Басейн вкъщи
Модератор: Общи модератори
59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Re: Басейн вкъщи
Ибаааа че ме откажете от тия басейни! Аз си мислех некъв гьол там и тва е. Бъзикам се....имах долу горе представа за какво става въпрос ма май ми идва в повече. Пожелавам на колегата да си го направи и да си му се радва, щом има мерак заслужава го. И да си записва кое що, защото ако на некой му скимне същото да даде актуална информация. Успех!
П.С: Добре де ми тия басейни, където са отливки направо не са ли по на далавера?
П.С: Добре де ми тия басейни, където са отливки направо не са ли по на далавера?
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Гледах днес по тв-то тва, та щом си се вкопал :
http://www.inspirationgreen.com/natural ... ponds.html
T.e естествен филтър
Помпа при тоя обем, кват ще да е центробежна помпа 100м3, примерно една 9м3/час помпа е 300лв..така или иначе тебе head-a не те грее, понеже си е се под залив и най-много да качва 1.5м. + филтър за едро, ма и тва нема да е пари, а за финото от брата знам, че едни чорапи на смукатела и си байц.
Са ако искаш и да ти се топли водата вече, климатици термо помпи алабала...може и на котле, ако имаш чакълче
Аз ако имам начин преди пенсия, бих си го направил, а и ше си го зарибя с пастърви, нема химия бистро...плуваш си, после меташ на скарата....а и хъскито ше тренира
http://www.inspirationgreen.com/natural ... ponds.html
T.e естествен филтър
Помпа при тоя обем, кват ще да е центробежна помпа 100м3, примерно една 9м3/час помпа е 300лв..така или иначе тебе head-a не те грее, понеже си е се под залив и най-много да качва 1.5м. + филтър за едро, ма и тва нема да е пари, а за финото от брата знам, че едни чорапи на смукатела и си байц.
Са ако искаш и да ти се топли водата вече, климатици термо помпи алабала...може и на котле, ако имаш чакълче

Аз ако имам начин преди пенсия, бих си го направил, а и ше си го зарибя с пастърви, нема химия бистро...плуваш си, после меташ на скарата....а и хъскито ше тренира

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Малиии в тва горното и жабета ше се завъдат идялно!
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Сондьора написа:така или иначе тебе head-a не те грее, понеже си е се под залив и най-много да качва 1.5м. :
Това не го разбрах...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- The_Ancient
- младши ентусиаст
-
P = qpgh
P = мощност ват - (кН м) /с
q = дебит м3/с
р = "ро"/плътност на течността кг/м3
g = земно ускорение м/с2
h = head/височина м
Помпите имат криви, според които се подбира най-ефективната за съответните условия въз основа на взаимната зависимост на горните параметри. Формата на кривата зависи от конструкцията на помпата. Тази долу показва h по у и q по x:

P = мощност ват - (кН м) /с
q = дебит м3/с
р = "ро"/плътност на течността кг/м3
g = земно ускорение м/с2
h = head/височина м
Помпите имат криви, според които се подбира най-ефективната за съответните условия въз основа на взаимната зависимост на горните параметри. Формата на кривата зависи от конструкцията на помпата. Тази долу показва h по у и q по x:

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
alx написа:Сондьора написа:така или иначе тебе head-a не те грее, понеже си е се под залив и най-много да качва 1.5м. :
Това не го разбрах...
Тotal Head е един вид максималната височината на която помпата може да вдигне вода с посочения дебит. Височината на която можеш да осигуриш някъв смислен поток = H на нивото на което пълниш -(минус) H на нивото от което смучеш. Под залив - има предвид, че нивото от което смуче е над нивото на помпата. Демек в случая на дъми с 1.5 м. дълбочина, всяка помпа с дебита за който говорим, може да го осигури, освен ако не я плясне на третия етаж на къщата

Ubi dubium, ibi libertas
точно така колега 

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Разбрах. Ама сметката е малко по друга.
Хед-а зависи не само от това на каква височина ще качваш водата (която в случая е 0 или близо до 0) а зависи още (и то много) от сечението и общата дължина на тръбата плюс броя на ъгли на тръбата. Използвай един от калкулаторите да видиш при една тръба 1 1/2 цола дълга примерно 20 метра (щото ще ти трябват две подаващи дюзи в двата края на басейна да въртят водата), 3-4 90 градуса чупки къв хед идва. Добави хед-а на филтъра (а те са бесни- пише го в характеристиката на всеки филтър) и хед-а на нагревателя (и те са бесни) и хед-а на няколко крана щото без тях не може и... Ще носиш вода до 5тия етаж
Един прост пример- хоризонтална 45 фута ПВЦ тръба (около 15 метра) с диаметър 1 1/2 Цола при 60 галона в минута помпа има хед 11 фута. Добави 3 90 градуса ъгли - всеки е 7.5 фута хед и получаваш 33.5 фута хед. Ето ти го 3тия етаж... поглеждаш примерно графиката дето колегата е дал по-горе и виждаш че ти трябва поне помпа "Е" от фамилията помпи на тази фирма. И това преди филтър и нагревател. И няма да минеш с 3 ъгъла нито с 15 метра ПВЦ ... като ги сложиш всичките и в реалния свят ще се озовеш на 50 и повече фута хед... (питай ме как знам
и друго...
... тия 9 м3/час са 2300 галона/час което е 18400 галона за 8 часа (за колкото трябва да можеш да превъртиш всичката вода) което e 69 кубически метра. ако басейна е 100 кубика- не стига помпата. 100 кубика вода това са 26400 галона.. за да ги превъртиш за 8 часа ти трябва помпа 3300 галона на час което е 55 галона на минута... което е 0.2 кубика/ минута или 12 кубика/ час. смятай един хед от 50 фута примерно (щото по-малко няма да е) и твоята помпа е "Е" ама по-добре "F" (щото филтъра ти винаги ще се задръства постепенно и хед-а ще се качва) от фамилията на графиката.
а пентеър помпата с крива "F" (сега я погледнах е) Pentair 011772 WF24 1HP 115V / 230V Whisperflo Swimming Pool Pump ...
аз лично бих взел една леко по-мощна на две скорости (с крива "G") на бързата скорост (примерно Pentair 012518 WhisperFlo High Performance Energy Efficient Two Speed Up Rated Pool Pump, 1 1/2 Horsepower, 230 Volt, 1 Phase - Energy Star Certified) и бих въртял 8 часа на високата скорост и 8 часа на бавната скорост за да превъртя водата веднъж и половина и това би ми било отправната точка според басейна и колко се цапа. щото според зависи можеш да минеш метър с 1.5 пъти да превъртиш водата в денонощието ама някои басейни си изискват 3-те пъти и ти трябва да имаш помпата за тази цел...
и така...
Хед-а зависи не само от това на каква височина ще качваш водата (която в случая е 0 или близо до 0) а зависи още (и то много) от сечението и общата дължина на тръбата плюс броя на ъгли на тръбата. Използвай един от калкулаторите да видиш при една тръба 1 1/2 цола дълга примерно 20 метра (щото ще ти трябват две подаващи дюзи в двата края на басейна да въртят водата), 3-4 90 градуса чупки къв хед идва. Добави хед-а на филтъра (а те са бесни- пише го в характеристиката на всеки филтър) и хед-а на нагревателя (и те са бесни) и хед-а на няколко крана щото без тях не може и... Ще носиш вода до 5тия етаж

Един прост пример- хоризонтална 45 фута ПВЦ тръба (около 15 метра) с диаметър 1 1/2 Цола при 60 галона в минута помпа има хед 11 фута. Добави 3 90 градуса ъгли - всеки е 7.5 фута хед и получаваш 33.5 фута хед. Ето ти го 3тия етаж... поглеждаш примерно графиката дето колегата е дал по-горе и виждаш че ти трябва поне помпа "Е" от фамилията помпи на тази фирма. И това преди филтър и нагревател. И няма да минеш с 3 ъгъла нито с 15 метра ПВЦ ... като ги сложиш всичките и в реалния свят ще се озовеш на 50 и повече фута хед... (питай ме как знам

и друго...
примерно една 9м3/час помпа
... тия 9 м3/час са 2300 галона/час което е 18400 галона за 8 часа (за колкото трябва да можеш да превъртиш всичката вода) което e 69 кубически метра. ако басейна е 100 кубика- не стига помпата. 100 кубика вода това са 26400 галона.. за да ги превъртиш за 8 часа ти трябва помпа 3300 галона на час което е 55 галона на минута... което е 0.2 кубика/ минута или 12 кубика/ час. смятай един хед от 50 фута примерно (щото по-малко няма да е) и твоята помпа е "Е" ама по-добре "F" (щото филтъра ти винаги ще се задръства постепенно и хед-а ще се качва) от фамилията на графиката.
а пентеър помпата с крива "F" (сега я погледнах е) Pentair 011772 WF24 1HP 115V / 230V Whisperflo Swimming Pool Pump ...
аз лично бих взел една леко по-мощна на две скорости (с крива "G") на бързата скорост (примерно Pentair 012518 WhisperFlo High Performance Energy Efficient Two Speed Up Rated Pool Pump, 1 1/2 Horsepower, 230 Volt, 1 Phase - Energy Star Certified) и бих въртял 8 часа на високата скорост и 8 часа на бавната скорост за да превъртя водата веднъж и половина и това би ми било отправната точка според басейна и колко се цапа. щото според зависи можеш да минеш метър с 1.5 пъти да превъртиш водата в денонощието ама някои басейни си изискват 3-те пъти и ти трябва да имаш помпата за тази цел...
и така...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Точно такъв отговор исках да получа
Благодаря много !
В крайна сметка басейна ще бъде с плочки. Мисля тази помпа да я поръчам след ден-два щото наистина ще свърши идеална работа според сметките, които направи
Чакам фирмата да дойде в края на седмицата или началото на другата, че имали доста поръчки и от тях ще се изисква само да облицоват басейна, както и осветлението да монтират. Две от нещата са решени вече. Аз държа басейна да е със сладка вода /нещо не си го представям със солена/, та от къде да набавя и какви да са скимерите? Филтъра трябва да е 6 пътен кран и ще го мъдря от къде да го намеря /визирам България/
Почвам да си записвам разходите, на които ще стъпи и като е готов ще го кача, както и снимки бифор/афтър
Също така филтъра трябва да е със 6 пътен кран

edit : сега видях по надолу има си и филтър специално за помпата
http://www.amazon.com/Pentair-261050-2- ... _86_text_z
както и
http://www.amazon.com/PACK-Hi-Temp-Unio ... _86_text_y
да ги вземам ли комплект?

Благодаря много !
В крайна сметка басейна ще бъде с плочки. Мисля тази помпа да я поръчам след ден-два щото наистина ще свърши идеална работа според сметките, които направи

Почвам да си записвам разходите, на които ще стъпи и като е готов ще го кача, както и снимки бифор/афтър

Също така филтъра трябва да е със 6 пътен кран

edit : сега видях по надолу има си и филтър специално за помпата
http://www.amazon.com/Pentair-261050-2- ... _86_text_z
както и
http://www.amazon.com/PACK-Hi-Temp-Unio ... _86_text_y
да ги вземам ли комплект?

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
alx написа:Разбрах. Ама сметката е малко по друга.
Не е по-друга. Т'ва за третия етаж беше, че евентуално не може да смуче от там. Повечето битови напорни помпи - Грундфос или китаец, все тая, с искания дебит имат напор м/у 30 и 60 м., а пък ти си смятай загубите в тръбите както искаш.

Ubi dubium, ibi libertas
hell's angel написа:alx написа:Разбрах. Ама сметката е малко по друга.
Не е по-друга. Т'ва за третия етаж беше, че евентуално не може да смуче от там. Повечето битови напорни помпи - Грундфос или китаец, все тая, с искания дебит имат напор м/у 30 и 60 м., а пък ти си смятай загубите в тръбите както искаш.
идеята на сметките е да си вземеш най-малката помпа дето ще ти свърши работа

и друго - покажи ми битова помпа на грундфос (водоустойчива) която дава 55 галона / минута (12 кубика на час) при 98 фута (42 psi) (30 метра) хед. дзверо е дзвер...

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Всеки сам знае как да си троши парите
Е ти помпа дет ти е перфе:
http://www.hydropompi.com/pompi/pompi-b ... rollo.html

Странно какъв голям дебит развърта, а колко е малко мощността?
Благодаря и за това мнение - също ми дава насока
Благодаря и за това мнение - също ми дава насока

Сондьора написа:Всеки сам знае как да си троши парите![]()
... 350 вата мотор можеш да забравиш да кара помпа с такива характеристики... ето ти брошурата на тази серия (остави какво пише на сайта дето си дал- на графиката дори я няма тази помпа) - погледни тук- та тази помпа на 12 м3/час вдига едва 7 метра хед http://www.pedrollo.co.uk/pdf/Product%2 ... d-Flow.pdf
от графиката на сайта на производителя се вижда, че най-малката помпа от серията дето ще ти свърши работа (55 галона/ минута на 50 фута хед) е HF5BM.. но пак казам - 50 фута хед е нереалистично малко... на моя басейн е правено много умно и пак го изкарах 90 фута хед... което прави HF70A единствената помпа от тази серия дето да става... 2.2киловата, 3 коня, 3 фазен ток... да не говориме че малко като се задръсти филтъра и хед-а ми сигурно е над 120 фута..
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4