Къде да сложим по добрите гуми?
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Къде да сложим по добрите гуми?
Това са две коренно различни неща. Така както нормалните коли са настроени да недозавиват от завода суперкарите и някои много мощни нормални коли презавиват. Такива, които се карат на писта обикновено също са настроени към презавиване. Предполага се, че хората които ги карат са ги купили с някаква по-определена цел и обикновено знаят какво правят.
Ако говорим за каране на писта ще сложа новите отпред. Не, че и с 4 еднакви не съм се въртял като пумпал ама то това от неможене и е друга тема.
Ако нямам възможност да купя 4 нови гуми на семейната кола то новите със сигурност ще отидат отзад.
Ако говорим за каране на писта ще сложа новите отпред. Не, че и с 4 еднакви не съм се въртял като пумпал ама то това от неможене и е друга тема.

- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
Ще ме накарате да направя тая гимнастика. Отзад съм на галоши с 2-3мм грайфер, отпред с гуми на едно лято и няма и 4000км. ДА направя един клип аварийно спиране от 80 сегашния сетъп и да ги обърна и пак аварийно спиране да видим кво ще стане 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
2-3 мм гуми са за боклука както и да ги гледаш. По-добре не прави експерименти с тях, че колицата гледам е доста хубава.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Преди две три години, ходихме на курс дифензив/адвансид драивинг и вечерта преди изпита с колите, сядаме да запиваме. Провежда се абсолютно същия разговор (лапетата на висок тон и надвикват всички), всички знаят кое, как и всичко могат - завивачи, спирачи, камшици, ала-бала, виртуози -пилоти, ралиджии и дрифтъри в едно. Обаче на следващия ден, като мина изпита в снега и леда - толкова сплескани усмивки и насрани личица, на куп, не бях виждал

Ubi dubium, ibi libertas
Миналата зима се сблъсках с подобен проблем. Трябваше да закарам една кола (E36 compact) от нас до едно място (защо ли се хванах
).
На тоя моя познат му дадох 2 излишни зимни гуми що годе в добро състояние и по-нов ДОТ да изкара зимата. Викам му сложи ги отпред , той не та не отзаде трябва да са на БМВ
Ама за жалост го ядох аз , тръгвам да си му я прибирам колата и вънка 1 педя мокър сняг , тръгването няма проблем издрапах на един баир и ще почвам да се спускам и познайте
Незнам кое чудо ме спаси , че не блъснах колата. Абсолютно нищо не се случва при навъртане на волана , а още по-лошото е че и нищо не се случи и като настисках спирачките
Та поне за мен си имам едно наум , ако имам 2 по-нови гуми винаги ОТПРЕД , бих предпочел някъде да не мога да тръгна , отколкото да тръгна и да не мога да спра.
Това говоря при зимни условия , иначе тоя клип ми мяса че вътре кара някоя кака дет за 1ви път се качва на кола и не е изобщо наясно с пътната обстановка.

На тоя моя познат му дадох 2 излишни зимни гуми що годе в добро състояние и по-нов ДОТ да изкара зимата. Викам му сложи ги отпред , той не та не отзаде трябва да са на БМВ

Ама за жалост го ядох аз , тръгвам да си му я прибирам колата и вънка 1 педя мокър сняг , тръгването няма проблем издрапах на един баир и ще почвам да се спускам и познайте

Незнам кое чудо ме спаси , че не блъснах колата. Абсолютно нищо не се случва при навъртане на волана , а още по-лошото е че и нищо не се случи и като настисках спирачките

Та поне за мен си имам едно наум , ако имам 2 по-нови гуми винаги ОТПРЕД , бих предпочел някъде да не мога да тръгна , отколкото да тръгна и да не мога да спра.
Това говоря при зимни условия , иначе тоя клип ми мяса че вътре кара някоя кака дет за 1ви път се качва на кола и не е изобщо наясно с пътната обстановка.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
А какво те кара да мислиш, че ако бяха отпред тези гуми щеше да спреш? Или пък колата нямаше да се завърти около оста си?
- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
-
.
Последна промяна Valentin_Peev на 03 Юли 2020, 15:18, променена общо 1 път
Тук говорим за скорост от 5-6 км/ч , просто никакъв отговор нямаше от предницата на колата нито като завиване нито като спиране. Съмнява ме с такава ниска скорост задницата да тръгне на някъде особено при пускане надолу.
Да може би ако карах с по-висока скорост и тръгна да спирам задницата ще тръгне на някъде(ако хубавите гуми са отпред) , но искам пак да вметна че тези ситуации зависят едно 90% от уменията на човека зад волана.
Да може би ако карах с по-висока скорост и тръгна да спирам задницата ще тръгне на някъде(ако хубавите гуми са отпред) , но искам пак да вметна че тези ситуации зависят едно 90% от уменията на човека зад волана.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Общо взето на сух и чист асфалт е все тая, ама на мокрото и в ледарника не е...Абстрахираме се от шофьорски възможности и дадености
Най-лошия вариант - как предпочитате да се челосате - с предницата в нещо, като все пак коланите и еърбеците дават някаква защита или да се ушиете странично в дърво или насрещната кола/камион да ви удари във вратите ?

Ubi dubium, ibi libertas
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Аз с 4 чисто нови зимни гуми спрях в бордюр със скорост с каквато се излиза от клетка на автомивка.. 3-4км, не повече. Просто никаква реакция нито на завиване, нито на спирачка.
Понякога не е само до гуми, умения и кола ами и до късмет на какво попаднеш.
Понякога не е само до гуми, умения и кола ами и до късмет на какво попаднеш.
Така е винаги и най-опитния шофер с най-подготвената кола може да бъде изненадан на пътя. Аз лично на тези клипчета с разните му тестове и сравнения нямам голяма вяра, защото както могат да са верни така и могат да ги манипулират по всякакъв начин.
Просто реших да споделя случка , от която съм си извадил нужните изводи. Карах кола със задно 7 години и смея да твърдя , че горе долу й бях свикнал , но подобно нещо не ми се беше случвало
Просто реших да споделя случка , от която съм си извадил нужните изводи. Карах кола със задно 7 години и смея да твърдя , че горе долу й бях свикнал , но подобно нещо не ми се беше случвало

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не прецених, че може да не са си включили обезледяващатата система, дето я имат за зимата или поне да са хвърлили нещо там. Тъпото е, че трябваше и КАТ да викам за да ми напишат акт заради каското, че се пукна бронята.
Естествено прословутата "несъобразена скорост".
Естествено прословутата "несъобразена скорост".

- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
bum_bum написа:Това са две коренно различни неща. Така както нормалните коли са настроени да недозавиват от завода суперкарите и някои много мощни нормални коли презавиват. Такива, които се карат на писта обикновено също са настроени към презавиване. Предполага се, че хората които ги карат са ги купили с някаква по-определена цел и обикновено знаят какво правят.
Ако говорим за каране на писта ще сложа новите отпред. Не, че и с 4 еднакви не съм се въртял като пумпал ама то това от неможене и е друга тема.Ако нямам възможност да купя 4 нови гуми на семейната кола то новите със сигурност ще отидат отзад.
А защо на пистата така, а на улицата обратно, като и в двата случая се стремим колата да остане под контрол колкото се може повече? Не предпочиташ ли да загубиш сцепление отзад(евентуално) и да имаш шанс да си го върнеш, отколкото да загубиш сцепление отпред и да нямаш никакъв шанс? От моя опит с "връщаш газта и я овладяваш", когато предницата загуби сцепление нещата не са толкова прости, защото:
1) колата не намалява така лесно(в повечето случаи изобщо), както ако новите гуми са отпред
2) нямаш никакъв контрол над завиването
Отделно никога досега не ми се е случвало да се завъртя(дори и само поднасяне от без да искам не ми се е случвало), заради по-старите гуми отзад, докато да продължа направо със старите гуми отпред - да и то няколко пъти, като говоря за разлика между единия и другия чифт от порядъка на 1 година и 1-2 мм...
Не виждам логика, заради евентуално завъртане в някакви частни случаи (прекаляване с газта например или прекомерно спиране по време на завой) да се рискува с всяко едно спиране и многократно по-дълъг спирачен път в градски условия с пешеходци, трафик и т.н.
Последна промяна In_Memoriam на 26 Ное 2015, 0:50, променена общо 4 пъти

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Пак се стигна до "шш, ти на мен ли 'ше ми говориш, бе, ей?!"... Разчиствам, но така няма да я бъде.
По темата - омешахме "различно износени гуми" с "2мм галоши" и поддържането на траекторията в завой на писта с ежедневното шофиране и аквапланинг, при който колата се държи като на лед. Като са скапани гумите рискът от проблеми се повишава значително, какъвто и майстор да кара. Без повече лични нападки, кажете си мненеито и не го налагайте на останалите. Всеки ще прочете аргументите и линковете, и ще си прецени какво да прави според възможностите.
По темата - омешахме "различно износени гуми" с "2мм галоши" и поддържането на траекторията в завой на писта с ежедневното шофиране и аквапланинг, при който колата се държи като на лед. Като са скапани гумите рискът от проблеми се повишава значително, какъвто и майстор да кара. Без повече лични нападки, кажете си мненеито и не го налагайте на останалите. Всеки ще прочете аргументите и линковете, и ще си прецени какво да прави според възможностите.
Never mistake motion for action...
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Клипа който са показали "хамериканците" може да се тълкува и по следния начин.
Колите който са използвани има еднакви поведения на пътя - и двете са настроени да не до завиват както почти всички коли (от гледна точка на по лесен контрол над колата).
1. Случая когато лошите гуми са отпред - тук извода който може да се направи е че колата запазва своето не до завиване и остава под контрол от водача.
2. Случая когато лошите гуми са отзад - тук колата презавива, повечето от водачите не са подготвени и се завърта.
Така поставени условията, как си мислите че ще гласуват по-голямата част от водачите и какво че изберат.
Но все пак да не забравим че колата има 4 гуми, тя не е двуколесно превозно средство
)).
Колите който са използвани има еднакви поведения на пътя - и двете са настроени да не до завиват както почти всички коли (от гледна точка на по лесен контрол над колата).
1. Случая когато лошите гуми са отпред - тук извода който може да се направи е че колата запазва своето не до завиване и остава под контрол от водача.
2. Случая когато лошите гуми са отзад - тук колата презавива, повечето от водачите не са подготвени и се завърта.
Така поставени условията, как си мислите че ще гласуват по-голямата част от водачите и какво че изберат.
Но все пак да не забравим че колата има 4 гуми, тя не е двуколесно превозно средство

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!