Пътуване с кола до Бодрум (Турция)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 Coupe
Мечтае да кара: E60 M5

Пътуване с кола до Бодрум (Турция)

Мнение от pepi_tu » 29 Май 2015, 17:29

Здравейте колеги. Октомври месец ще сме на сватбено пътешествие с моята бъдеща съпруга и мислим да пътуваме от София до Бодрум с едно лачено комбенце Е36. Тъй като ще ни е първо ходене в Турция а километрите са доста зад граница, исках да задам няколко въпроса и да събера мнения от колеги, ако сте пътували по тази дестинация.
1. Понеже колата е на приятел които няма да е с нас какъв тип пълномощно ми трябва за колата (генерално или, че просто мога да я управлявам) и къде в София да ходя да ми го преведат на Турски и да го легализират ?
2.Понеже комбито е ноември на 1996 година и на теория няма да е навършило 20 години, но четох някъде, че коли на по 20 години не се допускали през границата :kuku: има ли възможност да се заядат (макар, че няма да е на 20 години а на 19 :dunno: )
3. Мисля да пътувам по маршрута София > Свиленград > Гелиболу > Чардак > и от там надолу по крайбрежната чаак до Бодрум https://www.google.bg/maps/dir/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/Bodrum,+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/@40.2286704,26.9247109,11z/data=!4m19!4m18!1m10!1m1!1s0x40aa8682cb317bf5:0x400a01269bf5e60!2m2!1d23.3218675!2d42.6977082!3m4!1m2!1d26.6905814!2d40.3420042!3s0x14b16c1025588d83:0xe2722ace6660dd3a!1m5!1m1!1s0x14be6c4faeb0d669:0x51a6e218f706590a!2m2!1d27.43029!2d37.035339!3e0?hl=bg
Има ли някой пътувал по този маршрут..., да препоръчате друг или този е идеален.
4. Как да разбера колко пари трябва да платя за магистрали и мога ли да ги вкарам в тази въпросна карта още на границата (откъдето се надявам да я взема). В мапс а ми дава, че освен ферибота, 3 от пътищата са платени но колко не пише :dunno:
5. Как седи въпроса с газта колеги. Намерих някаква информация от преди 2 3 години която не мисля, че е актуална ама знам ли :dunno: Къде се зарежда, и какви пари е горе долу газта ?
6, Час на тръгване колеги...., чичо Гугъл ми казва, че ще стигна за 15ч и 1 мин но не знам дали толкова се пътува. Все пак има граница да се минава, ферибот ? Ако искам да съм в Бодрум в 12 часа на обяд го смятам, с резерва от 2 часа(общо 17 часа), да съм излязъл в 19 часа от София на предния ден. Смятате ли, че това е окей ?
За това се сещам сега. Общо взето на всякакви мнения и съвети ще съм благодарен, особено ако са от по-скорошно време (не от сорта на "амиии аз преди 4 години като ходииих" ) :)
Благодаря за отделеното време, надявам се да събера достатъчно информация до Октомври месец :smoke:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20

Re: Пътуване с кола до Бодрум (Турция)

Мнение от intention » 30 Май 2015, 13:36

Ето интересен сайт който повечето хора във форума може би ползват:
http://www.fuel-prices-europe.info/

Тук можеш да се ориентираш за цените на горивата (относно питането за газта).
Не съм пътувал в Турция с кола но това за 20 год. коли да не се допускат ми се струва абсурдно..

Нека колегите които пътуват по-често да споделят инфо и относно маршрута.

ПП

А Ако вече сте запазили нещо в Бодрум би ли споделил инфо относно оферта и цени на Л.С, ако не е проблем разбира се!
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 30 Май 2015, 13:46

http://www.vinetki.eu/

Eто тук има актуална информация заа пътни такси, винетки и магистралните такси :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Пилев » 30 Май 2015, 15:02

Имаше го това за коли над 20 години. Май трябваше да се вади някакво разрешително или нещо, ако колата е по-стара. Един колега си купи по-нова кола, само заради тази забрана.
Все пак говоря малко наизуст, таа провери я тази информация.
Възрастта на колата се определя по годината записана в талона, а не по вин.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х3 § Lupo

Мнение от Georgi_G » 01 Юни 2015, 7:45

pepi_tu написа: се да събера достатъчно информация до Октомври месец :smoke:

Здравей колега,
По въпросите,
1. Пътувал съм със служебен и личен автомобил. За служебния пълномощно от фирмата, многократно съм влизал с такова само на английски и български език. На турски не са ми търсили. По маршрута ти, последно в началото на септември м.г. пътувах до Памуккале.
2. За възрастта на колата нямам идея.
3. Маршрута е приблизително този. Само че няма нужда да се качваш на магистралата още отначало, а директно след Одрин (преди да се качиш на магистралата) хващаш стария(дублиращ) път за Истанбул през Хавса, т.е още от влизане в Турция си гониш табелите за Чанаккале. Също така винаги съм пресичал Дарданелите при Чанаккале. Фериботите имат някакво разписание, но мисля, че я карат или като се напълни, или като се зададе насрещния, но и никога не съм чакал повече от 30 минути.
4. Плащането на магистралата вече става само с електронни стикери, залепени под огледалото на колата. Издават се на всеки изход на магистралата. Минималната сума беше 40 лири. Всеки стикер е за конкретен автомобил и е вързан към номера на колата. Чете се на изходите и входовете дистанционно, като изписва номер на автомобил и остатъчна сума в картата. Мисля, че за цялото пътуване ще ти вземат не повече от 10-15 лири. Остатъка от сумата за следващото ходене :D .
5. Газ, нямам идея.
6. Време за път. Последно, за Памуккале, тръгнах в 2,00ч и в 20,00ч пристигнах, без бавене по границата и ферибот, но с четири-пет, 20-30 минутни почивки заради децата. Пътят до долу е перфектен, само на 1-2 места имаше ремонти, непречещи на движението. Движението е прилично, полицейски засади няма, но на няколко места попаднах на цивилни автомобили с камера и след 2-3 км. полицейски пост, означен и видим поне от 500 метра. Там не знам какво се случва. На едното място спираха наред, но като ме видяха с чужд номер директно ми посочиха да продължа.
Като основни туристически забележителности по пътя: Одрин, Чанаккале, Троя, Бергама, Ефес, Селчук .......
Ако мога да помогна с друго, пиши.
Успех!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 Coupe
Мечтае да кара: E60 M5

Мнение от pepi_tu » 17 Юни 2015, 14:32

Благодаря Ви колеги. Все още се чудя обаче как става зареждането на газ, като пари ясно, но разбрах, че на нормалните бензиностанции нямало газ, а трябвало да се отбива и някъде в страни от пътя ли :dunno: нямам си никаква идея. Ако има още колеги които са пътували, ще помоля и те да споделят по едно мнение, как са пътували, за колко време и откъде са минали. Благодаря още веднъж на колегите които се включихте в дискусията :bchug:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от iliqn888 » 28 Сеп 2015, 8:08

Здравейте. Ще пътуваме за първи път с приятели към Бодрум Турция от Бургас и бих желал да ви попитам ако някой има информация за това от къде е най-добре да се пътува натам ще бъда много благодарен. Благодаря

Назад към Извън Темата