Подводен риболов

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Подводен риболов

Мнение от Сондьора » 13 Сеп 2015, 20:22

Да видим колко колеги го практикуваме.
bum bum беше пуснал няколко снимки на харпун, ама не бил професионалист...и аз не съм, но темата не е лоша според мен.
Аз се запалих покрай бащата, лека м у пръст, и до ден днешен ме влече. За съжаление в БГ е супер зле вече освен на север, Шабла и т,н,. Иначе надали и върха на стрелата ше се види.
Последните години само Гърция. Ако ми се отвори фрон ше направя и някой и друга Шабла Октомври/Ноември.

Та да видим, кой къде как?
Добре е после ако се развие темата да се споделят места и т.н.

п.п. Знам, че има форум за тва.

Ползвам вендуза 5мм, имам два харпуна 80см (2х16мм) и 110сm (1х19мм), втория ми е подарък от брата и не е готов шото 1 ластик е малко и не става за дупки, като при мойта ниска апнея ми е основно дупки. Повече от 20м не мисля да ходя...все пак съм аматьор.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Подводен риболов

Мнение от hell's angel » 13 Сеп 2015, 23:34

Същата работа - само дето ги дупча с пневматици (4 бр с различни дължини). Трябва да се намаляват сериозно цигарките :banghead: :mrgreen:
И а'р'е градинките на ЛС. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

П.П. Дорадо ли :roll: - скии к'во е да изпуснеш автобуса в плиткажа: :ok: :mhihi:

Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Сеп 2015, 8:17

Аз имах добър късмет на начинаещия и след него 2 дни кор. Само се оглеждам под водата :mhihi:

Чудя се дали е възможно да треперя от студ и за това да не ги улучвам. Първите ми 4 изтрела бяха само попадения. От там нататък поне 20 и нищо. Но водата е много студена и с 2мм костюм след час вече замръзвам. А риба има.

Лошото е, че първите ми две бяха по-едри и сега като видя нещо под 30см го подминавам и така си излизам с празни ръце. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 14 Сеп 2015, 10:42

Eто едно филмче, което е както се казва - а мъст, за начинаещите, пък и не само за тях :

Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 15 Сеп 2015, 20:17

иво, къв ти е костюма, че измръзваш в Гърция за час? Аз без карам по час...надали е от треперенето, то тогава качва адреналина..?
При 5мм, аз с мръзнене проблем нямам, дори доливам свежа вода, че е жега.. но след 4-5 часа, апнеята пада до 0 и няма смисъл вече...ако не долети некое дорадо или кефал де :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 15 Сеп 2015, 20:39

И на мен ми е странно как 24 -27 градуса вода е много студена :shock: Ама явно се свиква или bum-bum e зиморничав :mhihi: :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 16 Сеп 2015, 21:38

и аз имам оборудване пълно, но го изоставих - да кажем веднъж годишно влизам... И като добавиш, че всеки първи път за сезона е много слаба успеваемостта.... Имах мерак в началото, но тези платерини и кефали въобще не са вкусни - друго си е чернокопа с чепарето от лодката :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 17 Сеп 2015, 18:31

Аз, както казах в другата тема, ги ловя с фотоапарат:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Аз проблем със студа нямам, но то вероятно е, защото не влизам на дълбоко - 4-5 метра макс. Спра ли, за да снимам и изплувам като шамандура...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 17 Сеп 2015, 19:21

Сложи един колан, с 2-3 тежести. Предполагам, че е супер неприятно с едната ръка да се държиш за камъните, а с другата да снимаш :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Сеп 2015, 20:21

Сондьора написа:иво, къв ти е костюма, че измръзваш в Гърция за час? Аз без карам по час...надали е от треперенето, то тогава качва адреналина..?
При 5мм, аз с мръзнене проблем нямам, дори доливам свежа вода, че е жега.. но след 4-5 часа, апнеята пада до 0 и няма смисъл вече...ако не долети некое дорадо или кефал де :mhihi:

Смотан някакъв от Декатлон. Взех го само и единствено, щото ми попадна пред очите иначе изобщо не мислех да взимам защото грам не съм зиморничав и предполагах, че изобщо няма да ми е студено. Не знам кво стана, годините ли напреднаха, простата ли се обажда.. :mhihi: Догодина ще си взема читав, че тоя освен че е тънък и е с къси ръкави и крачоли е и с много голяма плаваемост явно. Без него си се гмуркам без проблем на 10-тина метра. Повече не смея за сега. С него гъза ми стърчи като на патка и пляскам с плавниците така, че после в тоя район поне 2 часа няма никаква риба.

Риба имаше много, но иска повече майсторлък. Имаше много големи ципури ама тва е най-плашливата риба. Нищо не взех от тях. Дребните по 20-тина см се въртят постоянно пред мен, но голямата е явно захитряла и бяга в миг като ме види с харпуна. А само с плавници и очила имам чувството, че ще я хвана с ръка. :dunno:

Равносметката е 2 големи кефала, 5-6 по-дребни някакви други породи, едната беше на райета като аквариумна и ми беше малко гадно да я пека :mhihi: И от което съм най-доволен две хтаподита.

Посвикнах доста с харпуна и го зареждам без проблем дори и гол. Успях да изкривя върха на стрелата, където е контрата. Явно е по-слаба там заради дупката и доста я затъпих. Има ли смисъл да я заострям изобщо?

Другото е, че явно спусъка е по някакъв начин дефектен. След като стрелям за да сложа отново стрелата трябва да бутам палеца, който е свързън с държача на въжето навътре за да може да влезе стрелата. А самата тя някой път като стреля изглежда се завърта във водача и акулските перки го удрят и в края при главата е наранен. В харпунджийския форум четох че омерите имали кофти глави и нещо ги пилели ама не схванах много добре за какво иде реч и какво трябва да пиля.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 22 Сеп 2015, 21:01

Има смисъл да я точиш, и да си я изкривил горе пак се оправя...ако самата стрела се е изкривила тегава работа...аз си правих стрели, но...опасно е много, та по добре недей. Тая година си заострих стрелата на триъгълник и не се е затъпила грам, тва на бушата 80см, но по принцип ако е дупка махам втория ластик.

Омера, дългия по принцип е само за плавателни риби..т.е. по скали и дупки не стреляй шото е мощен и само беля ше стане...Моя е с корда не с въже...ама и за догодина мисля да имам макари щото, тая година на два пъти ми се наложи да го пускам и една морена щеше да си го прибере под скалата и до там.

Аз съм нов с моя омер и не ми хареса, не е подготвен, задължително тряя 2х19, не е маневрен и е само за плаващи с голяма апнея над 1мин долу...което за мен е тегаво. Ципурите си тряят чакане, всичките искат да видят кой е тоя идиот тук ве :mhihi:
Меруто е най-ценната риба, ама е на дълбоко и не и е сезона ся....

Догодина, и се надявам да е след има няма 4 месеца :mhihi: , ше се гмура с два с макари и омера с 2х19, единния ше влача на буя...а ако мерна нещо по каманака, сменям с бушата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Сеп 2015, 22:10

Аз по дупки не съм стрелял, но има много скали и ако е близо рибата до скалата като премине в нея направо се забива в по-меките :shock: И моя е с корда, грешно се изразих.

На края на кордата нямаш ли възел за развързване на стрелата, ако видиш зор. Аз с първата хтаподя като не бях подготвен какво следва и взе да ми дърпа харпуна към дупката бях я все отписал и на косъм да я развържа :mhihi:

Иначе на стрелата само върха след дупката за контрата е много леко крив. Мисля да го посъветвам с гумения чук и догодина ще си взема една резервна за всеки случай.

Ципурите ми направи впечатление, че си имат някакъв район в който стоят много време. Като мина и те изчезнат аз докато се наканя да стрелям. После ако мина след 20-тина минути пак са там. Имаше една много едра съвсем до плажа на плиткото и като се разхождах само с плавниците я видях и на отиване и на връщане. Приближих се много до нея и я посочих с пръст. Ако беше харпун, това ми беше на 20см от мен. Явно поведението е друго като си излязал да боднеш нещо и те го усещат. :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 22 Сеп 2015, 22:39

Как си си вързал кордата? Няма възли, възли има само при въже...
За тва може и да ти запича при спусъка.

Тва е за корда:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Сеп 2015, 22:42

Не се отваря снимката.

Кордата накрая е крипмпната и за нея е закачено късо въженце, което се връзва с най-обикновен възел към дупката в главата. Ако искаш да откачиш стрелата от харпуна просто дърпаш въженцето. Така си ми беше направена в комплекта. Предполагам, че е стандартно изпълнение.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 22 Сеп 2015, 22:48

Я я снимай тая глава да видим къде закача ? По принцип нямаш ли вариянт за затворена отворена глава с едно желязо?
Не ти трябват въженца, директно кримпвай на стрелата, няма да ти се наложи да я махаш :mhihi:
Сондьора написа:с 2х19

Бах тия топове, кой ще ги зарежда :mhihi: Отката... и стрелата може да тръгне да излиза от водача ...
Последна промяна hell's angel на 22 Сеп 2015, 23:03, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas

Следваща

Назад към Извън Темата