Интересна измама с PayPal.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Интересна измама с PayPal.

Мнение от Borymeckata » 04 Юни 2015, 11:56

Колеги, искам само да споделя нещо интересно. Понякога си купувам разни неща от e-bay и за целта имам дебитна карта, регистрирана и проверена по PayPal. От близо месец получавам разни и-мейли с подобно съдържание:

Our system has detected unusual charges to a credit card linked to your account.
Please log in to your account and update your personal information to avoid future problems with your account.
All accounts are considered inactive will be suspended without notifying the owner.

или

Dear member,
The credit card we have on file for your PayPal service was declined when we attempted to bill you on 23/03/2015 for your most recent service fees.
For this reason, your service could be suspended.

You must update your billing information immediately in order to avoid any interruption to your services.
Once your credit card information is updated, you will be charged immediately, as soon as payment is received.
You can update your credit card simply by download the form attached in email Thanks.

Libby Barr

Managing Director, Customer Service

В писмата има приложени форми или линк към подобни страници:
http://pictureitsoldfl.com/pop/9789d5af6fd0f6fbdf706af8548ad0b7/login.php?cmd=_login-run&dispatch=5885d80a13c0db1f1ff80d546411d7f8a8350c132bc41e0934cfc023d4e8f9e5

Там се отваря един прозорец, в който да вкарам данни за картата си, включително и паролата. До момента съм получил десетина такива писма, от различни адреси и податели, с различни текстове, линкове и приложения, но смисълът е същият - да въведеш в някаква форма данните на регистрираната си карта.

Признавам, че първия път почти се вързах, защото буквално предишния ден бях използвал картата си. Обаче ме усъмниха няколко неща:

- Писмата по принцип са без обращение или пише само "Dear Member" или "Dear Customer", а в истинските съобщения ми пише името, с което съм регистриран в системата;
- Истинските писма идват от адрес "service@intl.paypal.com" (service@intl.paypal.com), а тези дойдоха от адреси "PayPal" (online@alcatel-lucent.com) или p@paypal.com (p@paypal.com)
- Линковете в отворената страница по принцип не работят;
- В писмото пише за кредитна карта, а моята е дебитна.

Та това исках да споделя с Колегите - да не изгори някой... Има находчиви копелета, трябва да се признае. Жалко само, че този интелектуален потенциал и комбинативност не се използват за нещо смислено.
Excellent! Steven is my name!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Re: Интересна измама с PayPal.

Мнение от Mollov » 04 Юни 2015, 12:06

Самите PayPal много често имат допълнително инфо към истинските си мейли, в което обръщат внимание на потребителите, че PayPal НИКОГА няма да изпрати мейл, в който да има линкове към браузърна форма за промяна на данни, въвеждане на инфо за кредитна карта и т.н.... всичко се случва само в рамките на самият сайт, след като си се логнал...

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 04 Юни 2015, 12:08

100% измама,вкараш ли данни изгаряш :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 04 Юни 2015, 12:23

Забравих да напиша - темата на едно от писмата е:

PayPal:Please verify your account

За съжаление съм изтрил повечето получени такива писма, затова цитирам текста само на две от тях. Към второто имаше приложена някава форма с прозорци за попълване, но не знам как да я покажа тук. Поне на мен ми изглежда професионално пипната...

Ако си спец в тази област и често се занимаваш с он-лайн пазаруване, сигурно веднага ще усетиш измамата. Но аз ползвам картата си веднъж на няколко месеца и затова отначало помислих, че наистина има някакъв проблем с нея. Интересно все пак как са научили адреса ми и откъде знаят, че наистина имам карта, регистрирана по PayPal? Едва ли изпращат такива мейли наслуки, на случайни хора?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X7 G07 LCI 40i

Мнение от Rainbow » 04 Юни 2015, 12:38

Тези измами си ги има от има няма 10+ години :mhihi:

Прилагат се и за банкови акаунти :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Phishing

Внимавайте и от къде се логвате, може сайта да изглежда 1 към 1 с истинския, но да не е (гледайте address bar-a на браузъра) ;)

P.S.: Последен хинт - избягвайте да се логвате в сайтове за плащания или онлайн банкиране от отворени мрежи или такива на кафенетa/клубове.
Изображение
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 04 Юни 2015, 12:41

Това са така наречените "фишинг" сайтове/имейли.
Когато изпратят подобно съобщение (което е много лесно да се подправи че идва от оригиналният подател), линка, който предоставя, отваря досущ същият на вид сайт (често обаче отсъства https където S отговаря за степента на защита на сайта), където ти доверчиво си вкарваш данните, а всъщност това не е истинският сайт, където записват данните.
Дори и да решите че пейпал ви изпраща съобщение, не кликайте на линковете в имейла, а отворете нов браузер и там наберете пейпал или друг сайт за банкиране директно!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 04 Юни 2015, 13:28

И аз ги получавам същите и директно ги трия, ако не са отишли сами в спам папката, но има и хора които се връзват, една колежка си беше изпратила името и паролата на hotmail уж за потвърждение на данните и после и бяха сменили паролата и разпратили до всичките и контакти писмо че е закъсала в чужбина и се нуждае от някаква сума пари (имаше конкретна цифра, но не помня), които да и ги преведат чрез western unionq, най вероятно някой от Африка ще ги изтегли...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Юни 2015, 13:44

Мойте обикновено си отиват спама при тия, дето ме уведомяват, че съм спечелил около половин милиард или зетя на едикой си африкански владетел търси на кой да си даде парите, че да не му ги вземат :mhihi: Gmail-а се справя с едно 99.9% от тях.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 04 Юни 2015, 14:03

Gmail се справя въобще с 99,9% от спама. Невероятни филтри имат тия, без да си мръднеш пръста всичко е ОК, за разлика от абв, мейл.бг и всякакви други подобия на пощи.
Иначе нагоре ти казаха - нъкъде не въвеждам никакви пароли току така. Логваш се в сайта и тогава може

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Юни 2015, 16:05

Шефката ми изгоря с 2500лв точно с такъв имейл, но й ги възстановиха след 2-3 дни. Оказа се, че някакъв напазарувал с нейната карта спортни стоки от английски сайт за тия пари.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Юни 2015, 18:36

Аз също ги получавам, а дори нямам акаунт в PayPal :lol:
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 04 Юни 2015, 18:56

bum_bum написа:Мойте обикновено си отиват спама при тия, дето ме уведомяват, че съм спечелил около половин милиард или зетя на едикой си африкански владетел търси на кой да си даде парите, че да не му ги вземат :mhihi: ...

Аз такива печалби под половин милион изобщо не ги гледам... Накоро ми се обадиха от FedEx, че получили пакет за мен и се чудят как да ми го препратят. Още се чудя - защо моят пакет се е получил в офиса им в Ню Делхи, Индия?! Искат да им изпратя мои данни - ами не ги ли пише на пакета? Егати организацията... Абе само като видиш адреса, от който идва писмото: FedEx Delivery Express (eloiana.soares@tjap.jus.br)

И една частна лотария бях спечелил наскоро... Някакво симпатично семейство всеки месец дарява една сериозна сума на случаен човек, какви добри и щедри хора, разбираш ли... Но аз реших, че не е честно спрямо другите в мрежата - аз за няколко дни да спечеля две награди, а има хора без нищо. Затова се отказах от лотарията - нека и някой друг да спечели...
Последна промяна Borymeckata на 04 Юни 2015, 19:06, променена общо 3 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от alX3m » 04 Юни 2015, 18:57

:yes: и аз скоро получих едно от: Paypal (Paypal@support.com), кептън обвиъс ме навести обаче :mhihi:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 05 Юни 2015, 13:55

Borymeckata написа:
bum_bum написа:Мойте обикновено си отиват спама при тия, дето ме уведомяват, че съм спечелил около половин милиард или зетя на едикой си африкански владетел търси на кой да си даде парите, че да не му ги вземат :mhihi: ...

Аз такива печалби под половин милион изобщо не ги гледам... Накоро ми се обадиха от FedEx, че получили пакет за мен и се чудят как да ми го препратят. Още се чудя - защо моят пакет се е получил в офиса им в Ню Делхи, Индия?! Искат да им изпратя мои данни - ами не ги ли пише на пакета? Егати организацията... Абе само като видиш адреса, от който идва писмото: FedEx Delivery Express (eloiana.soares@tjap.jus.br)

И една частна лотария бях спечелил наскоро... Някакво симпатично семейство всеки месец дарява една сериозна сума на случаен човек, какви добри и щедри хора, разбираш ли... Но аз реших, че не е честно спрямо другите в мрежата - аз за няколко дни да спечеля две награди, а има хора без нищо. Затова се отказах от лотарията - нека и някой друг да спечели...

Адреса мога да ти го направя да излиза 1:1 с истинския, така че това не е гаранция. Всеки php mail може да го маскира по какъвто искаш начин, докато не филтрират мейл сървъра по IP. Въпроса е да се мисли, преди да се цъка.

Слави
Аватар

Мнение от © » 05 Юни 2015, 14:42

Ей сега получих, че трябва да си ъпдейтна данните в пей пал. Странното е, че го получих на поща, която не е регистрирана в пей пал т.е. няма значение коя е пощата, въпроса е да си въведеш данните от картата в техния сайт

ето и адреса http://pypaypal.cf/webapps/1ef97/home
съвсем истински :mhihi:

Your Account Will Be Limited.

Dear customer,

Your Account Will Be Limited , Until We Here From You . To Update Your Info . Simply click on the web address below (or copy and paste the link into your browser):

Update Your Info

Update Your Account — Update Now

Help Center | Partner Directory | Logo Center | Security | Business Center

Следваща

Назад към Извън Темата