За или против новите глоби за паркиране?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Слави
Аватар

Re: За или против новите глоби за паркиране?

Мнение от © » 11 Май 2015, 14:55

Против съм, защото проблема не е в глобите, а в това, че никой не санкционира нарушителите. Ако глобата за паркиране на тротоар е 50лв. колкото май си беше и те глобяват ВСЕКИ ПЪТ (или поне всеки ден) щом паркираш на тротоар, ще си ползволиш ли да нарушаваш правилата? Едва ли. Дори да си някой супер баровец като си представиш, че ще плащаш всеки път по 50лв. със сигурност ще се замислиш преди да качиш отново. Същото е и с паркирането по улиците, скоростта и каквото се сетите още - просто няма достатъчен контрол, а не че глобите са малки.
Тогава депутатите им е лесно - вдигат глобите и проблема е решен - да, ама не. Сега пак си паркират по тротоарите тия, които са си свикнали, някой ще изгори с 200лв., ама какво от това - те са оргромна маса от хора. Другият момент е, че г-н преработилия полицай може да се прави на още по-важен защото глобата не е 20лв, а 200.
Още много примери мога да дам за други глоби, където положението е абсолютно същото - неявяване на работодател в Инспекцията по труда - 10 000лв глоба ... ами и 100 000лв да я направите ефекта ще е същия.
Последна промяна © на 11 Май 2015, 14:57, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Мнение от AGT » 11 Май 2015, 14:56

Ще станат едни весели "междусъседски войни " от цялата дъндания ! Глоби ще има ..... парите няма да са събрани .... а ако са събрани ще "потънат " в нечий джоб ! Това е реалността .
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 11 Май 2015, 15:10

vicho написа:с колелото или както искаш.

Deal with it! 8)

Ко? Не.
викаш с колелото по китните велоалеи на България.Или в някой курорт пробвай да джиткаш с куллоту лятоска или със скутера между бентлита,ферарита и хенесита.
И недей ми дава за пример как в ''белите'' страни можело,щот в реалния живот не е така.И тук хората искат да карат коли,но икономически така им го сложиха че с годините сега пък колелата пречат и на самите велосипедисти.Пляс пляс педалите беше добър начин на придвижване преди 7-8 години.И тея времена минаха.Сега полицаите са заети да слагат и едни стикери на заключените навсякъде де що има стълб,ограда,дирек,кол и прочее колелета и до три седмици ако явно това колело не се придвижва и стикера стои ги товарят в едни бордови камиончета и кой от където е:

Изображение

Изображение

Изображение

Жалко че ми я няма папката със снимки да покажа как на гарата в Дордрехт ,един смешно малък уж по местните представи град но важна железопътна точка,миналото лято ченгетата охраняваха един голям самосвал без каната отзад в който общинска полиция хвърляше десетки колелета оставени на катинари покрай гарата.
Вижте само снимката от Хрьонинген е от 2004 година,цели 11 години,ако знаете сега какъв ужас е ,колелоооо ли.......А е с население двойно по малко и от Бургас дори.
Проблемът винаги е бил инфраструктурен.Всяка държава която пробва да намали потреблението на дадено нещо с наказателни икономически лостове просто показва безхаберие да се организира и да го реши както трябва всъщност.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 11 Май 2015, 16:00

Мда, прав е колегата преди мен. Един инфраструктурен проблем не може да се разреши с глоби и на принципа "като няма къде да паркираш, няма да караш". Това е безкрайно нестойностен аргумент и със същия успех и аз мога да претендирам, че след като нямам пари, няма да плащам и данъци например. Това безразличие и безхаберие не води до нищо добро. Големият проблем е изцяло свързан с градоустройството в България и особено в София. Всеки, които в последните години живее в столицата вижда как всеки ден никнат сгради като гъби, увеличава се броят на живеещите и броят на автомобилите, и същевременно не се прави нищо, за да се помещават тези возила. Тук идва въпросът- след като заплащаме данък в полза на общината за управляваните от нас МПС, защо не се изграждат паркинги и защо не се разширяват съществуващи пътни артерии? Въпросът е доста комплексен.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 11 Май 2015, 16:07

Напротив, точно това е решението!

В случая трябва шофиорите да се съобразяват с пътната обстановка, а не пътната обстановка с шофиорите (както е сега)! :yes:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 11 Май 2015, 16:13

С две ръце съм ЗА глобата на наглите водачи на МПС който си спират където искат. Но и трябва да се помисли за повече парко места. София неможе да поеме толкова много коли просто не е мислено.
Няма начин да няма начин

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 11 Май 2015, 16:29

vicho написа:
///peter написа:Добре де колеги, тези които сте за, кажете ми къде да паркирам аз, както трябва по правилата.

Твой проблем, откъде накъде трябва да ти се ГАРАНТИРА място за паркиране? Като няма къде, пешачката, с колелото или както искаш.

Deal with it! 8)

Ами не, не е мой проблем. Това е проблем на общината и законотвореца.
Според приетите от тях закони и по-точно Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, трябва този който строи новите сгради да предвиди следния брой парко места в зависимост от вида обект:

Еднофамилни къщи 1 - 2 бр.
Жилищни блокове 1 бр. на жилище + 10 места за гости
Студентски общежития 1 бр. на 10 легла + 10 места за гости
и т.н.

Аз лично пред моя блок, толкова места не виждам. Както и достатъчно други паркинги в близост до което и да е мое жилище.
Не коментираме джамбазите, ако паркирам някъде на далеч какво ще направят. Пред моя блок на джипа в рамките на 2 месеца ми крадат катализатор и огледала, ако я оставя без надзор, представям си... ;)

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 11 Май 2015, 16:40

Проблема в София с паркирането ще се реши само с връщане на софийското гражданство.
Лек ден.
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 11 Май 2015, 16:45

///peter написа:Ами не, не е мой проблем. Това е проблем на общината и законотвореца.

Дали?

///peter написа:Пред моя блок на джипа в рамките на 2 месеца ми крадат катализатор и огледала, ако я оставя без надзор, представям си... ;)

Както си го описал, твой (наш) проблем е...

-----

Законотворците проблеми нямат! :censored:

boksioraE39 написа:Проблема в София с паркирането ще се реши само с връщане на софийското гражданство.
Лек ден.

:mhihi:

сериозно?
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 11 Май 2015, 16:51

vicho написа:
///peter написа:Добре де колеги, тези които сте за, кажете ми къде да паркирам аз, както трябва по правилата.

Твой проблем, откъде накъде трябва да ти се ГАРАНТИРА място за паркиране? Като няма къде, пешачката, с колелото или както искаш.

Deal with it! 8)

За това плащаш пътен данък?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 11 Май 2015, 17:05

vicho написа:
///peter написа:Ами не, не е мой проблем. Това е проблем на общината и законотвореца.

Дали?

Хайде да не го обръщаме в кръчмарски разговор. След като са определили това задължение, а напрактика то няма как да стане, но искат да налагат глоби върху тази основа, то тогава се получава един лек нонсенс.
Жалко, че сме толкова овчи народ...

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 11 Май 2015, 17:20

Явно много от хората не искат да разберат, че има алтернативни начини за транспорт като метро, скутери, колела и прочие, от които не боли и не се умира, а именно обратното - данъци не се дължат, не се сменят гуми, масло, шарнири, носачи, не се слага ГАЗОВО и не си късаш нервите в задръстване с тях. То проблем с паркирането реално има в един град само и това е София. Нормално, като тука има над 1 млн коли и продължават да растат :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 11 Май 2015, 17:27

Да си държавата и да повишаваш фрапиращо глоби и данъци и да твърдиш ,че така ще се саморегулира трафика и паркинга е като да увеличаваш цените на цигарите и алкохола с тезата, че мислиш за здравето на хората за да ги накараш по-малко да ги потребяват.Всъщност и в двата случая просто търсиш начини да си увеличиш приходните пера на бюджета.
Това и в трети клас децата знаят че се нарича демагогия.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 11 Май 2015, 17:36

vicho написа:Напротив, точно това е решението!

В случая трябва шофиорите да се съобразяват с пътната обстановка, а не пътната обстановка с шофиорите (както е сега)! :yes:

Не си прав въобще, колега, и то не само от чисто битово- житейска гледна точка, ами и на юридическо- правна такава. Без да изпадам в подробности, още от зараждането на модерната републиканска форма на държавно управление, държавата се определя като договор. Този договор е между нея, като едно фикционно, политико- социално формирование и нейните граждани. Едно от най- ярките проявления на този постулат е заплащането на данъци и глоби , като особен прерогатив на държавата е тяхното събиране. Само че данъкът и глобата, макар и да са различни по своя характер, не представляват едно безвъзмездно и дарствено предоставяне на средства в полза на държавата. Същата следва да ги инвестира в изграждането на обекти, които да се ползват от обществеността, както и да се грижи за подобряване и повишаване качеството на живот на гражданите / принципи, залегнали в Конституцията /. В това именно се корени и дълбокия смисъл от заплащането на каквито и да било данъци и глоби. Е кажете ми, какви усилия Вие виждате да полага за Вас държавата, с които да оправдае повишението на санкциите? Трябва да има реципрочност и само когато такава съществува, то и на нас като граждани ще ни е доста по-лесно да отделяме пари от джоба си.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Май 2015, 17:56

Га карахте последно кололо в София, че аз въртя по няколко хилки на сезон. От тази година градско с колело няма да врътна и един км. Оставям на страна опасноста, но е толкова мръсно че почнах да карам с маска. А филтрите на маската ако ги сменям като покафенеят това означава на всяко каране. А ако ги сменям на всяко каране цената им е такава, че по-добре да ходя с кола.

За това пък съм си купил скутер. Който иска бързо и евтино и да не плаща паркиране не виждам не го направи също. В София лятото кола не бих карал ако ще пари да ми дават.

А 200лв глоба.. защо само глобите са ни големи тук? Защо няма премия 200лв, награда 200лв, отстъпка 200лв.. :dunno: ми това е 1/2 минимална заплата. Що за бизнес е да не направиш места за паркиране и после да сложиш огромни глоби за неправилно паркиране?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата