С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- drevnia
- кандидат ентусиаст
-
Re: С какво се отоплявате зимата?
Чудя се, защо само в града се получава тази смрад от къщи топлещи се на въглища. На село не е така около 200 къщи всичко е на дърва и въглища ми няма я миризмата не се усеща.
Иначе няма по евтино от дървата , разбира се да си ги добиеш сам. (труда не го слагам)
В града съм на пелети перфектно е .
Иначе няма по евтино от дървата , разбира се да си ги добиеш сам. (труда не го слагам)
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
drevnia написа: (труда не го слагам)
Цитирам един познат "Е кво, за два дена в годината съм нацепил дървата". Аз пък 2 дена в годината купувам батерии за дистанционното

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Имам близки, които 3-4 зими мъкнаха дърва и въглища на 5-я етаж, тази година се отказаха и минаха на климатици. Дишаш фин прах, почти всяка пролет трябва да пребоядисваш, хамалогията и мръсотията няма да ги броя. И това при положение, че имаш къде да складираш въглищата... Каминката е уютна и проятна за кръчма, вила или от време на време да си я палиш вкъщи за кеф. Но да те топли постоянно... 

Never mistake motion for action...
Хехе почнаха тук пак фантастични истории чути я в кварталната кръчма или от типа един познат ми каза , на който му били казали . т.н.
Сложете си парно вкъщи , па поживейте 1-2 години и тогава давайте такива коментари
Всичко зависи от конкретния случай за човек - какво и как го отопляваш , цена за отоплението , къде живееш (къща/блок) и т.н.
Има хора , които отопляват цял апартамент(120кв) примерно само на дърва с парно за има няма 500лв на сезон. Има хора с малки деца , за които клиамтиците са един вид като болест. Примери много
Аз съм се отоплявал и с климатик (инвертор на Мицубиши) , на дърва а сега съм на пелети. Комфорта и топлината , които ми даваше парното по никакъв начин не може да се сравни с климатиците. На дърва ми излизаше най-евтино , но хамалогията ми дойде в повече. Затова минах на пелети - чисто , удобно и комфортно
2 тона съм си поръчал , като 3/4 са на терасата другата 1/4 на стълбището(в къщата).
Ако човек трябва тепърва да прави отоплителна инсталация съм твърдо за пелети , било то на камина или котел , като котела е вече за къща.
3 хубави климатици правят поне едно 5000лв , като за тея пари преспокойно можеш да си сложиш парно на пелети и да си купиш пелети за още 1-2 сезона

Сложете си парно вкъщи , па поживейте 1-2 години и тогава давайте такива коментари

Всичко зависи от конкретния случай за човек - какво и как го отопляваш , цена за отоплението , къде живееш (къща/блок) и т.н.
Има хора , които отопляват цял апартамент(120кв) примерно само на дърва с парно за има няма 500лв на сезон. Има хора с малки деца , за които клиамтиците са един вид като болест. Примери много

Аз съм се отоплявал и с климатик (инвертор на Мицубиши) , на дърва а сега съм на пелети. Комфорта и топлината , които ми даваше парното по никакъв начин не може да се сравни с климатиците. На дърва ми излизаше най-евтино , но хамалогията ми дойде в повече. Затова минах на пелети - чисто , удобно и комфортно

Ако човек трябва тепърва да прави отоплителна инсталация съм твърдо за пелети , било то на камина или котел , като котела е вече за къща.
3 хубави климатици правят поне едно 5000лв , като за тея пари преспокойно можеш да си сложиш парно на пелети и да си купиш пелети за още 1-2 сезона

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
don_gori написа:Хехе почнаха тук пак фантастични истории чути я в кварталната кръчма или от типа един познат ми каза , на който му били казали . т.н.![]()
Сложете си парно вкъщи , па поживейте 1-2 години и тогава давайте такива коментари![]()
Аз съм се отоплявал и с климатик (инвертор на Мицубиши) , на дърва а сега съм на пелети. Комфорта и топлината , които ми даваше парното по никакъв начин не може да се сравни с климатиците. На дърва ми излизаше най-евтино , но хамалогията ми дойде в повече. Затова минах на пелети - чисто , удобно и комфортно2 тона съм си поръчал , като 3/4 са на терасата другата 1/4 на стълбището(в къщата).
Moже да си вземеш и под наем гаража на комшията та да ги складираш и един хаспел та направо през терасата, да направиш поточна линия

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
don_gori написа:3 хубави климатици правят поне едно 5000лв , като за тея пари преспокойно можеш да си сложиш парно на пелети и да си купиш пелети за още 1-2 сезона
За 5000лв ако говорим за топ марките при пелетните горелки и котли точно нищо не можеш да си купиш.
adovet написа:Moже да си вземеш и под наем гаража на комшията та да ги складираш и един хаспел та направо през терасата, да направиш поточна линия
Споко аз живея в къща не ме мисли , нагласил съм я моята

bum_bum написа:За 5000лв ако говорим за топ марките при пелетните горелки и котли точно нищо не можеш да си купиш.
Ако става въпрос за топ марки клиамтици дет да стават и за отопление и за охлаждане с тея 5к ще отопляваш макс 2 стай , ами другите 1-2

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
don_gori написа:Хехе почнаха тук пак фантастични истории чути я в кварталната кръчма или от типа един познат ми каза , на който му били казали . т.н.![]()
Сложете си парно вкъщи , па поживейте 1-2 години и тогава давайте такива коментари![]()
Аз съм се отоплявал и с климатик (инвертор на Мицубиши) , на дърва а сега съм на пелети. Комфорта и топлината , които ми даваше парното по никакъв начин не може да се сравни с климатиците. На дърва ми излизаше най-евтино , но хамалогията ми дойде в повече. Затова минах на пелети - чисто , удобно и комфортно2 тона съм си поръчал , като 3/4 са на терасата другата 1/4 на стълбището(в къщата).
Аз на парно съм живял достатъчно, живея и в момента. Брат ми купи 3 инвертора по 12 бту (достатъчно за нормални стаи в апартамент) Дайкин за малко под 4 000лв. миналата седмица, включително монтажа. Като стане студено ще вдигнат малко цените вероятно.
Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Не съм фен на клималангите, но с толкова някъде пари съм отоплявал около 180 кубика помещение.
Мощния климатик обаче за да смогва нон-стоп духа силно и е безкрайно неприятно.
Отделно на различните нива е различно топло.
Мощния климатик обаче за да смогва нон-стоп духа силно и е безкрайно неприятно.
Отделно на различните нива е различно топло.
Сега не искам да тръгваме на тема климатици vs. парно , защото всеки си избира сам според възможностите. Климатиците според мен , за да вършат хубава работа трябва да са среден или висок клас=висока цена , жилището трябва да е добре изолирано + хубава дограма и не на последно място да си стоиш вкъщи колкто се може по-малко
Парното на дърва и въглища си е занимавка да , трябва си отделно място за складиране на горивото и отделно помещение ако е с котел. Но за тая хамалогия получаваш един уют и топлинка , които никой климатик не може да направи.
Парното на пелети е един компромисен вариант , защото цената на инсталацията и самата суровина са по-високи спрямо на дърва/въглища , но я няма тая цапаница и хамалогия.
Друг е въпроса , че последните години зимата започва да става по-мека и по-мека. Като напалиш тея дърва/въглища и в стаята става бяня
което също си е дискомфортно. Но отоплявал съм се на климатик , ако беше хубаво и евтино щях да продължа така , ни уви сега го ползвам само лятото 

Парното на дърва и въглища си е занимавка да , трябва си отделно място за складиране на горивото и отделно помещение ако е с котел. Но за тая хамалогия получаваш един уют и топлинка , които никой климатик не може да направи.
Парното на пелети е един компромисен вариант , защото цената на инсталацията и самата суровина са по-високи спрямо на дърва/въглища , но я няма тая цапаница и хамалогия.
Друг е въпроса , че последните години зимата започва да става по-мека и по-мека. Като напалиш тея дърва/въглища и в стаята става бяня

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Ами да беше пробвал и на електрически котел да видиш че излиза малко по скъпо от полетите. Отоплявал съм се с абсолютно всичко и съм си направил сметка че с Ел. Котел и климатици ме устройва най добре. Отоплявам два етажа по 100кв.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
drevnia написа:Чудя се, защо само в града се получава тази смрад от къщи топлещи се на въглища. На село не е така около 200 къщи всичко е на дърва и въглища ми няма я миризмата не се усеща.
Не е трудно да се сети човек защо
Тия 200 къщи в едно село се равняват на 2-3 блока на разстояние от 100м в града или казано концентрацията е десетократна в кюмбетата на квадратен метър
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Някой нещо да сподели от лични впечатления за решение с термопомпа?
Ако правилно разбирам ,има два вида -въздух-вода и геотермална.
Ако правилно разбирам ,има два вида -въздух-вода и геотермална.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Bogat-Beden написа:......
Има и термопомпи "въздух-въздух", по-популярни, като климатици

Термопомпите, които визираш, са скъпо удоволствие и сериозна инвестиция, която за "обикновения човек" е непосилна

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Всеки един апарат който работи с фреон примерно , и ползва фазовия преход за пренос на топлина е термопомпа .Така че термопомпа може да бъде всяка разновидност без геотермалните които ползват директно геотермални източници за подгрев .Най често ползваните са въздух - въздух . Може да бъде въздух - вода или вода - въздух , може да е вода -вода .В определянето типа термо помпа е главно вида на студоносителя и средата в която се извъшва топлообмена от двете страни - на входа и на изхода .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...