Търся схема на задни ел стъкла за КУПЕ

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Re: Търся схема на задни ел стъкла за КУПЕ

Мнение от mitrax » 03 Юли 2013, 12:07

ще стане ! това реле като му се поцъклих 5 минути и ми стана ясно защо е - за автоматичното затваряне при заключване на вратите. Можеш за го заместиш 2 обикновенни релета като това к114. Копчета които трябва да стават ги гледам по схеми във хайнеса са от седан 92-93 - пасажерското копче , (имал съм такъв седан - шофиорското с свържано с модул , за пасажера модул нама и копчето явно е твойто подходящо :mhihi: )

ето какво се случва за да се затворят автоматично стъклата от ЗКЕто , сиреч к113 да влезе в действие
1 - на 18ти и 19ти пин ЗКЕто подава маси
2 - бобините на двойното реле к113 се подпитават на 8мо краче има + от к114 което е "щракнало" от подадената му маса от ЗКЕто) на 7мо му е масата от ЗКЕто . Контактите му се изместват и подават "+" на 2ри крак на моторчето , минуса му е на 1ви крак . Очертал със със линия посоката , ако ми се разбира :paranoid:

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 03 Юли 2013, 17:30

Интересно дали ще се получи ,а ЗКЕ-то по какъв начин следи ,че прозореца е вече затворен ? Следи ,че се вдига тока в следствие на натоварване на мотора (при вече затоворено положение) или по-друг начин

Защо си чертал тези МАСИ те нали така или иначе по схемата са си маси ? То цялата ти идея е всичко по схемата да се запази , и просто едно реле да се ползват 2 с 2 бубинки и 2 контакта , демк пак същото като по -схемата , аз така разбрах или нещо не съм разбрал ? :)
I'm slowly drifting
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 05 Юли 2013, 8:02

DirtySouth написа:Интересно дали ще се получи ,а ЗКЕ-то по какъв начин следи ,че прозореца е вече затворен ? Следи ,че се вдига тока в следствие на натоварване на мотора (при вече затоворено положение) или по-друг начин

Защо си чертал тези МАСИ те нали така или иначе по схемата са си маси ? То цялата ти идея е всичко по схемата да се запази , и просто едно реле да се ползват 2 с 2 бубинки и 2 контакта , демк пак същото като по -схемата , аз така разбрах или нещо не съм разбрал ? :)

ЗКЕто дали следи не знам , импулса за затваряне сигорно е малко по голям от времето необходино за затварянето. Гледам на моторите е нарисувано че има електроника в тях , сигорно си имат защита вградена по ток , иначе докато работиш с бутоните друга защита в схемата няма . Та сигорно моторите са си защитени вътре в тях .

Масите съм ги рисувал за яснота .. Идеята е схемата да се запази оригинал , просто вместо двойно реле да се използват 2 единични.
Ти ако се заиграваш можеш да провериш масите на зке-то дали функционират както го мислиме . Едната маса идва като се подаде контакт и си седи . Другата като заключиш колата трябва да се покаже за няколко секунди.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 05 Юли 2013, 21:24

И аз си го помислих това ,но си викам тея от БМВ дали е възможно да са го направили по такъв начин ,но после се сетих ,че все пак тези мотори ги вграждат и в е30 дори ... Ще пробвам тестове с ЗКЕ-то та дано имам подходящите маси и на 18 и 19 пин които ме притеснява много ... Дано се окажем прави ,че 2ма овчари сме повече от папата :mhihi:
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 27 Апр 2015, 13:37

Малко да вдигна темата ,че прашляса ,днес ми попаднаха 5 пинови копчета сини , явно са от седан преди фейс задни , защото не са точно по тая схема ,веднага ми направи впечатление че осветлението се захранва от силовата част и неможе да се регулира с подсветката което е малко тъпо и другото нещо което ми направи пак впечатление е ,че между 2те постоянни маси на копчето няма връзка , явно е блокировка ако се вдига отпред като цъкнеш отзад през това врем да не даде на късо ....такива 5 пинови с бели букси от седан пасажерско не са ми попадали , ако някой има нека да пише , е стествено аз почвам с преправянето на сините :mhihi: ще пиша за резултат
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 02 Май 2015, 3:48

Гледам схемите и комфорта управлява освен задните ел стъкла и ел шибидах , това значи ли , че не трябва да търся комфорт от кола с 4 ел стъкла ами ще ми свърши работа и такъв от купе с ел шибидах ?
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Търся схема на задни ел стъкла за КУПЕ

Мнение от DirtySouth » 06 Май 2015, 11:39

Явно само аз си пиша в тая тема да вметна , че на зелената букса на комфорта на 18 и 19 пин няма кабели , та сега въпроса е , пинове лесно ше сложа ама кой комфот да ползвам дето има изходите на тея пинове , ето го моя комфортИзображение
I'm slowly drifting
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320

Мнение от belial » 10 Май 2015, 19:23

DirtySouth написа:Гледам схемите и комфорта управлява освен задните ел стъкла и ел шибидах , това значи ли , че не трябва да търся комфорт от кола с 4 ел стъкла ами ще ми свърши работа и такъв от купе с ел шибидах ?

Тази седмица ми пристигна комплекта за задни ел.стъкла, всичко без модула - моторчета, жило, копчета, кабели... Поразпитах един приятел, който преди време е правил същата процедура и се разрових малко за схеми в нета, и се оказа, че изобщо няма нужда от нов модул за управление на стъклата, а си става без проблем със настоящия си модул.
e36_vents.jpg

Това е въпросната схема. Копчетата за задните стъкла са с 5 пина - плюс, маса, за лампичката на копчето и другите два отиват директно в моторчето, като единия кабел мина през реле. Поне аз не виждам смисъл за модул от кабрио, освен ако не искаш да управляваш всички стъкла едновремено. До 2-3 дни ще пробвам дали става по тази схема и ще пиша какво е станало, също и ще направя няколко снимки.

Edit: Сега пак прочетох коментарите на колегата mitrax и мисля пин 4 от копчето директно да го вържа към моторчето, да не минава през реле, че не искам да се затварят задните стъкла при заключване на стъклата. Което доста улеснява работата.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 11 Май 2015, 11:48

Вчера пробвах и на пин 19 не ми идва маса , или поне докато пробвах ,че успях и да запаля един кабел в бързината да видя дали работи , иначе на пин 18 си идва маса от комфорта ? Да не би защото съм с един от първите комфорт модули колата е 93та година 11 месец
I'm slowly drifting
Изображение

SPACEMAN!
Аватар
Кара: USS ENTERPRISE
Мечтае да кара: ЗВЕЗДОЛЕТ

Мнение от PROPELLER » 17 Юни 2015, 0:48

на пин 19 идва маса /до колкото си спомням/ след като заключиш и задържиш ключа ,за да вдигнеш стъклата ,ако има такива които са отворени!
иначе ето това е релето което ти трябва!
120320131058.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 17 Юни 2015, 9:27

DirtySouth написа:Защото и аз :) Оказва се мисия невъзможна малко .... Дори копчета немога да намеря , ако някой има нека ми пише .... А това реле и аз нз къде мога да го намеря .... Другото което ме интересува , стони спомена ,че ще ми трябва комфорт модул от 4 ел стъкла купе ... Някой да има информация ?

Комфорт от кабрио, бутони с тънки пинове и задни машинки без електроника в тях е много добра комбинация. Така ще имаш функция комфорт и на задните стъкла, през бутоните на централната конзола, както и бутон, който да управлява всички стъкла едновременно.
Ако съм ти каза, че ти трябва комфорт за 4 ел. стъкла от купе, съм имал предвид комфорт от кабрио.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 20 Юни 2015, 0:38

ами търси се комфорт от кабиро за проба , инсталацията вече ми е по схемата намерих си едни бутони с дебелите пинове и ги преправих да станат като по схемата
I'm slowly drifting
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320

Мнение от belial » 20 Юни 2015, 20:05

Толкова много разглобяване за нещо толкова малко... Но пък си е голям кеф :driving:
Изображение Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 20 Юни 2015, 20:50

DirtySouth написа:ами търси се комфорт от кабиро за проба , инсталацията вече ми е по схемата намерих си едни бутони с дебелите пинове и ги преправих да станат като по схемата

Ако си направил инсталацията по показанта в предните постове схема, то няма да ти трябва комфорт от кабрио. Може да ползваш твоя комфот и да довършиш започнатото.
При комфорта от кабрио се използва управлението за задните стъкла, вградено в него, но схемата за свързване е различна.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

Потребител
Аватар

Мнение от iskrenchyy » 18 Дек 2016, 12:22

Здравейте колеги извинявам се че вдигам тази стара тема но си закупих задни електрически стъкла и имам няколко препядсвтия с връзването на кабелите, ще съм ви мого благодарян ако ми дадете малко бързи и точни отговори.
Да започна с релето от него излизат 2 кабела на пин номер 7 и пин номер 8, къде трябвада отидат те?
Съответно на пин номер 7 - черно с червено.
Пин номер 8 - червен с кафяво.
Кой от къде минава и къде се връзва, гледах на схемата единият от кабелите трябва да отиде до ЗКЕ-то кой пин? а другият минава през някакво реле, кое е това реле и кой на кой пин трябва да поставя кабела?
Имам и ЗКЕ-то от колата с електрическите стъкла имам и моето си, колите са 95г и 2-те със ЗКЕIV
Прилагам снимка:

Изображение

Другият ми въпрос е свързан с окабеляването на копчетата

От пин номер 5 излизат излиза кабел червено/кафяв и от 2те копчета, доколкото знам товае захранването и въпросът ми е къде трябва да го вържа в, предполагам трябва да идат до кутията с главните бушони но в кой бушон?
Ето снимка:

Изображение

Другият кабел който незнам къде трябва да го вържа е от пин номер 6, на схемата видях че пише Light switch тоест за осветлението на копчето, въпросът ми отново е дали до кутията с бушони и на кой бушон да вържа и 2та кабела от копчетата?
Ето снимка:

Изображение

Това е колеги благодаря предварително!!!

ПредишнаСледваща

Назад към E36