Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?
Модератор: Общи модератори
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?
Колеги като карате градско как карате на булевард с две и повече ленти. Не зависимо от часа и трафика, как се придвижвате. Спазвате ли правила, какви са тези правила ? Гледате ли в огледалата или на всеки светофар бой - па който оцелее.
Като цяло наблюдавам засилваща се тенденция всеки да кара без да се съобразява с движението около него. Прави ми особено впечатление на булеварди с 2 и повече ленти, как може поне 15-20-30 секунди някой да се влачи в лявата лента без да си погледне в огледалото и съответно да се отмести в дясната лента и да продължи да се влачи там, при примерно свободна съседна лента.
Като цяло наблюдавам засилваща се тенденция всеки да кара без да се съобразява с движението около него. Прави ми особено впечатление на булеварди с 2 и повече ленти, как може поне 15-20-30 секунди някой да се влачи в лявата лента без да си погледне в огледалото и съответно да се отмести в дясната лента и да продължи да се влачи там, при примерно свободна съседна лента.

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
Re: Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?
Само за сведение да ти споделя, че в градско каране аз не съм длъжен да карам в дясната лента. Мога да си карам в лявата лента и с 30 км/ч, ако преценя.
Дали е морално (кой определя морала)? Може би не. Ако някой бърза и ми свети, няма да се мръдна. Ако някой бърза, ще го "пусна", демек ще гледам да си карам в дясната лента. Ако някой свети от 5 коли назад и "разчиства" пътя и дясната лента е свободна, отново нарочно няма да се мръдна.
Ако аз настигна някой в лявата лента, минавам си в дясната и си се разминаваме. Нито ще правя проблем, нито нищо. Първо гледам да спазваме правилата за движение, пък след това преминаваме към законите на улицата.
Дали е морално (кой определя морала)? Може би не. Ако някой бърза и ми свети, няма да се мръдна. Ако някой бърза, ще го "пусна", демек ще гледам да си карам в дясната лента. Ако някой свети от 5 коли назад и "разчиства" пътя и дясната лента е свободна, отново нарочно няма да се мръдна.
Ако аз настигна някой в лявата лента, минавам си в дясната и си се разминаваме. Нито ще правя проблем, нито нищо. Първо гледам да спазваме правилата за движение, пък след това преминаваме към законите на улицата.

Последна промяна JTD на 14 Яну 2016, 1:49, променена общо 1 път
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- dynalias
- младши ентусиаст
-
- Кара: с DPF
- Мечтае да кара: на ток
- Детайли за колата: стоковица
Няма да дам отговор в анкетата, защото няма такъв. Първоначално си помислих, че питаш за аутобан. Значи, понеже питаш за градско предвижване, си карам в лентата в която да мога да продължа след кръстовище или по пътя с предимство без да има нужда да сменям ленти. Тоест карам в лентата в която няма да имам нужда от следващо престрояване. По принцип ако караш навътре към града си държиш средната лента и караш само на право. Ако ще завиваш си държиш по от рано лентата която ти трябва за да не изпитваш трудности в последния момент да се престрояваш. Всяка лента си има трафик и ти трябва да се съобразяваш с него. Това не е аутобан за да може бързащите и гъзарите да имат свободна лента и да летят с 200. Не знам как се очаква да се отговори в такава анкета. 

history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Аз бих отговорил така - по-скоро карам в тази с по-малкото дупки ,че то вече не се търпи !!! Преди имаше само по края или там където се свързваха сътветните пластове асвалт ,сега е някакъв ужас и постоянно си като на слалом с тези дупки !!!
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
JTD написа:Само за сведение да ти споделя, че в градско каране аз не съм длъжен да карам в дясната лента. Мога да си карам в лявата лента и с 30 км/ч, ако преценя.
Чети закона и тълкуванията на КАТ, пич. Минаването през дясната лента там го наричат изпреварване. А в същото това четиво е записано, че изпреварването се извършва само от ляво. Хубаво "гледаш" да спазваш правилата ама оно не става само с гледане, ми изка малко и четене и мислене.
Аз карам в най-дясната възможна в града. Гледането в огледалото е да кажем 20% от времето на шофиране, 10% е гледане в уредите, а 80 в посока на движението.
bum_bum написа:Чети закона и тълкуванията на КАТ, пич. Минаването през дясната лента там го наричат изпреварване. А в същото това четиво е записано, че изпреварването се извършва само от ляво. Хубаво "гледаш" да спазваш правилата ама оно не става само с гледане, ми изка малко и четене и мислене.
Аз карам в най-дясната възможна в града. Гледането в огледалото е да кажем 20% от времето на шофиране, 10% е гледане в уредите, а 80 в посока на движението.
Охо, г-н "професионалиста" пак се изказа неподготвен. Както обикновено.
Пробвай се пак в друга тема, че тази не ти е ясна. Очевидно.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
"В писмото си с въпрос относно изпреварването на МПС в границите на населени места от дясната страна цитирате чл.15 и чл.41 от ЗДвП.Така разписан чл.15 от ЗДвП регламентира движенито на МПС в пълния габарит на уличните платна и неправилно го съпоставяте в чл.41, който определя правилата за извършване на маневра “изпреварване”.Като извод от гореизложеното е, че в Закон за движение по пътищата няма разписана възможност, маневра изпреварване да се извършва от дясната страна на движещо се МПС. ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" - СДВР"
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Всъщност бум бум ти е отговорил много адекватно, но ти или имаш проблем с горния етаж или просто робуваш на истеричното желание да се заяждаш. За мен лично едно от най-дразнещите неща днес е непрестанното шофиране в ляво. Принуждават ме безброй патки и патоци да нарушавам непрестанно законът. Избягвали биле да се престрояват дрън, дрън, дрън. Опасно било, глупости колкото щеш. Мога да се престроявам на всеки 30м по дължината на целия град и никога никого няма да принуда да се изпоти, та дори не би докоснал и спирачката. Тоя женския стил каране в лявата лента.....

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
bum_bum написа:"В писмото си с въпрос относно изпреварването на МПС в границите на населени места от дясната страна цитирате чл.15 и чл.41 от ЗДвП.Така разписан чл.15 от ЗДвП регламентира движенито на МПС в пълния габарит на уличните платна и неправилно го съпоставяте в чл.41, който определя правилата за извършване на маневра “изпреварване”.Като извод от гореизложеното е, че в Закон за движение по пътищата няма разписана възможност, маневра изпреварване да се извършва от дясната страна на движещо се МПС. ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" - СДВР"
Г-н "професионалиста", я кажи кога съм казвал, че "изпреварвам" в моето мнение ако обичаш, че си ми смешен. Ха сега назад да четеш, ха сега се замисли. Ха сега осъзнай, че сглупи.

Иначе признавам, само такива професионалисти като теб могат да карат 110 процента от времето си.
Да ти повторя ли много бавно, че в градско каране имаш право да караш в която си искаш лента, с колкото си искаш километра в час?
А ти ако си представяш, че не може да минеш в съседна дясна лента покрай автомобил, който кара с по-ниска от твоята скорост, това показва колко си зле, не само ти по принцип, в познаването и тълкуването на ЗДвП.
Само си представям как някой намаля в крайна лява лента, защото има намерение да завива наляво след 300 метра да речем, то и ти намаляваш с него, защото разбираш ли ще го "изпревариш". Яко.
Ама не е зле да прочетеш по принцип определението за изпреварване, за да знаеш какво представлява тази маневра по принцип. Белкем разбереш нещо.
Последна промяна JTD на 14 Яну 2016, 2:50, променена общо 1 път
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
JTD, ти си патологичен случай! 

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
JTD написа:bum_bum написа:"В писмото си с въпрос относно изпреварването на МПС в границите на населени места от дясната страна цитирате чл.15 и чл.41 от ЗДвП.Така разписан чл.15 от ЗДвП регламентира движенито на МПС в пълния габарит на уличните платна и неправилно го съпоставяте в чл.41, който определя правилата за извършване на маневра “изпреварване”.Като извод от гореизложеното е, че в Закон за движение по пътищата няма разписана възможност, маневра изпреварване да се извършва от дясната страна на движещо се МПС. ОТДЕЛ "ПЪТНА ПОЛИЦИЯ" - СДВР"
Г-н "професионалиста", я кажи кога съм казвал, че "изпреварвам" в моето мнение ако обичаш, че си ми смешен. Ха сега назад да четеш, ха сега се замисли. Ха сега осъзнай, че сглупи.
Иначе признавам, само такива професионалисти като теб могат да карат 110 процента от времето си.
Да ти повторя ли много бавно, че в градско каране имаш право да караш в която си искаш лента, с колкото си искаш километра в час?
А ти ако си представяш, че не може да минеш в съседна дясна лента покрай автомобил, който кара с по-ниска от твоята скорост, това показва колко си зле, не само ти по принцип, в познаването и тълкуването на ЗДвП.
Само си представям как някой намаля в крайна лява лента, защото има намерение да завива наляво след 300 метра да речем, то и ти намаляваш с него, защото разбираш ли ще го "изпревариш". Яко.
Ама не е зле да прочетеш по принцип определението за изпреварване, за да знаеш какво представлява тази маневра по принцип. Белкем разбереш нещо.
Пропускаш една малка подробност - в зоните непосредствено преди кръстовища, които така се и водят - зони за престрояване, подминавайки завиващия наляво ти не си нарушител, да. Но насред булеварда, "разминавайки" отдясно дразнещо влачещата се заспала патка тип JTD си вече нарушител.
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
в населено място лява лента не е нищо повече от средна, дясна, горна, долна.... просто се научете. всеки трябва да си кара, където му е удобно. никой не е длъжен да освобождава която и да е лента щото някой бързал...престрояваш се, в която няма коли и заминаваш.
- Andronoff
- триногата
-
По магистрала съм в лявата, защото настилката е много по-хубава - няма коловози и дупки. Следя постоянно огледалата и ако се появи някой отзад, му давам път. Имало е случаи, в които съм давал път, но не ме изпреварва и си кара и той в лява лента. Тогава пак се връщам и си караме един зад друг в лява лента.
В нормален град карам в дясната лента, а в Стара Загора карам където мога и внимавам на 200%. Мисля, че всички некадърни шофьори са в този град.
В нормален град карам в дясната лента, а в Стара Загора карам където мога и внимавам на 200%. Мисля, че всички некадърни шофьори са в този град.
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!
Никога няма да бъдете забравени!
ivoaudi написа:Пропускаш една малка подробност - в зоните непосредствено преди кръстовища, които така се и водят - зони за престрояване, подминавайки завиващия наляво ти не си нарушител, да. Но насред булеварда, "разминавайки" отдясно дразнещо влачещата се заспала патка тип JTD си вече нарушител.
В голяма грешка си, човек.
При проектирането на пътища, спрямо тяхната скорост и ленти в посока, то зоната за престрояване представлява минималното разстояние, на което трябва да се сложат указателни стрелки, които да покажат дадената лента за коя посока е. В този момент на теб трябва да ти светне в главата, че тази лента по която се движиш може да не е за посоката, в която ти желаеш да се движиш. В този момент ти трябва да решиш дали искаш да се престроиш в друга лента, която да води към твоята посока. Това е нищо друго от подсказка какво следва напред и дали ти трябва да предприемеш престрояване към лентата, която желаеш да заемеш.
Но ако ти знаеш, че най-лявата лента след 2 километра ще завива наляво демек по пътя, по който искаш да караш, ти още от 2 км преди кръстовището може да си я заемеш спокойно и няма сила (закон), която да те накара да се преместиш от нея.
И точно тук много хора бъркат и си мислят, че като карат в съседна дясна лента, то си мислят, че изпреварват автомобила, който се движи по-бавно от тях в съседна лента. Не. Не се извършва изпреварване, защото самото понятие изпреварване има за цел съвсем друго нещо. Проумейте го това.
В града при 2 или повече ленти в една посока няма изпреварване. Извършва се само маневра "престрояване". Това е. Нека някой ми покаже съставен акт, при 2 ленти в една посока в градска среда за неправилно "изпреварване". Ако някой има такъв АКТ, това пада супер лесно в съд от раз. А не е като да нямам 5 от 5 спечелени дела срещу КАТ до сега. Точно, защото много голяма част от потребителите не могат да тълкуват Закона и не знаят какво пише в него масово. Просто четете!
Другите 2 най-често срещани грешки е тълкуването на понятието "локално", което не било с предимство, защото било "локално" и второто е заемането на лента след завой. Да кажем аз завивам на ляво, а този срещу мен на дясно. Както разбирате двамата се оказваме по един път. И при наличието на две ленти, то и двете коли завиват едновременно, като аз трябва да заема лявата лента, а този, който завива на дясно, дясната съответно. Да, ама много тарикати завиващи на дясно заемат лявата лента. Следва катастрофа. Ами не е виновен този, който завива на ляво. Изненада, ама това ми е последното спечелено дело.

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Оптимизиране му е майката пичове. Оптимизиране, оптимизиране и пак оптимизиране. Навсякъде и по всяко време
Льольо-Смешника и разхода е оптимизирал. Движи се по най-близка до идеалната траектория от т.А до т. Б, в градска и извън градска среда, с минимални отклонения, спирания и загуба на ресурс и максимум ефективност. Включените светлини, малко бъркат сметките, но той може с две и с двеста, иначе щеше да сложи енергоспестяващи крушки и да ги прекара през димър. Очевидно, другите участници в движението не влизат в калкулацията, защото са "мрънкачи" без покритие и за разлика от него - имат дълбоки проблеми с познаването, и вътрешни терзания с тълкуването на ЗДвП. Той дори не ги забелязва, любувайки се на новозаукупената и прилежно залепена винетка, с ухаеща баница в ръка. Освен това, за да не губи ценно време, по време на шофирането, чете блудкави трилогии ала БгМама. За да покаже по-късно - тънка ирония в научно издържаните и литературно изтънчените си постове по форумите, и да"натрие" носовете на същите тези "мрънкачи", объркали живота и личността му тотално. До степен, нужда от неотложна, специализирана помощ.
Имаш сериозни проблеми с общуването пич, както се вижда не само виртуално. Може и да се лекува - не знам. Ама е по-добре да се опита по-късно, отколкото никога. Оптимизация - сещ' ли се ?

Льольо-Смешника и разхода е оптимизирал. Движи се по най-близка до идеалната траектория от т.А до т. Б, в градска и извън градска среда, с минимални отклонения, спирания и загуба на ресурс и максимум ефективност. Включените светлини, малко бъркат сметките, но той може с две и с двеста, иначе щеше да сложи енергоспестяващи крушки и да ги прекара през димър. Очевидно, другите участници в движението не влизат в калкулацията, защото са "мрънкачи" без покритие и за разлика от него - имат дълбоки проблеми с познаването, и вътрешни терзания с тълкуването на ЗДвП. Той дори не ги забелязва, любувайки се на новозаукупената и прилежно залепена винетка, с ухаеща баница в ръка. Освен това, за да не губи ценно време, по време на шофирането, чете блудкави трилогии ала БгМама. За да покаже по-късно - тънка ирония в научно издържаните и литературно изтънчените си постове по форумите, и да"натрие" носовете на същите тези "мрънкачи", объркали живота и личността му тотално. До степен, нужда от неотложна, специализирана помощ.
Имаш сериозни проблеми с общуването пич, както се вижда не само виртуално. Може и да се лекува - не знам. Ама е по-добре да се опита по-късно, отколкото никога. Оптимизация - сещ' ли се ?

Ubi dubium, ibi libertas