полезно за собствениците на 325i и 330i
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
Re: полезно за собствениците на 325i и 330i
kilima написа:Здравейте! Изчетох темата и в крайна сметка останах объркан. В момента карам 330д е46 и вече цяла година тъжа по предишните си бензинови 6-таци. За броени минути бях решил, че вариантът ми пак да карам динамична бензинова кола с приличен разход е 325i('05-'07), но от това, което прочетох ми се струва, че не е най- надеждният избор. Опровергайте ме, моля! Карам по 50-60 хил.км годиншно, предимно дълги пърувания, всяка година сменям колата и вече ми се иска да задържа нещо 2-3 години, което ще рече мноого каране. Нямам възможност да дам над 16-17хил. лв за кола, та въпросът след всичките пояснения- мога ли и УДАЧНО ли е да се насочвам към този двигател?
Колега, много рядко пиша във форума, но..! Бягай далече от този мотор (N52B25). И като цяло много трябва да внимаваш при покупката на автомобил с бензинов N52 двигател. А с тези километри, които минаваш ще трябва да имаш винаги ПОНЕ 4 литра масло в багажника.
kondov написа:kilima написа:Здравейте! Изчетох темата и в крайна сметка останах объркан.
...
та въпросът след всичките пояснения- мога ли и УДАЧНО ли е да се насочвам към този двигател?
Колега, много рядко пиша във форума, но..! Бягай далече от този мотор (N52B25). И като цяло много трябва да внимаваш при покупката на автомобил с бензинов N52 двигател. А с тези километри, които минаваш ще трябва да имаш винаги ПОНЕ 4 литра масло в багажника.
Колега, нормално за форум, ще чуеш много противоположни мнения и ето и моето - напълно противоположно на колегата kondov.
Пиша като бивш собственик на N52B25.
1. Разход - доста приличен за обема и мощността. Виж темата за разход за повече информация, но 8-8.5 извънградско е нормален разход за икономично каране до 130км/ч. с ръчна кутия. Градското е толкова субективно, че няма смисъл да го коментираме.
2. Редовна поддръжка и консумативи - около 200-250лв ти е обслужването на около 15к км (масло, филтри)
3. Ремонти - можеш да видиш най-често срещаните повреди и техните цени на страница 8 от темата.
4. Надеждност - по мое мнение Н52 е най-надеждния мотор от е90 гамата. Най-неприятния момент е водната помпа - реално може да те остави на пътя, а е твърде скъпа за да се смени превантивно.
5. Разход на масло - да има го и е между 1л/1000км и 1л/10000км. На някой коли повече, на други по-малко. На някой още в гаранция горят, има други, които са на 200к+ и горят много малко. Важното да се отбележи е, че не е задълбочаващ се проблем в повечето случаи и е просто нещо с което трябва да се съобразяваш. Има неща, които можеш да направиш за да намалиш разхода на масло - виж в темата.
Аз за 70к км смених само термостат и маслоуловител (второто се оказа излишно). Разход на масло 1л/4000км. Колата беше на неизвестни километри, но предполагам 300к+
Имай в предвид, че макар и колата да е сравнително бърза, когато се кара целенасочено, в реални ситуации може да е доста мудна. Пример - 130км/ч на 6-та предавка по магистралата. Караш си в тишина, приличен разход и ниски обороти. Решиш да подадеш газ - нищо. Реално ако искаш от тази скорост да ускориш много бързо, трябва да търсиш 4-та или 3-та предавка.
Остава въпроса с високия пробег който правиш. Разликата в разхода ще придобие доста сериозна цифра за тези километри сравнено с дизел. Освен ако не искаш да газифицираш. Ако си намериш кола с по-малко екстри, но доказуема история (имаше една купувана от бг преди, не знам дали още се продава) и я газифицираш мисля, че спокойно можеш да се вместиш в бюджета и да покараш колата 3-4 години.
- kilima
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330d. E90 LCI 325d
Благодаря за отговорите! От поддръжка не се плаша, сменял съм доста скъпотии превантивно и ме взимат за луд, чак, тъй че ако помпата е нещо, което може да ми провали някоя командировка, ще я пиша към обслужването. Стига това да е болежката. Харчът на масло също се оправя с 4-500 лв, тъй че, да речем че е ок. Всяка бензинова кола харчи масло, това е ясно!
Колегата споменава за разход при нормално шофиране, но аз правя дестинации по1000км на едно сядане и карам обикновено със 150км/час. Да очаквам ли да постигам реален разход в рамките на 9л/100?
Как са автоматичните кутии? Какво да глефдам на такава кола?
Колегата споменава за разход при нормално шофиране, но аз правя дестинации по1000км на едно сядане и карам обикновено със 150км/час. Да очаквам ли да постигам реален разход в рамките на 9л/100?
kilima написа:Благодаря за отговорите! От поддръжка не се плаша, сменял съм доста скъпотии превантивно и ме взимат за луд, чак, тъй че ако помпата е нещо, което може да ми провали някоя командировка, ще я пиша към обслужването. Стига това да е болежката. Харчът на масло също се оправя с 4-500 лв, тъй че, да речем че е ок. Всяка бензинова кола харчи масло, това е ясно!
Всяко бензиново БМВ харчи масло, тук си прав, просто някои хора не могат да го мерят или не искат да си признаят

Race Chip Ultimate + App control 3.0d 258ксhttps://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=133&t=438448&p=4501949#p4501949
- kilima
- кандидат ентусиаст
-
julkata1 написа:kilima написа:Благодаря за отговорите! От поддръжка не се плаша, сменял съм доста скъпотии превантивно и ме взимат за луд, чак, тъй че ако помпата е нещо, което може да ми провали някоя командировка, ще я пиша към обслужването. Стига това да е болежката. Харчът на масло също се оправя с 4-500 лв, тъй че, да речем че е ок. Всяка бензинова кола харчи масло, това е ясно!
Всяко бензиново БМВ харчи масло, тук си прав, просто някои хора не могат да го мерят или не искат да си признаятНа автопилот със 150км/час моята харчи точно 9л, автомат съм с 18ки + доста екстри. Автоматика е доста здрав и не създава проблеми, превантивна смяна на маслото+филтър на кутията и нямаш проблеми.
Според мен за под 15к лв трудно ще намериш читава кола особено автоматик и с екстри. Ръчка за тази цена може но няма да си знае километрите или ще е компромис.
Абсолютно съм съгласен, с оглед на пазара съм наясно, че трябват поне 15к. Нещо не ми се ще да е ръчка, но ще го видим.
Благодаря, колеги!
И аз като бивш собственик на N52B25 искам да добавя, че за 15к лв. едва ли ще се намери нещо запазено, а от там се започва една..!
В 99% от случаите автомобилите в този ценови диапазон са със следните "бонуси":
- текът като лейки от всички гарнитури. Масово са вдигали повечко градуси поне веднъж заради проблемната водна помпа. Отделно работят в много широк температурен диапазон, което допълнително допринася за това. Моята на спокойно каране си държеше 107-108 градуса и като реша да се изстрелям за няколко секунди падаше на 75 градуса. Това са сериозни температурни амплитуди за много кратко време.
- разходът на бензин...8-8,5 извънградско с много спокойно каране. Аз под 10 не съм падал, просто нямам нерви. Иначе да, със 140-150 км/ч гори точно 9 (празна), моята беше ръчка с 18-ки. Градско нищо под 14 не се е случвало. Обичайното беше 15-16.
- ремонтите като се започне от соленоиди на ваносите, двете диса клапи, бобините, магистралите за картерна вентилация, дебитомер, евентуално водната помпа и моторчето на валвтроника, уплътненията на вакум помпата на спирачките (аз го имах тоя проблем), осблужване на автомата или маховик+съединител ако е ръчка, разни други дреболии, че не се сещам сега и това говорим само за двигател и скорости. По окачването аз не съм сменял нищо, явно е много здраво. Но и там носачите започват от 200 лв, а са доста на брой.
- много масло горят, единици са тези, които се задоволяват с по-малък разход. Моята си хапваше по 1 л. на 1500-2000 км градско. Извънградско ако е монотонно каране по магистрала отиваше на 4000 км, по планинските пътища си хапваше като за градско.
За мен е безсмислено да има бюджет от 15к лв за атвомобил на безброй много километри, който лесно ще глътне ПОНЕ още 5к лв първите месеци.
Динамиката му не е кой знае какво. Доста съм пътувал заедно с приятел с Е46 320д, което на изпреварвания върви с една идея по-малко (наистина много малко по-бавно е, чак не ми се вярваше). На старт тоя N52B25 върви на равно, та даже и малко по-зле от дърта Астра C20XE.
Не ме разбирайте погрешно. Голям кеф е тази кола, НО, според мен, за тези пари в неясно състояние не си заслужава.
В 99% от случаите автомобилите в този ценови диапазон са със следните "бонуси":
- текът като лейки от всички гарнитури. Масово са вдигали повечко градуси поне веднъж заради проблемната водна помпа. Отделно работят в много широк температурен диапазон, което допълнително допринася за това. Моята на спокойно каране си държеше 107-108 градуса и като реша да се изстрелям за няколко секунди падаше на 75 градуса. Това са сериозни температурни амплитуди за много кратко време.
- разходът на бензин...8-8,5 извънградско с много спокойно каране. Аз под 10 не съм падал, просто нямам нерви. Иначе да, със 140-150 км/ч гори точно 9 (празна), моята беше ръчка с 18-ки. Градско нищо под 14 не се е случвало. Обичайното беше 15-16.
- ремонтите като се започне от соленоиди на ваносите, двете диса клапи, бобините, магистралите за картерна вентилация, дебитомер, евентуално водната помпа и моторчето на валвтроника, уплътненията на вакум помпата на спирачките (аз го имах тоя проблем), осблужване на автомата или маховик+съединител ако е ръчка, разни други дреболии, че не се сещам сега и това говорим само за двигател и скорости. По окачването аз не съм сменял нищо, явно е много здраво. Но и там носачите започват от 200 лв, а са доста на брой.
- много масло горят, единици са тези, които се задоволяват с по-малък разход. Моята си хапваше по 1 л. на 1500-2000 км градско. Извънградско ако е монотонно каране по магистрала отиваше на 4000 км, по планинските пътища си хапваше като за градско.
За мен е безсмислено да има бюджет от 15к лв за атвомобил на безброй много километри, който лесно ще глътне ПОНЕ още 5к лв първите месеци.
Динамиката му не е кой знае какво. Доста съм пътувал заедно с приятел с Е46 320д, което на изпреварвания върви с една идея по-малко (наистина много малко по-бавно е, чак не ми се вярваше). На старт тоя N52B25 върви на равно, та даже и малко по-зле от дърта Астра C20XE.
Не ме разбирайте погрешно. Голям кеф е тази кола, НО, според мен, за тези пари в неясно състояние не си заслужава.
- kilima
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря за критичното мнение и аз така разсъждавам, бмв не е бюджетен автомибил, освен ако не е ново 318 д. Не искам с 10хил да купувам кола за 15. Тогава щях да търся е60, като всеки народен човек. В нашето мобиле няма много по скъпи от 15500лв, между другото.
Както и да е, дс не отклонявсм толкова топика, благодаря за информацията!
Както и да е, дс не отклонявсм толкова топика, благодаря за информацията!
- byte
- Потребител
-
- Кара: BMW E83 LCI 2.5si
- Мечтае да кара: BMW F25
- Детайли за колата: Black Sapphire
Здравейте,
Бих искал да попитам относно разхода на масло на N52B25A (с черен капак на клапаните), монтиран в E83 2007-ма година, означение 2.5si. (проблег 117 300 km)
Маслото е BMW TPT LL04 5W-30, смено месец май тази година в ДАРУ кар, по мой-сметки харчи по 1 литър на 3500 км (предимно извънградско). Това което мога да кажа:
Четох доста и това което мога да си извадя като възможни причини са:
Ще ми се да изкарам с това масло и доливане до 10 000 км пробег и да го сменя с Castrol Edge 5W-40 или може би нещо повече и да видя тогава разхода... но ако пък разхода е голям и не може да се чака толкова?
Бих искал да попитам относно разхода на масло на N52B25A (с черен капак на клапаните), монтиран в E83 2007-ма година, означение 2.5si. (проблег 117 300 km)
Маслото е BMW TPT LL04 5W-30, смено месец май тази година в ДАРУ кар, по мой-сметки харчи по 1 литър на 3500 км (предимно извънградско). Това което мога да кажа:
- Няма никакви течове
- Не пуши при никакви условия
- По вътрешната страна на ауспуха не виждам нищо по-различно от сажди.(поне до колкото мога да позная).
- Не усещам някакви странични ефекти - липса на мощност, неравномерна работа и др.
- Диагностиката не показва нищо.
- Разхода на гориво е 7.6 извънградско и 9.8 градско. 8.8 смесено.
Четох доста и това което мога да си извадя като възможни причини са:
- Маслото е прекалено тънко(с малък вискозитет) за този двигател/пробег/жегите през това лято (четох някъде че това BMW масло реално отговаря на 0W-30 по "нормалните" стандарти)?
- Има някакъв проблем с двигателя(диагностиката е чиста)?
- Може всичко да е наред и този разход се приема за допустим(четох някъде че допустим е разход до 1 литър на 1000 км)?
Ще ми се да изкарам с това масло и доливане до 10 000 км пробег и да го сменя с Castrol Edge 5W-40 или може би нещо повече и да видя тогава разхода... но ако пък разхода е голям и не може да се чака толкова?
"Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes." - Edsger Dijkstra
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Щом няма други симптоми просто си го изгаря. Смени го с друга марка 5-30 и виж дали пак ще харчи по толкова.
Never mistake motion for action...
- FE LIPE
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 320i 150 к.с. N46B20B
- Детайли за колата: arctic metallic
Не пуши, защото катализаторите успяват да си влезнат в ролята
,от това ,което съм чел,а и ти можеш да прочетеш(напиши в Гугъл "N52B25 жор масла" и чети) причините за този разход са две,като може да са и двете или поотделно-изпечени гумени уплътнения на клапаните и сегменти(маслообиращите).Можеш да разбереш дали са гумичките така-оставяш колата да работи на място 5-10 мин и даваш рязко на свободна газ до ламарината,ако изпуши-гумичките са за смяна.Ако се оправи колата със смяната им добре,ако не-лошо.

- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Момчета и аз съм в филма с маслото...като я взех декември до смяната в БГ на маслото,да е изхарчила литър за около 7-8 000км...след като смених маслото с Castrol 5W30 и за 13 000 долях 2 литра и малко...
Миналата седмица смених маслото с Мотул Xclean 5w30 след 1000км извън градско на мноого спокойно каране - разхода ми беше 8.6 до днес ми показва 600гр че и няма...вчера беше на 3 черти,паля колата следобяд беше топла и бяха 5 (до горе)...вечерта станаха 2,днес дадох и малко газ за мн кратко пак 2...
Направо съм в шок,та се чудя кво да правя - пушек отзад ни на място на ламарина ни на макс(защото съм снимал с камерата) няма...
Датчик - или да почвам с oil separator + return pipe?
попаднах на нещо интересно,не знам има ли го в темата
Миналата седмица смених маслото с Мотул Xclean 5w30 след 1000км извън градско на мноого спокойно каране - разхода ми беше 8.6 до днес ми показва 600гр че и няма...вчера беше на 3 черти,паля колата следобяд беше топла и бяха 5 (до горе)...вечерта станаха 2,днес дадох и малко газ за мн кратко пак 2...
Направо съм в шок,та се чудя кво да правя - пушек отзад ни на място на ламарина ни на макс(защото съм снимал с камерата) няма...
Датчик - или да почвам с oil separator + return pipe?
попаднах на нещо интересно,не знам има ли го в темата
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- Petalkata
- Потребител
-
- Кара: 520и
- Мечтае да кара: м5
Здравейте колеги.
Мисля да ставам собственик на е90 330xi, и да му сложа газ. Доста от моите приятели ме разубеждават да не купувам бензинов мотор, тъй като има ли доста кусури.
Чувал съм за проблеми с вихровите клапи, че трябва да се сменят оригиналните били от пластмаса а се слагали чугунени.
Бихте ли ме светнали какви са основните проблеми с който евентуално мога да се сблъскам.
Благодаря
Мисля да ставам собственик на е90 330xi, и да му сложа газ. Доста от моите приятели ме разубеждават да не купувам бензинов мотор, тъй като има ли доста кусури.
Чувал съм за проблеми с вихровите клапи, че трябва да се сменят оригиналните били от пластмаса а се слагали чугунени.
Бихте ли ме светнали какви са основните проблеми с който евентуално мога да се сблъскам.
Благодаря
Аз те съветвам да не бързаш със заключенията. От моя опит това което съм научил покрай бившата ми n52:
- датчика е относително точен в крайните му точки (max/min), и сравнително безполезен в междинните.
- при смяна на маслото може да налееш до 500мл по-малко и въпреки това да ти показва max. Следователно след смяна минимума може да дойте по-рано от очакваното
- прави замервания на едно и също място в покой
- доливай само, когато е на минимум и покаже да долееш литър (много важно!)
- преди да преминеш към диагностика и ремонти мини 2-3 цикъла на доливане (по един литър), за да придобиеш представа дали разхода е равномерен, дали зависи от тип каране и колко километра на литър ти гори.
Това се сещам в момента. Според мен мини на x-clean 5-40. Предполагам си проверил за течове, но все пак ще го спомена. С тези кори понякога заминават сериозни количества, без да прави капка или локва.
- датчика е относително точен в крайните му точки (max/min), и сравнително безполезен в междинните.
- при смяна на маслото може да налееш до 500мл по-малко и въпреки това да ти показва max. Следователно след смяна минимума може да дойте по-рано от очакваното
- преди да преминеш към диагностика и ремонти мини 2-3 цикъла на доливане (по един литър), за да придобиеш представа дали разхода е равномерен, дали зависи от тип каране и колко километра на литър ти гори.
Това се сещам в момента. Според мен мини на x-clean 5-40. Предполагам си проверил за течове, но все пак ще го спомена. С тези кори понякога заминават сериозни количества, без да прави капка или локва.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
nero_ написа:Аз те съветвам да не бързаш със заключенията. От моя опит това което съм научил покрай бившата ми n52:
Ами точно 6.5 лтр сипах в колата,маалко по-малко източихме ..сега не съм доливал и ще чакам да изпише 1лтр както казваш...свалям съм кори няма една капчица никъде...
Еми и на мен ми казвахе що не 5в40 ама сега да сменям пак на 5 дена масло ще изчакам ако продължи сипвам 40ка и така ще го меря..мерси
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- FE LIPE
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 320i 150 к.с. N46B20B
- Детайли за колата: arctic metallic
Аз пък долях
,тези дни ходих до морето и обратно,към хиляда километра,преди да тръгна показанието бе на макс(сменях маслото и сложих 4 литра) ,топла,студена макс,като се върнах,прибрах я на обичайното място и пак си показваше същото,един два дена го показваше и изведнъж показанието по-средата
,което би означавало половин литър в минус,реших да доливам по малко за да видя ориентировъчно кога ще стане пак на макс,е стана след 200 мл,значи от макс до средата не е половинка,както би трябвало да е логически,което потвърждава написаното от nero и най-показателно е ,когато си поиска литър.По магистралата карах с максималната разрешена скорост и имам теч,капе масло отзад в/у катализаторите.
Маслото ми е Castrol Edge 5W30,като при следващата смяна мисля да сложа Motul X-cess 5W40
Като се замисля електронния датчик си е и предимство,примерно на няколко пъти както си карах и проверявах нивото на маслото в движение,което с щека няма как да стане.

Маслото ми е Castrol Edge 5W30,като при следващата смяна мисля да сложа Motul X-cess 5W40
Като се замисля електронния датчик си е и предимство,примерно на няколко пъти както си карах и проверявах нивото на маслото в движение,което с щека няма как да стане.