11 г. България в НАТО -какво спечелихме и какво загубихмe ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: 11 г. България в НАТО -какво спечелихме и какво загубихм

Мнение от mfandakov » 05 Апр 2015, 12:57

Темата много ,,дълбока,, и тежка и е трудно да се каже дали повече спечелихме или изгубихме. Аз лично изгубих 2 години и 3 месеца от живота си ,

да охранявам гръцката граница да не би гърците да ни нападнат.За това мисля че всички които се отърваха от военната служба спечелиха. :yes:
В града човек експлоатира човека,а в селото е точно обратното!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 05 Апр 2015, 13:07

Мордехай написа:Нато беше една от стъпките към ЕС. Без нея нямаше да влезнем. Служил съм година и половина в армията и смятам, че е смешно да се говори, че въобще сме имали армия. Некачествена руска техника, недобре копирана от американската от преди половин век. Анархия, простотия и най-вече пиянство. Някои от вас като ги мързи и не стават за нищо, ще си жалеят за СССР и за комунистическите придобивки, но други се радваме на ЕС и на свободния пазар и огромните възможности, които той ни дава, макар и в България все още да има пречки, свързани с комунистическото минало и калпавия народ. Трудно една простовата нация от обслужващ персонал може да напредне, но Нато и ЕС ни дават тази възможност и вярвам, че има доста млади хора, ориентирани към европейското ни семейство, които рано или късно ще променят нещата и ще достигнем равнището на останалите.

Е това ще го запиша и цитирам - МНОГО силно и вярно изказване :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 05 Апр 2015, 13:48

Мордехай написа:Нато беше една от стъпките към ЕС. Без нея нямаше да влезнем. Служил съм година и половина в армията и смятам, че е смешно да се говори, че въобще сме имали армия. Некачествена руска техника, недобре копирана от американската от преди половин век. Анархия, простотия и най-вече пиянство. Някои от вас като ги мързи и не стават за нищо, ще си жалеят за СССР и за комунистическите придобивки, но други се радваме на ЕС и на свободния пазар и огромните възможности, които той ни дава, макар и в България все още да има пречки, свързани с комунистическото минало и калпавия народ. Трудно една простовата нация от обслужващ персонал може да напредне, но Нато и ЕС ни дават тази възможност и вярвам, че има доста млади хора, ориентирани към европейското ни семейство, които рано или късно ще променят нещата и ще достигнем равнището на останалите.

напълно съгласен :clap:
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Мнение от Djelebov » 05 Апр 2015, 22:55

Тва, че трябва да се избира между НАТО и комунизма са пълни глупости. Ако армията ни е била разпасана по социализма, значи след това е трябвало да се оправи, а не да се премахне! По същата логика: комунизма е бил пълен та'ак, ами тогава хайде след комунизма да разпродадем България на ЕС. НАТО за мен е: "Правете квото казва САЩ, НАТО е с вас "...
От ЕС има много плюсове и минуси, а от НАТО няма плюсове - НАТО в момента е инструмент на САЩ, а САЩ е държава, която не спира да воюва. Не искам НАТО да ме пази от Русия, защото историята е показала, че САЩ е държавата, която във всеки един момент може да реши да нападне някоя държава и да залее медиите с добре съчинени причини за атаката...На мен НАТО не ми трябва - предпочитам българска армия с главнокомандващ, способен да взима решения без Брюксел и без американското посолство...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 06 Апр 2015, 0:23

Дрън-дрън, кой ти казва да избираш между Нато и комунизма? Някой вече е избрал без да се интересува от теб, мен или другите. За какво стягане говориш, за какви пълководци? Една пет милионна държава не би могла да се опази от нищо ако не е в Нато или Варшавския договор. Нас винаги някой ни е пазил, защото сами сме допуснали да загубим държавата си пет века и да създадем отново само една част от това, което е било преди. Нас няма кой да ни напада вече, защото не сме интересни, нямаме петрол, нямаме суровини, нямаме нищо. Ако някой ни искаше, досега да са направили изкуствен конфликт с турското малцинство и сценарий подобен на Украйна. Но нямаш представа за природните богатства на Украйна. Тука е като оная приказка за македонецът в Германия, дето обяснявал по телевизията, колко било добре в Македония, какви планини имали, какво езеро, а житото било као дренки едро. И тогава водещият го попитал, а защо не живееш там? Отговорът бил: Е па куру ли ке ти ядам! Забравете ги тия армии, генерали и танкове. Тука трябват инвестиции, трябва добър бизнесклимат, добри условия, просвещаване на населението кое е добро и кое лошо, спиране на корупцията, присъди както в Румъния за цели правителства, присъди за олигарсите и бившите комунисти с пари от външнотърговските дружества, присъди за пране и незаконно придобити пари, силна полиция и прокуратура. Равни права за всички, а не циганите да се толерират. Трябват ни безкомпромисни твърди млади водещи хора. Петнайсет годишните си говорят за война и кой е по-велик и коя държава е по-голяма. Днес всичко е пари, придобивки, стандарт на живот. Живеем в най-прекрасното време на технологии, науки, машини, не се излагайте с глупости, ние дори сами не успяхме да се освободим, а сърбите, гърците и румънците успяха. Ей, дълго стана...
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46 325ci кабрио - М3 реплика
Мечтае да кара: Mercedes S Class Coupe/Convertible

Мнение от Djelebov » 06 Апр 2015, 9:03

Мордехай написа:....

Съгласен съм с теб за корупцията, присъдите за олигарсите в затвора и т.н. , но според мен такива мерки няма да се вземат, докато сме в НАТО и ЕС - всичките ни политици изпълняват каквото им се каже отвън, нямат собствено мнение, а питат ЕС и НАТО (Брюксел и Вашингтон). А в интерес на Брюксел и Вашингтон е ние да сме най-бедната държава в ЕС, защото ни контролират по-лесно. Левски е казал "Който ни освободи, той ще ни пороби" и ако тия думи се свързват с времената на комунизма, то май дойде време да видим кой ни освободи от комунизма и на каква цена.
А за Русия и Украйна - наливането на пари и оръжие във фашисуидните украински организации (бандеровците) с цел да тръгнат да "прочистват" Украйна от руснаци е дело на САЩ в опит да дестабилизира Русия. За мен САЩ и НАТО е едно и също нещо. За това не искам НАТО - отвращава ме! Не искам американска бойна техника в АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ (да, не са натовски) да ми обясняват, че правят учения заради потенциална заплаха от Русия. Не искам нато, защото не подкрепям външната политика на САЩ - проливане на кръв за петрол и противопоставяне на Русия.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 06 Апр 2015, 9:06

Жалко е че има хора,за които понятието ''армията'' е само кашици с манерки на кръста,шанцов инструмент на гърба и шинел,а :mhihi: :mhihi:
Викаш инвестиции били важни само и единствено,а?
Чичко Гугъл разказва постоянно за една страна отвъд Голямата вода,чиято икономическа политика е тясно свързана и с армията й.Или обратното ли е по правилно да се каже.
Янки дудъл ,бейби,за к'во ти е армия наистина........ :kuku:

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Апр 2015, 9:06

Аз без да съм чел каквито и да е международни коментари, нито дори тази тема си мисля, че НАТО не е това, което беше като искахме да влезем. Една безлична политическа организация, придатък на САЩ. Дали си в НАТО или не - все тая, единствено показваш към коя страна на Европа клониш

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 06 Апр 2015, 18:52

Хубаво не ви кефи НАТО, дайте да видим каква е алтернативата.

Да кажем, че хипотетично излизаме от военния съюз и трябва да го играем самосиндикално.Умишлено не споменавам други съюзи и партньори тъй като виждам, че идеята е да не ни се "нарежда отгоре".

В тази ситуация какви ще са целите пред армията?
Какви ще са основните външни заплахи с който ще трябва да се справя?

Какъв личен състав, техника бази и т.н. ще са нужни, за да изпълнява задачите си?

Какъв бюджет ще трябва, за да се постигнат тези неща?

Този бюджет на хипотетичните въоръжени сили как стои спрямо държавния бюджет?

Добра отправна точка са плановете от времето на вършавския договор - външните заплахи са почти идентични.

