Въпрос към счетоводители/данъчни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Въпрос към счетоводители/данъчни

Мнение от anttonev » 02 Май 2015, 11:36

Ако физическо лице, което е на трудов договор към фирма, регистрирана в България и се осигурява от фирмата, сключи т. нар. civil contract с фирма, регистрирана в ЕС и получава по банков път възнаграждение, какви данъци трябва да плати към държавата?

Ако е сключен граждански договор с фирма, регистрирана в България, се получава служебна бележка и в данъчната декларация се попълват от нея данните. В този случай такава бележка няма как да се издаде. Какво се попълва в този случай?

Благодаря.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос към счетоводители/данъчни

Мнение от Benord » 02 Май 2015, 14:47

Европейски съюз е общо казано.Фирмата която е регистрирана в България ти поема усигоровките за размера до поетото от тях възнаграждение.За да получиш заплата по банков път от чужбина,законното е да са ти отдържани вече съответните данъци за съответната страна в която е базирана другата фирма.Би трябвало и да получиш по пощата или на ръка официалният документ затова.Така,че общо взето не дължиш нищо.Смятам че най-компетентният отговор ще получиш от агенцията за двойното данъчно облагане,която е в София.Късмет с бюрократичната машина и дано попаднеш на човек!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 03 Май 2015, 15:32

Тази Агенция дето си я написал касаеща ОсигУровките и двойното им данъчно облагане - не съществува. Трябва да се обърне към съответната ТД на НАП по местоживеене.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от anttonev » 03 Май 2015, 18:05

Значи сключва се договорът, пък догодина като дойде времето за плащане на данъци ще се мисли.
Благодаря за отговорите.

П.С. Ако друг има мнение, нека ги сподели.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 03 Май 2015, 19:28

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от mbw_code » 03 Май 2015, 19:41

anttonev написа:Ако физическо лице, което е на трудов договор към фирма, регистрирана в България и се осигурява от фирмата, сключи т. нар. civil contract с фирма, регистрирана в ЕС и получава по банков път възнаграждение, какви данъци трябва да плати към държавата?

Ако е сключен граждански договор с фирма, регистрирана в България, се получава служебна бележка и в данъчната декларация се попълват от нея данните. В този случай такава бележка няма как да се издаде. Какво се попълва в този случай?

Благодаря.

Колега, освен задълженията свързани със ЗДДФЛ трябва да имате предвид, че физическото лице трябва да направи регистрация по чл. 97а 7 дена преди да предостави услугите. Другият вариант е регистрация по ЗДДС по чл. 100. След това дали ДДС е дължим в България или в страната на получателя зависи от вида на услугата, както и от статута, качеството и местоположението на получателя. Много хора не го знаят това и не се регистрират. За сега не съм чул да се налагат глоби, тъй като много често самите данъчни инспектори не разбират материята...

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 03 Май 2015, 21:23

Колега,
Аз съм данъчен, но се занимавам с малко по-други неща, които теб сега не те касаят пряко :)
Изобщо не питай "този и онзи" и не си давай парите за консултации.
Просто използвай:

Информационен телефон на НАП - 0700 18 700
infocenter@nra.bg – обща информация
Работното време на салоните за обслужване във всички офиси на НАП е всеки делничен ден от 9.00 до 17.30 ч. без прекъсване.

Съветвам те да черпиш информация "от извора" :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 04 Май 2015, 9:34

Здравей колега,

Дълбал съм по въпроса, и ти гарантирам, че няма да те ориентират добре в НАП... На крака 2 пъти с моя счетоводител сме ходили в техния межд отдел, полза няма.
Само като съвет, без да е решение на конкретния ти въпрос. Правиш си ЕООД, договор с чуждата фирма, и си си ансолютно редовен и чист.
Понеже работиш дистанционно, най-вероятно договора ти е за предоставяне на услуга. Мисля, че нямаше ДДС в този случай, но може и да греша. Промените са перманентни и тук, а и там. Ако все пак се дължи ДДС, предоговори си заплащането, не е проблем да изготвяш фактура с ДДС, и да го внасяш тук.
Удобството да си плащаш тук е, че все още сме с ниски данъци, сравнено с ЕС.

