Съвети за жилищен кредит?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Re: Съвети за жилищен кредит?

Мнение от Rainbow » 26 Мар 2015, 19:37

Lenco написа:
ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:......

ПО висока сума от доклада и по свестна банка. ДСК са с най скапаните оценители , оценят на 60 % от реалната стойност.

....

Това е една от тънкостите при ипотечните кредити. Ако си подбереш правилния човек в правилната банка, той ти казва, кой ще ти е оценителя, и дали е сговорна душица ... така ми останаха, и пари за латекс :mhihi:

ДСК предлагат и оценителя да е твой ;)

А кредите не са толкова страшно нещо, когато се вземат с акъл и без изхвърляния (много добре казаха до 30% от доходите ти). Също принципно оптимален период за кредит е 8 години, не 30 примерно (но без добър доход няма да стане, това ми е ясно).

А колегата Elesar74 вярно е бил в кофти приключения, ама примерно аз не искам да взема 1 кредитна карта (не виждам смисъл пък и ако много ми трябва, овърдрафт ми е по оферта), а той е взел 7?!

Да не говорим, че в страни с кредитни истории после и да искаш няма да ти дадат кредит, защото ще си с ужасна история (рядко се препоръчва да имаш повече от 1 или макс 2 кредитни карти)...

Аз само се чудя ако човек искам сега да взема жилище има ли смисъл да се изчака 2-3 години и да се види евентуално ако въведен еврото как ще се променят нещата?
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Мар 2015, 21:08

Трудно да се предвиди дали след 2-3 години ще бъде въведено еврото.
http://en.wikipedia.org/wiki/Euro_conve ... f_criteria
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 26 Мар 2015, 21:15

Идеята е, щом се кандидатства за кредит, то той да е със ясна цел- например закупуване на жилище, а не просто да се задлъжнява, защото на момента имаш някаква прищявка и искаш да задоволиш тази потребност незабавно. Лоша идея е и да се вземат кредити, за да се покриват други кредити. Нищо ново не казвам. Аз не виждам нищо лошо в предоставянето, съответно усвояването на кредит, стига да е съобразен с доходите. Разбира се, има го и елемента с неизвестността относно бъдещото финансово състояние на кредитополучателя, но това е действителността на съвременното общество.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Мар 2015, 21:25

Николай Диянов написа:Лоша идея е и да се вземат кредити, за да се покриват други кредити.

Освен ако не рефинансираш кредит на по-ниска лихва.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 26 Мар 2015, 22:52

ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:Такаааа....
Сега ще ви отворя на друга далавера :) :
Всяка банка си има нейни оценители и къде и измамата с рекламата до 90% отпускане на сумата.

ХАресвате си жилище за 50 хиляди евро . Пращат ви оценители за доклад. Оценителят пише доклад. В ДокладЪТ пише че жилището според тях струва 40 хил .евро.
Отпускат ви кредит 80 процента от сумата или 32 хиляди евро. От тези 32 хиляди евро ви трябват 3 4 хиляди за ипотеката и нотариус , 2% от сумата местен данък и такси + написване ипотека. Всяка банка си работи с нотариуси и цената е каквато каже той!!! Оттам 600 лева застраховка на година , такса отпускане и тн. или от 32 хиляди еврака останаха 30. Пари за нотариуса е добре да имате оттделни , другите 8 хил евро откъде ще ги вземете си ваша работа :) .

Варинант 2

ПО висока сума от доклада и по свестна банка. ДСК са с най скапаните оценители , оценят на 60 % от реалната стойност.

Вариант 3 -
Теглите ипотека с пари за ремонт и носите фактури и така си купувате жилище без да имате кеш пари в началото .

ОБщо взето за вариант 3 ви трябват познати или тн дебели връзки :) .

Различните банки имат различни условия , някои вкарват таксата и захстраховката във вноската , други я искат отделно. Така се получава 70 80 лева рзлика във месечната вноска.
Надявам се станаха ясни някои неща.

Така сега конкретно - всичко което казваш са слухове и хипотези или поне се отнасят за скапана банка :

- досега не съм имал проблеми с пазарната оценка - винаги се е припокривала с реаланта, да не говорим, че ако може да поискаш повторна оценка от друга фирма (всяка банка работи с няколко агенции) докато стигнеш до нужната .
Вариант 3 -
Теглите ипотека с пари за ремонт и носите фактури и така си купувате жилище без да имате кеш пари в началото .

- не можеш да изтеглиш ипотечен кредит без да имаш какво да заложиш . И да речем, че имаш друг имот на твое име който да заложиш и дърпаш многоцелеви/кредит за ремонт - освен че строителите ще работят на други цени щото трябва да се отчитат , ти отиваш почти при всички положения на по-висока лихва .
Има вариант за ипотечен за строителство но там е на траншове , които не са особено удобни .
Всяка банка си работи с нотариуси и цената е каквато каже той!!!

- всяка банка работи със СПИСЪК нотариуси, чиито такси се знаят предварително . Държавната такса също се знае предварително . Изповядването на данъчна оценка - не го препоръчвам .
150 лева от 600 лева са си 1/4 от вноската (или ако от 750 е станала 600 са 1/5), ти явно ползваш някакви преференции в конкретната банка, иначе не знам как някоя банка би ти направила чак такава отстъпка, колкото и да се пазариш. Те условията им са фиксирани и евентуално в много малки граници може да се променят.

Да, 1/4 обаче оскъпяването не расте в линейна а (ама много грубо казано) в геометрична прогресия . Така че при дълъг период и голяма сума 1% може да промени много вноската .

И аз теглих кредити, движен от подобни планове и мечти, имах 7 кредитни карти и два потребителски кредита, слава Богу, не ипотечен.

- да слава богу, че не е най-изгодния кредит(6-7%) а едни хубави револвета на 18-20% лихва ама "без обвързване" . То 20 000лева на 20% лихва никакво обвързване не са :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 26 Мар 2015, 22:58

bioz написа:
acho.rs написа:
jordanov написа:..

То и без тази схема , отиваш в една банка питаш и ти дават 5.5% стандартни условия :dunno:
Важните неща са:
- схема на определяне на лихвата - дали освен Софибор/Юрибор остава част която банката може да променя или надбавката е фиксирана :idea: :idea: :idea:
- ти си преценяваш дали в Софибор или Юрибор да се вържеш .
- почти всички залъгват с лихва за първата година - схема на определяне на лихвата след промоционалния период .
- как и колко е лихвата след промоционалния период
- колко е стабилна банката в която ще плащаш 20 години
- какви са покритията на застраховката - намаляват ли покритията с намаляване на главницата (прецаквация) и освен смърт от злополука (супер малко вероятно) има ли другия покрития или само ти отбиват номера, че си застрахован :?:
- погасителния период трябва да е възможно най-кратък . Колкото по-дълъг е периода, толкова повече плащаш лихва в началото и съответно се губи ефекета на предсрочното погасяване, защото вече си изплатил полагащата се лихва .
(това в началото плащаш само лихва, после главница е неточно - всеки месец си плащаш 1/12 от ГЛП и каквото остане от вноската , отива за погасяване на главница . Колкото по-голяма е тази част (респк. колкото кратък период и малка ти е лихвата) толкова по-бързо и евтино се изплаща кредита .
Когато заложиш 30 години и вноска 350 лева на 50 000лева (образно) и от тия 350лв, 330лв отиват за лихва- ти колко изгодно за теб очакваш да се погаси кредита . Та ... при ипотеките понеже се движат около 5-6% - над 23-25 години вноската ти почти не пада а оскъпяването расте здраво ... да не забравяме и застраховката - тя си е константа .

Това което каза за юрибор е много важно, трябва да е ясно как се калкулира лихвения процент. Когато е възрано за ерибор например лихвата може да скача или пада само и единствено според европейския лихвен процент. Навремето като обикалях имаше банки които можеха да променят лихвения процент само със едно събрание на директорите(хитреци).

Но, с това което не съм съгласен е за погасителния период. Моите сметки както и опита ми показва, че в случая когато можеш да си позволиш малък период с високи месечни такси е по-добре да избереш точно обраното - голям период, ниски такси и останалите пари да кешираш в предварително погасяване, защото това отива директно при главницата, така както гледам напоследък и таксите отпаднаха...

Давам пример - вместо да даваш по 600Е на месец, е по добре да плащаш 200Е-250Е на месец останалите 400Е отиват директно за предсрочно погасяване на главницата.

Ами ... не е така .Ама трябва да изпиша цял ферман да ти го обясня подробно ... Предполагам под такси , имаш предвид вноски ...

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 26 Мар 2015, 23:46

кредитите и лихварството са измислени за да ни правят по-бедни. В идеализирани условия е ОК да вземеш кредит.... обаче Ротшилд си правят техните цикли, които ти не можеш да предвидиш - това е нещо като да спуснат чепарето и после да дръпнат като натежи, проблема е, че ти не знаеш кога е натежало, а те знаят кога да дръпнат и така....

Всичко е един цикъл - съвземане от криза, възход, самозабравяне, кредит отвъд възможностите, срив (дай тоя ипотекиран имот, дай оня).... съвземане от криза, възход, самозабравяне и т.н. С времето капитала преминава във все по-малка част от населението процентно, ама и евреите не са глупави - пуснат по някой оглозган кокал тук там, колкото хората да си спомнят, че живеят и после режат от месото.

Докато издържате банките няма да се подобрят нещата, а с тези кредити точно това правите. Не случайно всяка втора реклама е за кредит, а фирмите дето отпускат, включително банките са най-големите цинции - един лев не можеш да изкараш от тях ако са ти клиенти.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 27 Мар 2015, 7:51

Ачка.,Ачкаа....много писа и пак нищо не каза.Слуховете и хипотезите съм ги отиграл аз..ама с теб не се спори.В Бг всичко става,само приятели да имаш.
Забрави да кажеш че всяка оценка е 150 лева :) , а начина по който се прави няма да коментира. Отваря вестника за обяви и гледа средна цена.
Както и да , няма да коментирам повече .Всеки си има глава на раменете и може да мисли и преценя.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 27 Мар 2015, 12:01

Elesar74 написа:Браво мога да кажа само. Наистина си елементарен човек, на които мечтите опират само до някакви материални притежания, къщи, коли, плазми и подобни глупости. ...... На това ли да науча децата си? ....... В златен кафез не ми се живее. Не мога да опиша облекчението, което почувствах, когато нарязаха картата пред мен. Не можех да повярвам. Малка частица от истинската свобода. Благодаря на Бога. Не искам да изживея живота си като роб на кредитни институции, не искам да оставя на децата си кредити за плащане. ...

Ами сподели на нас елементарните по-подробно как е новият живот. Как е да си без кредити? Какво чувстваш като се събудиш? Чувстваш ли се все едно имаш криле и можеш да полетиш? Или пък че можеш да превземеш света. По леко ли се стъпва? Обясни на нас затъналите материалисти как се живее скромно и почтено. Но замисли се, това е само началото. Сега ти предстои да се освободиш от ЧЕЗ(или който ти е в района), ВиК, мобилните оператори, Лукойл, общината, Народното събрание, евентуално Топлофикация. Има два начина. Единият начин е ясен и рано или късно, на кой когато му е писано се случва, няма да го коментираме. Вторият начин обаче е много тънък, малко психологически. Идеята е да престанеш да си мислиш, че някой иска да те зароби, да те превземе и всеки на когото плащаш ти мисли злото. Кредитът е просто една сделка. Ако ти изнасят условията, сключваш я и толкова. Ако някой наруши условията по договора, другият по законов път си търси правата. Това е. Има скрити условия и от двете страни, нормално при сделка. Банката е написала нещо си с малък текст, ти послъгваш за някой детайли, правите се, че си вярвате, стискате си ръцете и това е. Същото е и с другите "изедници". Минава време, ти разбираш какво е написано с дребните букви, банката разбира, че сигурната фирма в която работиш е пред фалит, всеки се надява нещата по сделката да се запазят в първоначалния си вид, защото на никой не му се занимава с глупости и така. Ако обаче ситуацията загрубее, печели по-силния. Това не винаги е банката или мобилния оператор. Познавам хора, които са осъдили банки, ЧЕЗ и Глобул. Айде стига вече с тия приказки за заробване. Някак си много елементарно звучат. Все едно че слушам някоя бабичка от село.
не искам да оставя на децата си кредити за плащане
Не е и необходимо. Кредитите имат застраховки, като по-скъпите покриват повече рискове.
Наистина си елементарен човек, на които мечтите опират само до някакви материални притежания, къщи, коли, плазми и подобни глупости.
Прости ми :bowdown: съгреших. Чак ме е срам от себе си. В този форум никой не мисли за коли, плазми, часовници, маркови дрехи, пътешествия, хубави жилища и жени. Само аз грешният. Или не? Струва ми се, че всички мислят за това, но някой и го постигат, било то частично и с кредити. Другите си остават с мислите. И с утешението, че не са напълнили гушите на Епъл, БМВ, Омега, Ролекс, шейха на Дубай(или както там го водят), ресторантьорите по Ривиерата, собствениците на круизни кораби, производителите на яхти и редица други хитри капиталисти, които произвеждат в съюз с дявола много хубави неща.
ПС. Пропуснах илюминатите и евреите, които управляват света. И че Америка иска да ни унищожи и да ни превземе и част от пъкления план са банките.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 27 Мар 2015, 12:39

Пропусна и рептилите :mhihi:

Elesar74 написа:... имах 7 кредитни карти и два потребителски кредита, слава Богу, не ипотечен ...

Както вече се спомена слава Богу, не си ползвал най-евтиния кредит :mhihi:
За сметка на това си ползвал най-скъпите и увличащи в банковата палитра ...
Наистина съжалявам, че така са стекли нещата при теб, но ...
От лошо стечение в работа и тн никой не е застрахован, но значи ли, че трябва да не живеем междувременно?

Финансовата грамотност е сериозен проблем в България!
Мисля, че темата е показателна ...

7 кредитни карти :shock: Нали знаете, че кредитната карта е начин за разплащане, а не заем?
Всеки, който възприема кредитната карта като кредит и налични пари за срок > 45дни,
колкото е гратисния период, е сериозно объркан ... и обречен на проблеми ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Мар 2015, 13:18

Интересни неща чета тук. Имал някой 5 или 10 кредитни карти, издумкал ги и после рев, че няма пари и не може да изплува..Ами дайте ми на мен и 20 карти, пак няма да затъна, това си е от главата, не от картите.
Има хора и без кредитни карти затъват, къде с бързи заеми, къде със залог на каквото имат, това си е болестно състояние и често изхода е много лош.
После се жалват, че големи лихви плащали, все едно някой насила ги е накарал да вземат бърз заем или да източат кредитната карта до край.
За мен тези карти са за много екстрени случаи, за резервации на неща, които не мога да се резервират без такива. Ако се изхарчи нещо, то трябва да се върне максимално бързо. Много хора си харчат къде за парцалки, къде за нов телефон или други не толкова належащи неща, а по скоро за кеф и имидж..Дори да е така, няма лошо, но после не се жалвайте, става работата, кой ми сра в гащите

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 27 Мар 2015, 16:44

Всичко е въпрос на баланс или по точно да се избере правилният баланс. Кредити се вземат и се изплащат. Хора без кредити понякога горят със спестяванията си (справка КТБ). Човек затъва, изплува, изплаща, печели губи и какво ли още не, но има само един живот. Много е лошо да си имал копнеж към нещо и никога да не ти се случи или да се случи твърде късно, когато не ти трябва. Също толкова лошо е и да си изразходил целия си финансов ресурс за задоволяване на мечтите ти когато си бил на 25 и на 45 само да си изплащаш щуротиите от преди 20 години. За това трябва да се балансират нещата.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Мар 2015, 16:49

K_Ilkov написа:Финансовата грамотност е сериозен проблем в България!
Мисля, че темата е показателна ...

7 кредитни карти :shock: Нали знаете, че кредитната карта е начин за разплащане, а не заем?
Всеки, който възприема кредитната карта като кредит и налични пари за срок > 45дни,
колкото е гратисния период, е сериозно объркан ... и обречен на проблеми ...

На фона на все по-голямата неграмотност (нищо лично Колеги), финансовата такава си е нещо нормално. За бг-то нямам информация и не мога да давам акъл. Ще ви кажа как е в Канада (Монреал специално). Лихвите в банките при 3 годишна затворена ипотека (твърд лихвен процент за периода) са около 2.7%. Тази година ги свалиха за последно. Банката иска 10% от сумата кеш и дава 90% от цената на имота. Ако купувате втори и т.н. имот, банката финансира 80% от ипотеката. Аз съм теглил 210 000$ за 35 години (това беше максималния срок тогава, сега го свалиха на 25 ако не се лъжа). Има три начина на плащане. Месечен, двуседмичен ускорен и ежеседмичен ускорен. Плащам всяка седмица по 246$. Това ми свали автоматично срока на изплащане на 31 години. Оттях кръгло 200$ са лихви и главница, 46$ са ми такси и скул такса на апатрамента (двете са общо 2522$). Банката ми плаща данъците и аз не се занимавам с тях.
Таксата (както плащате "вход" в блока) ми със съседите е 1880$ годишно. Така математиката е (52х246)+1880= 14 672$ годишно или 1222$ кръгло на месец.

Защо ви пиша това? Направил съм си сметка, че мога да си позволя този разход. Дори да загуби работа единия от нас, ние няма да останем на улицата. Аз освен него, не изплащам нищо друго. Как живеят местните? Плаща наем 7-900$, взима една нова кола на лизинг (не на изплащане) за 36-48 месеца максимум, плаща там още 250-280$ месечно за Корола или Сивик (БМВ е към 800$ месечно), взима се един хубав (и скъп откъм такси) телефон, скъп интернет и накрая удря месечна сметка над 2 бона. И като изгуби работа, губи всичко. 90% от кебекарите живеят на кредит. Т.е. от чек до чек. В сметката дори прах няма. Познавам местни, които са родени в Монреал и през живота си е са напускали провинцията. Не страната, провинцията. Не са ходили дори в Торонто. Гледат ме с големи очи и питат как всяка година ходя на почивка на юг или към Европа. Не можели да си позволят. Ми въпрос на "финансова дисциплина" и да си правим сметката сами.

Кредитните карти са нож с две остриета. Аз имах четири, сега имам само две. Всеки месец и двете ги занулявам и не плащам лихви. При неплащане в срок лихвата е към 18-20%. Боли, да знаете. Познавам тук човек, с 60 000$ по кредитни карти. Това не се изплаща пожизнено. Има договор с някаква фирма, дето е изкупила кредита от банката и плаща там. Филм отвсякъде. Познавам и други, които кредитната карта е напраскана на фул и с поредния чек плаща и живее до следващия чек. Губи работа и вече е на минус.

Защо го изписах целия този ферман? Ми евреите не искат хората да си правят сметката и да са ОК с финансите. Когато нямате задължения, вие сте независими и неуправляеми. Ако имате да ми давате 1000-1500 лева всеки месец задължения, то аз ще си правя с вас каквото си искам. Елементарно!

Когато тръгнах да купувам апартамента, агента ми каза всички разходи и такси, които ще платя. Нотариуси, негов процент, община и т.н. Знаех си бюджета и не съм го надхвърлял. Бих си позволил да дам следните съвети:

- Питайте много и за всичко. Банката за кредита, вноските, застраховки, срокове и всичко каквото се сетите.
- Гледайте отговорите да ги имате потвърдени писмено, защото нещата се "променят" с дни понякога и има неприятни изненади
- Агента по недвижими имоти - това е не по-малък мошенник от банката. Сладки приказки от сорта "супер апартамент", "невиждано изгодна цена", "бързо купувай, че друг ще го вземе" и т.н. си ги пускайте покрай ушите. Той знае, че имате парите и бърза, за да си получи комисиона. Отидете ли при друг, то той губи.
- Имате район и търсите в него. Огледайте се и малко настрани. Понякога на съседната улица има по-добър апартамент и повече екстри на същата цена.
- ... тук всеки може да дописва съобразно опита си

Имам друг въпрос. Защо ви е кредит? Имам познат, който продаде всичко, живее в доста хубав блок и район под наем и е щастлив. Каза ми следното:
Защо да набивам 150-200 000 евро в имоти (той продаде къща в Княжево и голям апартамент в кв. Витоша)? Въртя тези пари в бизнеса и те ми изкарват повече, отколкото плащам наем. Заключени в имот седят замразени и не мога да ги ползвам.

Дано съм бил полезен :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Мар 2015, 17:05

Един приятел преди време изтегли 3 бона и изпи почти половината за седмица. Като чета мненията, половината тук са същите :mhihi: После банките това, кредитите били лошо нещо, а кредитните карти ги и измислял дявола.

П.П. Подкрепям теглене на кредит само за жилище и бизнес. За телефон, кола, почивка, лаптоп и т.н. - не можеш да си ги позволиш, щом се налага.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 27 Мар 2015, 17:14

BMW_POWER написа:Имам друг въпрос. Защо ви е кредит? Имам познат, който продаде всичко, живее в доста хубав блок и район под наем и е щастлив. Каза ми следното:
Защо да набивам 150-200 000 евро в имоти (той продаде къща в Княжево и голям апартамент в кв. Витоша)? Въртя тези пари в бизнеса и те ми изкарват повече, отколкото плащам наем. Заключени в имот седят замразени и не мога да ги ползвам.

Тва всичко много хубаво, но трябва да можеш да въртиш бизнес с всичките му +/- на това ...

Не е за всеки нито като знания нито, като възможности, нито като търпимост на риск ...
Дори няма да намесвам въпроса как се прави бизнес в България, че ще отиде в съвсем друга посока темата ...

Та защо ни е кредит?
За мен има спестовен и дисциплиниращ характер.

Плащаи, но накрая имаш имот, за разлика от плащането на наем при което нямаш нищо ...
Не е въпроса в самия имот, а във финансовото му изражение,
ако искаш го продаваш на дърти години, бухаш парите в банката (може да не е българска :mhihi: )
и живееш като бял човек последните си години вместо да разчиташ на пенсия ...

Просто у нас имота е единственото що годе сигурно нещо да сложиш пари ... КТБ го доказа по неоспорим начин :banghead:
Разни спестовни фондове, застраховки ала бала дори не искам да си мисля там кви схеми са ...

така поне аз ги виждам нещата ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата