КАТ прибират книжката при неплатени глоби !
Модератор: Общи модератори
25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: КАТ прибират книжката при неплатени глоби !
Haddess написа:Elesar74 написа:Хубаво. Спират ме на пътя и как знаят, че аз имам неплатени глоби, като същите са изпратени в НАП и НАП ги събира?
На таблетчетата всичко излиза.
На таблетчето излизат само задълженията към КАТ. А те са техни в продължение на 3 години след акта. Чак след това се изпращат в НАП.
Това с взимането на книжката при проверка е та*ак работа. От няколко години развяват някаква наредба, дето само в тоалетната може да им послужи...
Миналата година ме спираха два пъти. И двата пъти започваха с дежурната реплика, че ще ме проверят и ако имам неплатени глоби ще ми вземат книжката. И двата пъти имах четирицифрена сума за плащане. И двата пъти си написаха домашното и си тръгнах с книжка

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Аз съм "ЗА" събираемостта, но и "ЗА" промяна в доста от наредбите и законите.
Иначе в момента тънкостта е, при проверка, при която си сигурен, че си в нарушение, не си даваш синия талон за преглед. Глобата за негово неносене е 10лв. Пишат ти акт за нарушението + 10-те лева, талончето остава в теб и при следваща проверка си редовен.
Иначе в момента тънкостта е, при проверка, при която си сигурен, че си в нарушение, не си даваш синия талон за преглед. Глобата за негово неносене е 10лв. Пишат ти акт за нарушението + 10-те лева, талончето остава в теб и при следваща проверка си редовен.
Николай Диянов написа:Haddess написа:Elesar74 написа:Хубаво. Спират ме на пътя и как знаят, че аз имам неплатени глоби, като същите са изпратени в НАП и НАП ги събира?
Ако искат да му излизат и неплатените данъци за имоти и осигуровки- няма законов текст, въз основа на който да отнеме свидетелството при установяване на неплатени глоби. Административнонаказателните правомощия на органите на КАТ се реализират само въз основа на строг формализъм- по точно установена процедура и с ясна индивидуализация на нарушението. След като в закона няма текст, който да позволява и предвижда съответната санкция, няма как да се отнеме свидетелството.
Чл. 171, т. 1, б. Д например за какво служи?

Tsunami 300+ Drag Team
Tsunami 75+ Drag Team
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Николай Диянов написа:Haddess написа:Elesar74 написа:Хубаво. Спират ме на пътя и как знаят, че аз имам неплатени глоби, като същите са изпратени в НАП и НАП ги събира?
Ако искат да му излизат и неплатените данъци за имоти и осигуровки- няма законов текст, въз основа на който да отнеме свидетелството при установяване на неплатени глоби. Административнонаказателните правомощия на органите на КАТ се реализират само въз основа на строг формализъм- по точно установена процедура и с ясна индивидуализация на нарушението. След като в закона няма текст, който да позволява и предвижда съответната санкция, няма как да се отнеме свидетелството.
Колега, ще те помоля да се запознаеш отново със ЗДвП, преди да коментираш.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
b00st написа:Николай Диянов написа:Haddess написа:Elesar74 написа:Хубаво. Спират ме на пътя и как знаят, че аз имам неплатени глоби, като същите са изпратени в НАП и НАП ги събира?
Ами ако е възможно, колега, аз да те помоля да четеш добре какво пиша и от своя страна да четеш и закона, но подробно, а не между редовете, защото за разлика от доста от коментиращите съм наясно какво пиша. Обяснявам подробно за недоразбралите- чл. 171, т.1, б. "д" се отнася до случаите, когато управляваш МПС без да притежаваш синия контролен талон или пък управляваш с изтекъл срок на акта, защото ако ти го отнемат талона, за вече извършено нарушение по ЗДвП, ще ти го върнат само, при положение, че си заплатиш глобите. Но книжката ти се отнема на основание липсата на талон, а не на основание "незаплатени глоби". Защото, ако прочетеш ще видиш, че чл. 171, т.1, б. "д" се тълкува в светлината на чл. 157, ал. 8, който адресира въпросите, касаещи отнемането и връщането на контролния талон. Както и посочих по- горе: ако Ви е отнет талона, за да си го върнете трябва да заплатите глобите / това разпорежда закона /, но при положение, че контролният талон си е във вас и имате незаплатени задължения / например по фишове /, нямат основание, на което да Ви отнемат книжката. Незаплатените глоби не са административно нарушение, а са вече следствие от него- те са санкцията, която влече извършеното от Вас нарушение. Поради това, те стават едно публично задължение и то се събира по реда на ДОПК. Освен това, ако се зачетете и малко по- надолу в ЗДвП- чл. 172, ал. 3 ще забележите, че единствената хипотеза, при която свидетелството за управление на МПС се отнема веднага, с факта на съставяне на акта за установяване на адм. нарушение е тази на чл. 171, т.1, б. "б" / управление на МПС след консумация на алкохол /. Във всички други случаи отнемането на свидетелството става с мотивирана заповед на ръководителя на съответното звено на МВР и за целта се съставя двустранен протокол.
- b00st
- User
-
Николай Диянов написа:b00st написа:Николай Диянов написа:Haddess написа:Elesar74 написа:Хубаво. Спират ме на пътя и как знаят, че аз имам неплатени глоби, като същите са изпратени в НАП и НАП ги събира?
Ами ако е възможно, колега, аз да те помоля да четеш добре какво пиша и от своя страна да четеш и закона, но подробно, а не между редовете, защото за разлика от доста от коментиращите съм наясно какво пиша. Обяснявам подробно за недоразбралите- чл. 171, т.1, б. "д" се отнася до случаите, когато управляваш МПС без да притежаваш синия контролен талон или пък управляваш с изтекъл срок на акта, защото ако ти го отнемат талона, за вече извършено нарушение по ЗДвП, ще ти го върнат само, при положение, че си заплатиш глобите. Но книжката ти се отнема на основание липсата на талон, а не на основание "незаплатени глоби". Защото, ако прочетеш ще видиш, че чл. 171, т.1, б. "д" се тълкува в светлината на чл. 157, ал. 8, който адресира въпросите, касаещи отнемането и връщането на контролния талон. Както и посочих по- горе: ако Ви е отнет талона, за да си го върнете трябва да заплатите глобите / това разпорежда закона /, но при положение, че контролният талон си е във вас и имате незаплатени задължения / например по фишове /, нямат основание, на което да Ви отнемат книжката. Незаплатените глоби не са административно нарушение, а са вече следствие от него- те са санкцията, която влече извършеното от Вас нарушение. Поради това, те стават едно публично задължение и то се събира по реда на ДОПК. Освен това, ако се зачетете и малко по- надолу в ЗДвП- чл. 172, ал. 3 ще забележите, че единствената хипотеза, при която свидетелството за управление на МПС се отнема веднага, с факта на съставяне на акта за установяване на адм. нарушение е тази на чл. 171, т.1, б. "б" / управление на МПС след консумация на алкохол /. Във всички други случаи отнемането на свидетелството става с мотивирана заповед на ръководителя на съответното звено на МВР и за целта се съставя двустранен протокол.
Не е нужно да остроумничиш и ако си адвокат - съжалявам наистина, че не може да разбереш и изтълкуваш елементарно нещо. За никакъв син талон не става дума. Закона от 8 години насам чисто и просто гласи, че ако имаш НП, влязло в сила преди повече от един месец и те спрат, направят проверка и установят, че не си платил глобата по това НП, ти взимат книжката като стой та гледай и ти само можеш да ги гледаш като теле в железница. Имат абсолютно работещ начин за справка, който не мисля да ти обеснявам, нито имам намерение да споря с тебе.
Ако имаш НП значи нямаш син талон и става така както го обясни прависта . Не е лесно да се тълкуват законите и си иска тренинг както и доста четене между закони , алинеи и т.н. Добре е че можем да се ограмотяваме набързичко по форумите или поне да се предизвика ищак за четене по конкретен въпрос свързан със законови разпоредби , за което благодаря на знаещите и споделящите . 

- b00st
- User
-
vladobate написа:Ако имаш НП значи нямаш син талон и става така както го обясни прависта
Не е задължително. Спират те, забравил си синия талон или не го даваш, пишат ти акт, след това имаш НП и едновременно с това син талон. Другия вариант е по-често срещания - щрака те камера и ти идва честитката - пак имаш син талон в теб, но по закон електронния фиш е влязло в сила НП. И за трети вариант се сещам, но няма да го споделям, че е предпоставка за злоупотреби. Затова тях единствено ги интересува при справка дали имаш влезли в сила НП, които не са платени в едномесечен срок. Синия талон им е някъв ориентир дали да ти направят справка. По същата логика - може да си го загубил, без да си глобяван, значи ли това, че като те спрат ще ти вземат книжката? Не, разбира се.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
b00st написа:vladobate написа:Ако имаш НП значи нямаш син талон и става така както го обясни прависта
Не е задължително. Спират те, забравил си синия талон или не го даваш, пишат ти акт, след това имаш НП и едновременно с това син талон. Другия вариант е по-често срещания - щрака те камера и ти идва честитката - пак имаш син талон в теб, но по закон електронния фиш е влязло в сила НП. И за трети вариант се сещам, но няма да го споделям, че е предпоставка за злоупотреби. Затова тях единствено ги интересува при справка дали имаш влезли в сила НП, които не са платени в едномесечен срок. Синия талон им е някъв ориентир дали да ти направят справка. По същата логика - може да си го загубил, без да си глобяван, значи ли това, че като те спрат ще ти вземат книжката? Не, разбира се.
Моля те, покажи ми къде е написано, че електронният фиш е равнозначен на влязло в сила наказателно постановление. Щом влезе в сила наказателното постановление, то същото е необжалваемо, а всеки един електронен фиш подлежи на обжалване, тъй като противното е равнозначно на административен произвол. За влязло в сила наказателно постановление се счита незаплатеният в срок фиш на хартиен или електронен носител, с който се налага наказание парична глоба, в размер до 50 лв. и при положение, че ти доброволно го подписваш, така признавайки, че действително си извършил нарушението при описаната правна и фактическа обстановка . И понеже говорим за закони и то конкретно- прочети си чл. 186 ЗДвП, за да установиш при какви условия се съставя фиш и процедурата по предявяването му. При всички положения, ако не сте съгласни с установеното нарушение, дори и предвиденото наказание за него да е глоба 30лв., то може да изисквате да бъде съставен акт, който да бъде обжалван.
Николай Диянов, губите си времето с b00st, това не е първата тема в която се опитва да мисли! Написали сте му, като не схваща си е негов проблем...
25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2