Пътуване до Италия
Модератор: Общи модератори
37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Пътуване до Италия
В Петък ще ходя малко до Рим с едната дизелова скрап и искам да питам колегите пътуващи през Хърватска, Словения и Италия къде да зареждам.
Имам няколко бързи въпроса:
- Доволни ли сте от някоя бензиностанция по пътя и къде да зареждам главно?
- Какви тол такси да очаквам (Сръбските ги знам, в Хърватска съм ходил само до Дубровник без такси през Черна Гора). Как е в Словения, Хърватска и Италия по магистралите?
- Винетки някъде има ли, помня че в Австрия и Черна гора съм си купувал винетки?
- Какви са ограниченията за носене на гориво, алкохол и пури
(беше мисля до 1 бутилка твърд алкохол + 50 къса пури като бях в Германия преди 1-2 години).
За друго, ако се сети някой може да ме изхейти няма зор.
Имам няколко бързи въпроса:
- Доволни ли сте от някоя бензиностанция по пътя и къде да зареждам главно?
- Какви тол такси да очаквам (Сръбските ги знам, в Хърватска съм ходил само до Дубровник без такси през Черна Гора). Как е в Словения, Хърватска и Италия по магистралите?
- Винетки някъде има ли, помня че в Австрия и Черна гора съм си купувал винетки?
- Какви са ограниченията за носене на гориво, алкохол и пури

За друго, ако се сети някой може да ме изхейти няма зор.

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
Re: Пътуване до Италия
Най-тънко е в Хърватска, най-скъпо в Италия. Досега разлика в качество на горивата не съм хванал - всичко на запад от Калотина е по-добро от нащо. Като цяло на магистралите цените са по-високи, отколкото в населените места. В Словения имаш винетка 15евро. На другите места си с тол такси, като в Италия мисля са ти най-дебели. Цялото удоволствие с колата ще ти се върже на около 100евра според мен като такси. Паркирането в Рим е тегаво, така че според мен си намери платен паркинг за целия престой и се движи с градски транспорт. Имай в предвид, че на 80% от паркингите ще искат да оставиш ключовете, защото те разместват колите постоянно, че и при тях е лудница. Аз досега не съм посмявал да им оставям ключове. Навсякъде с до 10-15км/ч над ограничението нямаш ядове с властите. На магистралите в Италия само предупреждават със знаци за камера, на останалите места те застига цивилна кола и те отбива на някой паркинг да се ухажвате.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Mерси колега, аз попаднах и на този сайт http://www.fuel-prices-europe.info/ сякаш горивата в Словения са мааалко по-евтини от Хърватска.
Инъче в Рим хотела е с паркинг който влиза в пакета и поне колата няма да я мисля. Ходил съм в Рим (ама с желязна птица) дано още имат от тия туристическите пакети за градски транспорт, че хотела е точно до Linea А на метрото.
Винетка за Словения - ОК запомних го това. Значи ще си сменя само динари да имам за Сърбия е сме готови.
Инъче в Рим хотела е с паркинг който влиза в пакета и поне колата няма да я мисля. Ходил съм в Рим (ама с желязна птица) дано още имат от тия туристическите пакети за градски транспорт, че хотела е точно до Linea А на метрото.
Винетка за Словения - ОК запомних го това. Значи ще си сменя само динари да имам за Сърбия е сме готови.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
Тук може да видиш къде има пътни такси и къде винетки - http://www.vinetki.eu/
Щях да ти пратя и сайта за цените на горивата, но си го намерил
Щях да ти пратя и сайта за цените на горивата, но си го намерил

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Ooo това ми напомня да си взема и Куни мерси. Бях го забравил тоя момент.
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Аз лично не бих зареждал в Сърбия дизел.... Мацки, ракия, ядене - да, ама гориво - НЕ! В хърватска таксите за магистрала са доста високи, както и в Италия...
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Тръгваш рано сутринта, зареждаш на границата със Сърбия до горе, не непременно на самата граница, после зареждаш в Сърбия, че може да е по-евтинко, взимаш си кредитна карта и на всякъде плащаш с нея.
В Сърбия си запознат с таксите, като разбира се плащай с кредитна карта, в Словения се купува винетката на самата граница от едни фургончета, 15 евро е за седмица мисля беше, ако искаш, може да останеш един ден в столицата на Словения с цел почивка и разглеждане, на другата сутрин рано за Италия, естествено плащаш всички такси отново с кредитната карта, става автоматично или има оператор на бариерата, като следиш да не се набиеш на автоматичните бариери, където се минава само с електронна тол такса.
По магистралите е най-добре, но най-дебело, горивата са по-скъпи, може да направиш зареждане в Словения.
Спазвай си правилата, за да не предизвикаш интерес в случайни пътни полицаи.
В Рим, както каза колегата няма много места за паркиране, освен в някой краен квартал и после с градски транспорт или направо на паркинг.
Има и вариант през Гърция, ферибот и тн. но мисля е малко по-скъпо.
В Сърбия си запознат с таксите, като разбира се плащай с кредитна карта, в Словения се купува винетката на самата граница от едни фургончета, 15 евро е за седмица мисля беше, ако искаш, може да останеш един ден в столицата на Словения с цел почивка и разглеждане, на другата сутрин рано за Италия, естествено плащаш всички такси отново с кредитната карта, става автоматично или има оператор на бариерата, като следиш да не се набиеш на автоматичните бариери, където се минава само с електронна тол такса.
По магистралите е най-добре, но най-дебело, горивата са по-скъпи, може да направиш зареждане в Словения.
Спазвай си правилата, за да не предизвикаш интерес в случайни пътни полицаи.
В Рим, както каза колегата няма много места за паркиране, освен в някой краен квартал и после с градски транспорт или направо на паркинг.
Има и вариант през Гърция, ферибот и тн. но мисля е малко по-скъпо.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Наистина мислих да тръгна рано сутринта. Като гледам до Хърватска са ми 500км, та със сигурност ще изкарам с 1 резервоар до там. После преди входа на Италия в Словения пак ще заредя - около 500км отново и вече със сигурност и 1 зареждане в Италия, защото над 1000 няма да изкарам с резервоар колкото и да спазвам ограничения.
За плащането на ТОЛтаксите определено ще си нося някаква тяхна валута, динари и без това имам из нас, а куни ще си взема от Тавекса после.
Какви са тия автоматични бариери с електронна тол такса? Кое им е лошото - не знам сериозно
Ферибот не определено, ходих на Тасос един път с феробот, не съм създаден за подобни изживявания.
ПС: Няма време за почивка инъче щях да мина през Триест, Любляна, Венеция, Плитвичките Езера и още 100 места, ама трябва после да хващам към Букурещ
За плащането на ТОЛтаксите определено ще си нося някаква тяхна валута, динари и без това имам из нас, а куни ще си взема от Тавекса после.
Какви са тия автоматични бариери с електронна тол такса? Кое им е лошото - не знам сериозно

Ферибот не определено, ходих на Тасос един път с феробот, не съм създаден за подобни изживявания.

ПС: Няма време за почивка инъче щях да мина през Триест, Любляна, Венеция, Плитвичките Езера и още 100 места, ама трябва после да хващам към Букурещ

- stocky
- ентусиаст
-
@Predel: Аз всеки път на връщане зареждам до горе в Сърбия, за да покарам по-дълго време с техен дизел. Струва ми се доста по-добър от нашия.
Аз при такива пътувания нощувам или в Загреб или в Любляна. Изскачат добри оферти и са на удобно разстояние за почивка. Под електронни тол такси колегата има в предвид абонаменти за местните шофьори. Нещо като турските винетки са, където колата се идентифицира по някакъв уникален начин(било то по рег. номер или друг отличителен белег, който се слага на/в колата) в системата и само като наближиш бариерата тя се вдига автоматично без да спираш. Ако няма да преспиваш и да прекарваш време в Хърватска, куни не ти трябват(но пък иначе се мръщят на евро). Моят съвет е навсякъде да плащаш с карта - много по-изгодно е, отколкото да обменяш валута, като аз за седмица съм спестявал около 300лв от това, че съм плащал с карта, а не съм сменял кеш. На всяка магистрална будка приемат карти(освен във Франция) и няма начин да те метнат с курс. В Хърватска съм плащал с евро магистралната такса и ме опариха брутално(близо двойно)!
Аз при такива пътувания нощувам или в Загреб или в Любляна. Изскачат добри оферти и са на удобно разстояние за почивка. Под електронни тол такси колегата има в предвид абонаменти за местните шофьори. Нещо като турските винетки са, където колата се идентифицира по някакъв уникален начин(било то по рег. номер или друг отличителен белег, който се слага на/в колата) в системата и само като наближиш бариерата тя се вдига автоматично без да спираш. Ако няма да преспиваш и да прекарваш време в Хърватска, куни не ти трябват(но пък иначе се мръщят на евро). Моят съвет е навсякъде да плащаш с карта - много по-изгодно е, отколкото да обменяш валута, като аз за седмица съм спестявал около 300лв от това, че съм плащал с карта, а не съм сменял кеш. На всяка магистрална будка приемат карти(освен във Франция) и няма начин да те метнат с курс. В Хърватска съм плащал с евро магистралната такса и ме опариха брутално(близо двойно)!
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Куни ми трябват за толтаксата в Хърватска както и за зареждането на входа след Сърбия, именно за да избегна тия опарвания.
От пътуванията ми в Сърбия знам че може да се плаща с евро, но не е най-доброто.
Инъче ако става на въпрос в Дубровник и в лева съм си пазарил, но това не е магистралата, а и курса е своеволен.
Като цяло карти кредитни не ползвам и си карам в кеш, така съм свикнал
За автоматичните бариери го разбрах - мерси.
Колкото и да загубя от обмяната на лева-куни все ще е по-добре от това да плащам там в евро, пък и е добра идея където пътуваш да имаш местна валута.
От пътуванията ми в Сърбия знам че може да се плаща с евро, но не е най-доброто.
Инъче ако става на въпрос в Дубровник и в лева съм си пазарил, но това не е магистралата, а и курса е своеволен.

За автоматичните бариери го разбрах - мерси.
Колкото и да загубя от обмяната на лева-куни все ще е по-добре от това да плащам там в евро, пък и е добра идея където пътуваш да имаш местна валута.
- stocky
- ентусиаст
-
Прав си, че кеш плащането е по-добре да е в местна валута(а не евро), като тръгнеш от тук с нея. Лева-Куни тук ще ти е най-изгодно, след това Евро-Куни там и само в краен случай Лева-Куни там. Щом не използваш карти (достатъчно е да е дебитна в повечето случаи) си приготви валутата предварително!
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
Да да, така е аз си знам преди пътуване Тавексчето в The Mall.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Сега да обясня защо е по-добре да си плащаш всичко с кредитна карта.
Моята банка прави курсовете точно както си е по курса на националната банка, всъщност всички банки така правят и общо взето си на далавера.
Освен това нямаш никаква такса (поне моята банка) , ако погасиш плащанията до 45 дена мисля беше.
Каква е "далаверата", в бензиностанция или кабинка за тол такса в Сърбия или Хърватия, на всякъде се приемат карти, плаща се и не се занимаваш нито с ресто, нито с изчисления и отчисления.
В Италия за бариерите дето казах по-рано и колегата обясни, ако се набиеш в такава секция, дето са електронните тол такси, няма там къде да си платиш и бариерата съответно не се отваря и става баси цирка, като дойдат зад теб още 10-20 автомобила
За това се гледа да няма символ за електронна винетка, мисля беше някакъв жълт...
Моята банка прави курсовете точно както си е по курса на националната банка, всъщност всички банки така правят и общо взето си на далавера.
Освен това нямаш никаква такса (поне моята банка) , ако погасиш плащанията до 45 дена мисля беше.
Каква е "далаверата", в бензиностанция или кабинка за тол такса в Сърбия или Хърватия, на всякъде се приемат карти, плаща се и не се занимаваш нито с ресто, нито с изчисления и отчисления.
В Италия за бариерите дето казах по-рано и колегата обясни, ако се набиеш в такава секция, дето са електронните тол такси, няма там къде да си платиш и бариерата съответно не се отваря и става баси цирка, като дойдат зад теб още 10-20 автомобила

За това се гледа да няма символ за електронна винетка, мисля беше някакъв жълт...
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-

Инъче ще гледам за символи и за хора дето си подават ръчичката и плащат както досега, то и на входа на Белград има такива бариери ся като се сетих.
Има и друг вариант щом те стресира думата "кредит"
Откриваш си валутна разплащателна сметка в банката и искаш да ти издадат дебитна карта към нея.
Преди пътуване си зареждаш сметката с определена сума и потегляш.
Аз така процедирам, че ми е по-удобно от кешово разплащане.
Само го споменавам като опция.... щом те влече да извадиш балата с кешовица-ти си знаеш

Откриваш си валутна разплащателна сметка в банката и искаш да ти издадат дебитна карта към нея.
Преди пътуване си зареждаш сметката с определена сума и потегляш.
Аз така процедирам, че ми е по-удобно от кешово разплащане.
Само го споменавам като опция.... щом те влече да извадиш балата с кешовица-ти си знаеш

37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3