Съвети за жилищен кредит?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320d sedan '04
Мечтае да кара: e46 CSL

Съвети за жилищен кредит?

Мнение от hotride » 22 Мар 2015, 23:43

Здравейте, намислил съм да взема 50 000 лв. - 60 000 лв. за срок около 20-25 години за закупуване на апартамент. Четох из нет-а различните оферти от банките, но друго си е съвет от човек, който е взел и изплаща. Всеки съвет ще ми бъде от полза и благодаря предварително! :bchug:

пс: ако на модераторите не им се понрави темата... трийте :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d

Re: Съвети за жилищен кредит?

Мнение от AngelG » 23 Мар 2015, 3:03

Моят съвет е - НЕ ВЗИМАЙ кредит ..... Ще си роб на банката през по голямата част от живота ти ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 23 Мар 2015, 5:49

То за тая работа не знам какъв толкова съвет може да се даде, ама все пак:

Гледай вноската да е под възможностите ти, защото всичко се случва и ако се прецакат доходите ти е добре да имаш някаква относителна стабилност.

Аз бих избрал кредит с ниски такси (или без такси) за предсрочно погасяване и бих внасял по повече пари от вноската за да намалявам главницата и респективно да платя по-малко лихва. С други думи, ако ми остават пари като си покрия разходите, вместо да ги слагам на влог, ще ги вкарвам в кредита, който е на по-висок лихвен процент.

Това е, което се сещам. Трябва да обиколиш банките и да видиш къде какво ще ти предложат. Не гледай само лихвите, виж и другите такси и си сметни общо всичко, което ще плащаш.

Потребител
Аватар
Кара: ше е91
Мечтае да кара: безаварийно

Мнение от LEGACY » 23 Мар 2015, 6:35

В момента цената на жилищата скача. Щом скача ще скочи и лихвения процент на кредита. Търсих кредит с фиксирани лихва за целия период и да може да се погасява предсрочно. Целта е да изплатих лихвата възможно най-бързо като вкарваш по големи суми на веднъж. В началото изплащаш лихва , след това ти остава само главница. Дано съм помогнал.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м си.

Мнение от Joro17 » 23 Мар 2015, 10:17

След 20-25г. не знам дали ще става за живеене в тая държава, та за такъв срок
нема кой да ме накара да тегля кредит и то ипотечен.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 23 Мар 2015, 10:24

Има някакви "агенти"-кредитни, които се занимават с консултации по тази тема, намери такъв, и ако таксата не е голям го използвай. Те са наясно с всичко на пазара.
От моя опит, мога да споделя, че най-ниска е лихвата в швейцарски франк, около 3,5%, но от "стабилното" евро, два пъти се събуждам с по 15 000лв назад при заем от 50 000лв. Та ако имаш врачески способности, може да издебнеш поредното скачане на франка, и да дръпнеш напред или, като мен, назад :D
Успех, голем Уй те чака :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 23 Мар 2015, 11:09

ебаси вие го изкарахте все едно, че бмв ще си купува :)
ей ти 3-4 теми за размисъл.
1. тия 50 000 - 60 000 каква част от общата сума са, т.е. колко процента финасиране от банката очакваш
2. каква вноска можеш да плащаш. то е като с колата първоначалната инвестиция е голяма, ама има и още 100 неща.
3. имаш ли дебела връзка в някоя банка, и не говоря за дебела лелка касиерка?
4. основен икономически принцип - заеми във валута която получаваш доходи, в твоя случай или лв или евр, но по-добре лева.
5. кога ще се чувстваш по-силен финансово, сега или след 4-5 години? това ще ти отговори какъв тип лихва да избереш.
Моя съвет - кредита ако ти е за повече от 30-35% от твоите доходи - значи голям ти е кредита...
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 23 Мар 2015, 11:21

Най-добре е да плаща на някоя баба 250 евро на месец или на някой внук хрантутник погребал баба си тия пари и във всеки един момент да му кажат айдееееее напускай , нали?

Поинтересувай се от банките за условия лихви процент от общата сума и т.н.

Общо взето щом си го решил няма какво да питаш , действай смело .Като не ти изнася - апартамента на пазара ли под наем и пак си 0 на 0 . Поне ще знаеш че живееш у вас .

Дали ме чака банката или хазаина аз разлика не виждам , в момента условията са доста добри и ако апартамента е от познат и без брокери и тн още по добре.

Пусни една анкета кой къде живее , колко плаща и дали плаща и ще прецениш нещата .
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320d sedan '04
Мечтае да кара: e46 CSL

Мнение от hotride » 23 Мар 2015, 11:42

Благодаря Ви, ще обмисля добре нещата. Идеята да потърся човек който се занимава с това е доста добра. Точно това го мисля и аз... че е по добре да плащам вноска на банката отколкото наем на някой си. Плащайки на банката поне ще си остане мой накрая. :yes:

Потребител
Аватар
Кара: XC90 V8
Мечтае да кара: F30 318d M Pack

Мнение от matanasov » 23 Мар 2015, 12:04

Да споделя и моя опит с банките, понеже чакаме продажба на няколко имота от които да закупим жилище и реших да се разходя по банките, първо при 50000евра вноската е около 900лв, това не е толкова притеснително колкото че първите години плащащ 70% лихва и 30% главница, първите години погасяваш само лихва, т.е. банката иска да си пребере половината печалба почти веднага, условията на банките са кофти - потърсете в google чл.417, банката може да ти вземе апартамента без да е нужно да доказва каквото и да е правота, риска е огромен при взимане на ипотечен в България. Съвет ако може да намерите от някъде парите не ходете по банките.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 23 Мар 2015, 12:40

Всяка банка има различно ГПР. За 50 евро за 20 години са по 380 евра на месец.

То ако имаше кой да ти даде ей така 50 евра изобщо няма да коментираме в темата .
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Мар 2015, 16:10

ето един съвет - никога не вземай кредит във валута различна от тази, в която са ти доходите. дори заем в евро е риск (все пак е 20-30 годишен).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 23 Мар 2015, 16:40

AngelG написа:Моят съвет е - НЕ ВЗИМАЙ кредит ..... Ще си роб на банката през по голямата част от живота ти ....

а парите за жилище кеш ли да ги извади... аман от наркобосове тука :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Потребител
Аватар
Кара: XC90 V8
Мечтае да кара: F30 318d M Pack

Мнение от matanasov » 23 Мар 2015, 19:11

vicho написа:
AngelG написа:Моят съвет е - НЕ ВЗИМАЙ кредит ..... Ще си роб на банката през по голямата част от живота ти ....

Е ти па сега, чакаш наследство :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 23 Мар 2015, 19:32

vicho написа:

хахах :mhihi: :mhihi:

2015 година е ако някой още не е разбрал :D Наистина Банките не са най-приятните институции , но така работи системата или се възползваш или си търкаш кочинката. Условията са различни в различните банки. Пообиколи няколко (за предпочитане чуждестранните такива - Уникредит, Сосиете, т.н.) и събери техните условия и % ГПР - това е което те интересува. Каквото и да ти кажат питай за ГПР колко % е!
Изображение Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата