Проблем с болтове на джанта, не се отвиват

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Проблем с болтове на джанта, не се отвиват

Мнение от Пилев » 26 Окт 2015, 14:11

Здравейте колеги. Вчера реших да си сменя гумите със зимните, докато е още хубаво времето, обаче греда.
Два болта запънаха и нямат отвиване. Какво ли не правиха, но не стана. Накрая пробваха да ги разпробият. Стигнахме до някъде, обаче хем заминаха бургиите, хем стана късно и прекратихме работа.
Вариант с телоподаващо не ме блазни, първо да не думне някои модул и второ да не очерни джантата.

Та някой може ли да препоръча читаво място в София, където могат да ми махнат тези два болта?

От една тема за секрети се сещам, че имаше май някаква гумаджия на черни връх, ама знам ли.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Re: Проблем с болтове на джанта, не се отвиват

Мнение от speeder88 » 26 Окт 2015, 14:47

Аз миналата година го ядох дървото на Peugeot-ски секрети. Набиха им камъни вътре и ги отвиха. Телеподаващото беше следващия вариант. За нормалните ли болтове става въпрос или за секрети. Ако е за нормалните пробвахте ли варианта да сложите камък и да набиете няколко пъти с чук? Моя гумаджия го правил този номер и имаше ефект.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 26 Окт 2015, 15:08

Ако си от София, отиваш в М-комплект 33 в Дружба и срещу скромната сума от 20лв на болт, ще ти ги свалят :)
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар

Мнение от Пилев » 26 Окт 2015, 15:33

Нормални. Не са секрети. Счупихме 10 камъка сигурно. 17 после 16. Не помръдват. И една тръба чак се огъна леко, но болтовете не мърдат.
В момента така изглеждат двата болта:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/112 ... .38.00.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/112 ... .38.08.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/112 ... .38.14.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/112 ... .38.33.jpg

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e92, f30
Мечтае да кара: M4

Мнение от expl0de » 26 Окт 2015, 15:55

Пробвайте с нагряване, 1 тръба в дупката на джантата и после през нея с оксижен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 26 Окт 2015, 16:18

Ако не бяха пробити , можеше да се нагреят с оксижен сега ще се запали. Яко бой с чука по вложка и ще стане.
За милиони-няма закони.

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Мнение от red_bull92 » 26 Окт 2015, 16:40

Имах го този проблем преди 2 години и решението при мен беше много WD-40 и доста дълга тръба (около 2м) към рамото на гедорията и яко напъни и се развиха. При теб обаче както са разпробити главите в средата не знам дали ще издържат на напъна. Другия вариант е така и така сте ги заразпробивали да продължите с кобалтови бургии. Те са скъпи, но докосне ли метал го прави моментално на стружки, но трябва да се внимава с ъгъла, защото много лесно се чупят. :yes:
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

ентусиаст
Аватар

Мнение от Пилев » 26 Окт 2015, 17:05

Проблема е че вече са тръгнали да се пробиват. Но бургиите се предадоха, и не остана време да се занимават повече. Иначе преди това изпръскаха едно флаконче wd40 и неква друга гад. Въпроса по скоро е къде ще могат да ми ги направят/махнат или да довършат работата по-скоро. :oops:
Засега имам една препоръка за тук "М-комплект 33 в Дружба" от колегата по-горе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 26 Окт 2015, 17:28

Миналата година го брах тоя... :maad:
Разпробихме болта...
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 26 Окт 2015, 17:52

и аз съм го ял това дърво. При мене с вложка 16 и здраво набиване и излезна болта. Другият вариант е нагряване, самоче не ползваж оксижен щото може джантата да ти потече. Има едни газови горелки които са подходящи.
А като ги развиеш, новите болтове ги намажи с медна грес да нямаш подобни проблеми. Също така си вземи качествен инструмент, щото аз с ефтини инструменти посло го ям по голям.
Успех
Няма начин да няма начин

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 26 Окт 2015, 18:35

Добре де, ако се стегнат останалите болтове, въпросният няма ли да отпусне малко и да тръгне? :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 26 Окт 2015, 18:43

Вместо WD-40 провайте с обикновена газ за осветление - по-тънка и е по-добре прониква - спасявала ме е в подобни ситуации
Ако и това не помогне - същото нещо, но със спирт.
Проблемът вероятно е в това, че конуса на болта се е врязъл яко в алуминия на джантата, имало е влага и се е получила електрохимична корозия между двата метала, което е уплътнило още повече нещата и сега е страшно...
Най-добре разпробийте болтовете, но докато пробивате трябва да се охлажда свредлото - има спрейове с таквиа смазки, но и wd-40 става в твяо случай - дупчиш на по-малки обороти и от време на време пръскаш в отвора.
А за да е наистина както трябва първо се дупчи с малък диаметър(2,5мм примерно), за да има пилотен отвор, по който да се води голямото свредло, защото скоростта в центъра е почти 0 и там метала по-скоро се измъква/изтегля/влачи настрани отколкото да се реже. Когато е голям диаметъра усилието става доста по-голямо и метала се влачи и само проблеми може да направи, както в твоя случай.
Колегата, който каза за кобалтовите свредла е прав, че се чупят доста по-лесно и трябва да се внимава повече с държането на бормашината перпендикулярно на джантата.

П.С. има и свредла с TiCN покритие, които са по-сериозни и от кобалтовите ;)
Последна промяна Cyberloner на 26 Окт 2015, 23:03, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 26 Окт 2015, 19:00

Болта е 12мм . Разпробийте с 8 мм. След това скъсайте болта , ще стане и с гедоре , след това в зависимост къде се е скъсал при конуса или до главината . Заваря се гайка и се отвива или с Екстрактор. След 1 месец щях да съм на линия и да ти ги оправя . Или ако имаш път към Ст. Загора мини да ги извадя.
За милиони-няма закони.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 26 Окт 2015, 19:12

Отиваш и купуваш две кобалтови бургии, бормашина дето й се регулират оборотите, приготвяш и някаква смазка. (те се продават и специално за целта, но не са евтини) За нува време си ги разпробил.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Окт 2015, 20:23

Ключове и тръби - това е ясно, но пробвахте ли с ударен гайковерт? Пневматичните на гумаджиите са по-слаби, има електрически с максимален момент до 500 Nm.
Excellent! Steven is my name!

Следваща

Назад към Извън Темата