Споделете опита си с летните гуми! :)

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530xd

Re: Споделете опита си с летните гуми! :)

Мнение от themoldestone » 21 Мар 2015, 9:48

То хубаво ми го смята колега ,ама идеята е дали някой е пробвал на Е60 xd ЕТ47 J8, че според мен е трудно да се ориентирам дали ще закача само по тези схеми, без да съм ги тествал на колата. Другото, което се чудя, е кой стайл са тия джанти, че нещо не ги намирам в http://www.bmwstylewheels.com/

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540i Xdrive

Мнение от foxi » 21 Мар 2015, 13:59

Джантите са от е46 стил50

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 18 Апр 2015, 16:38

Здравейте! Миналото лято се оборудвах с 4 нови Dunlop sport maxx tt, в стандартния за е39 размер 225/55/16. Сега, когато монтирах гумите за това лято, едната вече е с баслон с размерите на капачка на бутилка за минерална вода от 10 литра... :mhihi: Аз съм доста внимателен шофьор, гумите ги карам според предписанията за помпане на вратата на колата и спомен да съм удрял в дупки нямам, та може да се каже, че съм разочарован от тази марка - минали са само малко над 8000 км.
Искам да ви попитам, понеже ще трябва да взимам явно две нови гуми, да ми препоръчате някои с по-здрави бордове, които същевременно имат и добри останали характеристики, особено на мокро - спрял съм се на Bridgestone er-300 и на Falken ze-914 xl. И двете са с подсилени бордове и според етикета са клас "B" на дъжд. Ако някой има отзиви за тях, ще съм благодарен да сподели, а също бих обмислил и други варианти, които ми препоръчате... :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 19 Апр 2015, 13:35

Z3Ro* написа:Здравейте! Миналото лято се оборудвах с 4 нови Dunlop sport maxx tt, в стандартния за е39 размер 225/55/16. Сега, когато монтирах гумите за това лято, едната вече е с баслон с размерите на капачка на бутилка за минерална вода от 10 литра... :mhihi: Аз съм доста внимателен шофьор, гумите ги карам според предписанията за помпане на вратата на колата и спомен да съм удрял в дупки нямам, та може да се каже, че съм разочарован от тази марка - минали са само малко над 8000 км.
Искам да ви попитам, понеже ще трябва да взимам явно две нови гуми, да ми препоръчате някои с по-здрави бордове, които същевременно имат и добри останали характеристики, особено на мокро - спрял съм се на Bridgestone er-300 и на Falken ze-914 xl. И двете са с подсилени бордове и според етикета са клас "B" на дъжд. Ако някой има отзиви за тях, ще съм благодарен да сподели, а също бих обмислил и други варианти, които ми препоръчате... :bowdown:

Мога да дам мнение за Фалкена. Изключително доволен съм от страна на поведение и на сухо и на мокро, не са много шумни. Карам ги от 2 години в размер 225/40 и 255/35/18 и за щастие нямам балони за момента. Едната задна я скъсах на парче барабан от камион на магистралата, но това каквато и гума да беше щеше да е със същите последици. След този случай съм си поръчал отново същите 2 гуми за отзад.

Потребител
Аватар
Кара: 330xd touring M57N 2003

Мнение от Boeing » 11 Юни 2015, 17:56

Здравейте! Искам да оборудвам колата(е46 330xd) с нови летни гуми. След дълго четене се спрях на MICHELIN PILOT SPORT 3 225/45/17. Реших гумите да не са run-flat. За скоростен индекс се спрях на 91V. С по-висок скоростен индекс примерно W или Y гумите били по като пластмасови при нормално шофиране (не знам със сигурност дали е така). Също се чудя дали има смисъл да бъдат с усилен борд, няма ли да влошат комфорта и да са почти като run-flat.

1.
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/michelin/pilot-sport-22545r17-p-160108.html

2. http://shop.medina-med.com/Tyre/3528703146780/MICHELIN%20PILOT%20SPORT%203%20225/45ZR17%2091Y%20FSL%20GRNX/

Когато позвъних на avtogumi.bg (вариант-1) ми казаха, че гумите били произведени някъде края на 2014 и били от Франция. Хубавото е че са скоростен индекс V

От medinamed.com (вариант-2) ми казаха, че гумите били произведени април.2015 и били от Германия. Medinamed са едни от официалните представители на MICHELIN. Тук гумите са със скоростен индекс Y и допълнителни означения FSL GRNX
Това FSL не знам какво е. GRNX било енергоспестяваща и екологична гума(каквото и да значи :mhihi: )

Нека някой, който е по-запознат да ми помогне в избора. Благодаря! :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Мнение от Grey » 13 Юни 2015, 9:51

Boeing написа:Здравейте! Искам да оборудвам колата(е46 330xd) с нови летни гуми. След дълго четене се спрях на MICHELIN PILOT SPORT 3 225/45/17. Реших гумите да не са run-flat. За скоростен индекс се спрях на 91V. С по-висок скоростен индекс примерно W или Y гумите били по като пластмасови при нормално шофиране (не знам със сигурност дали е така). Също се чудя дали има смисъл да бъдат с усилен борд, няма ли да влошат комфорта и да са почти като run-flat.

1.
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/letni-gumi/michelin/pilot-sport-22545r17-p-160108.html

2. http://shop.medina-med.com/Tyre/3528703146780/MICHELIN%20PILOT%20SPORT%203%20225/45ZR17%2091Y%20FSL%20GRNX/

Когато позвъних на avtogumi.bg (вариант-1) ми казаха, че гумите били произведени някъде края на 2014 и били от Франция. Хубавото е че са скоростен индекс V

От medinamed.com (вариант-2) ми казаха, че гумите били произведени април.2015 и били от Германия. Medinamed са едни от официалните представители на MICHELIN. Тук гумите са със скоростен индекс Y и допълнителни означения FSL GRNX
Това FSL не знам какво е. GRNX било енергоспестяваща и екологична гума(каквото и да значи :mhihi: )

Нека някой, който е по-запознат да ми помогне в избора. Благодаря! :D

Колега,скоростния индекс няма нищо общо с возията.То по тая логика всички коли от високия клас/седмици,ес класи и тн./ щяха да возят като каруци.Колкото и да ти е усилен борда на нормална гума,винаги ще е по- добра возията в сравнение с рънфлат гуми.По отношение на дота,те съветвам възможно най-пресен да е.Всеки сам си решава,но аз лично като купувам гуми гледам да са поне от настоящата година.Последните които взех бяха с дот от миналия месец. :smoke: А иначе мишелинките не са лоши.FSL,можеш да видиш в сайта на медина кво означава или питай чичо гугъл,той със сигурност ше знае :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: 330xd touring M57N 2003

Мнение от Boeing » 15 Юни 2015, 15:21

Благодаря за отговора ти! :D Но според мен по-високия скоростен индекс има значение за комфорта. Понеже гумите са едни и същи и шарката е една и съща. Следователно за да издържа на по-високи скорости гумата трябва да бъде подсилена, а от там съответно се променя и комфорта. Така си мисля :confused: Иначе FSL е подсилен борд.
Реших да те послушам и избрах официалния дистрибутор и съответно по-скорошния ДОТ. Поръчах гуми от medinamed.com. Към края на лятото ще мога да споделя мнение за гумите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grey » 17 Юни 2015, 10:29

Колега,може и да си прав,не искам да споря,но все си мисля,че ако сравниш един и същ модел,размер и марка гуми,които са с различен скоростен индекс/да речем,до 40км разлика/,няма да си в състояние да направиш никаква разлика във возията.Разликата в скоростния индекс,според мен идва от самата смес,не толкова че е по-твърда,а ,че издържа на по-висока температура на триене........ама тва са бели кахъри,като цяло :mhihi: ,важното е че си ги взел пресни,пресни! :ok:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 17 Юни 2015, 11:14

Основната разлика м/у две еднакви гуми с различен скоростен индекс не е в усилването на борда, а в състава на самата гума. Високоскоростната има повечко пластмаса в нея и съответно има по-висока оптимална температура на работа. Предвид всичко това, една високоскоростна гума не е много оферта за градско каране, особено на късо, защото не може да си достигне работната температура и няма толкова грип, докато по-нискоскоростната ще държи повече на по-ниска температура.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Дизел
Мечтае да кара: Бензин
Детайли за колата: Touring

Мнение от tihomair » 01 Юли 2015, 10:17

Колеги решил съм да взема 2 гуми за предни, тъй като рънфлата ми потроши окачването (245/40/19) и не ми се ще пак да сменям носачи и тампони.
Та рънфлата ще го карам на задния мост.
Голямо чудене ми е какво да взема, но след много четене съм се спрял на три модела:
1. NOKIAN Z LINE
2. GOOD YEAR ASSYMETRIC 2
3. DUNLOP SPORT MAXX RT

Колата се кара 70% градско ,така че би било добре да е с по нисък скоростен индекс доколкото разбрах, но в този размер всичко е Y :dunno:
Знам, че и трите гуми са добри, но все пак ще се радвам да се изкажат някакви мнения по въпроса.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 01 Юли 2015, 10:46

tihomair написа:Колеги решил съм да взема 2 гуми за предни, тъй като рънфлата ми потроши окачването (245/40/19) и не ми се ще пак да сменям носачи и тампони.
Голямо чудене ми е какво да взема, но след много четене съм се спрял на три модела:
1. NOKIAN Z LINE
3. DUNLOP SPORT MAXX RT

Колата се кара 70% градско ,така че би било добре да е с по нисък скоростен индекс доколкото разбрах, но в този размер всичко е Y :dunno:
Знам, че и трите гуми са добри, но все пак ще се радвам да се изкажат някакви мнения по въпроса.

Колега най добре е да караш с 4 еднакви като марка и шарка гуми, ако не искаш отпред да са рънфлет, си вземи същите като модел и марка гуми като задните само да не са рънфлет...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tihomair » 01 Юли 2015, 20:57

netmurder написа:
tihomair написа:Колеги решил съм да взема 2 гуми за предни, тъй като рънфлата ми потроши окачването (245/40/19) и не ми се ще пак да сменям носачи и тампони.
1. NOKIAN Z LINE
3. DUNLOP SPORT MAXX RT

Колега най добре е да караш с 4 еднакви като марка и шарка гуми, ако не искаш отпред да са рънфлет, си вземи същите като модел и марка гуми като задните само да не са рънфлет...

Така е , но рънфлета са почти нови и ще ги карам отзад, пък като свършат ще комплектовам с еднакви не рънфлет. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E60
Мечтае да кара: М6

Мнение от Rennfahrer » 04 Юли 2015, 16:58

Здравейте,колеги,

Карам на летни гуми 275/35/18 задни и 245/40/18 предни, мога ли да сложа допълнително фланци отзад - примерно 10 или 20 мм?

Какви предимства и недостатъци би дало като последица? По-голяма стабилност в завоите? Повишен разход? Натоварване на окачването?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grey » 04 Юли 2015, 17:36

netmurder написа:
1. NOKIAN Z LINE
3. DUNLOP SPORT MAXX RT

x10 :yes: Абсолютно!!! ...тва,да караш с различни,като марка и модел, задни и предни гуми,да не казвам голяма дума,ама си е .......пълна дилетантщина!!! /не се обиждай ,Колега/ :mhihi: Колата има съвършенно ненормално поведение в екстремни и не толкова екстремни ситуации,квото и да ми говорите!!! Пестенето на пари,в този сличай, кореспондира директно с пестенето на здраве и живот!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tihomair » 05 Юли 2015, 19:27

Grey написа:
netmurder написа:
1. NOKIAN Z LINE
3. DUNLOP SPORT MAXX RT

x10 :yes: Абсолютно!!! ...тва,да караш с различни,като марка и модел, задни и предни гуми,да не казвам голяма дума,ама си е .......пълна дилетантщина!!! /не се обиждай ,Колега/ :mhihi: Колата има съвършенно ненормално поведение в екстремни и не толкова екстремни ситуации,квото и да ми говорите!!! Пестенето на пари,в този сличай, кореспондира директно с пестенето на здраве и живот!

Не съм съгласен на 100% с това мнение колега, защото колата е със задно, не е 4х4, има много случай, в които няма как да си с еднакви, защото няма такъв рамер от един модел гуми да кажем (когато задните са по-широки) .Колата има много добро поведение както с еднакви така и с различни гуми (на преден и заден мост по двойки) стига гумите да са добри и нови. До сега винаги съм карал с 4 еднакви колите си, докато не взех предишната си Е91 (първото си БМВ и кола със задно предаване) с различни гуми предни и задни, но и с различна ширина (това за лятните) взех зимни 16-ки 4 еднакви , чак голяма разлика не съм усетил, даже с лятните беше по-добре в "екстремни" ситуаций :mhihi: ,защото задните бяха 255. Та сега опита ми с 5-цата показва същото, просто гумите трябва да са добри и нови, може и да са различни на преден и заден мост.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61