Професионален фотоапарат?
Модератор: Общи модератори
39 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
Re: Професионален фотоапарат?
Аз когато си пазарувах апарата се чудех между д90 и д5100/3100. Д90 е класика, доста стабилно в ръката и здраво тяло на разумна цена. Д5100 и Д3100 (за тогава най-новите тела на никон от ентри левъла) са по-малки и не дават такова усещане за про/тяло, но са със следващо поколение сензор и имат много по-добро поведение при високо исо и също така видеото им е по-добро от на д90 и за това си взех д5100. Сензора пък му е същия като на д7000 мисля, който се явява заместник на д90. разбира се може мноооого да се дискутира на тази тема, но аз лично винаги бих предпочел малко по-ентри левъл тяло с по-нов сензор (не гелдам ммегапиксели а по-скоро исо поведение и тн.) пред по старо тяло но по висок клас. Може би не всеки мисли така, но това си е мое виждане

Тая тема взе да става дълга като за фотофорума
Виж си бюджета общо колко е, харесай си тяло на по малко кадри , пък ако ще и по-старо, вземи си обектив според това какво и как ще снимаш ( с тоя бюджет няма да е нещо скъпо, така, че гледай да направиш подходящия компромис ) и ако няма да снимаш само пейзажи си вземи една светкавица (напр. Nissin Di600 - на мен ми излезе под 300 лв с батерии и зарядно). Светкавицата може да се окаже по-важна от много от "невероятните качества" на едно "по-модерно" тяло от ниските класове. И да не забравя - вземи си от OLX-a една подходяща раница втора ръка - така апарата ще е много по-често с теб.

Виж си бюджета общо колко е, харесай си тяло на по малко кадри , пък ако ще и по-старо, вземи си обектив според това какво и как ще снимаш ( с тоя бюджет няма да е нещо скъпо, така, че гледай да направиш подходящия компромис ) и ако няма да снимаш само пейзажи си вземи една светкавица (напр. Nissin Di600 - на мен ми излезе под 300 лв с батерии и зарядно). Светкавицата може да се окаже по-важна от много от "невероятните качества" на едно "по-модерно" тяло от ниските класове. И да не забравя - вземи си от OLX-a една подходяща раница втора ръка - така апарата ще е много по-често с теб.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
На мен ми е най-вече заради ефекта как се фокусира само даден обект на преден план и фона е замъглен. Предполагам и с обикновен дигитален апарат няма да може да се докара този ефект от настройките, защото това го оправи обектива? Няма ли и най-евтиния вариант с обектив да върши същата работа? 

За тази цел апарата е почти без значение. Има значение обектива - трябва да може да отваря блендата. И канон и никон имат евтина версия 50 мм 1.8, което при твоя бюджет е добра алтернатива, а може би най-добрата (с оглед на бюджета) - аз си взех 50мм на 1.8 на канон за 140 лв втора ръка и го дондуркам 3 години вече без забележки. В тоя ред от мисли евтините обективи ( и не само евтините, но може би те в по-голяма степен) имат един недостатък - при снимане с отворена бленда обекта, който е на фокус е рязък, а фона размазан, НО при снимане в такъв режим често обектива има лек фронт или бек фокус и примерно 5 от 10 снимки отиват в коша, което ако снимаш жената, децата, близки, познати и роднини при статични положения и възможност за повече повторения не е такъв проблем, защото все някоя снимка ще стане, но ако имаш възможност само за по един кадър, например детски рожден ден, където не можеш да удържиш децата и като ги събереш за снимка ги щракваш 3-4 пъти и те се разбягват или почват да гледат във всички посоки, тогава проблема става голям. Ако към това добавиш и леко намалена осветеност и веднага процента на истински добрите снимки пада на не повече от 20 %. Накрая разбираш, че ако не правиш фото сесия в контролирани условия светкавицата ти е задължителна - трябва ти както при намалена светлина, така и при слънчево време (когато правиш портрети - а щом искаш размазан фон е мн вероятно да правиш портрети:)).
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
Мерси за инфото колега.
Къде мога да разгледам обяви за апарат с такива критерии втора ръка или да пусна обява, че търся такъв?
Също така прочетох в предните постове, че си имали живот еди колко си кадъра, как се разбира колко му остава и какво става като мине тези кадри? Може ли да се удължи живота му по някакъв начин след това или..?
Къде мога да разгледам обяви за апарат с такива критерии втора ръка или да пусна обява, че търся такъв?

Също така прочетох в предните постове, че си имали живот еди колко си кадъра, как се разбира колко му остава и какво става като мине тези кадри? Може ли да се удължи живота му по някакъв начин след това или..?
Не съм сигурен на 100 % за другите марки, но при канон (или поне при моя 600d), когато влезеш да разглеждаш снимки в горния десен ъгъл изписва колко е общия брой направени кадри, подозирам обаче е възможно да се манипулира (както километражите на колите). Когато си харесаш марка и модел пробвай в Гугъл с нещо от рода на total numbers of shutter releases или check shutter release за съответното тяло.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Обяви за апарат - във фотофорума. Като направи определен брой кадри ще трябва да сменяш огледалото - по-добре да не стигаш дотам. Повечето тела от ниския клас при по-сериозна употреба външно се износват, така че гледай като си вземаш тяло, да изглежда "новичко". Тъй като бюджета, който залагаш не е много висок, изясни си за себе си какво искаш от техниката, прочети малко или пусни тема във фотофорума и тогава пазарувай, защото и тук важи правилото, че когато купуваш цените са високи, а когато продаваш ниски:)
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Коментирахме, а е и така, че се сменя затвора. Ако се наложи, подмяната на затвор на коментираните камери е в рамките на 100-150лв, като не е живото-спасяваща операция, да му се косите толкова. Познавам доста хора, занимаващи се с фото, нямам познат, сменял затвор
... Но се случва, да. Трябва да изкара 100-на к кадъра всеки дслр, ама дали, е Божа работа.
Не знам някой да е сменял огледало, и дали е възможно... сигурно може

Не знам някой да е сменял огледало, и дали е възможно... сигурно може

- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
Щом ти е за тоя ефект търсиш си ако искаш канон - 50mm F1.8 обкектив или ако искаш никон 35mm F1.8 или пак 50mm F1.8.
35тицата я споменавам при никон, понеже канонската май е бая пара.
Тяло вече каквото остане като пари. Аз пак казвам, че едно обикновено ентри левъл тяло с 35мм обектив на никон ще те изненада колко много неща може да снимаш с него. 50мм обектив може да ти дойде маааалко тесен (твърде зуумнат) за първи и единствен твърд обектив. Да не излезе, че съм кон с капаци / сектант и само си бутам тоя обкетив на никон ( да наистина е мнг приятна комбинация), но ако сега тръгвам да събирам техника ще взема канон. Просто всичко след и включително 600д има мноооого добро видео. С никон дори д600 не ме впечатли
35тицата я споменавам при никон, понеже канонската май е бая пара.
Тяло вече каквото остане като пари. Аз пак казвам, че едно обикновено ентри левъл тяло с 35мм обектив на никон ще те изненада колко много неща може да снимаш с него. 50мм обектив може да ти дойде маааалко тесен (твърде зуумнат) за първи и единствен твърд обектив. Да не излезе, че съм кон с капаци / сектант и само си бутам тоя обкетив на никон ( да наистина е мнг приятна комбинация), но ако сега тръгвам да събирам техника ще взема канон. Просто всичко след и включително 600д има мноооого добро видео. С никон дори д600 не ме впечатли

39 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3