Съвети за жилищен кредит?
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Съвети за жилищен кредит?
K_Ilkov написа:Просто у нас имота е единственото що годе сигурно нещо да сложиш пари
Или 200-300лв пенсия + 500-600лв. от наеми

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
TNT написа:Един приятел преди време изтегли 3 бона и изпи почти половината за седмица. Като чета мненията, половината тук са същитеПосле банките това, кредитите били лошо нещо, а кредитните карти ги и измислял дявола.
тва си е идея за нов продукт - Кредит с цел запой

TNT написа:П.П. Подкрепям теглене на кредит само за жилище и бизнес. За телефон, кола, почивка, лаптоп и т.н. - не можеш да си ги позволиш, щом се налага.
Не мисля че си съвсем прав ...
Понякога парите ги нямаш на куп, но можеш да ги изплатиш, което е различно от не можеш да си го позволиш

Въпроса е да не се нажабиш със всите екстри на кредит - тогава 99% накрая свършва зле работата ...
TNT написа:K_Ilkov написа:Просто у нас имота е единственото що годе сигурно нещо да сложиш пари
Или 200-300лв пенсия + 500-600лв. от наеми
Мен варианта с продажба и аз да съм под наем по ме кефи,
на 60-70 години да се занимаваш с наематели и да зависиш
от това дали имаш наемател и дали си е платил нещо ми се струва рисков ...
Последна промяна K_Ilkov на 27 Мар 2015, 17:21, променена общо 1 път

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
Принципно е така, но няма как всеки да има бизнес (все някой трябва и да работи хаха). Тогава апартамента можеш да го гледаш като инвестиция (вместо да плащаш наем). Или ако ти е втори директно от наем (в София по-готин апартамент, в по-готин квартал се избива за 15-тина години и после ти носи приходи - примерно имам познати, които си взеха втори апартамент и го пуснаха под наем, като наема покрива вноската на кредита и евентуално в един момент най-малкото би им останал апартамент за децата им, а ако се прецакат много нещата ще го продадат).
За кола също не съм 100% съгласен. Един мой колега казваше точно това - "Мога да си купя колата кеш, ако изчакам няколко години, ама аз я искам сега и 500 лева на месец не са ми проблем. Защо да чакам?" (тук отварям скоба, че пак с акъл се прави, щото това можеш да си го кажеш за 20 неща подред и вече да потънеш и да не можеш да си го позволиш).
Та всичко е според зависи и всеки сам се простира според чергата си.
P.S.: По повод културата точно снощи гледах една реклама на някаква банка във фейсбук и един коментар ме сцепи (покрай многото други неграмотни на шльокавица) - "Не могат да пишат, кредити ще ми вземат"
За кола също не съм 100% съгласен. Един мой колега казваше точно това - "Мога да си купя колата кеш, ако изчакам няколко години, ама аз я искам сега и 500 лева на месец не са ми проблем. Защо да чакам?" (тук отварям скоба, че пак с акъл се прави, щото това можеш да си го кажеш за 20 неща подред и вече да потънеш и да не можеш да си го позволиш).
Та всичко е според зависи и всеки сам се простира според чергата си.
P.S.: По повод културата точно снощи гледах една реклама на някаква банка във фейсбук и един коментар ме сцепи (покрай многото други неграмотни на шльокавица) - "Не могат да пишат, кредити ще ми вземат"

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Аз не съм виждал наем да покрива ипотека, ако ще да е 25 годишна или поне не в 95% от случаите.
Ако беше така, никой нямаше да дава пари за наем.
Ако беше така, никой нямаше да дава пари за наем.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
"Покрива" е образно казано явно, особенно ако сложиш допълнителни разходи по имота
като данъци, планирани и непланирани ремонти ... тогава 100% не можеш да покриеш, но ...
дори и да ти излиза 20-30% повече пак накрая остава нещо за разлика от другия вариант
като данъци, планирани и непланирани ремонти ... тогава 100% не можеш да покриеш, но ...
дори и да ти излиза 20-30% повече пак накрая остава нещо за разлика от другия вариант

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Пак е мнооого относително, давам пример веднага.
Във Варна продадох за седмица 10-12 годишна гарсониера или двустаен апартамент за 70к лв, ако някой тегли кредит по най-груби сметки ще върне х2 за 25 години ипотека или автоматично става 140к лв което за 25 години идва 466лв на месец, от там трябва да се слагат годишен данък и поддръжки или отива на едни 500лв като минимум. Същия апартамент дълго време го давах под наем, но след 1-2 бързи смени на наематели, накрая го мъчих да го дам за 270лв, като беше обзаведен нормално, не лукс, не ретро от 20 години. Та автоматично виждам, че разликата е х2 и то, ако няма сериозни ремонти и като не броя данъка от взимането на наем, че тогава ще стане съвсем зле..
Във Варна продадох за седмица 10-12 годишна гарсониера или двустаен апартамент за 70к лв, ако някой тегли кредит по най-груби сметки ще върне х2 за 25 години ипотека или автоматично става 140к лв което за 25 години идва 466лв на месец, от там трябва да се слагат годишен данък и поддръжки или отива на едни 500лв като минимум. Същия апартамент дълго време го давах под наем, но след 1-2 бързи смени на наематели, накрая го мъчих да го дам за 270лв, като беше обзаведен нормално, не лукс, не ретро от 20 години. Та автоматично виждам, че разликата е х2 и то, ако няма сериозни ремонти и като не броя данъка от взимането на наем, че тогава ще стане съвсем зле..
alekangg написа:Пак е мнооого относително, давам пример веднага.
Тук е момента да спомена, че зависи къде очевидно

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Rainbow написа:alekangg написа:Пак е мнооого относително, давам пример веднага.
Тук е момента да спомена, че зависи къде очевидноВарна е най-лошия вариант май хаха
Аз визирах кв. Лозенец, София и наема, които си вземат е 650 евро (плюс е взет на добри пари, естествено ремонтите и обзавеждането са разход, който не броя в случая, но...).
Аз съм точно в жк.Лозенец - тристаен апартамент на 15 години в 4 етажна кооперация . Наема ми е 500лв . Апартамента под 85 000 ЕВРО не мога да го пипна . Купен е за почти 100 000 евро във времето на надутите цени. Който иска да смята, слага амортизация , такси и тн - точно в тоя случай смектата не излиза .
ВИжа ако беше панелка в младост , дето струва 35к евро и взимаш 400лв наем , по-съгласен ...
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Ае Ачка, бива ли така - даваш ипотеки по цЕл ден и да живееш под наем
Иначе съм съгласен сметката е сложна и несигурна често, но в определени моменти и ситуации
може да е добра алтернатива на другите варианти за спестяване, като се замислите всеки от тях си има и негативи и позитиви ...
Видя се и, че може да се окаже, че имот може да е по-ликвиден от депозит през 2014-та,
та всичко е въпрос на избор, а ако човек има възможност да диверсифицира риска ... най-добре ...

Иначе съм съгласен сметката е сложна и несигурна често, но в определени моменти и ситуации
може да е добра алтернатива на другите варианти за спестяване, като се замислите всеки от тях си има и негативи и позитиви ...
Видя се и, че може да се окаже, че имот може да е по-ликвиден от депозит през 2014-та,
та всичко е въпрос на избор, а ако човек има възможност да диверсифицира риска ... най-добре ...

