Маргел бул Гешов - Некачествена работа

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30-М40В18;Е36-М44В19;E91-N43B20A
Мечтае да кара: Е30 М3 Sport Evolution

Re: Маргел бул Гешов - Некачествена работа

Мнение от momo-1st » 30 Апр 2015, 16:17

Просто има по съвременни машини за баланс:

Почти навсякъде у нас балансирането на колелото се прави по централния отвор на джантата с помоща на конусен адаптер, който е универсален и подхожда на множеството различни размери на джантите. Всичко е много просто, няма значение колко са крепежните отверстия на джантата и какво им е разположението. Слагат джаната на балансиращия апарат затягат консуния адаптер (виж на последната снимка), той „ обира” луфта и центрова колелото спрямо оста на въртене на апарата, гумата се завърта появяват се едни цифри, които показват стойностите на несиметричност, майстора добавя няколко оловни тежести към джаната и след още едно две завъртания се появяват нули и всичко е наред. Тази система е разработена в далечната 1969 г. от немския инженер Хорст Варкоч (Horst Warkotsch), който е основател на фирмата HAWEKA, която е признат лидер в производството на техника за балансиране на колела за всякакви видове превозни средства. При повторно замерване на вече балансирано колело в много голям процент от случайте (около 70%) се оказва че незнайно откъде се появява дисбаланс, причините могат да са различни, но фактите са си факти.

В наши дни автомобилите са много по-съвършени, сложни и бързи и съответно изискванията за точност са по-големи. Универсалните конусни адаптери вече не са достатъчни за по-прецизно балансиране. Централния отвор на джантата вече изпълнява само спомагателна функция, джантите се захващат посредством болтове или гайки с конусни профили, които центрират гумата спрямо осите.

За решаването на проблема в добре развитите автомобилни пазари и индустрии отдавна се използват фланцеви адаптери с щифтове, които фиксират джантата към апарата за балансиране според крепежните отверстия а не според централния отвор. Разбира се това е малко по-сложно и самите адаптери са по-скъпи, но технологиите се развиват и ние не можем да избягаме от това.

С една дума, ако цените безопасността си, автомобила си и портфейла си, правете баланс в сервизи, които разполагат със съвременни адаптери, а ако Ви задоволява качеството на конусните адаптери и смятате че това което е написано дотук са „измислици с цел да Ви вземат повече пари...” то почти на всеки ъгъл има така да го кажем класическия тип „Гумаджии”.

Източник: http://caralyze.bg/articles/kashestveno ... omobila-vi
bum_bum написа:Върти се, суче се и пак към соца се избива :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Забравете го вече тоя гнил строй.

Наслаждавайте се на придобивките на демокрацията- Е шейсе на 15 години, виски на промоция от Кауфланд, пура за 2,40 в панелката с ипотека до 2060-та.

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 30 Апр 2015, 17:10

А някой знае ли къде има подобни модерни адаптери?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 30 Апр 2015, 17:38

Vanqu1sh написа:А някой знае ли къде има подобни модерни адаптери?

Във всеки оторизиран сервиз за съответната марка.Ако някой колега знае за частник-гумаджия на българска територия да го напише! Такива си заслужават и ходенето и чакането.Не смятам това за някаква реклама.Смятам,че темата е добра за такава информация.Доколкото знам добрите производители на гуми си правят собствен тест на баланса за всяка гума и поставят две червени точки на най-лекото място на гумата.Това по някакъв незнаен начин съвпада точно с едната червена точка,която пък сериозните фирми произвели джантата поставят на най-тежкото и място,и ако няма такова това е точно вентила.Чудо някакво?!?Естественно е да има дисбаланс и след това,но той да е минимален.А не двете точки на гумата някъде срещу едната точка на джантата и двеста грама олово между тях.Някъде крият точките на гумата като ги поставят обратно,защото не било важно това.Разбираш ли?Майсторът съм аз,а че една камара платени инженери и постоянната проверка за качество,не са много важни.Дай десетарка!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 30 Апр 2015, 17:49

Аз си правя баланс при един точно квартален майстор, познат, не знам каква му е машината и едва ли е някаква скъпа и последен модел ама досега биене от лош баланс съм нямал. Така че най важното е да не претупват работата а да си я вършат както трябва.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 30 Апр 2015, 18:53

В този ред на мисли- ходих в Мотоексперт Драгалевци да купя 4 летни гуми на корсата на жена ми
1-Отстъпка в цената НЯМАШЕ , въпреки "отстъпката" за членове на BMW клуб България :lol:
2-Шефа благоволи да направи отстъпка "по свое усмотрение"от 10% за монтатаж и баланс след като му показах членска карта,при договорена 18% през форума! :mhihi:
3-Монтажа стана толкова бързо,че ако не бях забелязал ,щяха да ми сложат гума 175 , вместо 165 на едно от колелата,
но ги хванах на време :help:
Отстъпките за форума са май само за баламите!
Поне бонбонките Falken в централния офис на клуба ни са зарибяващи! :ok:
Добре,че не купих от тях Falken-а за BMW-то! :bchug:
p.s. Иначе Иван в Младост няма грешка viewtopic.php?f=10&t=353898&hilit=%D0%93%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD&start=30
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 30 Апр 2015, 21:56

Не ми трябват никакви модерни машини и адаптери, въпроса е само е както колегата като вдигнеш 100км/ч да не се върнеш да пишеш по форумите. Няма как да не познаеш кофти баланса веднага пък нека е правен с каквато и да е машина

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 30 Апр 2015, 22:02

barty написа:Да, в "Диана" на Околовръстното на Симеоново не могат да монтират, регулират или каквото е там.

И в Плевен са същата работа. Миналата седмица си купих за джипката от Диана Плевен и, като казах на този, който монтираше гумите, че искам и баланс той ме направи на идиот, че офроуд гуми нямали нужда от баланс.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 30 Апр 2015, 22:10

drevnia написа:
barty написа:Да, в "Диана" на Околовръстното на Симеоново не могат да монтират, регулират или каквото е там.

И в Плевен са същата работа. Миналата седмица си купих за джипката от Диана Плевен и, като казах на този, който монтираше гумите, че искам и баланс той ме направи на идиот, че офроуд гуми нямали нужда от баланс.

Ако си сложил Силвърстоун екстриим ,какъв баланс търсиш.Въобще Офроуд гумите защо искаш да ги балансираш ?Тяхното място не е на асфалта.
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от drevnia » 30 Апр 2015, 22:25

Не не са такива. Забравих да кажа, че изобщо не са офроуд а са си нормални универсални гуми, както за асфалт така и за извън пътя.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 540i M
Детайли за колата: С бебе в колата...

Мнение от larry_boy » 30 Апр 2015, 22:45

ociata написа:Здравейте, почти съм сигурен че имаше раздел(или тема) където се постваха подобни теми но не успях да го намеря. Моля модераторите да ми преместят мнението където е по-коректно.

По стечение на обстоятелствата вече не търкалям БМВ, но историята е доста поучителна и надявам се ще ви замисли и вас преди да отидете там.

Отидох на 17.04 вечерта за едни втулки за "новите" ми джанти. Понеже имах нужда и от гуми ги питах за цена и кога могат да ги монтират - на следващия ден пътувах за провинцията и не исках да разкатавам Мишелинките на 20+ градуса. Цената беше приемлива, макар и не най-добрата на пазара(279лв за Goodyer 225/50/17) и се разбрахме да му звънна в събота(18ти) към 9:00 да ми каже ще ме вреди ли сутринта за да мога после да замина. Звъннах аз каза идвай максимум час и си готов. Отидох и качиха колата чак към 11 и нещо. Сложиха гумите на джантите, балансираха и хоп на колата. Директно я вдигнаха и за регулаж на преден/заден мост. Не съм го искал, не сме говорили за него - но викам айде 50лв няма да ме завалят, тъкмо ще се види как е след зимата. Платих им 1200 и нещо лева(пазя си фактурата, като дори ме чарджиха 1лв/бр за чувалчета за зимните гуми). Тръгвам аз и още в София забелязвам че волана ми не е центриран а леко в ляво?! Побеснях но вече закъснявах и си казах ще отида някой друг ден да го изправят. По-лошото е че на магистралата се оказа че гумите бият жестоко - от 110 до 160 си тресат мъжката.

На следващия ден(неделя 19ти) пак цъфнах там за рекламация. Гледаха ме учудено как така бие и казаха трябва да изчакаш другите коли пред теб и ще я погледнем. Съгласих се и си отвисях нови 3 часа. Когато ми дойде реда се почна едно чешане по главите едно чудене. Общо взето направиха всичко отначало - баланс на гуми + реглаж. Момчето накрая ми вика не знам какво е станало но всичките гуми се бяха разбалансирали :kuku: - сега ще бъдат наред. Викам си айде случва се нещо не са били на кеф предния ден не са го нацелили сега всичко ще е чук. Тръгнах си и с ужас установих че волана пак си е леко наляво и почнах да се съмнявам че и гумите са балансирани... За съжаление обаче бях зает и няколко дни не можах да я тествам като хората. Може би се досещате че в момента когато успях да я тествам гумите отново си биеха на куче - този път биенето започва още от 90-100!

Писах им на oplakvane@margel.info - никакъв отговор. Не мисля да си губя времето и нервите трети път да ходя в сервиза им на място, защото един път е грешка втори път е некадърност!

Силно ви препоръчвам да избягвате въпросния сервиз за да нямате проблеми.

Аз ще го кажа малко по прямо - докато има овце за стригане, ще има и кой да ги стриже.

Да дадеш 1200лв. за гуми и една седмица да се моташ и да не им направиш рекламация... Не знам брато, върви при тях и си заяви позицията малко по сериозно!

Има много лостове с който можеш да ги маниполираш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 30 Апр 2015, 23:04

© написа:Не съм много запознат, но мисля, че машината просто игнорираше отклонението под еди колко си грама

3 грама ... Скритото меню дето му вика бай Марин :mhihi:

momo-1st написа:В наши дни автомобилите са много по-съвършени, сложни и бързи и съответно изискванията за точност са по-големи. Универсалните конусни адаптери вече не са достатъчни за по-прецизно балансиране. Централния отвор на джантата вече изпълнява само спомагателна функция, джантите се захващат посредством болтове или гайки с конусни профили, които центрират гумата спрямо осите.

За решаването на проблема в добре развитите автомобилни пазари и индустрии отдавна се използват фланцеви адаптери с щифтове, които фиксират джантата към апарата за балансиране според крепежните отверстия а не според централния отвор. Разбира се това е малко по-сложно и самите адаптери са по-скъпи, но технологиите се развиват и ние не можем да избягаме от това.

В сервиза разполагаме с такива "фланци", имитиращи болтовете ..
Ползват се само за АМГ и разни други бързи атмосВерки или турбини :mhihi:
Вчера ми балансираха Фалкена, и повече от 20 гр на гума не слагахме !
Балансирахме ги точно по централен отвор ! Тествах до 160 и всичко е точно :yes:
Факт е че миналата година Мишлен-а не искаше да се балансира, и Кире тогава сложи и фланците ! После всичко беше наред !
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 30 Апр 2015, 23:37

...Централния отвор на джантата вече изпълнява само спомагателна функция, джантите се захващат посредством болтове или гайки с конусни профили, които центрират гумата спрямо осите...

:nono: Т'ва па изобщо не е вярно, който е пробвал да кара джанти с друг централен и без втулки се е убедил. Твърдението че балансирана гума на конусен адаптер, на всяко ново завъртане дава различни стойности пък изобщо няма да коментирам че е смешно. Не знам какво игнорират машините на които балансирате, но тия които съм ползвал си хващат и грам и половина, винаги стоя до човека и държа всичко да излезе на 0:0. Ако вземе да ми обяснява че "2-3 грама не го бъркат" направо отивам при други, щото и да стоя до него знам че пак няма да може да ги балансира - изпробвано.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ociata » 01 Май 2015, 9:21

Ами на първо време ще отида при друг гумаджия. Вече имам чуството че са ми продали някакви криви гуми и затова бие - не може да са чак толкова некадърни :dunno: . Ако все пак ги балансират ще си преглътна дивотията им и повече маргел никога. Ако се окаже че са криви гумите ще ходя пак да се бунтувам - просто не знам как може да има такива хора :no:

Лошото е че тея марки Маргел, Диана са само бошлаф и всеки си отваря сервиз плаща някаква такса и вече се казва така и онака. Ето тук е препълнено с недоволни от диана, пък аз зимните гуми(мишелин а5) ги взех от диана в люлин и всичко беше перфектно(не си взех летните от там само защото не предлагаха втулки за джанти).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 01 Май 2015, 11:26

Аз и Маргел и Диана съм ги отписал отдавна!Стъпвам в Диана единствено да си купя гуми,понеже имам голяма отстъпка.Взимам си гуметата и ми ги монтират на друго място.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blackrider » 01 Май 2015, 15:27

Диана на околовръстен път винаги намират "криви" джанти :) И Ако си балама да им се вържеш им минава номера срещу 20-30лв допълнително ти я "изправят" !!! Мотоексперт Драгалевци .....има 1 добър майстор Бойчо! Приемчика Вальо е вежлив и винаги гледа да си хепи. Но има много лавандули ,които ако не им висиш на главата правят поразии.... Един такъв новак ни сменя гумите и не ни дозави болтовете :shock: Просто ги закрепи и реши ,че е достатъчно! Друг ни затега ръчната сигурно 2 часа хем му висях на главата и му давах зор...ама мързела ...мързела е голяма работа!!! :bang: :bang: :bang:
Маргел-а.....там има една поговорка "рибата се вмирисва от към главата" !!! Семейна фирма процъфтяла с измами и кражби.......

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата