НАМАЛИ СКОРОСТТА
Модератор: Общи модератори
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: НАМАЛИ СКОРОСТТА
Във форум в който голяма част от дейните писачи всеки четвъртък са на Бояна за да "карат". Правят се някакви безумни стартове между колите със скорости от по или близо до 200км за какви стикери говорим изобщо.. 

SH3M37A написа:jorko написа:SH3M37A написа:jorko написа:Damyan_Staykov написа:Здравейте, колеги.
Ще си позволя да постна линк към страница, която създадох във фейсбук: https://www.facebook.com/namaliskorostta
Надявам се да подкрепите кампанията и всеки, който има възможност да залепи един стикер на автомобила си за колкото време прецени.
Бъдете съпричастни със случващото се по улиците и наистина по-важното: НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА !![]()
Аз няма да си залепя стикера в този му вид, защото има известна разлика между това да караш с максимално допустимата скорост и да караш със скорост, която не превишава максимално допустимата... да не би всеки с такъв стикер да кара с 50 навсякъде в града? По булевардите добре, но по тесните улички също ли трябва да караме с 50 ? Несериозно е... идеята е добра, но изпълнението не е...
Колега ти закона чел ли си ? Идея какво значат знаците имаш ли ? Разлика между задалжителна препорачителна и максимална скорост правиш ли ?
Не искам да се заяждам ама ако искаш лепни си стикер не превишавам 100 и карай със 150 между блоковете алеи .... Не ме разбирай погрешно ,но мнението ти е супер несериозно и вяло .....
Абе разлиствал съм го няколко пъти... всъщност значението на пътните знаци е конкретизирано в правилника за прилагане, но важното за несериозното ми и вяло мнение, както се изрази, е че на така показания стикер има знак В26 " Забранено е движението със скорост, по-висока от означената". Това значи, че това е максимално допустимата скорост на движение очевидно, а като се твърди от стикера че се кара с тази скорост, то явно не се кара с по-висока, но не се кара и с по-ниска. Ти хубаво не искаш да се заяждаш, ама тогава защо споменаваш знаци за препоръчителна и задължителна скорост, след като в стикера такива знаци няма ? ( макар, че задължителната е всъщност задължителна минимална, а не просто задължителна, поне по смисъла на законовите разпоредби )
Е виж малко трябва да допълня ,че може би бъркам закона в Бг с този в чужбина![]()
Тук учат ,че тази ограничителна скорост от 100 км/ч примерно не е задължителна или препорачителна . Тоест извън града мода карам и с 20 съобразно моята преценка за безопасност . 100 км/ч е максималната допустима ,не е задължаваща както споменаваш![]()
И бих се съгласил с теб ,ако нямаше отдолу надпис : "Намали спаси човешки живот" ,което може да се тълкува карай със скорост при която при авариен случай да намалиш или спреш.
Но общо взето може да се размишлява много над надписа и гледната точна на всеки един по отделно. Идеята е ниска скорост и безопасна
Факт тук извън града мак скорост е 100 км/ч ограничението ,но малко хора карат с 100 км/чИма такива ,които карат с 50 и за мен са опасни понеже има предпоставка за ПТП
особено по тези тесни пътища и завой кат свински черва
![]()
Абе има нещо куцащо в цялата работа и тук и в Бг но ..... всичко е в нашите ръце![]()
П.с изкарал съм книжката в Бг ,но опита ми е повече в чужбина
Идеята ми беше, че ако на стикера пишеше " НЕ превишавам максимално допустимата скорост", а не "Карам с максимално допустимата скорост" , значението се променя в значителна степен... ще се повторя малко, но в този си вид стикера поощрява да се кара навсякъде с максимално допустимата скорост, което разбира се не винаги е безопасно и особено за малките улички 50 е наистина опасна скорост в повечето случаи. И отново - добра идея, но лошо изпълнена...
И ако обичаш, не ми приписвай неща, които не съм казал като това за задължителна скорост и ако прочетеш всичко написано от мен, ще разбереш че нямам подобни неща предвид... Това "Намали" аз го тълкувам като Намали, карай с максимално допустимата скорост, което е насочено към тези, които карат с превишена скорост, а не към всички водачи...

Tsunami 300+ Drag Team
Tsunami 75+ Drag Team
- SH3M37A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F30 & E46
- Мечтае да кара: Вoeing 787 Dreamliner
За да не копирам целия ферман ,ще допълня :
Живеем в свободна страна и всеки е свободен да мисли и прави каквото той сметне за добре без да вреди на останалите.
Тълкувай го както искаш и карай както искаш никой не те задължава да си лепиш стикер ,който на теб не ти харесва.
Стикера е с ясна и точна концепция и не може да бъде написан цял ферман с обяснение за всяка една ситуация.
Казано е и ще го нопиша и "Аз карам с максимално допустимата скорост "
Закона гласи :
Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.
(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.
(3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.
(Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.
Така ако въпросния стикер не ти говори нищо и го тълкуваш на база своите знания и опит това не значи ,че стикера не означава нищо.
Не ме се спори не ми се заяжда ,но се съгласи с мен ,че въз основа на закона и знанието му стикера придобива смисъла ,който търсиш
Живеем в свободна страна и всеки е свободен да мисли и прави каквото той сметне за добре без да вреди на останалите.
Тълкувай го както искаш и карай както искаш никой не те задължава да си лепиш стикер ,който на теб не ти харесва.
Стикера е с ясна и точна концепция и не може да бъде написан цял ферман с обяснение за всяка една ситуация.
Казано е и ще го нопиша и "Аз карам с максимално допустимата скорост "
Закона гласи :
Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.
(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.
(3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.
(Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.
Така ако въпросния стикер не ти говори нищо и го тълкуваш на база своите знания и опит това не значи ,че стикера не означава нищо.
Не ме се спори не ми се заяжда ,но се съгласи с мен ,че въз основа на закона и знанието му стикера придобива смисъла ,който търсиш

Е36 - 1998
Е46 - 2003
F30 - 2016
За руснака всичко, което трябва да се прави с гаечен ключ по-малък от номер 24, си е чиста нано-технология!
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
http://www.capital.bg/blogove/pisma/200 ... udata_kat/
Доста от нещата тук са верни за несъобразената скорост и проблема, който имаме от това, че държавата не е добър стопанин и КАТ не е логически оперираща институция.
Доста от нещата тук са верни за несъобразената скорост и проблема, който имаме от това, че държавата не е добър стопанин и КАТ не е логически оперираща институция.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Съжалявам, но няма да си сложа такъв стикер на автомобила. На всичките ми познати е известно, че ограничения не обичам да спазвам и го правя само ако има полицейско присъствие или пътната обстановка го налага. Но да пътувам един ден до балкана... много съжалявам. Не съм дивак, преценявам си скоростта и спирачната дистанция, очите постоянно ми шарят в трите огледала, имам претенциите и да си усещам колата. Досега слава богу не съм изпадал в инцидентни ситуации, защото съм карал с несъобразена скорост. Но и не говоря за ниско летене, а от рода на 120-130 на извънградски път, 160 на магистрала и т.н., и то не навсякъде. За мен това е автомобилния транспор - да пътуваш по-бързо и комфортно. Иначе ще си взема автобуса.
Проблемът на страната ни според мен се дължи на няколко небезизвестни факта.
1. Изключително слаба подготовка на новите шофьори по време на курсовете. Масово не ги водят на полигон дори, за да се научат да потеглят и спират. Направо на пътя - снощи на връщане от работа един ми се влачи с 10км/ч! по 300м улица. Ми той нито може да се изнесе от кръстовище адекватно, нито нищо. Ако си мислят, че с някакви филмчета на тежки катастрофи и фатално ранени или загинали хора възпитават, жестоко се лъжат. Трябва водачите засилено да бъдат обучавани да карат адекватно, да съобразяват поведението си с останалите и да контролират автомобила при различни условия, предвидени или не. А те кво - като дойде време да намалям за светофар и съм на 3та с 50 ми викат да натисна съединителя и да чакам колата да спре до покой...
2. Изключително лоша инфраструктура. Дори и в рамките на максимално допустимата скорост настилката може да ни постави в ситуации да сме безпомощни. Айде обяснете ми какво значи "съобразена" скорост? Както си караш на извънградски път с 90 да ти излезе яма в лентата...
3. Неадекватен контрол от органите на реда. Както бе споменато по-рано в темата 1000000 пъти по-добре е да има масово присъствие, отколкото криене по храстите и правете на снимки. И не мен със старото БМВ да ме спират, а некви батки с вече F-сериите да си джиткат и за тях да няма ръка на закона. Защо? Защото България е страната на мафията и връзките - "ти не можеш да ме пипнеш, щото баща ми е еди си кой и утре ще си загубиш работата, ако не и по-лошо".
4. Слабата култура на народа ни, и то не е само по отношение на шофирането. Под това имам предвид безрасъдно водене на автомобила от всякакви индивиди, потресаваща поддръжка на техниката (аз работя с гуми и окачване и като ходя пеш из града постоянно се оглежам наляво-надясно за някоя "изправна" кола на някой чичко на 50 години, дето разбира от всичко и за него чисто новите летни гуми са идеални за зимата). Говоря и за млади момче с чисто комплексарски нагласи, на които им се предоставя достъп до сериозни машини, а често пъти и няма никакво значение каква е машината, защото те компенсират с безрасъдство и безстрашие. Да не коментираме разни недобре със здравето хора, които спокойно изкарват книжки и закона им разрешава да се движат необезпокоявано. И после той карал бързо... Ма то и бавно да беше карал като не знае какво прави горкия... все толкоз.
малко дълъг ми стана поста, ама реших да се обоснова все пак защо няма да сложа стикер на колата си и защо не подкрепям твърдението, че като се намали скоростта ще се избиваме по-малко. Щото мой приятел преди години и той правеше такива призиви, пък една нощ прибирайки се с колеги студенти от друг град не спрял на знак Стоп и се разминали на косъм... Що? Щото е карал бързо си? На Стоп и с 20 да караш може да е прекалено бързо...
Проблемът на страната ни според мен се дължи на няколко небезизвестни факта.
1. Изключително слаба подготовка на новите шофьори по време на курсовете. Масово не ги водят на полигон дори, за да се научат да потеглят и спират. Направо на пътя - снощи на връщане от работа един ми се влачи с 10км/ч! по 300м улица. Ми той нито може да се изнесе от кръстовище адекватно, нито нищо. Ако си мислят, че с някакви филмчета на тежки катастрофи и фатално ранени или загинали хора възпитават, жестоко се лъжат. Трябва водачите засилено да бъдат обучавани да карат адекватно, да съобразяват поведението си с останалите и да контролират автомобила при различни условия, предвидени или не. А те кво - като дойде време да намалям за светофар и съм на 3та с 50 ми викат да натисна съединителя и да чакам колата да спре до покой...
2. Изключително лоша инфраструктура. Дори и в рамките на максимално допустимата скорост настилката може да ни постави в ситуации да сме безпомощни. Айде обяснете ми какво значи "съобразена" скорост? Както си караш на извънградски път с 90 да ти излезе яма в лентата...
3. Неадекватен контрол от органите на реда. Както бе споменато по-рано в темата 1000000 пъти по-добре е да има масово присъствие, отколкото криене по храстите и правете на снимки. И не мен със старото БМВ да ме спират, а некви батки с вече F-сериите да си джиткат и за тях да няма ръка на закона. Защо? Защото България е страната на мафията и връзките - "ти не можеш да ме пипнеш, щото баща ми е еди си кой и утре ще си загубиш работата, ако не и по-лошо".
4. Слабата култура на народа ни, и то не е само по отношение на шофирането. Под това имам предвид безрасъдно водене на автомобила от всякакви индивиди, потресаваща поддръжка на техниката (аз работя с гуми и окачване и като ходя пеш из града постоянно се оглежам наляво-надясно за някоя "изправна" кола на някой чичко на 50 години, дето разбира от всичко и за него чисто новите летни гуми са идеални за зимата). Говоря и за млади момче с чисто комплексарски нагласи, на които им се предоставя достъп до сериозни машини, а често пъти и няма никакво значение каква е машината, защото те компенсират с безрасъдство и безстрашие. Да не коментираме разни недобре със здравето хора, които спокойно изкарват книжки и закона им разрешава да се движат необезпокоявано. И после той карал бързо... Ма то и бавно да беше карал като не знае какво прави горкия... все толкоз.
малко дълъг ми стана поста, ама реших да се обоснова все пак защо няма да сложа стикер на колата си и защо не подкрепям твърдението, че като се намали скоростта ще се избиваме по-малко. Щото мой приятел преди години и той правеше такива призиви, пък една нощ прибирайки се с колеги студенти от друг град не спрял на знак Стоп и се разминали на косъм... Що? Щото е карал бързо си? На Стоп и с 20 да караш може да е прекалено бързо...
- SH3M37A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F30 & E46
- Мечтае да кара: Вoeing 787 Dreamliner
Dirty M5 driveR
Колега извинявай ама ,като прочетох коментара ти не се сдържах ............. по-голяма глупост и съждения не бях чувал
Човече ти в белите страни вземаш листовки и почваш да караш на собствена инициатива по улиците ,а родителите ти са ти инструктор и след 6 месеца се явяваш на кормуване за пълна книжка без ограничения . За каква подготовка говориш ? На пътя хората не трябва да са стресирани докато карат от околните за да не правят грешки и тъпи маневри . На пътя не трябва се бърза защото зависиш малко или много и от останалите участници в движението.
По кръстовища и пешеходни пътеки хората спират без значение ,какъв автомобил караш ,че дори и на места където не е обозначено ,че можеш да пресичаш.Дава се предимство на автомобилите включващи се в движението и т.н.
Ето това е култура ,а това което ти си написал ,както искаш си го определяй ,но е далеч от култура. И ако чакам КАТ или която и да било институция да ме вкара в пътя и да ме контролира до ся да съм.... да не казвам да дърпам дявола за опашката.
Но и аз не съм перфектен ,но ограничавам себе си за да не страдат другите ! Въпрос на избор !
И съобразена скорост - означава ,че ако не си сигурен ,какво може да ти излезе на пътя било то животно , дупка или други препятствия по-пътя да се движиш със скорост ,адекватна на твоите реакции . Важи за път през ,които за първи път ще кара човек , между блокови улици ,детски площадки , градини, училища и т.н. където риска от инцидент се увеличава.
Те тези дето ги дават по телевизията сигурно и те са на този принцип на мен не може да ми се случи щото карам автомобил в добро техническо състояние и гуми за съответния сезон. Стига моля те ....
Проблема ,е че българите сме нервен и темпераментен народ ей туй е проблема ! "Ша ма правят те на прост ай сиктир бе" и "Ша ма цака той с топла бира" нали .
Ако чакате на институции да ви следят действията на пътя успех или да сложат по един полицай в автомобила ви ... нали смях ....
И имаше един известен индивид ,който го хванали със 180кк/ч глобили го и когато го бяха поканили в едно предаване защо с такава скорост се е движел той отговори :
Ако карам със ограниченията шанса да стане нещо с мен е два пъти по голям ,ако карам със двойно по голяма скорост ....... Колега да не си ти
Колега извинявай ама ,като прочетох коментара ти не се сдържах ............. по-голяма глупост и съждения не бях чувал

Изключителна слаба подготовка....
Човече ти в белите страни вземаш листовки и почваш да караш на собствена инициатива по улиците ,а родителите ти са ти инструктор и след 6 месеца се явяваш на кормуване за пълна книжка без ограничения . За каква подготовка говориш ? На пътя хората не трябва да са стресирани докато карат от околните за да не правят грешки и тъпи маневри . На пътя не трябва се бърза защото зависиш малко или много и от останалите участници в движението.
По кръстовища и пешеходни пътеки хората спират без значение ,какъв автомобил караш ,че дори и на места където не е обозначено ,че можеш да пресичаш.Дава се предимство на автомобилите включващи се в движението и т.н.
Ето това е култура ,а това което ти си написал ,както искаш си го определяй ,но е далеч от култура. И ако чакам КАТ или която и да било институция да ме вкара в пътя и да ме контролира до ся да съм.... да не казвам да дърпам дявола за опашката.
Но и аз не съм перфектен ,но ограничавам себе си за да не страдат другите ! Въпрос на избор !
И съобразена скорост - означава ,че ако не си сигурен ,какво може да ти излезе на пътя било то животно , дупка или други препятствия по-пътя да се движиш със скорост ,адекватна на твоите реакции . Важи за път през ,които за първи път ще кара човек , между блокови улици ,детски площадки , градини, училища и т.н. където риска от инцидент се увеличава.
Те тези дето ги дават по телевизията сигурно и те са на този принцип на мен не може да ми се случи щото карам автомобил в добро техническо състояние и гуми за съответния сезон. Стига моля те ....
Проблема ,е че българите сме нервен и темпераментен народ ей туй е проблема ! "Ша ма правят те на прост ай сиктир бе" и "Ша ма цака той с топла бира" нали .
Ако чакате на институции да ви следят действията на пътя успех или да сложат по един полицай в автомобила ви ... нали смях ....
И имаше един известен индивид ,който го хванали със 180кк/ч глобили го и когато го бяха поканили в едно предаване защо с такава скорост се е движел той отговори :
Ако карам със ограниченията шанса да стане нещо с мен е два пъти по голям ,ако карам със двойно по голяма скорост ....... Колега да не си ти

Е36 - 1998
Е46 - 2003
F30 - 2016
За руснака всичко, което трябва да се прави с гаечен ключ по-малък от номер 24, си е чиста нано-технология!
Ако сложа такъв стикер на мката дали ще е мн лицемерно : ))
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Да
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
SH3M37A написа:

Явно не вникваш в писанията ми, но не искам да споря излишно. Само да направя някои важни уточнения:
1. Не държа да има патрулки на всеки завой, че да контролират. Ако няма още по-добре за мен, щото ще си карам спокойно. Но за диваците си е нужно, щото аз и ти не можем да ги спрем. Най-много да изяден боя от някой батка с бухалка.
2. Изваждаш от контекста параметъра "техническо състояние на автомобила". Много ясно, че само по себе си то не гарантира ситуации без инциденти. Аз имам предвид, че не може да спреш адекватно като нямаш гуми и всяко колело гледа на където си иска.
3. В България има предостатъчно инфраструктура, при която "съобразена скорост" не съществува, щото всеки ден се отваря по някоя яма някъде. Това по твоето разбиране предполага да се шофира с 20 навсякъде, за да се реагира навреме. Е не става. Навсякъде по света организират трафика да се движи по-свободно и съответно бързо, само тука се бухат легнали полицаи на всяко кръстовище. Аз преди години като бях в Атина не можеш да повярвам, че всичко живо се движи с по 80 в града, а клаксон да чуеш е рядко срещано явление. Само че като светне зелено за пешаходеца и всички спират. То е до култура.
Ей тия неща са съществени и като теглим чертата излиза, че в България работата няма да се получи никога поради ред причини. Затова нека всеки гледа на първо място собствената безопасност, после тази на другите и това е. Подреждам го по този начин, защото ако нямаш инстинкт за самосъхранение няма как да имаш и чувство за отговорност към другите на пътя. Аз относно моето каране предлагам никой да не прави изказвания, освен ако не ме познава, просто защото е тъпо. Който иска да го приеме за самохвално, но смятам шофирането ми за в пъти по-културно и безопасно от това на масовия водач, въпреки по-високата ми скорост.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Айде стига с тая "педер@сщина" - несъобразена скорост. Измиване на ръцете заради безхаберието на институциите. Тоя термин трябва да бъде премахнат с закон. Има максимална позволена скорост - всичко под нея е съобразено и проблема е друг. Или трябва да карам с 0 ,че да съобразено с това, че зее дупка колкото колата или бай магнал пресича магистралата.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Нещата не са така кристално чисти - спазваш максимално допустимата и си с бронирани гащи .Има некадърни до безобразие водачи , жени водачи ,надрусани , водачи с ЕГН като на байкушевата мура ,деца без всякакъв рефлекс за самосъхранение ,неопитни с рефлекси опашката на умряла котка ,пешеходци самоубийци и т.н ....хора разни ,обаче дори и да спазват ограниченията могат да създадат ПТП като стой та гледай.Кой как и защо реагира на стресовите ситуации на пътя е божа работа ,а скороста сама по себе си не значи нищо - тя е просто елемент от движението по пътищата .Времената са такива че куцо кьораво и сакато ,щом е качено на автомобил ,приема за някакво исконно право ,че някой е длъжен при всяка инфарктна ситуация да им връща лентата назад за втори дубъл .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Dirty M5 driveR написа:Съжалявам, но няма да си сложа такъв стикер на автомобила. На всичките ми познати е известно, че ограничения не обичам да спазвам и го правя само ако има полицейско присъствие или пътната обстановка го налага. Но да пътувам един ден до балкана... много съжалявам. Не съм дивак, преценявам си скоростта и спирачната дистанция, очите постоянно ми шарят в трите огледала, имам претенциите и да си усещам колата. Досега слава богу не съм изпадал в инцидентни ситуации, защото съм карал с несъобразена скорост. Но и не говоря за ниско летене, а от рода на 120-130 на извънградски път, 160 на магистрала и т.н., и то не навсякъде. За мен това е автомобилния транспор - да пътуваш по-бързо и комфортно. Иначе ще си взема автобуса.
..
Ех, Колега!? Напомняш ми на един фен отпреди много години, който беше написал приблизително следното:
"Аз съм с БМВ и другите ще ми правят път!"
Би ли посочил тук трима (от регистрираните няколко хиляди), които да не "си усещат" колите

Защо не вкарат канадските или американските закони. Пример:
- превишение +50км/ч - 5000лв глоба и незабавно скрапиране на МПС-то (тук глобата е 10 000$)
- хванали те три пъти да караш и пишеш смс - губиш книжката за дълго и после наново курсове
- книжката да се плаща всяка година по 10лв (тук е 90$). Имаш неплатен акт, не можеш да платиш книжката и след определена дата тя става недействителна. Нито 10 кинта ще натежат, нито някой ще чака 5г, за да му отпадне акт. Хванат ли те с неплатена книжка - 2-3000лв глоба.
- тотално отпадане на актовете при ПТП. Щом няма пострадали, полицията няма работа там. Няма "несъобразена скорост" и т.н. дивотии. Гот, нали? Ама след три щети (независимо по каква вина) за две години застраховката скача чувствително. И колкото повече са щетите, толкова повече плащаш. Актът е веднъж, застраховката е за години напред.
- не си платил глобата до три месеца - книжката ти става недействителна. Който не му харесва - да ходи съда.
А на бас, че тия с 250-300км/ч ще поизчезнат от пътищата. Не мислиш ли?
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Бях убеден, че реакцията от поста ми ще е такава. Както и съм убеден, че повече от половината в тоя форум карат по-бързо и от мен, само дето сега викат "Дайте да намалим скоростта, че е опасно!". Ясен ми е българския манталитет и нужда от разяснения няма. Аз поне си го казвам както е - няма начин на извънградски път да карам с 90, освен ако няма патрулки и камери през 1км. Или пък в града по големите булеварди със 50... при положение, че няма нито кръстовище, нито пешаходни пътеки, нищо. Айде на магистралата по бива със 140. Малко хора осъзнават какви задръствания ще стават, ако се кара толкова бавно навсякъде (подчертавам) в градовете. Просто не са ни устроени така улиците. Така че какво има да говорим повече по темата? Сега в темата всички са примерни, а в другата тема за максимална скорост с е36 всеки втори е вдигал над 200 някъде. Що така? Не го понасям това лицемерие, ще ме извинявате.
Не коментирам разни ПТП-та по телевизията. За мен това са абсолютно безрасъдни хора, които дали от малоумщина или комплексарщина правят дивотии и повличат куп животи. Това момче (без да го познавам) гаранция е искал да се направи пред девойките. Цитираните от медиите скорости аз никога не съм ги постигал при такива обстоятелства. Мен като ми се качат 2ма в колата и автоматично почвам да карам по-бавно. Само че какво ви се обяснявам изобщо...
Аз не мога да разбера защо не скочим срещу абсурдните неща, които се правят в тая страна. Защо в Русе няма изявено недоволство срещу тия нови легнали полицаи на няколко места в града, дето запушиха трафика... Защо никой не протестира срещу това, че пред почти всеки един светофар с таймер виси по един клон и не се вижда нищо, докато не стигнеш стоп линията? Както и клони пред важни значи като "Забранено влизането в улицата" и тем подобни? Само си чешем езиците и медиите и те бълват тъпотии ежедневно и нищо не се случва.
Не коментирам разни ПТП-та по телевизията. За мен това са абсолютно безрасъдни хора, които дали от малоумщина или комплексарщина правят дивотии и повличат куп животи. Това момче (без да го познавам) гаранция е искал да се направи пред девойките. Цитираните от медиите скорости аз никога не съм ги постигал при такива обстоятелства. Мен като ми се качат 2ма в колата и автоматично почвам да карам по-бавно. Само че какво ви се обяснявам изобщо...
Аз не мога да разбера защо не скочим срещу абсурдните неща, които се правят в тая страна. Защо в Русе няма изявено недоволство срещу тия нови легнали полицаи на няколко места в града, дето запушиха трафика... Защо никой не протестира срещу това, че пред почти всеки един светофар с таймер виси по един клон и не се вижда нищо, докато не стигнеш стоп линията? Както и клони пред важни значи като "Забранено влизането в улицата" и тем подобни? Само си чешем езиците и медиите и те бълват тъпотии ежедневно и нищо не се случва.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Една система за контрол във всяка кола (подобна на тахо шайби в камиони и рейсове), и когато те спре полицай, сканира се компютъра и си казва всичко, кой къде е карал с повече от допустимата скорост и да видим дали някой ще кара бързо или ще се кара по правилата.
Иначе и аз съм за отпадане на "каране със скорост несъобразена с пътната обстановка", защото има ли знак 50км/ч като максимална и ако се случи нещо (дупка на пътя), трябва да се санкционира общината, която е отговорна за пътя.
Всъщност и сега е така, но много хора не познават закона и като дойде милиционера, първо това пише, а всъщност се пише възражение и се съди общината.
Иначе и аз съм за отпадане на "каране със скорост несъобразена с пътната обстановка", защото има ли знак 50км/ч като максимална и ако се случи нещо (дупка на пътя), трябва да се санкционира общината, която е отговорна за пътя.
Всъщност и сега е така, но много хора не познават закона и като дойде милиционера, първо това пише, а всъщност се пише възражение и се съди общината.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Е.Димитров написа:а всъщност се пише възражение и се съди общината.
1-2 години, през това време нямаш кола (защото си счупил джанта/гума/носач или по-лошо)
стегни сте!
омагьосан кръг

You said: "Time will change!" What if it changes you?
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4