Как си представяте в тази ситуация армията да изпълнява основната си функция.
"Да защитават суверинитета и териториалната цялост на страната от външни и вътрешни заплахи"

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Апр 2015, 19:11

Напълно си прав за това, то от толкова много крадене къде ще останат пари за армия :mhihi:

Поне сега сме прехвърлили отговорността на НАТО и най-важното: има пари за младежките пенсии и социалните глезотии на полицаи и военни.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 06 Апр 2015, 19:20

© написа:Напълно си прав за това, то от толкова много крадене къде ще останат пари за армия :mhihi:

Поне сега сме прехвърлили отговорността на НАТО и най-важното: има пари за младежките пенсии и социалните глезотии на полицаи и военни.

Недей намесва другите неща.
Да кажем дори, че сме си оправили другите кахъри и в резултат на това БВП-то ни вече е 90млрд. лева., което е мега оптисмистично.

Слави
Аватар

Мнение от © » 06 Апр 2015, 19:56

Нищо не намесвам, само че няма как да приема аз да плащам данъци и осигуровки като ненормален и да се пенсионирам на 65, а държавният служител, който дори не е на улицата ами на някое бюро да се пенсионира на 45
Краденето също е съвсем реално, просто трябва да погледнеш някоя държавна институция, община или каквото се сетиш по отблизо и няма как да не се съгласиш
Да не говорим за двумесечните отпуски и невероятно многото официални празници. Това всичко пак се плаща от такива като мен и теб предполагам.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 06 Апр 2015, 20:12

© написа:Нищо не намесвам, само че няма как да приема аз да плащам данъци и осигуровки като ненормален и да се пенсионирам на 65, а държавният служител, който дори не е на улицата ами на някое бюро да се пенсионира на 45
Краденето също е съвсем реално, просто трябва да погледнеш някоя държавна институция, община или каквото се сетиш по отблизо и няма как да не се съгласиш
Да не говорим за двумесечните отпуски и невероятно многото официални празници. Това всичко пак се плаща от такива като мен и теб предполагам.

С това съм съгласен не на 100, а на 1000%, но тези неща реално имат много малко общо с въпроса дали да сме или да не сме в НАТО.

За това нека хипотетично приемем, че всичко това сме го оправили и трябва да решаваме дали сами ще си пазим териториалната цялост или ни трябва НАТО.
При това решаването на тези вътрешнополитически и социални проблеми неминуемо ще доведе до повишаване на БВП, а от там и на възможностите за финансиране на въоръжените сили.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 06 Апр 2015, 21:40

Добре де, а ние всъщност защо влязохме в НАТО, че нещо забравих историята ? И те от кой ни пазят по-точно, щото аз лично не виждам, някой да се е засилил да ни превзема с военна сила ? Но пък за сметка на това се довлича все повече и повече чалмосана паплач, дето като нищо ще ни превземе отвътре, как ще ни опази от нея НАТО ?
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 06 Апр 2015, 23:07

България ако излезе от НАТО, трябва да има неутрална позиция щот ако влезем в ссср2 (брикс) ще има едни хубавки протести целогодишно :mhihi:
Неутралитет в България.. като този в Швейцария?? :lol: приказки за лека нощ.. ако имахме съдебна система с корупция 2-3% като северните страни.. можеше да сме неутрални, но то по време на членство дойдоха тука газпром да ни променят законите и няма кой да защити държавата.. господин уъ и сестра галева се чудеха кое закочне да прокарат в полза на газпром :lol: това ще се бележи като срамен момент в историята ни.

Иначе Европа се променя, малко по малко нещата се движат към федерация и това е най-правилното според моите разбирания.. една мега-държава тип сащ, където всички решения се взимат от едно място, съкратена цялата излишна администрация и всички местни играчи. Не виждам какво лошо би било европейският съд да може да съди нашите политици и магистрати? Или че има обща европейска армия както е сега идеята, която защитава цялата федерация :) При такава висока корупция у нас, решенията които биха се взимали в Брюксел за нас ще бъдат много повече мислени за хората.. а федерацията би държала всеки щат/катун да е добре, щото иначе ако е зле се надигат националистически вълни и щата напуска, което разклаща федрацията. Много пъти съм казвал че федерацията е най-ефективният начин на управление и за това Русия го прие ;) Може някой да не го кефи, ама бай ганьо се доказа от 1944 до 2015 че не може да мисли за държавата и народа си и не заслужава да я управлява.. едно парче рай е нашата държава и на важно място, не може си я подредим вече толкова време.. За другото Мордехай каза всичко.
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата