в каква ежедневна среда. Много турчаля работят по цяла европа и грам не знаят местният език, но се оправят, щото от вкъщи на работа и обратно, а когато са навън пак са с техните хора и се оправят. Основният език който трябва да се владее на доста добро ниво е Английския и точка. Все пак зависи всичко от средата и потребностите. И в Англия даже като съм бил преди време хора които не знаят бъкел Английски когато отидат на бар казват "Биър", а когато искат да си купят цигари казват "Табак" или "Цигар" и правят знака и всичко е ток и жица. Важното е да си оправен, другото бошлаф работа.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 20 Юли 2015, 7:29

Здравейте колеги,
Искам да използвам темата за да попитам за друга скандинавска страна - Швеция. Моля, ако някой има впечатления, да сподели - особено тривиалните неща, като работа и условия за живот.
Благодаря,
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Юли 2015, 13:55

Малко встрани от темата. Нямам идея за колко време отивате, но заинтересували ли сте се от климата? Лято, зима... Колко часа продължава денят през ноември-февруари? Колко време ще можеш да издържиш на този ритъм?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 25 Юли 2015, 14:50

Писах в съседната тема, няма идеално място! Преценете добре всичко, не гледайте само едно или две неща, особено, ако става дума за постоянно живеене, без значение къде мислите да ходите. За няколко месеца или година може да се изкара навсякъде.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 25 Юли 2015, 15:34

BMW_POWER написа:Малко встрани от темата. Нямам идея за колко време отивате, но заинтересували ли сте се от климата? Лято, зима... Колко часа продължава денят през ноември-февруари? Колко време ще можеш да издържиш на този ритъм?
Скандинавия е дълго и много разтегливо географско понятие-от Юга (където климата е изключително мек,със много малки годишни амплитуди и почти никакъв сняг зимата :idea: ) до истинския Север,зад полярния кръг,където няма нужда от коментар :ok:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Юли 2015, 17:23

Така е, ама под "мек" климат се разбират доста разтегливи понятия. Да, не е -40С, ами е -5С, ама като завали и се стъмни и така няколко месеца ... Влагата, сумрака, дъжда и липсата на нормална светлина могат да побъркат човек. Мисълта ми е, че на някои хора им избиват лагерите. Виждал съм го.
Успех все пак!

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 25 Юли 2015, 18:17

E то местните са топ самоубиици,алкохолози и пият кафета със литри,какво остава за пришълец.
Пак казвам (като футболистите :mhihi: ),на юг има само дълъг ден лятото (по скоро 2-3 часова нощ..),но зимата си е ОК,деня е с около 30на минути-час по-къс от нашия.Сега,че подухва целогодишно и вали всеки втори ден спор няма :mrgreen:

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 25 Юли 2015, 20:58

Аз съм 100км под Осло и не помня зимата да е било под минус 15 и то за не повече от две седмици.сняг почти няма,а когато има дори и да е метър пътищата са на асфалт!Миналата зима си беше около 0та. Зимата денят е като в БГ незнам дали има и час разлика.Лятото е светло до около 22.00 като после се смрачава до към 3 и после пак е светло,което за мен е най-якото нещо в Норвегия! Температурите варират от около 15 до 30,като нормалнотот е около 20.Вятър наистина духа,но аз го виждам като проблем само като ходя да си хващам скумрия примерно.иначе ми е се тая. За валежите зависи къде си.има места където наистина много вали,но никой не го карат на сила да ходи там.от друга страна,многото валежи гарантират 100% производство на електроенергия,което за мен значи чист въздух. Общо взето нещата са такива каквито си ги направиш и много зависи с каква нагласа си. Определено е топ дестинация ако си наясно със себе си.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 26 Юли 2015, 0:18

Бях две седмици януари месец в Малмьо. Скъпичко беше, но ми бяха дали командировачни та не ме болеше.
Единственото, което не ми хареса, беше че в два часа на обяд става тъмно. Към 8:00 изгрее слънцето и в 14:00 мрак. Това много ме депресираше и честно си признавам едвам изкарах две седмици.

В центъра на града е хубаво. Готини хора, чисто, подредено, все нови коли, хубави заведение, безумно скъпо (минералната вода, струваше повече от бирата :mhihi: ) Към 800 крони на ден ми беше само яденето, без да съм ял изчанчени нещо. Закуска безплатна в хотела. После 250 крони на обяд си поръчвах порция дюнер с безалкохолно. Вечер под 400 крони, в най-добрия случай, не падах за една пържола с 1-2 бири и някакво мезенце. Зеленчуков чипс най-вече :D

Мръднеш ли 2-3 километра извън центъра, почва гетото. Всякаква сган там. Колегите ме бяха предупредили изрично да не ходя натам, само в центъра да се разхождам. Много цигани, пакистанци, румънци и всякаква друга паплач.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 26 Юли 2015, 1:58

magareto_yori написа:Аз съм 100км под Осло и не помня зимата да е било под минус 15 и то за не повече от две седмици.сняг почти няма,а когато има дори и да е метър пътищата са на асфалт!Миналата зима си беше около 0та. Зимата денят е като в БГ незнам дали има и час разлика.Лятото е светло до около 22.00 като после се смрачава до към 3 и после пак е светло,което за мен е най-якото нещо в Норвегия! Температурите варират от около 15 до 30,като нормалнотот е около 20.Вятър наистина духа,но аз го виждам като проблем само като ходя да си хващам скумрия примерно.иначе ми е се тая. За валежите зависи къде си.има места където наистина много вали,но никой не го карат на сила да ходи там.от друга страна,многото валежи гарантират 100% производство на електроенергия,което за мен значи чист въздух. Общо взето нещата са такива каквито си ги направиш и много зависи с каква нагласа си. Определено е топ дестинация ако си наясно със себе си.

същото нещо е и в Дания, само дето валежите не са толкова колкото се очаква (особено ако сравниме с БГ от последните години).
миналото лято плувахме в морето (ама беше извънредно топло де).

тука за последните 5 години никога не съм виждал градушка :)
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата