ВРЕДАТА ОТ МИКРОВЪЛНОВИТЕ ФУРНИ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

ВРЕДАТА ОТ МИКРОВЪЛНОВИТЕ ФУРНИ

Мнение от Bokrael » 10 Авг 2015, 19:16

Винаги съм знаел, че микровълновите фурни са вредни, но сега попаднах на една статия, която направо ме шокира. :shock: Може ли някой по запознат да каже дали написаното тук би могло да бъде истина? Пише с подробности как вреди на човека и дори на самата храна, като прави много от храните канцерогенни. А е такова удобство... и сега съм раздвоен, не знам да я пенсионирам ли или какво да я правя... :mhihi:

Статията: http://rasper-bg.com/?p=521

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: ВРЕДАТА ОТ МИКРОВЪЛНОВИТЕ ФУРНИ

Мнение от bum_bum » 10 Авг 2015, 19:29

Статията и сайта като цяло са малко глупости, но със сигурност не е най-полезното нещо което можеш да ползваш.

Мойта я изхвърлих преди 6-7 години.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 10 Авг 2015, 19:36

Аз друго съм чел, далеч по-достоверно.
Всъщност, случайно е открити микровълните, когато се е тествал радар, и то не от немците. На разработчика, докато тествал системата, минал покрай лъча и му се разтопил шоколада в дроба (очевидно имаш шоколад)
Това е пълна смехория, че да топлили манджата на войниците на фронта, по-голяма глупост не бях чел.
Та, засекретили откритието, по същество то си било секретно, разработката на нов радар.
Чак години по-късно решили да продадат патента и ето ти микровълнова печка.
Самите вълни са много къси, а печката е екранирана, сегашните са още по-безопасни, дори няма радио смущение около печката (за разлика от старите), освен това, телефоните имат доста по-вредно излъчване от микровълновите печки.
Системата на загряване на храната е проста, карат молекулите на захарите да трептят, както и по принцип като се загрява конвенционално.
По принцип, храната приготвена в микровълнова печка не е вкусна, поради начина на загряване на продуктите, но пък е перфектна само да се стопли някаква манджа на бързо.
Микровълновата, както и всичко, което излъчва вълни не е добро за човешкият организъм, но пък надявам се да сме мутирали и да няма кой-знае какви поражения

Аватар

Мнение от Хаос » 10 Авг 2015, 20:21

Всичко на този свят е вибрации. Дори и самата светлина и материята.
Всеки да го разбира както иска.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 10 Авг 2015, 21:00

Смартфончетата в джоба ви са много по вредни.Че познавам хора даже спи с телефона до главата на нощното му шкафче :kuku: .Някои с по два даже. Той и уайърлеса бил вреден. Даже някои твърдят че и цигарите били вредни представяте ли си :mhihi: .........

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 10 Авг 2015, 21:08

Вредни са, няма какво да се лъжем.Не знам колко точно, но микровълнова у нас не ползваме... :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 10 Авг 2015, 21:45

А това,което се слага в микровълновата за приготвяне е 100 пъти по-вредно от микровълните :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 10 Авг 2015, 21:49

Прочетох статията с интерес. Не мога да потвърдя или опровергая написаното в нея, но звучи достоверно... Само да вметна, че скоростта на светлината не е 300 км/сек (както е написано), а хиляда пъти по-висока.

У нас също не ползваме микровълнова печка, но това не е от здравословни притеснения, ами ... и аз не знам, просто нямаме... Високочестотното електромагнитно излъчване със сигурност е вредно за всеки жив организъм. Но дали е вредно да се яде храна, която е стоплена по такъв начин? Не знам, затова ще следя темата... :wave: :wave:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 10 Авг 2015, 22:59

Е.Димитров написа:Системата на загряване на храната е проста, карат молекулите на захарите да трептят, както и по принцип като се загрява конвенционално.

