Реализация, стандарт на живот и М6-ци

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: Реализация, стандарт на живот и М6-ци

Мнение от Dextuar » 28 Дек 2015, 16:50

И за пореден път авторът на темата желае да подчертае, че той НЕ ИСКА М6-ца, въобще не се стреми към скъпи коли и часовници, а я използва с цел онагледяване на ситуацията и паралел към нещо, направило му впечатление. Темата е изцяло с провокативен характер, с цел дискусия за възможностите на младото поколение, решено да живее и да се развива в България. Радвам се, че много колеги изявиха и аргументираха мнения си и според мен, се заформи интересна дискусия!

П.С: Колеги, нека не гладаме само праволинейно нещата. ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 28 Дек 2015, 17:08

В последно време изключително успешни са интернет/апп стартъпите.

Автора, първа стъпка към легално купената М6ца е да измислиш следващия twitter, viber, whatsapp, instagram, uber, snapchat, или каквото там. (А може и bgmama - продадоха го за 30 и нещо милиона ;) )

Правиш го яко, разработваш го, появяват се една група ангели и ти наливат няколко милиончета, от там работата тръгва наистина и гръмва.

Като достигнеш някакви милиони активни юзъри на ден го продаваш на някой от големите за десет цифрена сума (да, 10!), и съвсем спокойно и легално си купуваш по едно М6 за всеки ден от седмицата.

Предполагам някой ще ми каже, че това е невъзможно.

Аз ще ви кажа да погледнете това:

http://www.forbes.com/sites/natalierobe ... -under-40/

Весели празници :)

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 28 Дек 2015, 17:47

dextuar написа:И за пореден път авторът на темата желае да подчертае, че той НЕ ИСКА М6-ца, въобще не се стреми към скъпи коли и часовници, а я използва с цел онагледяване на ситуацията и паралел към нещо, направило му впечатление.

smamf написа:Автора, първа стъпка към легално купената М6ца е да измислиш следващия twitter, viber, whatsapp, instagram, uber, snapchat, или каквото там. (А може и bgmama - продадоха го за 30 и нещо милиона ;) )

Правиш го яко, разработваш го, появяват се една група ангели и ти наливат няколко милиончета, от там работата тръгва наистина и гръмва.

Като достигнеш някакви милиони активни юзъри на ден го продаваш на някой от големите за десет цифрена сума (да, 10!), и съвсем спокойно и легално си купуваш по едно М6 за всеки ден от седмицата.

:mhihi: :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с колкото пари изкара
Мечтае да кара: BMW S1000RR
Детайли за колата: корава 316-ка (M40B20)

Мнение от T0nk00 » 28 Дек 2015, 17:55

Важно е да не се забравя, че катафалката багажник няма, и че парите са средство преди всичко.

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 28 Дек 2015, 19:16

Абе тия ЧСИ-та кви далавери въртят та ги давате за пример ?

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 28 Дек 2015, 19:18

smamf написа:...

sorry, но това което прочетох е бла, бла, бла в стил "измисли следващото БМВ, Тесла или Мерцедес и ще станеш милиардер" :)

Като показваме едната страна на монетата нека покажем и другата:
- супер нисък success rate на startups
- голяма конкуренция
- пари от ангели или акселератори в България почти няма и дори да има борбата за тях е голяма
- почти няма нереализирана идея, има лошо продадена такава

Бих препоръчал следните книжки ако поемеш по този път: Lean Startup на Eric Ries, The Founder's Dilemmas на Noam Wasserman. Книгите не важат само за ИТ startups и дават интересен поглед върху нещата и могат да се приложат в други бизнеси :)
Между 20 и 30 години се препоръчва да fail-ваш много - да точно така да опитваш, рискуваш и да не те е страх да се провалиш. Опита който трупаш с всеки провал ще направи смисъл в един момент!

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 28 Дек 2015, 19:59

dextuar написа:И за пореден път авторът на темата желае да подчертае, че той НЕ ИСКА М6-ца, въобще не се стреми към скъпи коли и часовници, а я използва с цел онагледяване на ситуацията и паралел към нещо, направило му впечатление. Темата е изцяло с провокативен характер, с цел дискусия за възможностите на младото поколение, решено да живее и да се развива в България. Радвам се, че много колеги изявиха и аргументираха мнения си и според мен, се заформи интересна дискусия!

П.С: Колеги, нека не гладаме само праволинейно нещата. ;)

Ми това на всеки чужденец прави впечатление - уж няма работа, уж заплатите малки, пък всеки гледа да го извади голям - къде БМВ, къде Мерцедес и т.н. - на това му се вика орианталска работа. Дали е за добро, дали за лошо - нямам идея. Всеки има право да си живее живота, така както намери за добре. Лошото е, когато всичката тази простотия се вдигне нагоре и започне да заема ръководни постове и длъжности...но това е неизбежно.

Другото за младото поколение, решено да живее и развива в България...много отностително. Трябва да ти е ясно, че не може всички да направят блестяща кариера или бизнес. Единици успяват. Трябваше поне да кажеш, какво си учил/завършил, че да стане някаква дискусия за възможносите на младото поколение. Че иначе "учил в чужбина" за мен лично нищо не означава. Учил ама недоучил, или завършил? И какво? Защото с една гимназия в чужбина не е по - различно отколкото с една гимназия в България. Макар, че поне според мен, ако е бил елитен университет никога е нямако да се върнеш ами щеше отдавна да си работиш по специалността и живееш живота.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 28 Дек 2015, 20:19

@2bar написа:Трябваше поне да кажеш, какво си учил/завършил, че да стане някаква дискусия за възможносите на младото поколение. Че иначе "учил в чужбина" за мен лично нищо не означава. Учил ама недоучил, или завършил? И какво? Защото с една гимназия в чужбина не е по - различно отколкото с една гимназия в България. Макар, че поне според мен, ако е бил елитен университет никога е нямако да се върнеш ами щеше отдавна да си работиш по специалността и живееш живота.

Колега, ще ме извиняваш, ама това с кой къде живее и защо се е върнал и колко му е елитен университета ми звучи като реплика на човек, който най-далеч е стигал само до Калотина. Какво съм завършил и какво работя не е релевантно по темата(а все пак написах, че са ми предлагали работа като програмист, така че не е трудно да се досетиш), единствената причина да използвам цифри за заплатата е, че "добър доход" е разтегливо понятие. Понеже не ти дължа обяснения защо съм се върнал, въпреки че по-горе намекнах, само ще отбележа, че работих на немската дериватна стокова борса във Франкфурт на Майн в executive офиса и то дори преди да съм напълно завършил, а на теб оставям да даваш оценки колко съм се реализирал.

Не всичко е пари и не всеки се чувства ОК далеч от родината. Това научих аз, въпреки че преди да замина не го вярвах.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Потребител
Аватар

Мнение от gurcayy » 28 Дек 2015, 20:32

Всичко е много относително, приятелю. Има много хубави отговори в тази тема, препрочети ги отново. Няма готова формула за успех. Чувството за удовлетвореност е различно за всеки.

П.П. Аз получавам доста повече от теб, но все още не се чувствам сигурен, за да си купя Е90 купе примерно. Гледай по-весело на нещата и не забравяй, че човек е устроен по такъв начин ,че никога не е в състояние да се задоволи с постигнатото и винаги иска повече.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 28 Дек 2015, 20:46

Много бързо палиш.....не съм имал идея да се заяждам с теб, просто нахвърлях моите размишления по въпроса.

Програмист в Франкфурт на Майн не е точно като за продаваш хладилници на северният полюс ама нещо подобно. Да работиш преди за си звършил - нищо ненормално за Германия. Или хиляда и една възможности да се работи по време на следването. Основният момент е за колко на час се работи.....

Иначе за мен образованието си е една инвестиция - и време и пари. И е нормално след като се завърши да започне да носи пари, защото иначе инвестицията е била в грешната посока.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 28 Дек 2015, 20:52

vlad0 написа:Като показваме едната страна на монетата нека покажем и другата:
- супер нисък success rate на startups
- голяма конкуренция
- пари от ангели или акселератори в България почти няма и дори да има борбата за тях е голяма
- почти няма нереализирана идея, има лошо продадена такава

Не знам за съществуването на идея/начинание/бизнес и въобще каквото и да било на този свят, дето да няма поне елементарен drawback и 100% продуктивност/КПД/доходност и т.н.

DaGa написа:Абе тия ЧСИ-та кви далавери въртят та ги давате за пример ?

Sent from my SM-G388F using Tapatalk

Е частен съдебен изпълнител не знаеш ли какво правят? Цакат стабилно за всяко възможно нещо, с възможно най-големи суми. Най-голямата сган от цялото правистко съсловие :ranting: Най-добре платени, а реално вършещи най-малко работа.

BTW във Франкфурт си е супер скъпо. И аз познавам двама агенти, дето са завършили ви'шИ и се върнАха тук и си им е по-добре щото реално са с немска заплата, ама в BG :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Реализация, стандарт на живот и М6-ци

Мнение от Dextuar » 28 Дек 2015, 20:55

BTW във Франкфурт си е супер скъпо. И аз познавам двама агенти, дето са завършили ви'шИ и се върнАха тук и си им е по-добре щото реално са с немска заплата, ама в BG :mhihi:

Това в идеята за по-нататък :)

@2bar написа:Много бързо палиш.....не съм имал идея да се заяждам с теб, просто нахвърлях моите размишления по въпроса.

Програмист в Франкфурт на Майн не е точно като за продаваш хладилници на северният полюс ама нещо подобно. Да работиш преди за си звършил - нищо ненормално за Германия. Или хиляда и една възможности да се работи по време на следването. Основният момент е за колко на час се работи....

Колега, явно си навътре в нещата. Сподели с какво се работиш, за да разберем и ние кое е по-така да се занимава човек, не се заяждам, просто много лесно омаловажаваш нещата.

@2bar написа:Иначе за мен образованието си е една инвестиция - и време и пари. И е нормално след като се завърши да започне да носи пари, защото иначе инвестицията е била в грешната посока.

Прав си колега, напълно съгласен съм. За съжаление, имам много колеги, които завършиха икономика/политология/... в топ унита и не могат да си намерят работа. Много зависи какво си учил и какво се търси към момента на завършване. И там както при нас всеки записва да следва и конкуренцията е голяма. Аз се занимавах с бази данни и автоматизация на процеси както и БИ. Бях доволен от заплата и всичко, условията са екстра особено като станеш фест, но пак казвам не е за всеки.

И един съвет към колегите- не се целете в елитните унита, защото шанса да завършиш с кофти диплома е голям и след това трудно да направиш мастер и практика още по-голям.

И както казваше професора ми по менинджмънт: "Може да сте от елитен университет, но в крайна сметка работодателят първо сортира по оценка"

gurcayy написа:
П.П. Аз получавам доста повече от теб, но все още не се чувствам сигурен, за да си купя Е90 купе примерно. Гледай по-весело на нещата и не забравяй, че човек е устроен по такъв начин ,че никога не е в състояние да се задоволи с постигнатото и винаги иска повече.

Напълно възможно, колега. Според мен доста хора във форума имат по-голям доход от моя, но мисля, че за годините ми е приличен. Най-вероятно имаш и семейство, за което се грижиш. Ако трябваше да спестявам от сегашната ми заплата или да тегля кредит и да се грижа за семейство, също не бих си купил Е90. А все пак Е92 са и по-скъпички де...

И все пак това е доста не по темата, тя не е за мен, а като цяло за възможностите пред младото поколение в БГ.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Последна промяна Dextuar на 28 Дек 2015, 22:26, променена общо 3 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 28 Дек 2015, 22:19

За възможностите скоро си мислех, че са доста по-големи от когато аз завършвах преди около 10 години. Сега се пътува изключително лесно (ЕС паспорт), ако не ти се ходи в чужбина има и много чужди компании. Всякакви тематични събития/семинари/сбирки, освен това от тях доста са безплатни. Вече сме част от глобалното село. Общо взето според мен си на точно правилната възраст за това време.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
Мечтае да кара: M4
Детайли за колата: MPPSK

Мнение от bangelov » 28 Дек 2015, 22:35

Според мен най-добре инвестирай в образование. Пример ако се занимаваш с ИТ то бъди топ кадър с много познания и умения, които големите фирми търсят било то в БГ или в чужбина ( Gооgle, Microsoft, Apple and so on). Вариант също е да си от другата страна, т.е. да имаш собствен бизнес, тогава ти трябват още повече познания както технически така и бизнес/предприемачески за да имаш поглед над всичко.

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 28 Дек 2015, 22:54

dextuar написа:И както казваше професора ми по менинджмънт: "Може да сте от елитен университет, но в крайна сметка работодателят първо сортира по оценка"

хммм, не го знам тоя професор, но работодателите първо сортират по умения и опит ... някъде в дъното е оценката... Оценката е много относително нещо...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата