копче газ/бензин в копче за подгрев?

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e60 3.0 218 hp

копче газ/бензин в копче за подгрев?

Мнение от radik » 11 Сеп 2015, 15:50

Здравейте колеги,
Иска ми се да преправя копчето за газ/бензин в копчето за подгвер на седалката - това с трите индикации.
колата няма подгрев, просто ще закупя копчето. Предвид, че копчето на газта има 4 зелени индикации, а друго само 3, мисля да се вържат само 3 от индикациите, без това са пълна бутилка. Грам не разбирам от ток, диоди и т.н., така че, као някой го е направил или знае как нека сподели в темата. И може ли да стане всъщност?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Re: копче газ/бензин в копче за подгрев?

Мнение от kener » 11 Сеп 2015, 17:00

Мнооооого трудна работа. Копчето газ/бензин на ГИ-тата са с СМД светодиоди(0805 корпус примерно) и няма много място за запояването на проводници. Трябва много финна техника на запояване. Отделно имаш и разглобяване на бутона за подгрев за да достигнеш до светодиодите и бутона им, а и индикацията за режима (газ или бензин) как ще става, т.е светодиодите не са 4 а 6 бр.
В общи линии : не е невъзможно, но е безсмислено на фона на намалената функционалнос и трудоемкост на модимикацията.
40653

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 11 Сеп 2015, 18:50

Здравейте колеги,
Иска ми се да преправя копчето за газ/бензин в копчето за подгвер на седалката - това с трите индикации.
колата няма подгрев, просто ще закупя копчето. Предвид, че копчето на газта има 4 зелени индикации, а друго само 3, мисля да се вържат само 3 от индикациите, без това са пълна бутилка. Грам не разбирам от ток, диоди и т.н., така че, као някой го е направил или знае как нека сподели в темата. И може ли да стане всъщност?

Не че не може, но ако не държиш много на това, по добре скрий оригиналното копче някъде... :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 11 Сеп 2015, 19:27

То ще е по-лесно да се преправи уреда за бензина да показва газта , отколкото да се направи копчето за подгрев :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 11 Сеп 2015, 20:58

omegaart написа:То ще е по-лесно да се преправи уреда за бензина да показва газта , отколкото да се направи копчето за подгрев :)

С тоя каскаден резервоар, с два нивомера, задачата е също толкова трудна, колкото и тази с копчето.
40653

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 11 Сеп 2015, 23:58

Не че е невъзможно да се получи и едва ли някой е правил тази гимнастика но нещо не е ясно изпълнението на задачката:
radik написа:... Грам не разбирам от ток, диоди и т.н.....?

:dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Сеп 2015, 8:28

Значи колата няма подгрев , просто закупуваш копчето за газовата с трите индикации и тя вече ще има подгрев ? Ако вземеш още едно копче освен това за "подгрева" ще има и газова вероятно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 12 Сеп 2015, 10:38

Във връзка с горното мнение ще се въздържа от коментар.
Колата има газ с копче, което има четири индикации. Мисълта ми беше да се вгради по някакъв начин или да се разфасова, като от платката (ако има такава) да се дръпнат кабели и да се ползва копче за подгрев на седалка.

Относно неяснотата по задачката - аз не знам как да стане, но се надявам някой тук да е по - компетентен и да сподели дали е възможно?

Sent from my HTC One using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i
Детайли за колата: Най-лъскавата скъпа таратайка....

Мнение от stenlipk » 12 Сеп 2015, 11:25

Колегата даже не си е направил труда да прочете мнението на човека :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от gentata » 12 Сеп 2015, 19:24

radik написа:...

Както казах не е невъзможно но едва ли някой се е занимавал с това.
Бутона за подгрев със светодиодите е захванат за платката на панела с бутоните, трите светодиода също. Най-малкото което ще трябва да се направи е да се намери цял панел с налични бутони за подгрев защото до колкото знам няма вариант на бутон за подгрев със светодиодите като самостоятелен модул (бутон), като тези с врътката за градусите при по-стария вариант. После ще трябва да се прекъснат пътеките на платката за бутона и светодиодите и да се прекарат аналогичните жици от управлението до бутона и светодиодите. Цялото управление на газовото може да се навре вътре в панела с бутоните стига да има място.
Но изпълнението на това не е за човек, който "не разбира от ток, диоди и т.н..." защото може да си останеш и без бутон за подгрев - съответно и панел с бутони и управление на газовото.
Последна промяна gentata на 14 Сеп 2015, 19:25, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 14 Сеп 2015, 10:24

доста невъзможна мисия. отварял съм подобни бутони и са сложни доста
разбирам те какво искаш но мисля, че няма как да го направиш
мога да ти снимам отворен бутон с три диода да го видиш
просто не виждам къде ще се залепи и дори да има платка не знам как ще я управляваш при положение, че този бутон натиска само едно ключе. за газта ти трябват две
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от gentata » 14 Сеп 2015, 19:02

Зависи каква е инсталацията. Има управления (и моето е такова), които са с един бутон. ето пример:

Изображение

Но светодиодите са доста повече от 3.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 14 Сеп 2015, 19:20

Здравейте,
Да, копчето и при мен е едно, а светодиодите са както следва: 4 зелени и едно червено са нивото на газта, както и едно, което показва на газ или на бензин караш. Предвид че, когато караш на бензин нищо не свети, по подразбиране е, че ако се върже на копче за подгрев, ако светят диотите си на газ.
Явно е сложна интервенцията....

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 14 Сеп 2015, 23:30

това което се сещам е да ползваш копче от АСЦ което прави само контакт при натискането между два пина
може да не съсипваш това на газта, а само да изведеш две кабелчета от него за да ги закараш в другото копче.
проблема е че няма да имаш диодите.. освен да ги изкараш на друго място... например да намериш чек на мслото от Е30 табло и да го инплантираш някъде с няколко диода зад него.. и тн. предполагма идеята ти е да има колкото може по фабричен вид?
самия знак (икона)на копчето може да се промени. пради време при смяна на радиото ми на навигацията ми липсваше едни бутон ИНФО и си го бях извел така с копче от АСЦ но с друга картинка или надпис отпред разбира се.. ползвах фолио черен мат, режещ плотер и едно трансперантно бяло фолио отдолу.. задаваш изображение във векторен формат, и плотера реже доста финно.. после лепиш и готово..
има и други начини но са малко сложни.. лазаерен гравир, но може да го изгори много дълбоко ако е някои китайски
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от radik » 15 Сеп 2015, 10:28

Принципно да - идеята и по фабричен вид.
Явно няма да стане :)

Изображение

Следваща

Назад към E39