Хидроизолация на основи
Модератор: Общи модератори
67 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Хидроизолация на основи
Здравейте, колеги. Търся вашето мнение и препоръки за следния казуз. Строя къща, къде има високи подподчвени води и да си вържа кончето искам да си направя нещата като трябва. Имам подземен етаж с площ приблизително около 80 квадратни метра и искам да направя хубава изолация на външните стени преди да заровя и да продължа нагоре. Отвън в монтиран вече 2 см XPS на Фибран, отгоре мрежа + две ръце шпакловка с фибри. Тука е уловката- течна гума от тук http://technaguma.com/isoflex-universal-p49.l3 или битумна изолация 4 мм/може и по- дебела/ с нанесен преди това грунд. Течната гума ми се струва по ефективна, защото прави един филм, тънък и еластичен, които няма късане и не се влияе от външните атмносферни условия. Битумната изолация е по-евтина, но има повече възможност да се компрометира и разруши с годините под земята. Какво ще кажете по темата ???
След това си продължавам по учебник: HDPE мембрана и засипване с глина. Мисля да го направя като хората и да нямам повече ядове никога с вода отвън навътре.
След това си продължавам по учебник: HDPE мембрана и засипване с глина. Мисля да го направя като хората и да нямам повече ядове никога с вода отвън навътре.
По-добре само бит, отколкото бит и ебан !!!
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Re: Хидроизолация на основи
ако не си направил, дренаж под основите и хидроизолационна вана, кончето го пиши бегало... По-добре битумна хидроизолация, качествена, добре залепена и добре предпазена отколкото тоя продукт.
http://vulkov.com/akrolit.html Това е сайта на произодителя на тази течна гума - обади им се и им обясни, за да ти кажат кое да ползваш, но нямаш ли хидроизолационна вана, то поне и един дренаж направи по периметъра. Успех
http://vulkov.com/akrolit.html Това е сайта на произодителя на тази течна гума - обади им се и им обясни, за да ти кажат кое да ползваш, но нямаш ли хидроизолационна вана, то поне и един дренаж направи по периметъра. Успех
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
Сега видях, че и тия хора са станали и производители... преди бяха само изпълнители... Обади им се да ти го направят и да ти дадат гаранция!!!
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
Дренаж ще направя, няма как да не стане без отвеждане на водата, гумата на Вълков ми я препоръчаха и на мен няколко човека, някои друг да каже впечатление.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
KPETEH написа:ако не си направил, дренаж под основите и хидроизолационна вана, кончето го пиши бегало... По-добре битумна хидроизолация, качествена, добре залепена и добре предпазена отколкото тоя продукт.
+1 Без добър дренаж - слагай квото щеш ефекта ще е временен.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Те са го казали нагоре, ама са го видех в оная тема :

Ubi dubium, ibi libertas
- МИТАКА1654
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
- Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi
hell's angel написа:Те са го казали нагоре, ама са го видех в оная тема :
![]()
![]()
Въх,уби ма!Бах мааму и ограда ве

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
само не разбрах - къщата е вече построена или тепърва ще се строи?
Cyberloner написа:само не разбрах - къщата е вече построена или тепърва ще се строи?
Строй се, на кота нула е в момента, предстой заравяне. Някакъв съвет за почвата отстрани на кажете? Глина ми препоръчаха с тези високи води.
- grayscale
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i touring '96
Сградата няма ли проектанти? За да има категоричен ефект под бетоновите настилки/фундаменти следва да има вече изпълнена хоризонтална хидро и топлоизолация.
Най-правилното нещо, което следва да направиш, е да потърсиш съдействието на архитекта на сградата за консултация и изготвяне на детайли. Имай предвид, че всяка сграда има своите специфични особености, за които трябва да се търсят конкретни решения. Това се води работна фаза на проектиране и следва да бъде заплатена, но ще спести много от стойноста на евентуални лоши решения при СМР.
Най-правилното нещо, което следва да направиш, е да потърсиш съдействието на архитекта на сградата за консултация и изготвяне на детайли. Имай предвид, че всяка сграда има своите специфични особености, за които трябва да се търсят конкретни решения. Това се води работна фаза на проектиране и следва да бъде заплатена, но ще спести много от стойноста на евентуални лоши решения при СМР.
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
ludnik написа:Cyberloner написа:само не разбрах - къщата е вече построена или тепърва ще се строи?
Строй се, на кота нула е в момента, предстой заравяне. Някакъв съвет за почвата отстрани на кажете? Глина ми препоръчаха с тези високи води.
Проектантите и на тия с глината да им фърлиш дипломите в обратния насип. Единствения ти вариант в момента е дренаж по периметъра с поне 2 ревизионни шахти ф1000 в най-висока и най-ниска точка. Дренажа се изпълнява с дренажни тръби минимум ф200, после геотекстил, и дренажен камък няколко фракции. Къде ще го заустваш - немам идея.... Никаква глина! Тя е ситна и когато влезе между дренажния камък, ще преебе и дренажа... Глината ще те опази от дъждовни води, от подпочвени - хидроизолационната вана и дренажа.
Малко късно си се сетил....
grayscale написа:Най-правилното нещо, което следва да направиш, е да потърсиш съдействието на архитекта на сградата за консултация и изготвяне на детайли.
И една майна да му теглиш също

Пичове, хидроизолацията я направих, зарих и след големите дъждове почвата около къщата леко пропадна, ама на пролет ще се насипе още някои друг камион. Важното е, че големия бункет вътре е за сега сух и се почва нагоре.
Изчетох бая за външна изолация с ХПС, ЕПС, Неопори и вата. От събраните впечатления се спирам на ХПС на Фибран 5 см, две ръце шпакловка на Вебер с мрежа и последно драскана мазилка. Някои да сподели пресни впечатления за каменната вата и ХПС?
Изчетох бая за външна изолация с ХПС, ЕПС, Неопори и вата. От събраните впечатления се спирам на ХПС на Фибран 5 см, две ръце шпакловка на Вебер с мрежа и последно драскана мазилка. Някои да сподели пресни впечатления за каменната вата и ХПС?
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Каменната вата е най-добре с оглед дълговечност и паропропускливост, но и цената и е най-висока.
XPS аз лични бих ползвал само за първия ред изолация - нагоре EPS или вата. Причината е че XPS е със затворена клетъчна структура и влагата по никакъв начин не може да премине през него и трябва или да проветряваш наистина много често(през 1-2часа) или да имаш някакъв абсорбатор на влага у дома, в противен случай ще мухлясаш бързичко
В Германия-Австрия-Швейцария съм виждал, че за фасади ползват само и единствено каменна вата и то дебелина 12-15см, никой не се занимава с 3-5-8см - просто разликата в цената за изграждане е достатъчно малка, за да не им пука, но пък после изолацията е много по-добра и в крайна сметка известицията е по-смислена и стойността на имота става по-голяма.
Аз лично все още се колебая дали да сложе EPS или каменна вата на моята къща, но за финалното покритие съм твърдо решил да бъде силикатна мазилка - бяла и драскана.
Другото, което ми направи впечатление е, че там някой не дюбелираше изолацията(виждал съм само сгради с по 2-3 етажа в стореж), та явно наистина няма смисъл от дюбели за ниските етажи.
Относно хидроизолацията - колегата по-горе ти е написал как се прави - дренажни тръби->едра фракция->уплъняване/трамбоване->средна фракция->уплъняване/трамбоване->ситна фракция->уплъняване/трамбоване->бетон и то за предпочитане с добавка за водопътност(разликата е цената на кубик е незначителна, а за първата плоча наистина има смисъл).
Вторият вариант е хидроизолационна мембрана->бетон, но там е малко по-рисковано с оглед на това, че може лесно да се повреди по време на правенето на арматурата и изливането на бетона, а и трябва мембраната да се остави да излезе над кота 0, за да стане както трябва - http://www.nuplexconstruction.co.nz/ima ... ilding.GIF.
Всякакви други методи са разработени с цел улеснение/поевтиняване/ускоряване на строителните дейности и са малко или много компромис...
XPS аз лични бих ползвал само за първия ред изолация - нагоре EPS или вата. Причината е че XPS е със затворена клетъчна структура и влагата по никакъв начин не може да премине през него и трябва или да проветряваш наистина много често(през 1-2часа) или да имаш някакъв абсорбатор на влага у дома, в противен случай ще мухлясаш бързичко

В Германия-Австрия-Швейцария съм виждал, че за фасади ползват само и единствено каменна вата и то дебелина 12-15см, никой не се занимава с 3-5-8см - просто разликата в цената за изграждане е достатъчно малка, за да не им пука, но пък после изолацията е много по-добра и в крайна сметка известицията е по-смислена и стойността на имота става по-голяма.
Аз лично все още се колебая дали да сложе EPS или каменна вата на моята къща, но за финалното покритие съм твърдо решил да бъде силикатна мазилка - бяла и драскана.
Другото, което ми направи впечатление е, че там някой не дюбелираше изолацията(виждал съм само сгради с по 2-3 етажа в стореж), та явно наистина няма смисъл от дюбели за ниските етажи.
Относно хидроизолацията - колегата по-горе ти е написал как се прави - дренажни тръби->едра фракция->уплъняване/трамбоване->средна фракция->уплъняване/трамбоване->ситна фракция->уплъняване/трамбоване->бетон и то за предпочитане с добавка за водопътност(разликата е цената на кубик е незначителна, а за първата плоча наистина има смисъл).
Вторият вариант е хидроизолационна мембрана->бетон, но там е малко по-рисковано с оглед на това, че може лесно да се повреди по време на правенето на арматурата и изливането на бетона, а и трябва мембраната да се остави да излезе над кота 0, за да стане както трябва - http://www.nuplexconstruction.co.nz/ima ... ilding.GIF.
Всякакви други методи са разработени с цел улеснение/поевтиняване/ускоряване на строителните дейности и са малко или много компромис...
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
ludnik написа:Пичове, хидроизолацията я направих, зарих и след големите дъждове почвата около къщата леко пропадна, ама на пролет ще се насипе още някои друг камион. Важното е, че големия бункет вътре е за сега сух и се почва нагоре.
xps само до нивото на цокъла 50-60 санта. Нагоре eps, минимум 8 сантиметра. Лепи се на гребен, не на кюфтета!. Не се оставя не закрит повече от 4-5 дни, особенно на слънце. Дюбелите се слагат само за по-голяма сигурност, защото като сложиш и 2-те ръце лепило и мазилката, тоя епс става към 4-5 кила. А да падне на некой на главата заради лош контакт между лепило и стената си е драма. Най-добре е в момента в който се залепи епс-а да се дупчи и да се сложи дюбела, така ще прилепне по-добре към стената. Дюбелите са около 5 на м2. Колкото ти е епс-а толко и в стената трябва да влизат. От там предполагам си знаеш, ръбохранители с мрежа, водокапи с мрежа, и тнт. Мрежата се плолага върху плоскостите след като вече си теглил лепилото, а не да пуснеш мрежата и отгоре с лепилото. Ако крайното покритие не се прави веднага след втория слой лепило, а след време е добре да се грундира преди да се положи. За подпрозоречни поли бих избрал метални и прахово боядисани такива които да бъдат захапани от изолацията. Камъни и други при лошо изпълнение протичат около фугите и после остават следи по фасадата. За София и големите градове в които лятото има много прах, не бих сложил светъл цвят, тъй като ще се оцапа значително. Ярките цветове с времето избеляват. Силикатната мазилка е добро решение, ако се драска то драскането да е надолу за да не се задържа вода. Успех.
Момчета,хидроизолацията е готова. Там драмата е приключена. За външната изолация клоня към XPS 5 см гръцки Фибран с два пласта шпакловка с фибри + мрежа. Знам, че е най на оферта каменната вата, но цената ми като квадратува става почти двойна (200кв.м ). Много народ с тоя EPS се е наиграл, руши се при механичен удар,ако е по рехав като Styropor или Неопор, дори птичките го чопкат. Пък плътността на Фибрана и негоримостта му също са важни.
Ще се нанася по периферията на листа + няколко топки по средата заедно с дюбелиране ето така https://www.youtube.com/watch?v=gFybrSwYe_c
Ще се нанася по периферията на листа + няколко топки по средата заедно с дюбелиране ето така https://www.youtube.com/watch?v=gFybrSwYe_c
67 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5