Качество на излъчваните радиа в България.
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Качество на излъчваните радиа в България.
Здравейте.
Тука пускам тема с цел, коментар на излъчвания от радио предавателите сигнал в България.
Поддържайки някой радия в България, бих бил радостен ако споделите за проблем или оплаквания по отношение на излъчвания сигнала.
От скоро организираме кампания, за контрол върху качеството на най-слушаните радиа у нас. За целта обаче са нужни гласове които да утвърдят недостатъци при наличие на такива.
Тука пускам тема с цел, коментар на излъчвания от радио предавателите сигнал в България.
Поддържайки някой радия в България, бих бил радостен ако споделите за проблем или оплаквания по отношение на излъчвания сигнала.
От скоро организираме кампания, за контрол върху качеството на най-слушаните радиа у нас. За целта обаче са нужни гласове които да утвърдят недостатъци при наличие на такива.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Re: Качество на излъчваните радиа в България.
Най-вероятно да, но тогава беше просто място където можеше да се споделят проблеми с цел отстраняването им ако поддържам дадения обект.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
skimu4ka написа:Най-вероятно да, но тогава беше просто място където можеше да се споделят проблеми с цел отстраняването им ако поддържам дадения обект.
Предвид тунера който използвам у нас (DUAL CT-15) бих казал, че 95% от станциите в София звучат ужасно. Изключение правят програмите на БНР, Джаз ФМ и Класик ФМ (донякъде) и Дарик.
Останалите не стават за слушане и като звук, и като съдържание.

- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Искам да ми оправите З-рок да си го слушам постоянно, а не ту го има ту го нема... Засилете там квото трябва...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
Ами честно казано е така.
Проблема няма да е само при Вас, а и с останалите градове. Случайните когато дадено радио звучи зле само в даден град са малко, то би било поради проблем там.
В повечето случаи се пуска масово лош сигнал към сателита поради ред причини. Едни от студиото, други от премодулитан сигнал от самия оператор който го качва и тн.
За БНР, Хр Ботев нещата са ясни, там проблеми няма. С Бг-радио нещата седят по същия начин, проблема е решен. С Дарик положението е зле.
Относно за формата музика и програмните нещата са още по-трагични, но за съжаление там нямаме прави на власт!
Тука става въпрос за радиата приемани масово в Бг, а не са местните понеже там нещата са по различни.
Проблема няма да е само при Вас, а и с останалите градове. Случайните когато дадено радио звучи зле само в даден град са малко, то би било поради проблем там.
В повечето случаи се пуска масово лош сигнал към сателита поради ред причини. Едни от студиото, други от премодулитан сигнал от самия оператор който го качва и тн.
За БНР, Хр Ботев нещата са ясни, там проблеми няма. С Бг-радио нещата седят по същия начин, проблема е решен. С Дарик положението е зле.
Относно за формата музика и програмните нещата са още по-трагични, но за съжаление там нямаме прави на власт!
Тука става въпрос за радиата приемани масово в Бг, а не са местните понеже там нещата са по различни.
Във Велико Търновска област всички радиа са ужасни. Как може извън ВТ (града) да не се хваща нищо? Няма Фреш, няма NJOY, няма нищо??? Във града се хващат само тези двете, но извън него е трагедия..пък за Свищов да не говорим - ако хванеш Дарик или Хоризонт ще си щастлив
добре, че поне VIBE FM румънците го държат на доста по-висок обхват и само него слушам като пътувам в тази част на Беге-то

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

KPETEH написа:Искам да ми оправите З-рок да си го слушам постоянно, а не ту го има ту го нема... Засилете там квото трябва...
Моля те опиши проблема точно и конкретно, аз лично ще проверя как работят съоръженията!
Аз пък искам да попитам как е възможно и защо години наред турските радиа да заглушават българските по цялото ни черноморие.
Има моменти в които освен БНР друга българска станция не се хваща,за сметка на това ефира е пълен с турски с прекрасно качество.
Знам че подписваха някаква декларация с Турция за силата на сигнала но проблема си остана,не вярвам да е толкова трудно в 21 век да се заглуши техния сигнал на наша територия.
Има моменти в които освен БНР друга българска станция не се хваща,за сметка на това ефира е пълен с турски с прекрасно качество.
Знам че подписваха някаква декларация с Турция за силата на сигнала но проблема си остана,не вярвам да е толкова трудно в 21 век да се заглуши техния сигнал на наша територия.
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
в лом българско радио се хваща само на баира преди града. влезеш ли вътре само ромънски и сръбски

Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
doomy525 написа:Във Велико Търновска област всички радиа са ужасни. Как може извън ВТ (града) да не се хваща нищо? Няма Фреш, няма NJOY, няма нищо??? Във града се хващат само тези двете, но извън него е трагедия..пък за Свищов да не говорим - ако хванеш Дарик или Хоризонт ще си щастливдобре, че поне VIBE FM румънците го държат на доста по-висок обхват и само него слушам като пътувам в тази част на Беге-то
Защо да не се хваща нищо? Според мен имаш проблем с приемника или с това, че гониш дадено радио извън града.
Принципно даденото радио е задължено да покрива с RF сигнал местността в населеното място. Извън него какво ще се приема е само късмет. Това зависи от географското му разположение, насоченост вид на сигнала и тн.
Като цяло насочеността на темата е качество на аудио сигнала а не на RF. Ако има проблем в RF разбира се може да се осъждат тук но в случая не вярвам в Търново всичката техника да се е скапала.
На девиация всичко излиза нормално.
Добре, нека го кажа така - направи проверка в Свищов какво се хваща от масовите радиа.
Говорех от Велико Търново посока Свищов, че всички хубави/масови радиа изчезват.
п.с - и не е от приемника ми
Говорех от Велико Търново посока Свищов, че всички хубави/масови радиа изчезват.
п.с - и не е от приемника ми

enjoy life and drink cold beer

- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
skimu4ka написа:KPETEH написа:Искам да ми оправите З-рок да си го слушам постоянно, а не ту го има ту го нема... Засилете там квото трябва...
Моля те опиши проблема точно и конкретно, аз лично ще проверя как работят съоръженията!
Конкретно е, че се хваща добре по цариградско, а некъде из околите ту го има ама не се слуша, ту дори и търсачката не го хваща. На излизане от София посока Перник, направо изчезва още преди Владая. Отделно в нас треа да си некъв факир да го нагласиш, че да се слуша без смущения. Честотата му все едно няма никъв толеранс. Слаб ли е сигнала, не знам. Всички други радиа, връткаш и го намираш, тфа го целя, все едно вдявам конец... Понякога докато го слушам и хоп само се сменя, тоест неква друга станция го заглушава... Прави ми впечатление и по магистралата, че не е постоянно налично, понякога ако се изгуби и после не можеш да го намериш... Не знам дали съм достатъчно конкретен. Подобно нещо на другите станции не съм забелязъл, не че ги слушам де, но примерно Радио 1 Рок, не е по тоя начин - несравнимо по-стабилно е, ма ми е мноо леко

"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- Демирев
- ентусиаст
-
- Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3
По източното черноморие извън големите населени места няма никакво радио! +
Като се тръгне от Варна до Шабла още на излизане от Златни Пясъци всякакво БГ радио изчезва и почват турските и румънските.
То всъщност дори във жк. Виница и пътя над Евксиноград изчезват половината радиа и съскат.
А иначе радио Витоша има удивително добър бас. Само дето много бърборят и пускат малко музика и също извън град Варна изчезва веднага.
Като се тръгне от Варна до Шабла още на излизане от Златни Пясъци всякакво БГ радио изчезва и почват турските и румънските.
То всъщност дори във жк. Виница и пътя над Евксиноград изчезват половината радиа и съскат.
А иначе радио Витоша има удивително добър бас. Само дето много бърборят и пускат малко музика и също извън град Варна изчезва веднага.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"
bullet83m написа:Аз пък искам да попитам как е възможно и защо години наред турските радиа да заглушават българските по цялото ни черноморие.
Че ти нали си турчин, за какво ти е Бг?!

Ами виж сега колега, Турция и Румъния винаги са се ловили у нас, дори преди време имахме проблеми с 10kw предавател надут на Румънска земя при което имахме проблеми в Русе.
Сега честно казано, при тях нещата до някъде може да ги контролираме закономерно но това е само до някъде. След там идва момент в който те имат право да покрит дадените си площи със сигнал, а това че той стига и до нас не е техен проблем. От там насетне проблем си е изцяло наш, че са ни слаби предавателите.
Както казах принципно проблем и с нивото на излъчвания RF сигнал е много по-слабо изразен в темата от колкото качеството на радио сигнал който може да се коригира без усилия.
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3