Басейн вкъщи
Модератор: Общи модератори
59 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Басейн вкъщи
Здравейте колеги,
миналата година си изкопах в двора място /основата я има/, което да бъде басейн, но поради липса на време и най-вече финанси не успях да го завърша.
Басейна е с дължина 12 метра, широчина 6 метра и дълбочина между 1.50 и 2 метра /от едната страна е по-плитко, от другата най-дълбоко - 100 кубика вода събира.
Обаждах се на разни фирми, които да дойдат и да го направят, но имам известни съмнения относно цените, които ми дават.
Искам да попитам има ли някой сред вас, който е запознат с този бизнес и може да ми даде някакви насоки за помпа /с какъв дебит да е спрямо посочените размери на басейна/, каква настилка - гумената, плочки или и двете? За препаратите не се притеснявам тъй като имам доста. За почистването купих от онея роботи, които се пускат и си вършат програмите - по стените и пода, та и това е решено ама липсва основното - басейна
или по-точно неговата облицовка
Ще съм благодарен, ако някой може да помогне с адекватно мнение
п.с - знам, че е скъпо удоволствие изграждането на басейн, но въпросните фирми като теглиха чертата сумата стъпи на ~14 бона /само за плочки + помпа/
та затова реших първо да попитам преди да действам. В крайна сметка, ако няма други варианти ще се плащат..
миналата година си изкопах в двора място /основата я има/, което да бъде басейн, но поради липса на време и най-вече финанси не успях да го завърша.
Басейна е с дължина 12 метра, широчина 6 метра и дълбочина между 1.50 и 2 метра /от едната страна е по-плитко, от другата най-дълбоко - 100 кубика вода събира.
Обаждах се на разни фирми, които да дойдат и да го направят, но имам известни съмнения относно цените, които ми дават.
Искам да попитам има ли някой сред вас, който е запознат с този бизнес и може да ми даде някакви насоки за помпа /с какъв дебит да е спрямо посочените размери на басейна/, каква настилка - гумената, плочки или и двете? За препаратите не се притеснявам тъй като имам доста. За почистването купих от онея роботи, които се пускат и си вършат програмите - по стените и пода, та и това е решено ама липсва основното - басейна

Ще съм благодарен, ако някой може да помогне с адекватно мнение

п.с - знам, че е скъпо удоволствие изграждането на басейн, но въпросните фирми като теглиха чертата сумата стъпи на ~14 бона /само за плочки + помпа/

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Re: Басейн вкъщи
Наоколо разпитахте ли за домашен майстор? Все ще се намери стар майстор с идея за Вас.Огледай фасадите,камините,таваните,оградите и друго което да ти хване окото по комшийските къщи и питай кой е направил това,което ти хваща окото.Така ще си намериш и човека.Не бързай! Майсторската работа наистина си личи.Тя затова е и майсторска.
аз басейни не съм копал, но съм подържал доста 
ще ти нахвърлям няколко неща, пък ако имаш въпроси- питай.
за дебита на помпата - трябва да е такъв че да можеш да превърташ всичката вода за 8 часа. помпата е хубаво да има поне две скорости. Бърза като загряваш басейна (ако ще го грееш) и да работят скимърите (дето обират боклуците по повърхноста) и бавна за филтриране на водата. Идеалното ще е да е интелигентна с вградено управление/ таймер за да можеш да си нагласяш колко и с каква скорост да работи всеки ден. Примерно ако ще работи 8 часа на ден два часа е на бързата скорост и 6 часа на бавната.
ще трябва да решиш какъв филтър да сложиш - горе долу са два вида - пясъчни и такива със хартиен елемент. всеки си има преимуществата и недостатъците. ако те интересува кое как- кажи.
настилката за външни басейни изложени на 4 сезона по принцип е въпрос на личен избор - гумата ще трябва да я сменяш през 5 години примерно заради слънцето (гумата остарява) а плочките може да се напукат като стегне студа и/или като дойде пролетта и ще трябва да ги правиш. аз лично предпочитам гумата защото може да е много шарена, усеща се добре на краката като стъпваш по дъното и е относително евтина за смяна.
за химията на басейна... това е цяла друга тема. мога да ти пиша една седмица
като опреш до там- ще те упътя. химикали почти не ти трябват ако избереш да го подържаш олд скул (което е и най-добрия вариант). трябва ти само концентрирана белина (за хлора) и натриев бисулфат (да смъкваш ph-то като се качва от белината; ) допълнително има разни буфери ако хлора ти бяга всеки ден ама.. както казах- друга тема.
като цяло обаче помисли си хубаво дали искаш басейн защото си е гърч. ако няма да го топлиш ще можеш да го ползваш на практика 3 месеца в годината. ако ще го топлиш - може 4 ако си морж некъв и топлиш- 5... външния басейн изисква почти всекидневни грижи в зависимост от много неща. ще трябва да го мериш поне по 1-2 в седмицата като е отворен (и забрави за тия тестери с лентичките- ще ти трябва истински професионален тестер дето се дозира в колбичка и тн). ще трябва да му наливаш белината поне 1-2 пъти в седмицата (освен ако не си направиш някакво автоматично подаване с чревна помпа примерно)... и така... басейна е супер но... реши си внимателно
като инвестиция - струва пара да се направи, но в цивилизованите страни басейна е единственото "подобрение" на един имот което не вдига цената. та пак- мисли го.