Я пак? Значи режа си аз едно парче сланина и я слагам в микровълновата. В нея има фибри - 0, нишесте, захар, глюкоза, калактоза, лактоза, малтоза, фруктоза и изобщо всичко що завъшва на "оза" и е по съшество някакъв вид захар също е 0. Значи ли това, че сланината като няма и милиграм захар в нея няма да се затопли, щото захарните молекули няма да трептят? :mhihi:

Ако принципа на конвенционалното загряване е същия то значи и на слънце няма да се стопли и в печката също.

До тоя момент аз си мислех, че принципа е малко по-различен. Електромагнитни вълни с честота 2.45 гигахерца се абсорбират от водни, мастни, захарни и разни други молекули в храната. Тези молекули имат положителен и отрицателен заряд в двете си страни. Когато ги удари електромагнитното поле на печката те започват да се въртят опитвайки се да възстановят баланса. При това въртене се получава триене и от там загряването.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 10 Авг 2015, 23:14

В тази статия виждам около 97% глупости (+/- 0.1%)!!! Има 3% истина и тя е в общи линии:
- Електромагнитните СВЧ лъчения са вредни за био-оргранизмите (не е добре да седим пред радарни установки, както и пред радио-релейни излъчватели с голяма мощност)
- Затоплящият ефект на манджите идва от това, че микровълните в микровълновата фурна карат молекулите да се размърдат :mhihi:
- "Днес микровълните се използват освен в микровълновите фурни, в мобилните телефони, телевизионните предаватели, интернет на земята и чрез спътниците."
- Храната се променя в микровълновата фърна (вЕрно ама дайте да видим защо)...

Малко размисли (без много страсти в тях):
Храната се променя не поради някакви ужасяващи и вредни лъчения, а просто, защото се затопля различно в различните си зони... А белтъците, които всъщност е идеята да хапваме, виждат зор в по-загретите зони и при висока температура - над 37-38 градуса по Целзий не им е добре (за това и рисковата температура за самия човешки организъм е вече към 39-40 грауса по Целзий) https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BA#.D0.94.D0.B5.D0.BD.D0.B0.D1.82.D1.83.D1.80.D0.B0.D1.86.D0.B8.D1.8F
Ето защо не се допуска кърмата на бебето са се затопля в микровълнова, както и изкуственото мляко, а само водата преди да се приготви млякото и то не до завиране, а до толкова, че да е поносима за чувствителните части от кожата на майката (37 градуса по Целзий макс). Същото е и с другите манджи... Както и с всичко друго - да не се прекалява с претоплянето. Тадааааа!!!
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от M17cH » 11 Авг 2015, 0:21

:kuku: :kuku: :kuku: :kuku:

Като за начало, микровълните които телефона излъчва/приема достигат енергия която се смята че въздейства на човек (не говоря фатално въздействие, а просто организма "усеща" вълните) единствено по времето когато телефона се свързва с абоната, тоест набираш и точно преди да чуеш сигнала на свободно. Това по колоквиум по "Нейонизиращи лъчения" в СУ съм го мерил. През цялото друго време на изчакване а дори и самия разговор, предаваната енергия е в рамките на пренебрежимата. - иначе казано, да вредят телефоните но не толкова колкото се спекулира

След това ако четем статията излиза че микровълновия диапазон има ЙОНИЗИРАЩО въздействие, което е изключително грешно. според дължината на вълната(енергията) микровълните са следвани от инфрачервените вълни, видимата слетлина, ултравиолетовата и чак до именно йонизиращия рентгенов диапазон (и надолу още повече) (реално UV-C може да се каже че йонизира атоми но от външните електронни слоеве). Иначе казано минималната енергия нужна за съществена-(нека да ме извинят просветените от израза) йонизация е йонизация от К-слоя на водорода(и от там фотоефект и верижни излъчвания) (демек за да се счете за наистина вредна йонизация, трябва да се избиват електрони от възможно по-вътрешните слоеве, тъй като външните, а особено и на по-тежки атоми, са толкова ниско енергийни, че те реално не са свързани( демек се обменят нон стоп с другите атоми, както е дадено по картинките). Енергията на електрона на водорода е 13.6ev - за сравнение микровълновия диапазон е с от 3 до 6 порядъка по-ниска енергия, демек не може да се случи нищо подобно на йонизация, още повече че видимата светлина, инфрачервената и ултравиолета(които също са нейонизиращи) би трябвало да са още по-вредни, тъй като имат по-висока енергия на фотоните...

както и да е, поне доволно се посмях на статията :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

едит: Сега прочетох четвърто от "фактите" за микровълните, честно нямам думи да опиша новите сплави от радиацията и радиоактивния разпад на молекулите :ok: :ok: :ok: :mrgreen: :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 11 Авг 2015, 4:45

Това го гледах преди време някъде написано на друго място и на тази страница са го "копи-пейст"-нали че да има някакво движение по сайта. Но като цяло автора (предполагам с някакво хуманитарно образование) е чул/прочел (предполагам пак написано от такива като него) това онова и де разбрал де не, написал е нещо което да изглежда "гръмко" и "ново". И така получения материал като се прочете от още няколко стотин такива като автора (с не техническо образование или поне елементарни технически познания) които разбират едва 40% от използваните термини/процеси, написаното се възприема като 100%-ова истина именно заради това незнание. Така се получава една олелия и хайде сега ще си хвърляме микровълновата :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bokrael » 11 Авг 2015, 7:20

turbo написа:Ето защо не се допуска кърмата на бебето са се затопля в микровълнова, както и изкуственото мляко, а само водата преди да се приготви млякото и то не до завиране, а до толкова, че да е поносима за чувствителните части от кожата на майката (37 градуса по Целзий макс). Същото е и с другите манджи... Както и с всичко друго - да не се прекалява с претоплянето. Тадааааа!!!

Да разбираме, че ако храната не се претопли, а се затопли леко, то тя не става вредна?

А относно предпазването на нашето тяло от лъчите, ако облепя шкафа, в който е вградена от вътрешната страна с алуминиево фолио, ще има ли файда? :mhihi: (това сериозно)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 11 Авг 2015, 8:22

bum_bum написа:
Е.Димитров написа:Системата на загряване на храната е проста, карат молекулите на захарите да трептят, както и по принцип като се загрява конвенционално.

Я пак? Значи режа си аз едно парче сланина и я слагам в микровълновата. В нея има фибри - 0, нишесте, захар, глюкоза, калактоза, лактоза, малтоза, фруктоза и изобщо всичко що завъшва на "оза" и е по съшество някакъв вид захар също е 0. Значи ли това, че сланината като няма и милиграм захар в нея няма да се затопли, щото захарните молекули няма да трептят? :mhihi:

Ако принципа на конвенционалното загряване е същия то значи и на слънце няма да се стопли и в печката също.

До тоя момент аз си мислех, че принципа е малко по-различен. Електромагнитни вълни с честота 2.45 гигахерца се абсорбират от водни, мастни, захарни и разни други молекули в храната. Тези молекули имат положителен и отрицателен заряд в двете си страни. Когато ги удари електромагнитното поле на печката те започват да се въртят опитвайки се да възстановят баланса. При това въртене се получава триене и от там загряването.

Това, което излъчването на магнетрона кара да трепти, са водните молекули и при триенето си една в друга загряват и останалата повърхност около себе си. С това се обяснява и разнородното загряване на храна съставена от много продукти- в дадени участъци има повече вода, отколкото в други. За вредата- микровълните на фурната са просто елемент от това, което се нарича електромагнитен смог, ако ни облъчват 20 неща и ги направим 19 ползата едва ли ще е много голямо, спасението е както казва колегата- дано да сме мутирали достатъчно, за да можем да го понесем. ;)

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 11 Авг 2015, 9:32

Не са вредни микровълновите печки, а сайтовете, които четете.

Това са моите 5 стинки по въпроса.
Si non confectus, non reficiat.

Следваща

Назад към Извън Темата