...
Няма апартамент на редовна пазарна цена, който да се изплаща от наеми за 15 години. Дори и без да отчитаме амортизации/данъци/финансови рискове с наематели.
Единственият финансов смисъл да се купува апартамент, особено пък през кредит е ако сте убедени, че цената на актива ще порастне в средносрочен план. За България това е доста рискова хипотеза.
Парите си човек има къде да държи, най-малкото трезор е добро решение. Има такива, които няма да ги оберат, поне в София.
Депозитната лихва на банката не би ме стимулирала да се разходя до нея, за да си я взема.
Животът под наем дава и други бонуси - можеш винаги да си близо до работата си. Да, съпругите предпочитат да живеят в собствени жилища
Истината е, че кредитът не помага и не пречи да купонясваш и да ходиш насам-натам. Ако купуваш със собствени пари е доста по-приятно, казвам го от личен опит.
Единственият финансов смисъл да се купува апартамент, особено пък през кредит е ако сте убедени, че цената на актива ще порастне в средносрочен план. За България това е доста рискова хипотеза.
Парите си човек има къде да държи, най-малкото трезор е добро решение. Има такива, които няма да ги оберат, поне в София.
Депозитната лихва на банката не би ме стимулирала да се разходя до нея, за да си я взема.
Животът под наем дава и други бонуси - можеш винаги да си близо до работата си. Да, съпругите предпочитат да живеят в собствени жилища

Истината е, че кредитът не помага и не пречи да купонясваш и да ходиш насам-натам. Ако купуваш със собствени пари е доста по-приятно, казвам го от личен опит.
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Евреите са промили на доста от вас мозъците...
Говорите за хубав живот, това онова, как без кредити не ставало... Животът не е само пари, а най-хубавите неща са безплатни!!!
Да знаете, че с всеки апартамент, който закупите на кредит, купувате и един на батко евреин. Да, не половин, а един. Защото батко евреин не купува апартаменти на себестойност...... Батко евреин пътува с яхтата си из моретата и се забавлява с к**ва, за ваша сметка и на ваш търговски риск. И накрая като останете на улицата(дано да не се случва на никой) ще ви каже наздраве, с чаша уиски.
Як труд седем дни в седмицата - това е положението като искате пари и апартаменти, другото е една измама, за хората които нямат хъс и търпение - искат всичко и то веднага.
Ще се повторя - животът не е само пари, а най-хубавите неща са безплатни!!!
Говорите за хубав живот, това онова, как без кредити не ставало... Животът не е само пари, а най-хубавите неща са безплатни!!!
Да знаете, че с всеки апартамент, който закупите на кредит, купувате и един на батко евреин. Да, не половин, а един. Защото батко евреин не купува апартаменти на себестойност...... Батко евреин пътува с яхтата си из моретата и се забавлява с к**ва, за ваша сметка и на ваш търговски риск. И накрая като останете на улицата(дано да не се случва на никой) ще ви каже наздраве, с чаша уиски.
Як труд седем дни в седмицата - това е положението като искате пари и апартаменти, другото е една измама, за хората които нямат хъс и търпение - искат всичко и то веднага.
Ще се повторя - животът не е само пари, а най-хубавите неща са безплатни!!!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Е ми да кредита е реално залог, че лева ще пада и/или цената на апратмента ще се вдига. Точно толкова просто 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
Колега,я ми обясни как по-точно с труд ще спестиш около 80-100 000лв,колкото стъпва един средно размерен апартамент или къща със оборудването и обзавеждането?Или както е казал един известен евреин,"който работи няма време да изкарва пари".
И аз това се чудя, щото тука явно всеки бачка за по 5 бона на месец и не му е проблем да отделя и за десетина години да спести парите. Интересно ми е при положение, че масово българина извън София бачка за 450-500 лева /в София към 1к/ как сам човек ще се издържа, сметки ще плаща. Даже няма да намесвам някоя разходка или почивка веднъж-два пъти в годината за по няколко дена. А ако имаш деца? Вярно тогава дохода е х2 и едната заплата отива за сметки, а другата за що-годе нормален живот ама как си го представяте такъв режим 10-15 години?
enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
В повечето случаи даже хората са под наем, поне в София. Интересно как ще плащат наем, сметки, ще живеят и ще спестяват за заветния имот. Не всеки е програмист, зъболекар и подобно, което е добре платено.