Колеги, купих си къща.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: Колеги, купих си къща.

Мнение от BMW_RIDER » 26 Дек 2015, 13:21

nqmam_bmw написа:Аз искам да помоля ако има колега архитект, строИтелен инженер или някой ако скоро си е строил къща да разкаже по-подробно - от изготвянето на скицата на къщата, през проектирането, какво изискват общината, ВиК, Енергото....в смисъл да разкаже детайлно филмЪТ как се случва :yes:

Мери КрисТмас :mhihi:

Честито колега :yes: не си сбъркал. Ще използвам темата за да разкажа и моята строителна история и да отговоря и на колегата по горе.
Подобно на теб и аз тръгнах да строя след малко тежък момент. Започнах да тичам по документи март 2015 получих разрешение началото на септември 2015 след ето толкова документи:
Изображение Ако някой го интересува ще опиша подробно кое какво е. Освен всичко друго нямах вода и ток до имота та полагах кабел до трафопоста на 200 метра и копах кладенец и сонда. Имах голям късмет ,че случих на страхотен архитект с който в последствие станахме приятели. Самият строеж е върху наследствен имот в "Кръстова вада"
Отначало почнах да си правя разни прости 3д проекти на това което искам:
Изображение
Изображение
През по детайлни:
Изображение
докато се стигне до това:
Изображение
И сега съм тук :
Изображение
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 26 Дек 2015, 14:05

BMW_RIDER написа:....

Колко квадрата е този проект?

(И защо не си направи басейн, а това декоративно нещо си измислил вън ?)

Ако ти се пише дай повече инфо. :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 26 Дек 2015, 15:08

На колко пари излезе тотала до бетонната дупка?
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 26 Дек 2015, 15:19

Много яка модерна къщурка ще стане. Супер.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Дек 2015, 17:19

nqmam_bmw написа:Аз искам да помоля ако има колега архитект, строИтелен инженер или някой ако скоро си е строил къща да разкаже по-подробно - от изготвянето на скицата на къщата, през проектирането, какво изискват общината, ВиК, Енергото....в смисъл да разкаже детайлно филмЪТ как се случва :yes:

Мери КрисТмас :mhihi:

То от къща до къща има голяма разлика в нещата с които ще се сблъскаш. Зависи от имота, от общината в която е и ако щеш и от настроението, немърливостта, мързела, некомпетентността, безхаберието на служителите с които ще се срещнеш.

Краткия вариант е- взимаш място, което предполагаме че е редовно и в регулация. Взимаш от общината виза за проектиране. За целта ти трябват документи за собственост, актуална скица, договори с дружествата (ток/вода).

Носиш я на проектанта и той си оставя там ръцете по чертежите, заедно с дружките си. Според зависи в коя община си броя на проектите варира и съответно разправиите за да се сдобиеш с тях. Енергийна ефективност ако ти трябва след като ти я дадат ходиш при лицензирана за това фирма да го завери.

Накрая подаваш в общината и чакаш. Ако имат забележки към проекта, а те ще имат ти ги връщат за да се оправи.

След някакво време се сдобиваш с разрешение за строеж, сключваш договор за ток и вода и почваш. Там вече има много условности по документацията за да може после да си взееш разрешение за ползване и за това е добре да ползваш някой, който да ти ги води.

След като приключиш със строежа свсички чертежи + документацията по строителството ги подаваш за да ти издадат разрешение за ползване.

Това е естествено крайно съкратения вариант. Има доста подробности и големи филми, които живот и здраве сам ще видиш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 26 Дек 2015, 18:34

^ Съответно има много фирми за строителен надзор, които се занимават с движенето на цялата документация, имат връзки в общините и общо взето ако се обърнеш към такава нещата ще минат по-лесно, ако попаднеш на професионалисти. Минусът е, че тази услуга струва пари...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 26 Дек 2015, 19:01

nqmam_bmw написа:
BMW_RIDER написа:....

Колко квадрата е този проект?

(И защо не си направи басейн, а това декоративно нещо си измислил вън ?)

Ако ти се пише дай повече инфо. :yes:

336кв РЗП, но от тях почти 100 са тераси.
Има 3 спални, 2 бани, тоалетна за гости, гараж, малко помещение като офис сервизно помещение и доволен хол 7 на 14 метра без носещи колони в него.

това декоративното нещо няма да е като на снимката, ще е по голямо и вкопано. Предпочетох го вместо басейн защото мястото не е много голямо и съм поддържал голям басейн и за мен лично за нашият климат разходите не си заслужават
Утре ще дам повече инфо за разходи, разпределение т.н
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 26 Дек 2015, 19:39

BMW_RIDER написа: доволен хол 7 на 14 метра без носещи колони в него.

Това как, че на мен за някакво подобно помещение ми изплющяха една колона точно пред телевизора. След 100 разправии малко я преместиха и толкова. В крайна сметка ми налупаха 23 тона желязо в конструкцията и колона пак има. :dunno:

И във връзка с горното- читав конструктор. Че само от цена на материали може да се спести доста. Тъпото е, че повечето си имат някакви типови проекти и си работят по тях. Ако поискаш нещо изцяло custom забиват яко и почват да правят баси глупостите и тогава всъщност осъзнаваш като ги видиш какви инженери са защо е страшно да идеш на лекар :hihi:

Кадърен конструктор и архитект на първо място. Само арматурата може да ти лапне 10 бона и нагоре в повече, както в моя случай. Още 2-3 бетон, проекта за фундамент още 1-2. В крайна сметка може да имаш разлика в цената от над 15 000 на груб строеж само от тъп конструктор.
Изображение

Аватар

Мнение от ПешоП » 26 Дек 2015, 20:07

pampo написа: Минусът е, че тази услуга струва пари...

Грешиш- ще работи повече и ще ги изкара тея пусти пари, това му е най-малката грижа. По-сложното е да намери читава фирма, че и там е пълно с некадърници и измамници.
Аз преди доста години си строих къща и още в началото си наех фирма да ми движи документацията. В резултат през 90% от времето на строежа само наблюдавах как върви, правех дребни промени в движение и плащах нужните суми. Разбира се и нервни моменти имаше, но малко и заради работниците, а не заради документите и разрешителните. На финала всичко от подаване на първият документ до въвеждане в експлоатация ми отне 23 месеца.
Интересното е, че през 3 улици съседа реши да строи по проект който беше съвсем буквално директен копи-пейст от моя вече одобрен проект (единствено премахна гаража), но реши сам да си движи нещата и със сигурност му отне над 3г. И с години псуваше, че си го е начукал сам заради икономията, но всеки избира дали да спести пари или нерви и време.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 26 Дек 2015, 20:52

Какво значи "ще работи повече"..? :dunno:

Ходиш на работа и заплатата ти е 1000лв да речем. Колко и да работиш повече все 1000лв са. Имаш бизнес, продаваш нещо.. колко повече да работиш, че да се продаде повече. Клиентите са си клиенти, колкото и да работиш повече все тая. Земеделец си- един домат или един мамул са един домат и един мамул. Колкото и да ги копаш няма да станат два.

Аз съм го правил и с пари и със собствен труд. Ми все тая. Последно дадох 2к на един бастун да движи нещата за разрешение за ползване. Все едно. Съседите които не дадоха взеха цифром и словом разрешението точно 10 дни по-късно. За 10 дни как да изкарам 2000лв?

Адски много разправия е и не всеки е толкова оправен, но това за мен са хвърлени пари на вятъра.
Изображение

Аватар

Мнение от ПешоП » 27 Дек 2015, 10:49

bum_bum написа:Какво значи "ще работи повече"..? :dunno:

Ами означава каквото си пише- намираш начин да изкарваш повече пари. Ако някой почва да строи при една гола заплата от 1000, та дори и 3000лв. си е негов проблем- аз трябва ли да се съобразявам с чуждите простотии?
Май ти беше писал, че си построил 2 къщи- смятам ти е ясно колко пари се плащат за откровени глупости, колко се бяга за всевъзможни документи и колко време се губи при борбата с идиотски наредби и откровено малоумни служители. Както казваш ако си оправен ще се справиш, но аз лично не съм в тази категория- не че няма да се справя, просто си ценя времето и нервите. Аз поне имам силна непоносимост към мързеливи и некадърни служители и предпочитам да си платя за услугата друг да се занимава с идиотите- и до днес као се наложи да се занимавам лично с общински и държавни администрации всеки път изключително бързо ми се появява желанието да удуша някоя тъпа коза :ranting:
За теб са пари на вятъра, но за мен са разумно платена сума и двамата сме прави за себе си. Българина надали скоро ще се научи да слага в сметките и вложеният собствен труд, знания, време и нерви. Къде е ползата съвсем примерно казано да спестя 30лв. надник на общака и аз да се включа в леенето на плочата, а в същото време да не отида на работа където ще изкарам да кажем 100лв.? Същото е и с документациите, за периода на строежа не ми мърда поне 1 месец да обикалям за подпис и печат- губя приходи, умножавам по 2 заради похабените нерви, слагаме и реалните разходи за гориво (особено ако живееш извън града), добавяме приличен % за знанията и контактите с нужните хора за по-бързо одобрение и накрая се оказва, че имам логично основание да платя една сериозна цифра на фирма да ми движи нещата. Както казах всеки решава какво да спести/похарчи- дали пари, дали нерви и време. Аз предпочитам да харча пари- времето и нервите са ми скъпи.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 27 Дек 2015, 11:59

ПешоП написа:....

Всичко, което казваш колега е така, НО все пак живеем в БГ. Имаш ли гаранция, че дори и да си платиш за дадена услуга няма да те забатачат още повече.
Давам ти следния бърз пример - За да контактуваш с държавната администрация понякога се налага да подаваш документи и по електронен път. (и тук не казвам да имаш ел.подпис, понякога трябва да имаш и системна връзка) Отиваш до съответната институция, отвън са "частниците" и ти казват примерно 25лв. за услугата и си готов. Да, обаче те омазват нещата с подадените данни и нали се сещаш после КОЙ обира парсата. :roll:
Всички негативи са за теб и когато обясниш кой си е оставил ръцете, те светва съответния бюрократ : " Ми, аз ли те накарах да се доводериш на частника Х да ти подаде еди-какво-си?" :bowdown:

п.с.Ако искаш мога и да съм по конкретен с примера, НО мисля че няма нужда.
Изображение

Аватар

Мнение от ПешоП » 27 Дек 2015, 13:17

nqmam_bmw написа: Имаш ли гаранция, че дори и да си платиш за дадена услуга няма да те забатачат още повече

Мислех си, че достатъчно ясно съм написал "По-сложното е да намери читава фирма, че и там е пълно с некадърници и измамници."- кое му е различното от твоето мнение? И не съм казвал "задължително ползвайте фирма да ви движи документите", нали ;) Напълно възможно е всеки да се справи сам, но за човек който е влизал в общината 3 пъти в живота си като 85% от хората е доста сложно и стресиращо.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 27 Дек 2015, 13:39

ПешоП написа:
bum_bum написа:Какво значи "ще работи повече"..? :dunno:

Ами означава каквото си пише- намираш начин да изкарваш повече пари. Ако някой почва да строи при една гола заплата от 1000, та дори и 3000лв. си е негов проблем- аз трябва ли да се съобразявам с чуждите простотии?
Май ти беше писал, че си построил 2 къщи- смятам ти е ясно колко пари се плащат за откровени глупости, колко се бяга за всевъзможни документи и колко време се губи при борбата с идиотски наредби и откровено малоумни служители. Както казваш ако си оправен ще се справиш, но аз лично не съм в тази категория- не че няма да се справя, просто си ценя времето и нервите. Аз поне имам силна непоносимост към мързеливи и некадърни служители и предпочитам да си платя за услугата друг да се занимава с идиотите- и до днес као се наложи да се занимавам лично с общински и държавни администрации всеки път изключително бързо ми се появява желанието да удуша някоя тъпа коза :ranting:
За теб са пари на вятъра, но за мен са разумно платена сума и двамата сме прави за себе си. Българина надали скоро ще се научи да слага в сметките и вложеният собствен труд, знания, време и нерви. Къде е ползата съвсем примерно казано да спестя 30лв. надник на общака и аз да се включа в леенето на плочата, а в същото време да не отида на работа където ще изкарам да кажем 100лв.? Същото е и с документациите, за периода на строежа не ми мърда поне 1 месец да обикалям за подпис и печат- губя приходи, умножавам по 2 заради похабените нерви, слагаме и реалните разходи за гориво (особено ако живееш извън града), добавяме приличен % за знанията и контактите с нужните хора за по-бързо одобрение и накрая се оказва, че имам логично основание да платя една сериозна цифра на фирма да ми движи нещата. Както казах всеки решава какво да спести/похарчи- дали пари, дали нерви и време. Аз предпочитам да харча пари- времето и нервите са ми скъпи.

При тази безработица не е толкова лесно да си намериш начин да изкарваш допълнителни пари. Пък, ако мислиш да работиш на 2 места и да строиш същевременно знаеш, че няма как да стане. В първия момент в който не си на строежа там си правят каквото искат и похабяват труд и материали по безобразен начин.

Нервите са огромни, с това мога да се съглася. Не толкова, че някой нещо объркал или забавил, а че единствено може да се оплачеш на арменския поп. Някои такси са безобразно високи за съществото на услугата, която предоставят и на всичкото отгоре ги изпълняват за 3-4 месеца, вместо за посочените да речем 15 дни. А ти в същото време трябва да се явяваш там силно преведен в кръста извинявайки се, че си ги разтревожил и смирено питайки за придвижването на въпросната преписка. Мен това основно ме дразни в цялата работа. Иначе колкото големи са нервите толкова по-голям е кефа накрая като се получат нещата. Пък и ако се случи така както при мен, че повториш упражнението достатъчно на брой пъти накрая намираш начин по който нещата се получават малко по-лесно. А ако се справиш с бюрократичната машина в общи линии си готов да се справиш с всичко в тоя живот :mhihi:

Пари на подобни циреи и паразити не обичам да давам основно защото смятам, че цялата процедура е нарочно усложнена до някаква степен с цел да се осигури съществуването на подобни фирми. Ако всички ние малко се понапрегнем да си свършим работата сами тяхното съществуване са обезсмисля. Същите са и тия, дето висят пред митницата да попълват декларации. Какво му има да попълниш една митническа декларация?

При самия строеж да спестяваш пари със самоучастие безпредметно. Но висенето там всеки божи ден в който се работи е задължително, както и някакви елементарни познания към това, което се върши. Не, че няма да стане къща ако не го правиш но разликата и като качество и като пари в двата случая ще е огромна.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 27 Дек 2015, 13:44

ПешоП написа:...но за човек който е влизал в общината 3 пъти в живота си като 85% от хората е доста сложно и стресиращо.

Затова сме тук от години :yes:
Форума не е само за да ни обединява около една марка, а и за да си помагаме в най-различни житейски ситуации.
Ако някой може по някакъв начин /знае и е използвал дадена фирма/ в дадена община - нека напише едно мнение за къде става въпрос и в бъдеще, ако на някой тук му се наложи да знае към кого да се обърне, пък спестените главоболия и черпенето е ясно :yes:
За Велико Търновска област, ако някой има нужда - да пише ЛС :)

edit : извинявам се :mrgreen:
Последна промяна doomy525 на 27 Дек 2015, 16:37, променена общо 1 път
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата