Кисело мляко избор на качествено такова?
Модератор: Общи модератори
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 10745
- Регистриран на: 16.09.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 328i
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Млякото се приравнява към 3.6 масленост при изкупуването (поне беше така като имах нещо общо с тази дейност), масовата масленост еоколо тази, като повечето са под нея, а наистина качествоното мляко е над 4% като рекордьорите са около 6. Няма да ви казвам какви хитрини сме виждали от "честни стопани" да си вдигнат маслеността... Та онеправдания дребен животновъд си има и друга страна. Ако някой ви зарибява, че ви продава мляко с 6-7% масленост или лъже или ползва жокери и мандрите не му го изкупуват.
Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Аз съм си правил масло от домашно мляко и точно толкова си излезе- около 7%. Това зимата като са на фураж. Лятото е предполагам по-малко. Добра порода крава хранена добре не е проблем да дава около 6% и малко нагоре. Едно време имахме на село и тя си беше редовно на 6.5%.
Това са крави от селектирани млекодайни породи. Тези за месо е нормално да имат по-малка масленост.
Това са крави от селектирани млекодайни породи. Тези за месо е нормално да имат по-малка масленост.
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 100
- Регистриран на: 12.03.2014
- Местоположение: Dü-Flan
- Пол: Мъж
- Кара: S63TUB44
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Leon написа:Млякото се приравнява към 3.6 масленост при изкупуването (поне беше така като имах нещо общо с тази дейност), масовата масленост еоколо тази, като повечето са под нея, а наистина качествоното мляко е над 4% като рекордьорите са около 6. Няма да ви казвам какви хитрини сме виждали от "честни стопани" да си вдигнат маслеността... Та онеправдания дребен животновъд си има и друга страна. Ако някой ви зарибява, че ви продава мляко с 6-7% масленост или лъже или ползва жокери и мандрите не му го изкупуват.
Точно така.
Малко факти за заинтересованите:
Кравето мляко съдържа близо 87% вода и 13% сухо вещество,от които 3,5 % протеин от който 2,8% казеин и 0,7% суроватъчен.
Маслеността е както следва:Краве мляко 3,7%,Козе 4,1%,овче 7,2 % и биволско 7,5%.
За да започне една крава лактация (да дава мляко), тя трябва първо да се отели.Телето се нуждае от 1000 литра мляко, за да порасне, и при примитивните видове крави това е количеството, което произвежда една крава за едно теле. Процесите на умишлена селекция и намеса от човека селекция коренно променят тези цифри. При някои съвременни породи се стига до млеконадой от 6000 литра мляко на теле. При някои крави / Холщайн-фризийско говедо със средни показатели 8 256 кг мляко с 3,65% масленост / може да се стигне и до 14 000 литра рекорд.Световният рекорд за пожизнено произведено млечно масло принадлежи на крава Патси Бар Понтиак 6 174 402, от която за 3 808 дойни дни (10,5 години) е надоено 159 127 кг мляко със 7 153 кг. млечно масло.През вимето на кравата е необходимо да циркулират около 800–900 литра кръв, за да се образува 1 литър мляко.
Незнам кой на какво село е живял но краве мляко с масленост 6-7% си е тъпкано с жокери ама яко.
За да напиша това аз пък ползвах за жокер една архивна лекцийка от проф. д-р инж. Симов.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Мнения: 803
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Има ли пИниз в домашни условия да измеря маслеността на млякото - ако да, още утре ще измеря на тукашното "домашно прясно краве мляко"
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 100
- Регистриран на: 12.03.2014
- Местоположение: Dü-Flan
- Пол: Мъж
- Кара: S63TUB44
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Без оборудване не.
Но по бабешки- в прозрачна чаша наливаш мляко.Да речем докато стигне 10 см ниво.Оставяш поне 8-10 часа да престои на стайна температура.После мериш отделения сметанов слой колко милиметра е и го приравняваш процентно спрямо цялата височина на млякото.Разбира се това е само един ориентировъчен начин.
Но по бабешки- в прозрачна чаша наливаш мляко.Да речем докато стигне 10 см ниво.Оставяш поне 8-10 часа да престои на стайна температура.После мериш отделения сметанов слой колко милиметра е и го приравняваш процентно спрямо цялата височина на млякото.Разбира се това е само един ориентировъчен начин.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Еми аз по бабешкия горе-долу стигнах до това заключение. Млякото на сметана, после сметаната на масло. Изцежда се маслото за да няма вода и смятам теглото на маслото към останалата суроватка и обезмаслено мляко. Пък на пунктовете за изкупуване го мереха на място и помня, че дядката се ядосваше, че било толкова маслено пък му го плащат на същата цена като на тия дето са по 4.
Не знам кой какви книги е чел ама го питай професора дали е чувал за Джерсейско говедо или както тук му викат- "жарсе".
Тва нещо годишно дава над 4 тона мляко със средна масленост над 6. За да е средната 6 нали се сещаш колко е максималната 
Не знам кой какви книги е чел ама го питай професора дали е чувал за Джерсейско говедо или както тук му викат- "жарсе".


- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
bum_bum написа:Тва нещо годишно дава над 4 тона мляко със средна масленост над 6. За да е средната 6 нали се сещаш колко е максималната
Сещам се, ама дава толк'ва нЕкъде по Ламанша, тук прЕко сили 5-5.5 и то ако е истинско



С'а, изключения винаги има, та ако си барнал някъде кажи

Ubi dubium, ibi libertas
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Тази дума жарсе и аз си я спомням от това време. Беше доста модерна за селото. Иначе най-вероятно си прав за 4 % масленост на млякото, то тогава нямаше интернет пък и аз сигурно толкова съм могъл да чета, че това ми е останало в главата това което се носеше из селото като приказки. Друго е интересно обаче т.нар. домашни млека, които продават мандрите с 3,8% - 4% масленост или не са с толкова или са яко обогатени с нещо изкуствено за да постигнат този процент. Защото това вътре със сигурност е доста далече от нормално домашно мляко като каймак. Сигурен съм, че ако се опитам да извадя масло от тях ще е сигурно 20-30% от това което ще излезе от истинското домашно
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Така говорим сега за малко по различно нещо. Избор на кайма и цяло продукти от месо.
Кажете какво е добро и има ли такова?
Много хвалят продуктите на Народен, но от когато купих кайма в която намерих боклуци, мисля, че далеч не се работи под добра хигиена?
Кажете какво е добро и има ли такова?
Много хвалят продуктите на Народен, но от когато купих кайма в която намерих боклуци, мисля, че далеч не се работи под добра хигиена?
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 100
- Регистриран на: 12.03.2014
- Местоположение: Dü-Flan
- Пол: Мъж
- Кара: S63TUB44
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
Нито една малка ферма не би си позволила лукса да бъка с химии млякото, ако иска хората да продължават /при тях фактора е постоянна клиентела/ да купуват от нея и да знаят, че си купуват истинско мляко/сирене/кашкавал. Един път направи ли се и най-вече се разчуе - край.
Овчито мляко е толкова маслено, че всички производители първо изсмукват до определен % и от по-голямата част правят кисело мляко/кашкавал/сирене, а от другата - масло.
Търсете домашни мандри, ако искате истински продукти
Овчито мляко е толкова маслено, че всички производители първо изсмукват до определен % и от по-голямата част правят кисело мляко/кашкавал/сирене, а от другата - масло.
Търсете домашни мандри, ако искате истински продукти

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Кисело мляко избор на качествено такова?
При всички положения е много много повече от което и да е купено мляко ... за съжаление.
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани