Гуми от "Диана" ООД - горчиво

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Гуми от "Диана" ООД - горчиво

Мнение от Gqbriel » 14 Окт 2015, 23:03

ивчо написа:Неее, аз не казвам да ги купиш зорлем ... Просто до 3 години се водят "пресни" :yes: Имат си защитен филм, и при тях си се съхраняват правилно !
И нали се сещаш каква е разликата м/у онлине магазините, и най-големият вносител на гуми в БГ ...
М/у другото - няколко от ТИР-овете заминават за Сърбия, въпреки тяхното производство :conf:

Хаос написа:В Бургас като спрасках едната предна гума

Сподели де ...

Е името на темата каква е :mhihi:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е RWD

Мнение от deomen » 14 Окт 2015, 23:34

Миналата година имаше излявление от Континентал в което пишеше,че една гума се продава за нова до 5г. при правилно съхранение.Може да се експлотира до 10г. възраст.
Моят опит с гумите,който включва обуването на две леки коли и два буса,показва,че няма разлика в пътното поведение или характеристиката на гумите със стар ДОТ.Слагал съм си Матадорки произведени преди 3г. и без проблемно си изкараха 4 зими.На бусовете почти винаги гумите са с 2 годишен ДОТ и с тях 3 зими си карам.Слагал съм си и гуми с пресен ДОТ,абсолютно никаква разлика спрямо по-стари гуми.Новата гума си е нова без значение,кога е излезнала от завода.Пазарувам от Диана Пловдив.
Така че не се притеснявайте толкова с тези ДОТ-ве.Едно време,когато форумите се брояха на пръсти и никой не знаеше за прословутия ДОТ,а си купувахме гуми от местната гумаджийница,да не мислите,че гумите са били пресни.Карахме си и нямаше проблем.
Последна промяна deomen на 15 Окт 2015, 0:01, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 14 Окт 2015, 23:54

Още малко ще изкарате гумите с по стар ДОТ, че колкото по отлежали толкова по добри, като едни алкохолни напитки примерно. :mhihi:

Аватар

Мнение от Хаос » 15 Окт 2015, 0:01

имах зимни гуми втора употреба, добра марка, на два сезона, карах ги зима, после едно лято и после в началото на зимата реших да си купя нови зимни гуми
отидох и си купих бриджстоун близак, викам си, е ся ще изкъртя асфалта от сцепление на мокро и студено - нищо пообно - същото поведение при спиране на същия асфалт в същия мокър зимен ден
чак пък някакви чудеса да очаквате от гуми, които не са премиум модел на премиум марка...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е RWD

Мнение от deomen » 15 Окт 2015, 0:06

Club BMW написа:Още малко ще изкарате гумите с по стар ДОТ, че колкото по отлежали толкова по добри, като едни алкохолни напитки примерно. :mhihi:

Ако стане така,всеки пак ще иска възможно най-старите гуми :mhihi:
Проблема е,че за много хора гума на 1-2г. е видиш ли ти,стара. :kuku: Трябва вече и чорапи,когато си купувам да питам кой ДОТ са. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 15 Окт 2015, 0:35

Club BMW написа:Още малко ще изкарате гумите с по стар ДОТ, че колкото по отлежали толкова по добри, като едни алкохолни напитки примерно. :mhihi:

Че те си го изкараха .. нали за това си говорихме :)
Забавно е :D
Дреме ти на ДОТ-а , плащай си като поп за застояли гуми ... шоуто трябва да продължи :lalala:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 15 Окт 2015, 7:37

Хаос написа:имах зимни гуми втора употреба, добра марка, на два сезона, карах ги зима, после едно лято и после в началото на зимата реших да си купя нови зимни гуми
отидох и си купих бриджстоун близак, викам си, е ся ще изкъртя асфалта от сцепление на мокро и студено - нищо пообно - същото поведение при спиране на същия асфалт в същия мокър зимен ден
чак пък някакви чудеса да очаквате от гуми, които не са премиум модел на премиум марка...

Е тук чак локуми, гуми втора ръка , пък карани и същите като чисто нови :paranoid: :conf:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Печка
Детайли за колата: Малка печка

Мнение от weedminer » 15 Окт 2015, 8:47

© написа:
ивчо написа:Изрично е упоменато, че надписът АКЦИЯ е валиден са гуми над 3 години ... Демек до три години нямате основание да ревете да речем !

три години е твърде дълъг срок, три години да залежават някъде и аз да ходя да ги купя - мерси. Има достатъчно много фирми онлайн с безплатна доставка и сериозна отстъпка, с проверен дот и монтаж в най-евтината или сигурна за вас гумаджийница, че да се спра на тях.
Колкото до това какво ще усетя на пътя (alx) в повечето случай много от полезните неща за колата пък и за човека са така - нищо не усещаш, но знаеш че не трябва (или трябва) да ги правиш :mhihi:
Е ако си в положението на колегата Хаос, то тогава са много полезни

Моите все пак са на 3 години и половина ТОЧНО и нямаха акция, нито някой пък ми каза каквото и да е по въпроса.

Както вече бе споменато, ще смятам, че тези гуми са като ракията при правилно съхранение, все пак така ми обясниха 3 пъти господата от тая фирма :bchug:

Между другото след прецизния им баланс, и изправяне на ЧЕТИРИТЕ джанти, между 100 и 120 км/ч има шанс като че ли колата да са катурне на 1 страна, ама важното е че всичко е наред и тея не са измамници и т.н. :ok: :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 15 Окт 2015, 8:49

Е39ката ми дойде с Бриджстоун Близак с 6 годишен ДОТ, тая кола не можеше да бъде паркирана на сняг, лед, леко хълмче не преминаваше.
Гумите имаха брутално много грайфер - не е като да бяха търкаляни лятото. Избутах първата зима, защото беше средата на Февруари, а и имам резервна скрап за търкаляне като е снежно.

Купих си после Конти ТС850 - да друга марка/модел. Пътното поведение се промени драстично. Нарочно съм си правил експерименти да я окопавам в сняг, да карам по лед, качвах я по Витоша по нощите. Има голяма разлика - нова/стара гума.

Отделно не съм съгласен с alx за това, че новата гума има + само при раздаване на много газ. Сцеплението е важно при резки и неочаквани маневри тип избягване на препятствие т.нар moose test. Резки спирания, неочаквани ускорени. За мен дори не е важно дали ускорява колата без да поднася, а по-скоро как влиза/излиза от резки завои и как би спряла.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Слави
Аватар

Мнение от © » 15 Окт 2015, 10:59

Радвам, се че има хора за които ДОТ-а няма значение, така че за нас ще оставят възможността да избираме по-нови гуми :)

Аз обичам да огледам нещата предварително, да съм наясно какво купувам, какъв дот, на каква цена вървят, актуални ли са тези гуми, че дори и какво дават ADAC за тях :mhihi: така, че това го върша пред компютъра. Пускам едно търсене в гугъл и поръчвам от "онлайн магазин"
Напълно ми е ясно, че те са толкова магазини, вносители и фирми за гуми колкото мен например, хубавото е обаче, че ползват сериозни отстъпки при големите вносители / Диана, Медина мед, Адимекс и т.н./ и като си поръчам гуми се свързват с вносителя, проверяват дот-а, измъкват ги от там със съответната отстъпка и ми ги пращат безплатно т.е. вършат моята работа, която трябва да свърша пред серзвиза за гуми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 15 Окт 2015, 11:12

Пилев написа:Не се нервирай колега, гумите имат защитен филм който ги предпазва преди да започнат да се карат.
Проблем е като тръгнеш да ги продаваш. Всички ще си кажат, е тия гуми са на 5-6 години не на 3.
Ама все пак това е прекалено и е трябвало да са на доста добра цена.

Хахаха, това обяснение е измислено с цел оправдание.
Много важен момент при изделията от каучук - срокът за съхранение/експлоатация на едно изделие от каучук е максимум 5 години. След това изделието трябва да бъде подменено с ново без значение колко време е стояло в склада или колко време е експолатирано.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 15 Окт 2015, 11:35

zvetiko написа:Едва ли ще стане нещо в КЗП. Формално гумите не са употребявани, нови са и едва ли има някаква писмена констатация на държавен орган, че нови гуми на 3 години не са нови и трябва да се продават на понижени цени...

Колега нов и неупотребяван са две различни неща. Вярно, че в БГ нещата винаги са сложни, но не е порблем да се поиска становище на завода производител. До колкото ми е известно всяко изделие си има "паспорт" и там са указани сроковете и начина на съхранение, както и среден пробег за модела гума. Средният пробег е изчислен при монтаж на гумата веднага след нейното производство - когато е нова. При неупотребявана, престояла в склада гума, фирмата може да каже какви са предвидените отклонения и очакван пробег. Та в БГ сме си беднички и не се захващаме със съдебни дела, но в Европата таскова безочие няма да се размине на фирма като Диана.
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 15 Окт 2015, 11:49

deyan-enchev написа:Е39ката ми дойде с Бриджстоун Близак с 6 годишен ДОТ, тая кола не можеше да бъде паркирана на сняг, лед, леко хълмче не преминаваше.

Това е нещо съвсем различно... не знаеш тия гуми през тия 6 години какво им се е случвало... аз имах едни дебица фриго, на 6 години, които бяха със 7мм грайфер... само че бяха карани (не от мен) лятото преди последната им зима и това беше доста показателно за лошото им представяне...

stony1... това за 5-те години не е вярно... ако искаш направи запитване до кой да е голям производител на гуми... даже до 3-ма... в най-лошият случай ще ти кажат "до 7 години от производство", а някои казват "до 10 години от производство"... което разбира се абсолютният максимум... включващ до 3 години склад и до 6/7 години експлоатация... това повече се отнася за летни гуми, от колкото зимни, и има много условности по тези твърдения... но общо 5 години от дата на производство не отговаря на истината.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 15 Окт 2015, 12:04

На времето като млад и зелен си бях купил от диана 4 нови летни. Монтираха ми ги там, всичко точно (или поне аз така си вярвах).
След това си смених джантите и човека дето ми прехвърли гумите ме светна че ВСИЧКИ гуми са криви. Не повярвах, казах му че са на 1 седмица, от Диана... Там ме прекъсна и каза, че с това е трябвало да започна. После разбрах, че моя случай съвсем не е единичен. Тогава ДОТ не знаех какво е, така че може и той да е бил стар.
Повече в Диана не съм стъпвал въпреки, че имам отстъпки там. А дори и с тях, пак е по-скъпо (макар и с малко) от други сайтове/сервизи. Сещайте се как ще ви друснат ако идете там като простосмъртен клиент.

@stony1
Това за въсраста на гумите не е толкова еднозначно според мен.
Гумата старее по различен начин. Някои гуми се втвърдяват с което губят много сцепление. Други обаче се нацепват без да се втвърдяват. В този случай гумата до голяма степен запазват свойствата си. Неведнъж съм се убеждавал в това.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 15 Окт 2015, 12:23

Mollov написа:
deyan-enchev написа:Е39ката ми дойде с Бриджстоун Близак с 6 годишен ДОТ, тая кола не можеше да бъде паркирана на сняг, лед, леко хълмче не преминаваше.

Това е нещо съвсем различно... не знаеш тия гуми през тия 6 години какво им се е случвало... аз имах едни дебица фриго, на 6 години, които бяха със 7мм грайфер... само че бяха карани (не от мен) лятото преди последната им зима и това беше доста показателно за лошото им представяне...

stony1... това за 5-те години не е вярно... ако искаш направи запитване до кой да е голям производител на гуми... даже до 3-ма... в най-лошият случай ще ти кажат "до 7 години от производство", а някои казват "до 10 години от производство"... което разбира се абсолютният максимум... включващ до 3 години склад и до 6/7 години експлоатация... това повече се отнася за летни гуми, от колкото зимни, и има много условности по тези твърдения... но общо 5 години от дата на производство не отговаря на истината.

Аз им пратих запитване и чакам отговор, а това за 5-те години е нещо, с което съм се сблъсквал когато са ни доставяли каквито там се сетите изделия от каучук.
Ако жизненият цикъл на едн гума (склад и експлоатация) е 7-10 години, много е важно как фирмата производител е определила условията за съхранение и дали те не важат единствено и само за нейните складове.
При темперетури над 7-10 градуса зимната гума започва да се "поти", става и жега и се чувства дискомфортно.
Нека видя какво ще пратят като отговор и ще го постна в темата.
Българския вариант:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата