Формула 1 - начало на сезон 2015г.
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Формула 1 - начало на сезон 2015г.
BMW_POWER написа:Какви "технологии" се развиват? Двигателите са замръзени, скоростните кутии са ограничени, електрониката е универсална, гумите са едни и същи, забранение са всякакви електронни помощници??? Системите КЕРС? Колите са с 10 секунди по-бавни от тези отпреди 10 години.
Колеги, четете какво пишете
Това, че колата има такава аеродинамика че реално може да се движи с главата на долу аз го намирам като технологично усъвършенстване. Че кокпита пази пилота при удар с ненормални скорости също. Че колата не се пали и гумите не се отделят от шасито при много силен удар дори също. Една кола не е само двигател, скорости и електроника.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Айде... пак подкарахте темата на "колко зле са пилотите днес". Все същите са си, просто технологиите и развитието на спорта ограничават борбата. Няма как да има директна битка между Мерцедес и Редбул да кажем, като първата кола е по-бърза със секунда от втората. А и както споменах по-рано - стратегиите се правят така, че директната битка да се прескача. Да - уникално тъпо е, и е единствено заради различните смеси гуми. Ама това е. И аз искам всичките с еднакви коли и гуми и да гледаме кой кара най-много, ама никога няма да се случи. Поне не във Формула 1. Така че стига сте пищяли, ами изчакайте развитието на сезона. Тая година поне има потенциал борбата да стане интересна с прогреса на Феррари, а и не само.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Никога и никъде не съм казвал, че са зле.
Как да нарека някой лош пилот като дори и най-калпавия там ако седне в която и да е кола ще си бърка с едната ръка в носа, а с другата в гъза и пак ще ме затвори с 20 обиколки?
Няма борба, смяната на позициите става в боксовете, ако се случи директен сблъсък много често гледаме страшни простотии да се правят не защото не могат да карат, а защото разчитат че колата е толкова добра, че ги позволява и така..

Няма борба, смяната на позициите става в боксовете, ако се случи директен сблъсък много често гледаме страшни простотии да се правят не защото не могат да карат, а защото разчитат че колата е толкова добра, че ги позволява и така..
bmw maniqk ivo bmw написа:В сравнение с 94-та има развитие на технологийте ама веднага да се правиш на интересен.![]()
Това че колите са по-сигурни не е развитие, това че има хибридни техноллогий не е развитие.
Ти чети какво пишеш..
Колега, нямам нито време, нито намерение да те обучавам или преразказвам историята на Ф1. Ще ти кажа, че именно новите правила от 1994г убиха Сена. Ето какви са изказванията му за Williams FW16.
"Имам много негативни усещание при карането на колата на предела. Нито при една обиколка не ме напуска чувството на дискомфорт и недоверие в колата..."
FW15 на Уилямс е най-високотехнологичната кола в историята на спорта Формула 1. Тракшън контрола, активното окачване, антиблокиращите спирачки са все неща, които сега ги има във всяка съвременна кола. През 1994г мощносттите на двигателите Рено са с около 60к.с повече, а всички електронни системи са забранени. Видяхме докъде докараха тези забрани...
Какво от сегашната формула ще влезе в практиката? БМВ 710 (еднолитров турбиниран 350к.с. мотор) и КЕРС???
Чети преди да пишеш. Беше обещал да не пишеш за Ф1 и добре щеше да стане. Не се излагай!
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Е кво - дайте да се върне тракшъна, АБС-а, да сложат и ЕСП и автопилот за дългите прави... Ебати моторния спорт. При мотоциклетния спорт за секунда да си блокираш предната гума и си на земята, а тука още малко колата да асистира на пилота. Затова с пилота работят инженери и т.н. т.н. , за да бъде колата конкурентна. И къде намесихте смъртта на Сена в цялата работа не знам... Абе изобщо ако така ще се развива тая тема аз пак ще спра да пиша. Щото ако се разразяваше люта битка между 10 пилота нямаше никой гък да каже, макар същите тези технологии и правила да действат. Ама понеже има застой, който е на крачка да приключи и айде да се плюе само.
Хм, някога за Ф1 казваха, че това е най-високотехнологичния спорт. Това бяха "най-бързите коли"... Всичко, или почти всичко въведено с тези болиди след време се появяваше и в серийните коли. Това си бяха технологийте на бъдещето....
Сега няма нужда от плюене. Празните писти са показателни. Колега, Сена го намесих, защото ми дават 1994г за пример. Сега колите може да са "по-сигурни", но Бог да бди над Жул Бианки
Сега няма нужда от плюене. Празните писти са показателни. Колега, Сена го намесих, защото ми дават 1994г за пример. Сега колите може да са "по-сигурни", но Бог да бди над Жул Бианки

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:Хм, някога за Ф1 казваха, че това е най-високотехнологичния спорт.
По "Диема" още го казват на всяко състезание

Ограниченията са огромни, но технологиите си се развиват. Просто не могат да надскочат ограниченията за да са колите така бързи, както преди 10 години. Даже миналата година май имаше случаи на коли от ГП2 по-бързи от някои от Ф1 на една и съща писта. КЕРС си е доста сложна система, която не знам дали точно от Ф1 тръгва, но след някоя година едва ли ще има нормална кола без нея. Brake by wire и изобщо drive by wire също ще се развива във Ф1 и после ще я наслагат във всяка нормална кола.
Доставчиците на двигатели наложиха турбо моторите отново за да ги развиват за уличните си коли. За скоростните кутии нямам идея, че са замразени но технологията там е на някакво непонятно за мен ниво. Когато си на някаква предавка следващата е подготвена "pre-engage". Компютъра смята скоростта на колата, гумите, оборотите и не знам колко още неща за да предвиди каква ще е следващата предавка-нагоре или надолу за да я подготви. На всичкото отгоре това трябва да се постигне с еднодисков съединител заради размера и теглото. Керамични, карбонови и разни такива спирачки пак от там идват. Заради турбо моторите се разработват и нови масла, които ще намерят приложение. Разни покрития вътре в двигателите, нови материали за шасито и двигателите и т.н..
Ето това са "нови технологии". Всеки експериментира и търси нещо ново, по-различно и по-бързо:

Сега ако имаш разлика 0.5мм някъде и те дисквалифицират.

- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
BMW_POWER написа:Ето това са "нови технологии". Всеки експериментира и търси нещо ново, по-различно и по-бързо:
Това, предполагам говориш за спойлерите, са били доста за кратко и са забранени, тоест е имало същото ограничение като сега!
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:Ето това са "нови технологии". Всеки експериментира и търси нещо ново, по-различно и по-бързо:
Тази е видима. Настоящите не са толкова крещящи, но опитите ги има. Като например CVT кутията на Мерцедес и разни други за които никой може би не е и чувал.
- bmw maniqk ivo bmw
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Е30 М3, E46 M3, E92 M3, E92 325i
С такива като тебе няма смисъл да се спори защото изопачаваш историята на Ф1 както си искаш.
Самия болид не е бил достатъчно добър, и за това не са били виновни само новите правила а просто и базата не е била добра и е имала нужда от развитие.
Пред-сезонните тестове показаха че FW16 е бърза кола но трудна за управление. Това става факт след като ФИА забрани електрическите устройства като активно окачване, тракшън контрол и ABS системи, за да могат да направят спорта „по-човешки“. Именно тези устройства донесоха на Уилямс титлите при конструкторите. С тяхното премахване колата не бе добра за управление най-вече в задната част. Сена обясни че колата има още какво да се работи по нея за да бъде в перфектна кондиция. Това е нормално тъй като FW16 не е на нивото на предишните си болиди FW15C и FW14B
Ето още по темата
http://www.dnevnik.bg/sport/2014/04/29/ ... _v_bolida/
Ти се излагаш не аз.
Самия болид не е бил достатъчно добър, и за това не са били виновни само новите правила а просто и базата не е била добра и е имала нужда от развитие.
Пред-сезонните тестове показаха че FW16 е бърза кола но трудна за управление. Това става факт след като ФИА забрани електрическите устройства като активно окачване, тракшън контрол и ABS системи, за да могат да направят спорта „по-човешки“. Именно тези устройства донесоха на Уилямс титлите при конструкторите. С тяхното премахване колата не бе добра за управление най-вече в задната част. Сена обясни че колата има още какво да се работи по нея за да бъде в перфектна кондиция. Това е нормално тъй като FW16 не е на нивото на предишните си болиди FW15C и FW14B
Ето още по темата
Ти се излагаш не аз.

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
Ако Ферари утре имат поведение като в Малайзия, както казват коментаторите, ще бъде доста интересно. И тия Торо Росо-та като се намесят... Тъкмо да видим как новобранците се борят директно с батковците, ако се осъществи тая битка де. Пистата не ми е любима, но има готини места като големите завои в първи сектор. Като цяло очаквам хубаво състезание, но аз и за Бахрейн така се точех...
- bmw maniqk ivo bmw
- старши ентусиаст
-
Dirty M5 driveR написа:Ако Ферари утре имат поведение като в Малайзия, както казват коментаторите, ще бъде доста интересно. И тия Торо Росо-та като се намесят... Тъкмо да видим как новобранците се борят директно с батковците, ако се осъществи тая битка де. Пистата не ми е любима, но има готини места като големите завои в първи сектор. Като цяло очаквам хубаво състезание, но аз и за Бахрейн така се точех...
И аз очаквам хубаво състезание, осбено ако има по-оспорвана битка между Мерцедес и Ферари.

bmw maniqk ivo bmw написа:С такива като тебе няма смисъл да се спори защото изопачаваш историята на Ф1 както си искаш.
Ето още по темата
Ти се излагаш не аз.
В-к Дневник

Сори мен!
Да го д.хат всички сайтове тип "Ф1.ком", "Ф1техник.ком" и т.н., те не разбират. Истината е у в-к Дневник.
Ще ти преведа, защото явно не разбираш. Двама пилота в историята са казвали, че колите им не стават. Жан Алези за Ферари. Той директно заяви, че Ферари е камион и затова го уволниха. Другия е Кими. Провери в историята на Сена (един от най-добрите пилоти някога) с какви коли е печелил в началото на кариерата си. Трудно може да се каже, че не е можел да кара. А пилот като Сена да каже, че колата не е добра, тук нещо трябва да ти говори. Колко години след това влачиха Сър Франк Уилямс и Патрик Хед по съдилища в Италия, знаеш ли?
Хайде стига, че си меко казано смешен. И с "информацията" си, и с "линковете" си.
- bmw maniqk ivo bmw
- старши ентусиаст
-
Къде казах, че не може да кара Сена а?
Аз съм му фен ама ще казвам, че не може да кара
Ти май не четеш какво пиша като гледам.
http://en.wikipedia.org/wiki/Williams_FW16
И този линк сигурно е смешен.

Аз съм му фен ама ще казвам, че не може да кара

http://en.wikipedia.org/wiki/Williams_FW16