ще ти нахвърлям няколко неща, пък ако имаш въпроси- питай.
за дебита на помпата - трябва да е такъв че да можеш да превърташ всичката вода за 8 часа. помпата е хубаво да има поне две скорости. Бърза като загряваш басейна (ако ще го грееш) и да работят скимърите (дето обират боклуците по повърхноста) и бавна за филтриране на водата. Идеалното ще е да е интелигентна с вградено управление/ таймер за да можеш да си нагласяш колко и с каква скорост да работи всеки ден. Примерно ако ще работи 8 часа на ден два часа е на бързата скорост и 6 часа на бавната.
ще трябва да решиш какъв филтър да сложиш - горе долу са два вида - пясъчни и такива със хартиен елемент. всеки си има преимуществата и недостатъците. ако те интересува кое как- кажи.
настилката за външни басейни изложени на 4 сезона по принцип е въпрос на личен избор - гумата ще трябва да я сменяш през 5 години примерно заради слънцето (гумата остарява) а плочките може да се напукат като стегне студа и/или като дойде пролетта и ще трябва да ги правиш. аз лично предпочитам гумата защото може да е много шарена, усеща се добре на краката като стъпваш по дъното и е относително евтина за смяна.
за химията на басейна... това е цяла друга тема. мога да ти пиша една седмица

като цяло обаче помисли си хубаво дали искаш басейн защото си е гърч. ако няма да го топлиш ще можеш да го ползваш на практика 3 месеца в годината. ако ще го топлиш - може 4 ако си морж некъв и топлиш- 5... външния басейн изисква почти всекидневни грижи в зависимост от много неща. ще трябва да го мериш поне по 1-2 в седмицата като е отворен (и забрави за тия тестери с лентичките- ще ти трябва истински професионален тестер дето се дозира в колбичка и тн). ще трябва да му наливаш белината поне 1-2 пъти в седмицата (освен ако не си направиш някакво автоматично подаване с чревна помпа примерно)... и така... басейна е супер но... реши си внимателно

като инвестиция - струва пара да се направи, но в цивилизованите страни басейна е единственото "подобрение" на един имот което не вдига цената. та пак- мисли го.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Благодаря за изчерпателното мнение
Басейна ще се прави и знам какви грижи иска тъй като аз също съм се занимавал с поддръжка на басейни /6 години/, но въпроса ми е - каква помпа /марка и с какъв дебит, автоматизирана искам да е/ да избера, плочки или гума да бъде /това вече ми се изясни и аз също клонях към гумата/? За поддръжката не се притеснявам, а за самото изграждане/облицоване - до това не съм имал опит. Хубави плочки вървят 15лв квадрата, гумата колко е /точно казано - 130 квадрата трябва да се покрият/.
Като цяло искам първо да се направи басейна и първото лято ще е открит, но за догодина обмислям да го закривам като там вече има и други фактори, но на този етап ме интересува това. Лека по-лека ще се направи както си го представям, но тези фирми са..мамата си трака и реших да се поинтересувам лично.

Басейна ще се прави и знам какви грижи иска тъй като аз също съм се занимавал с поддръжка на басейни /6 години/, но въпроса ми е - каква помпа /марка и с какъв дебит, автоматизирана искам да е/ да избера, плочки или гума да бъде /това вече ми се изясни и аз също клонях към гумата/? За поддръжката не се притеснявам, а за самото изграждане/облицоване - до това не съм имал опит. Хубави плочки вървят 15лв квадрата, гумата колко е /точно казано - 130 квадрата трябва да се покрият/.
Като цяло искам първо да се направи басейна и първото лято ще е открит, но за догодина обмислям да го закривам като там вече има и други фактори, но на този етап ме интересува това. Лека по-лека ще се направи както си го представям, но тези фирми са..мамата си трака и реших да се поинтересувам лично.

- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
Преди 3 години басейнче 6 на 10 + джакузи, копане, помпа, пречиствателна станция- тотал щета малко над 40к. Фирмата, която го прави беше от Велико Търново.
Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
Копането и коритото са свършени вече - въпроса е с какво да се облицова и каква помпа да избера тъй като не съм запознат.
п.с - същата фирма идва в нас. Затова и питам щото ако беше възложено на тях сумата надрастваше 22К
а излезе дооооооооста по-евтино и също така качествено направено. Не обичам някой да смучи пари няколко пъти по-скъпо отколкото реално струва.
п.с - същата фирма идва в нас. Затова и питам щото ако беше възложено на тях сумата надрастваше 22К

- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
doomy525 написа:Копането и коритото са свършени вече - въпроса е с какво да се облицова и каква помпа да избера тъй като не съм запознат.
п.с - същата фирма идва в нас. Затова и питам щото ако беше възложено на тях сумата надрастваше 22Ка излезе дооооооооста по-евтино и също така качествено направено. Не обичам някой да смучи пари няколко пъти по-скъпо отколкото реално струва.
В началото казаха 20-25 хиляди, но това излезе онова излезе и цената скочи и то бая.
Oo (|||)(|||) oO
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
като цяло обаче помисли си хубаво дали искаш басейн защото си е гърч. ако няма да го топлиш ще можеш да го ползваш на практика 3 месеца в годината. ако ще го топлиш - може 4 ако си морж некъв и топлиш- 5.
Alx ти изчерпа темата ей с тва горното ...Та премисли 5-6 пъти щото не живеем на карибите, а поддръжката струва освен занимавката и доста пари. Верно гъзария е и готино, ама няма по-кофти гледка в двора, от гьола в който се превръща занемарения басейн ...
Ubi dubium, ibi libertas
Не я е изчерпал, а даде насока и тези рискове, които той е споменал съм ги пресметнал няколко пъти.
Ако ти обичаш да си раздаваш парите /и то сериозни/ - окей, но аз не съм така и обичам сметките да са чисти и проверени от няколко места да видя разликата.
Нека не си правим сметка на парите, защото както казах в краен случай ще ги викна момчетата и да си свършат работата с облицоването - не търся по-евтиното, а разликата, защото въпросната фирма каза една цена, а русенска - друга и то със значително по-ниски цени и помпата и плочките бяха на една и съща фирма и при двете предложения.
Като цяло темата е за това каква марка помпа да избера и затова и дадох размерите на басейна и облицовката дали да бъде плочки или гума и ако има някой който си е строил и минал през тези неща да сподели мнение
Ако ти обичаш да си раздаваш парите /и то сериозни/ - окей, но аз не съм така и обичам сметките да са чисти и проверени от няколко места да видя разликата.
Нека не си правим сметка на парите, защото както казах в краен случай ще ги викна момчетата и да си свършат работата с облицоването - не търся по-евтиното, а разликата, защото въпросната фирма каза една цена, а русенска - друга и то със значително по-ниски цени и помпата и плочките бяха на една и съща фирма и при двете предложения.
Като цяло темата е за това каква марка помпа да избера и затова и дадох размерите на басейна и облицовката дали да бъде плочки или гума и ако има някой който си е строил и минал през тези неща да сподели мнение

doomy525 написа:Не я е изчерпал, а даде насока и тези рискове, които той е споменал съм ги пресметнал няколко пъти.
.. ми аз ти написах каква да е помпата- щото определящото са скоростите и дебита. дебита на помпата трябва да може да превърти 100 кубика за 8 часа. смятай си го. питаш за марка. в бг не ги знам какви ги има - ето ти моята която върти от 3 години и съм много доволен. с компютърно управление е: не зная дали може да се закачи за родната мрежа, но поне ще ти даде идея.
http://www.poolsupplyworld.com/Century- ... HwodYWIJTQ
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Колко кубика е басейна? На мен за помпата със скимери заедно искаха 4 800..затова говоря, че искам да направя сравнение, а тази я изкарва за 440$ (не ми зарежда сайта и само бегло в гугъл я мернах на едно място и не мога да видя параметрите ѝ). Ще поразгледам и като достигна до някакво решение ще пиша и след някоя друга седмица ще кача снимка във финален вид. Ако някой се сети нещо през това време да допълни или да сподели мнение. Смятам, че и на други колеги ще им е полезно да знаят 

- kpa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M3 & 320i
Да се включа и аз.
До преди 7-8 години и аз се занимавах с изграждане и поддръжка на басейни.
Доста е отдавна и малко ми се губи вече, но за басейн с приблизителни размери 4*16м ползвахме помпа 1.5 конска сила, като имаше вързани отоплител и хартиен филтър.
За по-малки с размери 4*8 помпата беше 1 конска сила.
Имай предвид, че голяма чст от дебита ти се губи по пътя до самия басейн. Колкото повече колена и разстояние има до басейна, толкова по-големи загуби.
Като гледам цените на помпите, май ти искат доста пари - http://www.amazon.com/Hayward-SP2607X10 ... B000FNAHCI Това са помпите, които ползвахме, и за четирите години, през които съм се занимавал с това, никога не сме имали проблеми с тях.
Силно препоръчвам да обмислиш и нещо подобно като част от инсталацията:
http://www.amazon.com/Hayward-Goldline- ... B000MIT26S
Реално с две-три торби сол за сезона си решаваш всичките проблеми с препарати и т.н.
До преди 7-8 години и аз се занимавах с изграждане и поддръжка на басейни.
Доста е отдавна и малко ми се губи вече, но за басейн с приблизителни размери 4*16м ползвахме помпа 1.5 конска сила, като имаше вързани отоплител и хартиен филтър.
За по-малки с размери 4*8 помпата беше 1 конска сила.
Имай предвид, че голяма чст от дебита ти се губи по пътя до самия басейн. Колкото повече колена и разстояние има до басейна, толкова по-големи загуби.
Като гледам цените на помпите, май ти искат доста пари - http://www.amazon.com/Hayward-SP2607X10 ... B000FNAHCI Това са помпите, които ползвахме, и за четирите години, през които съм се занимавал с това, никога не сме имали проблеми с тях.
Силно препоръчвам да обмислиш и нещо подобно като част от инсталацията:
http://www.amazon.com/Hayward-Goldline- ... B000MIT26S
Реално с две-три торби сол за сезона си решаваш всичките проблеми с препарати и т.н.
Това вече са наистина други цени и получих и две ЛС-та с други фирми в България, от които също ми дадоха нормални цени и нещата излизат към 2-2400 /къде са 5 къде 2.5
/
Благодаря отново и като се стигне финалния вид ще кача снимки, както и подробности с какво е оборудван и как е облицован

Благодаря отново и като се стигне финалния вид ще кача снимки, както и подробности с какво е оборудван и как е облицован

- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Аз дори ти предлагам да направиш отделна тема със снимки в стил бефор/афтър
.
Ще е полезно и за други като мен например,че и мен ме гложди мисълта за собствена релакс зона с басейн ,зимна градина и там както му е реда.

Ще е полезно и за други като мен например,че и мен ме гложди мисълта за собствена релакс зона с басейн ,зимна градина и там както му е реда.
kpa написа:Имай предвид, че голяма чст от дебита ти се губи по пътя до самия басейн. Колкото повече колена и разстояние има до басейна, толкова по-големи загуби.
......
на това първото американците му викат "head" (мисля, че иначе му се вика к-фактор) и се изчислява. всяка помпа в документацията й пише при какъв хед какъв дебит има (колкото повече хед- толкова по-малко дебит). има онлайн калкулатори за хед - ( http://www.freecalc.com/fricfram.htm )... диаметър на тръбата/ обща дължина на правата тръба/ разлика във височината на входа и изхода на тръбата/ брой и вид на колена въвеждаш и ти дава хед-а. от там гледаш с тоя хед коя помпа дава дебита дето го искаш, слагаш малко отгоре за всеки случай и това е твоята помпа. сметките са доста прости особено като имаш калкулатори.
за соления басейн- ползата е че химията му е по-проста за подръжка. недостатъка е че ще сменяш помпа и нагревател всеки 2-3 години и това неща като стълби, трамплини и тн всичко метално по тях ще ръждясва със страшна сила. също ако си го оградил с дървен дек.. ще го сменяш и него всеки няколко години. моя басейн е със сладка вода и хлор

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
59 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4