Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да, карам винаги в лявата лента
9
6%
Да, ако няма коли зад мен
31
20%
Ако има кола зад мен минавам в дясната
27
18%
Не, карам си в дясно
41
27%
Изпреварвам само от лявата
15
10%
Ще си карам как си искам, ленти-мленти
21
14%
Аз ги изпреварвам от дясната лента
10
6%

Общо гласове : 154
старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 14 Яну 2016, 1:28

Колеги като карате градско как карате на булевард с две и повече ленти. Не зависимо от часа и трафика, как се придвижвате. Спазвате ли правила, какви са тези правила ? Гледате ли в огледалата или на всеки светофар бой - па който оцелее.

Като цяло наблюдавам засилваща се тенденция всеки да кара без да се съобразява с движението около него. Прави ми особено впечатление на булеварди с 2 и повече ленти, как може поне 15-20-30 секунди някой да се влачи в лявата лента без да си погледне в огледалото и съответно да се отмести в дясната лента и да продължи да се влачи там, при примерно свободна съседна лента.
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Re: Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?

Мнение от JTD » 14 Яну 2016, 1:47

Само за сведение да ти споделя, че в градско каране аз не съм длъжен да карам в дясната лента. Мога да си карам в лявата лента и с 30 км/ч, ако преценя.
Дали е морално (кой определя морала)? Може би не. Ако някой бърза и ми свети, няма да се мръдна. Ако някой бърза, ще го "пусна", демек ще гледам да си карам в дясната лента. Ако някой свети от 5 коли назад и "разчиства" пътя и дясната лента е свободна, отново нарочно няма да се мръдна.
Ако аз настигна някой в лявата лента, минавам си в дясната и си се разминаваме. Нито ще правя проблем, нито нищо. Първо гледам да спазваме правилата за движение, пък след това преминаваме към законите на улицата. :mhihi:
Последна промяна JTD на 14 Яну 2016, 1:49, променена общо 1 път
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 14 Яну 2016, 1:48

Няма да дам отговор в анкетата, защото няма такъв. Първоначално си помислих, че питаш за аутобан. Значи, понеже питаш за градско предвижване, си карам в лентата в която да мога да продължа след кръстовище или по пътя с предимство без да има нужда да сменям ленти. Тоест карам в лентата в която няма да имам нужда от следващо престрояване. По принцип ако караш навътре към града си държиш средната лента и караш само на право. Ако ще завиваш си държиш по от рано лентата която ти трябва за да не изпитваш трудности в последния момент да се престрояваш. Всяка лента си има трафик и ти трябва да се съобразяваш с него. Това не е аутобан за да може бързащите и гъзарите да имат свободна лента и да летят с 200. Не знам как се очаква да се отговори в такава анкета. :shock:
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 14 Яну 2016, 1:49

Аз бих отговорил така - по-скоро карам в тази с по-малкото дупки ,че то вече не се търпи !!! Преди имаше само по края или там където се свързваха сътветните пластове асвалт ,сега е някакъв ужас и постоянно си като на слалом с тези дупки !!!
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Яну 2016, 2:01

JTD написа:Само за сведение да ти споделя, че в градско каране аз не съм длъжен да карам в дясната лента. Мога да си карам в лявата лента и с 30 км/ч, ако преценя.
Дали е морално (кой определя морала)? Може би не. Ако някой бърза и ми свети, няма да се мръдна. Ако някой бърза, ще го "пусна", демек ще гледам да си карам в дясната лента. Ако някой свети от 5 коли назад и "разчиства" пътя и дясната лента е свободна, отново нарочно няма да се мръдна.
Ако аз настигна някой в лявата лента, минавам си в дясната и си се разминаваме. Нито ще правя проблем, нито нищо. Първо гледам да спазваме правилата за движение, пък след това преминаваме към законите на улицата. :mhihi:

Чети закона и тълкуванията на КАТ, пич. Минаването през дясната лента там го наричат изпреварване. А в същото това четиво е записано, че изпреварването се извършва само от ляво. Хубаво "гледаш" да спазваш правилата ама оно не става само с гледане, ми изка малко и четене и мислене.

Аз карам в най-дясната възможна в града. Гледането в огледалото е да кажем 20% от времето на шофиране, 10% е гледане в уредите, а 80 в посока на движението.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 14 Яну 2016, 2:09

bum_bum написа:Чети закона и тълкуванията на КАТ, пич. Минаването през дясната лента там го наричат изпреварване. А в същото това четиво е записано, че изпреварването се извършва само от ляво. Хубаво "гледаш" да спазваш правилата ама оно не става само с гледане, ми изка малко и четене и мислене.

Аз карам в най-дясната възможна в града. Гледането в огледалото е да кажем 20% от времето на шофиране, 10% е гледане в уредите, а 80 в посока на движението.

Охо, г-н "професионалиста" пак се изказа неподготвен. Както обикновено.
Пробвай се пак в друга тема, че тази не ти е ясна. Очевидно. :wave:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Яну 2016, 2:26

"В писмото си с въпрос относно изпреварването на МПС в границите на населени места от дясната страна цитирате чл.15 и чл.41 от ЗДвП.Така разписан чл.15 от ЗДвП регламентира движенито на МПС в пълния габарит на уличните платна и неправилно го съпоставяте в чл.41, който определя правилата за извършване на маневра “изпреварване”.Като извод от гореизложеното е, че в Закон за движение по пътищата няма разписана възможност, маневра изпреварване да се извършва от дясната страна на движещо се МПС. ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" - СДВР"
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 14 Яну 2016, 2:37

Всъщност бум бум ти е отговорил много адекватно, но ти или имаш проблем с горния етаж или просто робуваш на истеричното желание да се заяждаш. За мен лично едно от най-дразнещите неща днес е непрестанното шофиране в ляво. Принуждават ме безброй патки и патоци да нарушавам непрестанно законът. Избягвали биле да се престрояват дрън, дрън, дрън. Опасно било, глупости колкото щеш. Мога да се престроявам на всеки 30м по дължината на целия град и никога никого няма да принуда да се изпоти, та дори не би докоснал и спирачката. Тоя женския стил каране в лявата лента..... :no: :no: :no: :no:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 14 Яну 2016, 2:43

bum_bum написа:
"В писмото си с въпрос относно изпреварването на МПС в границите на населени места от дясната страна цитирате чл.15 и чл.41 от ЗДвП.Така разписан чл.15 от ЗДвП регламентира движенито на МПС в пълния габарит на уличните платна и неправилно го съпоставяте в чл.41, който определя правилата за извършване на маневра “изпреварване”.Като извод от гореизложеното е, че в Закон за движение по пътищата няма разписана възможност, маневра изпреварване да се извършва от дясната страна на движещо се МПС. ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" - СДВР"

Г-н "професионалиста", я кажи кога съм казвал, че "изпреварвам" в моето мнение ако обичаш, че си ми смешен. Ха сега назад да четеш, ха сега се замисли. Ха сега осъзнай, че сглупи. :mhihi:
Иначе признавам, само такива професионалисти като теб могат да карат 110 процента от времето си.
Да ти повторя ли много бавно, че в градско каране имаш право да караш в която си искаш лента, с колкото си искаш километра в час?
А ти ако си представяш, че не може да минеш в съседна дясна лента покрай автомобил, който кара с по-ниска от твоята скорост, това показва колко си зле, не само ти по принцип, в познаването и тълкуването на ЗДвП.
Само си представям как някой намаля в крайна лява лента, защото има намерение да завива наляво след 300 метра да речем, то и ти намаляваш с него, защото разбираш ли ще го "изпревариш". Яко.
Ама не е зле да прочетеш по принцип определението за изпреварване, за да знаеш какво представлява тази маневра по принцип. Белкем разбереш нещо.
Последна промяна JTD на 14 Яну 2016, 2:50, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 14 Яну 2016, 2:50

JTD, ти си патологичен случай! :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 14 Яну 2016, 3:05

JTD написа:
bum_bum написа:

Г-н "професионалиста", я кажи кога съм казвал, че "изпреварвам" в моето мнение ако обичаш, че си ми смешен. Ха сега назад да четеш, ха сега се замисли. Ха сега осъзнай, че сглупи. :mhihi:
Иначе признавам, само такива професионалисти като теб могат да карат 110 процента от времето си.
Да ти повторя ли много бавно, че в градско каране имаш право да караш в която си искаш лента, с колкото си искаш километра в час?
А ти ако си представяш, че не може да минеш в съседна дясна лента покрай автомобил, който кара с по-ниска от твоята скорост, това показва колко си зле, не само ти по принцип, в познаването и тълкуването на ЗДвП.
Само си представям как някой намаля в крайна лява лента, защото има намерение да завива наляво след 300 метра да речем, то и ти намаляваш с него, защото разбираш ли ще го "изпревариш". Яко.
Ама не е зле да прочетеш по принцип определението за изпреварване, за да знаеш какво представлява тази маневра по принцип. Белкем разбереш нещо.

Пропускаш една малка подробност - в зоните непосредствено преди кръстовища, които така се и водят - зони за престрояване, подминавайки завиващия наляво ти не си нарушител, да. Но насред булеварда, "разминавайки" отдясно дразнещо влачещата се заспала патка тип JTD си вече нарушител.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 14 Яну 2016, 3:28

в населено място лява лента не е нищо повече от средна, дясна, горна, долна.... просто се научете. всеки трябва да си кара, където му е удобно. никой не е длъжен да освобождава която и да е лента щото някой бързал...престрояваш се, в която няма коли и заминаваш.

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 14 Яну 2016, 3:55

По магистрала съм в лявата, защото настилката е много по-хубава - няма коловози и дупки. Следя постоянно огледалата и ако се появи някой отзад, му давам път. Имало е случаи, в които съм давал път, но не ме изпреварва и си кара и той в лява лента. Тогава пак се връщам и си караме един зад друг в лява лента.
В нормален град карам в дясната лента, а в Стара Загора карам където мога и внимавам на 200%. Мисля, че всички некадърни шофьори са в този град.
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 14 Яну 2016, 4:02

ivoaudi написа:Пропускаш една малка подробност - в зоните непосредствено преди кръстовища, които така се и водят - зони за престрояване, подминавайки завиващия наляво ти не си нарушител, да. Но насред булеварда, "разминавайки" отдясно дразнещо влачещата се заспала патка тип JTD си вече нарушител.

В голяма грешка си, човек.
При проектирането на пътища, спрямо тяхната скорост и ленти в посока, то зоната за престрояване представлява минималното разстояние, на което трябва да се сложат указателни стрелки, които да покажат дадената лента за коя посока е. В този момент на теб трябва да ти светне в главата, че тази лента по която се движиш може да не е за посоката, в която ти желаеш да се движиш. В този момент ти трябва да решиш дали искаш да се престроиш в друга лента, която да води към твоята посока. Това е нищо друго от подсказка какво следва напред и дали ти трябва да предприемеш престрояване към лентата, която желаеш да заемеш.
Но ако ти знаеш, че най-лявата лента след 2 километра ще завива наляво демек по пътя, по който искаш да караш, ти още от 2 км преди кръстовището може да си я заемеш спокойно и няма сила (закон), която да те накара да се преместиш от нея.
И точно тук много хора бъркат и си мислят, че като карат в съседна дясна лента, то си мислят, че изпреварват автомобила, който се движи по-бавно от тях в съседна лента. Не. Не се извършва изпреварване, защото самото понятие изпреварване има за цел съвсем друго нещо. Проумейте го това.
В града при 2 или повече ленти в една посока няма изпреварване. Извършва се само маневра "престрояване". Това е. Нека някой ми покаже съставен акт, при 2 ленти в една посока в градска среда за неправилно "изпреварване". Ако някой има такъв АКТ, това пада супер лесно в съд от раз. А не е като да нямам 5 от 5 спечелени дела срещу КАТ до сега. Точно, защото много голяма част от потребителите не могат да тълкуват Закона и не знаят какво пише в него масово. Просто четете!

Другите 2 най-често срещани грешки е тълкуването на понятието "локално", което не било с предимство, защото било "локално" и второто е заемането на лента след завой. Да кажем аз завивам на ляво, а този срещу мен на дясно. Както разбирате двамата се оказваме по един път. И при наличието на две ленти, то и двете коли завиват едновременно, като аз трябва да заема лявата лента, а този, който завива на дясно, дясната съответно. Да, ама много тарикати завиващи на дясно заемат лявата лента. Следва катастрофа. Ами не е виновен този, който завива на ляво. Изненада, ама това ми е последното спечелено дело. :wave:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 14 Яну 2016, 4:58

Оптимизиране му е майката пичове. Оптимизиране, оптимизиране и пак оптимизиране. Навсякъде и по всяко време :!: :!: :!: :idea: :idea:
Льольо-Смешника и разхода е оптимизирал. Движи се по най-близка до идеалната траектория от т.А до т. Б, в градска и извън градска среда, с минимални отклонения, спирания и загуба на ресурс и максимум ефективност. Включените светлини, малко бъркат сметките, но той може с две и с двеста, иначе щеше да сложи енергоспестяващи крушки и да ги прекара през димър. Очевидно, другите участници в движението не влизат в калкулацията, защото са "мрънкачи" без покритие и за разлика от него - имат дълбоки проблеми с познаването, и вътрешни терзания с тълкуването на ЗДвП. Той дори не ги забелязва, любувайки се на новозаукупената и прилежно залепена винетка, с ухаеща баница в ръка. Освен това, за да не губи ценно време, по време на шофирането, чете блудкави трилогии ала БгМама. За да покаже по-късно - тънка ирония в научно издържаните и литературно изтънчените си постове по форумите, и да"натрие" носовете на същите тези "мрънкачи", объркали живота и личността му тотално. До степен, нужда от неотложна, специализирана помощ.

Имаш сериозни проблеми с общуването пич, както се вижда не само виртуално. Може и да се лекува - не знам. Ама е по-добре да се опита по-късно, отколкото никога. Оптимизация - сещ' ли се ? :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

Следваща

Назад към Извън Темата