Ще коментирам с мойто счети конкретния ти въпрос днес, и ще ти пиша...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от anttonev » 04 Май 2015, 10:21

До сега два пъти съм сключвал гр. договор, но съм подавал само данъчна декларация. Но и двата пъти беше с юридическо лице, регистрирано в България.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 04 Май 2015, 15:28

Декларираш доход от друга стопанска дейност в ГДД, плащаш 10% и това е. Да отваряш фирма е опция, но така се натоварваш с допълнително осигуряване, данък печалба, ако направиш и ДДС регистрация и с отчетност. Също, подаване на сума ти справки и отчети към различни институции. Не се тикай между шамарите. Друго, може да регистрираш свободна професия, обаче ще се натикаш при изравняването на осигуровките на годишна база както е при ЕТ. Общо взето, карай с колкото се може по-малък допир до институции.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 04 Май 2015, 15:45

Eмилио Димитров написа:Тази Агенция дето си я написал касаеща ОсигУровките и двойното им данъчно облагане - не съществува. Трябва да се обърне към съответната ТД на НАП по местоживеене.

Благодаря за поправката на правописа ми!По подобен проблем и три дни обикаляне на държавни учреждения по реда им,не по моя идея,в Пловдив,откъдето съм,ДС,НОЙ инакрая в НАП ми казаха убедително,че само тази агенция и то само в София ще ми свърши работа.Е,не ми остана време от отпуската да проверя и това губивреме.Не знаех,че от НАП не знаят за несъществуването на такава агенция.Извинявам се затова!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 04 Май 2015, 19:07

Владо написа:Здравей колега,

Дълбал съм по въпроса, и ти гарантирам, че няма да те ориентират добре в НАП... На крака 2 пъти с моя счетоводител сме ходили в техния межд отдел, полза няма.
Само като съвет, без да е решение на конкретния ти въпрос. Правиш си ЕООД, договор с чуждата фирма, и си си ансолютно редовен и чист.
Понеже работиш дистанционно, най-вероятно договора ти е за предоставяне на услуга. Мисля, че нямаше ДДС в този случай, но може и да греша. Промените са перманентни и тук, а и там. Ако все пак се дължи ДДС, предоговори си заплащането, не е проблем да изготвяш фактура с ДДС, и да го внасяш тук.
Удобството да си плащаш тук е, че все още сме с ниски данъци, сравнено с ЕС.

Ще коментирам с мойто счети конкретния ти въпрос днес, и ще ти пиша...

Много добре трябва да си пресметне, дали го устройва да се регистрира като ЕООД. Започва минимум със 160лв разходи по откриването му. Няма как да пуска фактури с ДДС, каквото и дейност да извършва, при условие, че не се е регистрирал по ДДС. Ако реши да се регистрира по ДДС, ще трябва ежемесечно да го подава, да пуска фактури за услугата, която извършва. Нещо, за което сам едва ли ще се справи и ще трябва да си наеме счетоводител, който ще му взема минимум 50-100лв всеки месец.
Най-добре да отиде пак повтарям в ТД на НАП по местоживеене. Ако там не знаят - в ЦУ. Междувременно е по-подходящо да пусне една тема в някой счетоводен форум без Одит.инфо, например Крестон Булмар. Може и да не получи най-точния отговор там, но ще получи точни насоки с членове и алинеи от Нормативната уредба.

Benord написа:
Благодаря за поправката на правописа ми!По подобен проблем и три дни обикаляне на държавни учреждения по реда им,не по моя идея,в Пловдив,откъдето съм,ДС,НОИ и накрая в НАП ми казаха убедително,че само тази агенция и то само в София ще ми свърши работа.Е,не ми остана време от отпуската да проверя и това губивреме.Не знаех,че от НАП не знаят за несъществуването на такава агенция.Извинявам се затова!

Пак ти казвам, че такава агенция няма да намериш нито в София, нито където и да е в страната. Казали са ти най-вероятно да се обърнеш към ДИРЕКЦИЯ „Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане“, чийто директор е в ЦУ на НАП.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 05 Май 2015, 9:24

Има и по-евтин вариант. Прави си е-подпис, сега е 38.4 за физически лица - https://www.b-trust.org/. Такса за регистрация на ЕООД с е-подпис, е 55 лв. Нотариални такси ~10 лв., капитал 2 лв. и си в джаза. Лесно се влиза, но трудно се излиза.
Такса за счетоводни услуги за регистрирана фирма по ДДС, е минимум 100 лв., за такава, която прави доставки от ЕС или продажби по VIES, минимум 150 лв.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Назад към Извън Темата