Колеги, купих си къща.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Re: Колеги, купих си къща.

Мнение от nqmam_bmw » 27 Дек 2015, 15:04

doomy525 написа:....

Нещо лекичко си ми приписал чужди думи :mhihi:
Изображение

Аватар

Мнение от ПешоП » 27 Дек 2015, 16:36

bum_bum написа:.

Само за висенето на обекта не съм съгласен- аз ако ще вися там всеки ден и няма да изкарвам пари по-добре да изритам единият майстор и да се хващам да работя, за щастие имам достатъчно понятие от строителство. А и тези "елементарни познания" са напълно безполезни- мога да прецакам всеки с такива "знания" поне по 10 параграфа и поне с 20% от стойността на каквото и да е. Ако не си навътре в нещата- ходи да вадиш пари и си намери кой да наглежда обекта, колкото и да му платиш все ще е в пъти по-малко от това с което ще те завлекат ако ти с онези "елементарни познания" висиш на обекта.
Но много се отклоняваме- при един строеж много неща могат да се свършат лично, но дали ще е по-бързо, по-лесно, по-качествено или по-евтино е силно зависещо от човека. Търсете из нета какви са процедурите, мислете внимателно и чак тогава решавайте дали ще се борите с бюрокрацията лично или ще си платите. Пожелавам ви да имате парите да си построите къща, другото са подробности.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 27 Дек 2015, 18:45

ПешоП написа:....Пожелавам ви да имате парите да си построите къща, другото са подробности.

Не е въпрос само до пари. :yes:
Иска се много мерак, желание, а си е и въпрос на приоритети, мироглед и възпитание. :smoke:

Аз имам друг строителен въпрос - Искам да си купя къща ( да речем :mhihi: ), но как да съм сигурен. че всичко построено е законно. В смисъл има хора, които си дострояват гаражи, летни кухни, тераси БЕЗ никакви документи :angel: , а си имат някакви книжа за къщата, но от преди ХХ години.
Стройтелен техник ли се вика да свери по скици или някой от общината в този случай?
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 27 Дек 2015, 18:53

По някога направо ви се чудя, ще строите къщи или купувате и задавате ебаси тъпите въпроси.
Към колегата над моя пост, в документите на къщата има скици, заснемане и т.н там си пише кое е узаконено, чертеж на къщата с разположение на стайте, тоалетната както и с какви размери са, гледаш документите, гледаш къщата и виждаш елементарно е, важно е да проверите дали има тежести имота.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Аватар

Мнение от ПешоП » 27 Дек 2015, 20:23

nqmam_bmw написа:.

Много е хубаво да имаш желание и т.н., но я да чуем как се строи или купува имот без пари? А все един ден се появява нещо което избутва най-отгоре в приоритетите да имаш свое жилище :winky:

По другият въпрос не стига само да свериш скиците, трябва всичко в тях да отговаря на реалното положение- стари или нови е без значение, там си пише всичко което е позволено да съществува в имота. И ако чуеш "няма грижи да се узакони тоя гараж/навес/барака/каквото и да е" изпълняваш команда "Кръгом и пак напред" и се махаш- скоро познат се наложи да събори незаконния си гараж, да изкара разрешително и да го построи отново.

Аз обаче друго се чудя понеже виждам да се продават доста къщи в така наречените "затворени комплекси"- къде е разликата между имот в такъв комплекс и имот в УПИ? Това, че в комплекса земята не е моя ми е ясно, че инфраструктурата е така да се каже "частна собственост", че плащам такса за поддръжка също ми е ясно (последно ми обявиха 12€/м2 + фиксирана сума за басейна+ 65€/месец за покрито паркомясто), но не схващам по кой параграф и колко дълбоко ще ми го начукат :dunno: Някой може ли да ме открехне?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 27 Дек 2015, 21:40

^ Е какво толкова има да ти го начукват. Къща в затворен комплекс си го представи грубо казано, като хоризонтален блок. Земята под къщата би трябвало да е твоя. И плащаш за някаква подръжка, дето не се знае има ли я или я няма. Тва е общо-взето. И често има съседи, които можеш да чуеш през стена...

Аватар

Мнение от ПешоП » 27 Дек 2015, 22:33

pampo написа:...

Е почти така си го представях и аз, но от няколко места ме стресират и затова питам дали някой е наясно и/или с личен опит. Това което установих дотук (не знам колко е вярно):
- земята не е моя, ползвам отстъпено право на строеж. Не ми е сериозен проблем, но и не ми харесва така.
- таксата поддръжка е сериозна, но не там е грижата- ако комплексът е населен на 40% и парите от таксата реално не стигат за поддръжка, охрана и т.н. кой плаща разликата? Ясно ми е, че го пише в договорите- проблемът е, че не съм виждал такъв.
- инфраструктурата (пътища, ток, ВиК, кабелна ТВ, интернет) е общо взето частна собственост на инвеститора- нещо като закон/наредба пречи ли му утре да ми зачука бесни цени на всичко? Както и да го гледам се оказвам с имот който се захранва и обслужва от един монополист- лоша работа...
- горното създава и проблем с прекарването примерно на нет от друг доставчик- няма как да стигнат до моята къща понеже инвеститора не дава позволение да ползват инфраструктурата му. Скоро в такъв комплекс видях цена за нет от 25€, кабелната беше 15€ и с бонус- забранено е да се монтират сат. чинии понеже разваляли визията. А от другата страна на улицата нет +ТВ струват 15€ ;)

И това е само на първо четене, вижда се лесно и може да си прецени човек дали му е изгодно като цифри. Въпросът е има ли други сериозни подводни ями при тези комплекси? Накратко- някой настъпвал ли е такива мотики?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 28 Дек 2015, 9:52

Всичко за което говориш е строго индивидуално за всеки комплекс и инвеститор. Мога да ти кажа как е при нас. Затворен комплекс с апартаменти.
- всички получават идеални части от земята като процентно отношение към придобития имот. За целта при проектирането се изготвя така наречения проект за площоразпределение, който е неразделна част от строителната документация, който се заверява и одобрява заедно с другите планове и проекти. На негова основа се вписват имотите и се изготвят нотариални актове. Както можеж да се сетиш инвеститора започва с нотариален/ни акт/ове за имот, а разпродава отделни жилища.
- таксата за поддръжка зависи в началото инвеститора тъй като за него е важно, продукта му да изглежда добре. При нас цената е ясна от началото и договора с фирмата по поддръжка се сключва в момента на изповядването на сделката при нотариуса. Ясно е, че в началото инвеститора плаща всичко, но с разпродаването на имотите разходите намаляват. В крайна сметка, когато собственността на инвеститора в комплекса падне под 50%, новозаселниците могат да си направят "етажна" собственост и да сменят фирмата както им харесва. Ако не ви продават земята това е друго...
- инфраструктурата е нещо много относително. При жилищно строителство кабелите за ниско напрежение и трафопоста(ако има такъв) се изкупуват от ЧЕЗ. При нас сме оставили достатъчно резервни трасета за да има възможност да се вкара който и да е изпълнител без да има въздушни кабели. Почнахме с един оператор на ТВ и интернет, а постепенно новите собственици си докараха и други фирми. Трасето го има, въпроса е дали на кабелната компания и излиза сметка да техлят по 500+ метра кабели за да захранят един клиент. В момента имаме 4 провайдъра.

Смятам, като цяло, че си малко бос в нещата, а настроенията ти с плащам на тоя и работя повече щи изиграят лоша шега, защото сме в БГ и ако искаш некой да ти свърши работа, то ТИ трябва да му дадеш всичко необходимо в ръцете, за да може в крайна сметка да се радваш на продукта след това, което понякога означава да си свършиш работата сам, щото хем по-бързо, хем по-евтино.

Успех.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

Аватар

Мнение от ПешоП » 28 Дек 2015, 11:07

KPETEH написа: Смятам, като цяло, че си малко бос в нещата, а настроенията ти с плащам на тоя и работя повече щи изиграят лоша шега, защото сме в БГ и ако искаш некой да ти свърши работа, то ТИ трябва да му дадеш всичко необходимо в ръцете, за да може в крайна сметка да се радваш на продукта след това, което понякога означава да си свършиш работата сам, щото хем по-бързо, хем по-евтино.

Успех.

Че като съм бос ще се обуя... Явно има поне 10 варианта за условия и всичко е според комплекса, само че това което пишеш е за апартаменти и там сте много маймуни на клона поради което идеалните части от земята са малки и не ми помага с много. Мен ме интересува друго- при комплекс със самостоятелни къщи (не редови) идеалните/общите части са сериозни и все ми се струва, че шансът там да има прецакване е в пъти по-висок от този при апартаментите.
И не бери грижа за моите настроения- ако се прецакам парите излизат от моя джоб и обицата ще е на моето ухо. За щастие досега като играя по схемата "плащам на някой да върши това от което разбира и гледам да не преча" не съм се прекарвал- главният проблем е да намериш онзи "някой дето разбира", като го намериш е лесно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 28 Дек 2015, 11:41

bum_bum написа:
ПешоП написа:
bum_bum написа:Какво значи "ще работи повече"..? :dunno:

При самия строеж да спестяваш пари със самоучастие безпредметно. Но висенето там всеки божи ден в който се работи е задължително, както и някакви елементарни познания към това, което се върши. Не, че няма да стане къща ако не го правиш но разликата и като качество и като пари в двата случая ще е огромна.

+1

Изпълнението трябва да се следи изкъсо и то от някой който му дреме за цялата работа. Да не говорим ,че има важни неща като подложен бетон и хидроизолация на основи дето после се зариват и дори и специалист няма да разбере ,че са осрани, а чак след години като тръгне влагата. Колегата дето предпочита да си ходи на работа -стабилна работа трябва да имаш и още по трудното много доверени работници ,че да се случат нещата по тая формула. Освен това ако постоиш няколко дена ще видиш за колко дребни ни много неща ти слагат горница и каква е разликата в копането ако копаш заедно с общака, щото аз съм го правил.

Относно как стана това с хола без подпори:
Плочата е 20 см дебела с двойна армировка и доста стабилен трегер и странични колони. Освен това върху хола реално имам само тераса, няма стени и други помещения. Направо ме учуди с толкова много желязо. Мен всичкото ми желязо в къщата е 8.5 тона. Вторият ми етаж е изцяло дървена конструкция което допълнително намаля товара върху бетона.

За разходи беше питал някой:

8000лв беше проекта със всички специалности и отстъпка.
3800 лв беше таксата за разрешението.
4500 лв сонда ( до имота няма ВИК)
1200лв за кладенец(това е с много личен труд - пускал съм се вътре с кофата на багера за да редя пръстените на кладенеца) Реално това са парите само за багера, пръстените и чакъл - стана перфектен.
около 800 лв такса за присъединяване към ЧЕЗ
около 1200 лв ми излезе прокопаването на кабел до трафопост защото и ток нямаше и това пак с много личен труд -аз брат ми баща лопати и едно малко багерче. Кабела го взех с отстъпка.
Един куп документални простотии и проучвания и таксички и разходи покрай тях около 1000лв.
Разрешение за ограда около 350 лв.

Това е грубо имам всичко писано до стотинка и това е въобще преди да почна първа копка.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 28 Дек 2015, 12:15

ПешоП написа:
KPETEH написа: Смятам, като цяло, че си малко бос в нещата, а настроенията ти с плащам на тоя и работя повече щи изиграят лоша шега, защото сме в БГ и ако искаш некой да ти свърши работа, то ТИ трябва да му дадеш всичко необходимо в ръцете, за да може в крайна сметка да се радваш на продукта след това, което понякога означава да си свършиш работата сам, щото хем по-бързо, хем по-евтино.

Успех.

Че като съм бос ще се обуя... Явно има поне 10 варианта за условия и всичко е според комплекса, само че това което пишеш е за апартаменти и там сте много маймуни на клона поради което идеалните части от земята са малки и не ми помага с много. Мен ме интересува друго- при комплекс със самостоятелни къщи (не редови) идеалните/общите части са сериозни и все ми се струва, че шансът там да има прецакване е в пъти по-висок от този при апартаментите.
И не бери грижа за моите настроения- ако се прецакам парите излизат от моя джоб и обицата ще е на моето ухо. За щастие досега като играя по схемата "плащам на някой да върши това от което разбира и гледам да не преча" не съм се прекарвал- главният проблем е да намериш онзи "някой дето разбира", като го намериш е лесно.

Дали ще купиш 1 квадрат или 5000, документите, правата, нуждите ти са едни и същи. Нито щи броя парите, нито щи продавам нещо... Странно е как пишеш... Хем си със самочувствие, хем се страхуваш да не се преебеш... Хем гръмогласно съветваш да се ползват чужди услуги, хем обици ще си слагаш. Подаваш лоши съвети според мен.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

младши ентусиаст
Аватар
Кара: рожден ден
Мечтае да кара: Apassionata
Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿

Мнение от EBEEMVACIA » 28 Дек 2015, 12:18

OTкаде20бона преди да почнеш ммммммммммм
̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2

Слави
Аватар

Мнение от © » 28 Дек 2015, 14:45

Най-трудно е да започнеш, защото парите реално не се виждат. Направил си една плоча, а си похарчил пари за половината къща :mhihi:
Колкото до затворените комплекси, където трябва да плащам някакви си такси на някой си по неясно какви правила, мен такива работи ме плашат. Не бих рискувал - сам, т.е. самостоятелно колкото мога, не съм с големи претенци относно външната среда, някой да ми чисти и т.н.
Нещата, които обяснява КРЕТЕН изглеждат ОК, но дали ще попаднеш точно на такава фирма е съмнително

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от KPETEH » 28 Дек 2015, 16:22

© написа:Най-трудно е да започнеш, защото парите реално не се виждат. Направил си една плоча, а си похарчил пари за половината къща :mhihi:
Колкото до затворените комплекси, където трябва да плащам някакви си такси на някой си по неясно какви правила, мен такива работи ме плашат. Не бих рискувал - сам, т.е. самостоятелно колкото мога, не съм с големи претенци относно външната среда, някой да ми чисти и т.н.
Нещата, които обяснява КРЕТЕН изглеждат ОК, но дали ще попаднеш точно на такава фирма е съмнително

:OT: Таксите са: Озеленяване, напоителна система, ток в общи части, снегопочистване, ежедневно миене на 10-те входа, миене на гаражи, поддръжка на общи части и охрана. За да изглежда нещо както е нарисувано преди да се построи, се изисква постоянна грижа. Говорим за имот от 10 декара, като сградите са 40%, не е като да няма работа, а като знам, че аз сам не смогвам да се оправя с двор от 500 квадрата, според мен таа поддръжка си е задължителна. Компании бол, конкуренция също, всичко се договаря, стига ти да си определящия.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Дек 2015, 17:28

Абе има и комплекси, където нямаш избор. Има избори ама няма избор, ако се сещаш. Нещо като последните кметски. :mhihi:

Ако се опитваш да проявиш инициатива едни емемейци тактично ти обясняват, че не си прав :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата