Rent-a-car във Франция и зимни гуми

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 530d Facelift

Rent-a-car във Франция и зимни гуми

Мнение от boris.vangelov » 10 Яну 2016, 19:49

Здравейте колеги,

Другата седмица ще пътувам за Френските Алпи и ще летя до Лион. От там искам да взема рент-а-кар, но ми направи впечатление, че в sixt искат допълнително заплащане за "гуми подходящи за зимни условия" (дори не пишат зимни) а на някой от другите места изобщо го няма като опция - има само за вериги. Някъде даже четох че Avis предлагат зимни гуми единствено за коли 4х4. Тъй като не съм ползвал услуги на коли под наем, това ми се видя супер странно - зима е, не трябва ли всички да са със зимни гуми?

Ще се радвам на мнение и евентуално препоръки от кои да наема кола. Благодаря! :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Rent-a-car във Франция и зимни гуми

Мнение от alekangg » 10 Яну 2016, 20:34

boris.vangelov написа:Здравейте колеги,

Другата седмица ще пътувам за Френските Алпи и ще летя до Лион. От там искам да взема рент-а-кар, но ми направи впечатление, че в sixt искат допълнително заплащане за "гуми подходящи за зимни условия" (дори не пишат зимни) а на някой от другите места изобщо го няма като опция - има само за вериги. Някъде даже четох че Avis предлагат зимни гуми единствено за коли 4х4. Тъй като не съм ползвал услуги на коли под наем, това ми се видя супер странно - зима е, не трябва ли всички да са със зимни гуми?

Ще се радвам на мнение и евентуално препоръки от кои да наема кола. Благодаря! :)

Не! Няма закон, който да задължава да караш със зимни гуми, било то в Франция или Германия.
Лично съм го ял същия в Германия-Мюнхен със същата фирма, но и другите го практикуват. Навън имаше лед и беше минус 5 или 6, а трябваше да ходя до Прага. Изкрънкаха ме на място още 70евро за гумите.
Може да я вземеш и с летни де, зависи къде ще ходиш и дали има сняг. На място не е по-скъпо, та може да прецениш като я взимаш.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Яну 2016, 21:09

boris.vangelov написа:Другата седмица ще пътувам за Френските Алпи

alekangg написа: Може да я вземеш и с летни де, зависи къде ще ходиш и дали има сняг.

Изглежда не само в България има мизерници. И то 70евро ?!? Това е зимен комплект за някоя малка количка.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Яну 2016, 21:30

TNT написа:
boris.vangelov написа:Другата седмица ще пътувам за Френските Алпи

alekangg написа: Може да я вземеш и с летни де, зависи къде ще ходиш и дали има сняг.

Изглежда не само в България има мизерници. И то 70евро ?!? Това е зимен комплект за някоя малка количка.

Да, за умряла корса 1,2 или 1,4 бензин. Много ме беше яд, ама това е положението.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Яну 2016, 21:34

Между другото, после съм говорил с хора по този въпрос и ме посъветваха следното.

Когато те питат дали искаш зимни гуми на място им казваш, че не искаш. Почти сигурно е, че няма да имат кола без зимни гуми в наличност през зимата, понеже се предполага, че всички плащат за зимни гуми като попове. Ако нямат налична с летни, ще ти дадат със зимни безплатно :D
Ако случайно изровят някоя с летни, винаги може да кажеш, че си размислил и че искаш да платиш за зимни.
Не пречи да се пробва, не губиш нищо, може да спечелиш само.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 10 Яну 2016, 21:42

alekangg написа:Между другото, после съм говорил с хора по този въпрос и ме посъветваха следното.

Когато те питат дали искаш зимни гуми на място им казваш, че не искаш. Почти сигурно е, че няма да имат кола без зимни гуми в наличност през зимата, понеже се предполага, че всички плащат за зимни гуми като попове. Ако нямат налична с летни, ще ти дадат със зимни безплатно :D
Ако случайно изровят някоя с летни, винаги може да кажеш, че си размислил и че искаш да платиш за зимни.

Трябва да се пробва това и да се разбере така ли е, щото каква е гаранцията, че като кажеш че не искаш зимни гуми и те имат амо коли с такива пак да кажат: "еми имаме само със зимни ама трябва да си платиш допълнително, сори братче, нямаш избор" :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Яну 2016, 22:03

larbi написа:
alekangg написа:Между другото, после съм говорил с хора по този въпрос и ме посъветваха следното.

Трябва да се пробва това и да се разбере така ли е, щото каква е гаранцията, че като кажеш че не искаш зимни гуми и те имат амо коли с такива пак да кажат: "еми имаме само със зимни ама трябва да си платиш допълнително, сори братче, нямаш избор" :mhihi:

Няма как да стане, ако нямат минаваш без пари. Същото е, ако нямат кола от твоя клас, дават по-хубава без пари, не казват, нямаме, доплати за другата.
Това ми го казаха в Германия по-късно, та става 100%, вече мал шанс е, ако имат с летни гуми, но вероятността е много малка.

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 530d Facelift

Мнение от boris.vangelov » 10 Яну 2016, 22:05

Tова е добра идея, ще го пробваме. Просто бях леко възмутен да искат зимно време да плащам екстра, за да получа кола със зимни гуми...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 10 Яну 2016, 22:17

boris.vangelov написа:Tова е добра идея, ще го пробваме. Просто бях леко възмутен да искат зимно време да плащам екстра, за да получа кола със зимни гуми...

Така е, но се практикува навред и то уж в бели държави и от големите в бранша.

Потребител
Аватар

Мнение от xaxoxaxo » 11 Яну 2016, 1:05

По-вероятен сценарий ми се струва, че като си поръчаш кола с летни ще те чака кола с летни гуми :)
Нали не си представяте, че там чакат 4-ма гумаджии готови да сменят гумите на колата в зависимост от последното ти решение.
Най-много да ти друснат наказателна такса 50 евро ако се откажеш от колата, след като им кажеш, че не искаш кола с летни гуми. Другия вариант е да ти дадат друга кола, която има зимни гуми, но така или иначе ще ти сложат глобата за тази.
Аз ти предлагам леко да се оттърсиш от нашия манталитет, дето си мислим, че всички искат да ни прецакат и да си платиш 70-100 евро, колкото искат за зимните гуми без да си разваляш почивката с глупости.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 11 Яну 2016, 7:42

^ Те го прецакват като го цакат допълнително за зимни гуми насред зимата! Това е нелепо!
Не знаех че има такива мизерници.
:yes:

Потребител
Аватар

Мнение от xaxoxaxo » 11 Яну 2016, 11:07

Прецакват е силна дума.
Колегата иска да се катери по Алпите и ще му трябват зимни гуми най-вероятно. Други, които ще си наемат коли, за да свършат някаква работа в града ще кажат, че тях ги прецакват ако им сложат в цената таксата за зимни гуми задължително.
Не ми се навлиза в спорове дали трябва да се кара със зимни гуми задължително, защото при нас според мен малко се преекспонира тази тема и се определя като смъртен грях ако не си сложиш зимни гумите на колата. Както се вижда в голяма част от държавите няма такова схващане.

Миналата година от Херц Финландия ми искаха също такса да ми сменят гумите с шипове с нормални зимни гуми :) Въпрос да климат :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 11 Яну 2016, 11:33

Караме бусове под наем в Германия, всички са с всесезонни гуми. Рент-а-кар е Buchbinder.
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Яну 2016, 11:41

Понеже не стана дума за една друга подробност, та ще я спомена и нея.
Почти навсякъде из Европа, а и не само там, при взимане на кола под наем лекинко ще ти предложат допълнителна застраховка, като цената ще е най-грубо между 15 и 20+евро на ден. Нормално ти я дават само с гражданска отговорност и частично каско, като каквото и да стане ти удържат пари, дори да не си виновен ти.
Ако не я направиш тази доп застраховка, ще ти блокират една сериозна сума по кредитната карта, трябва да питаш фирмата, но варира между 300-400 и 800-900 евро за нискък и среден клас коли и се връща поне седмица до две след като върнеш колата.
Ако пък я направиш, имай предвид, че дори тя не покрива стъкла, огледала, прагове и гуми!!
Ако искаш да застраховаш и тях, се плаща още повече. :winky:
Изобщо наемането на кола си има доста тънкости и трябва да ги знаеш и да прецениш какво искаш и какво не, защото много често хората не знаят и плачат след като им удържат разни суми за това и онова.

Назад към Извън Темата