Нов вид трансфер на данни -> Li-Fi
Модератор: Общи модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Нов вид трансфер на данни -> Li-Fi
Има ли някой запознат с темата и има ли бъдеще според вас в тази технология?
''Интернет е постоянно разрастващо се чудовище. Само за няколко десетилетия мрежата еволюира от досадно бавните комутируеми мрежи (т.е. чрез домашния телефон) през DSL та до стандарти като високосторостен достъп и Wi-Fi. Как ще реагирате, ако ви кажем, че съществува технология за интернет разпръскване, която е 100 пъти по-бърза от Wi-Fi?
Скорошни експерименти на стартиращата компания от Ню Делхи Velmenni са използвали технологията Li-Fi за предаване на данни и са достигнали скорост от 1 гигабит в секунда, съобщава International Business Times. Казано по-просто, с тази скорост ще можете да свалите филм с Blu-Rey качество от 40GB само за няколко секунди.''
http://www.standartnews.com/lyubopitno- ... 12514.html

''Интернет е постоянно разрастващо се чудовище. Само за няколко десетилетия мрежата еволюира от досадно бавните комутируеми мрежи (т.е. чрез домашния телефон) през DSL та до стандарти като високосторостен достъп и Wi-Fi. Как ще реагирате, ако ви кажем, че съществува технология за интернет разпръскване, която е 100 пъти по-бърза от Wi-Fi?
Скорошни експерименти на стартиращата компания от Ню Делхи Velmenni са използвали технологията Li-Fi за предаване на данни и са достигнали скорост от 1 гигабит в секунда, съобщава International Business Times. Казано по-просто, с тази скорост ще можете да свалите филм с Blu-Rey качество от 40GB само за няколко секунди.''
http://www.standartnews.com/lyubopitno- ... 12514.html
..Bayerische Motoren Werke..

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Нов вид трансфер на данни -> Li-Fi
Ми Епъл има някакви такива наченки/ код в последните си операционни системи- та може би го претеглят за бъдеща употреба.
Проблема че ти като заговориш с 1гб - кой ще ти отговори с такава скорост? За да танцуваш танго си трябват двама
мисълта ми е че скорост до дома има значение някъде до към 100мб и след това нагоре просто няма с кого (комерсиално) да си говориш. Гръбнака на интернета на големите доставчици не е правен да си говори с клиенти с такава висока скорост.
Един вид- освен да си прехвърляш файлове с висока скорост и други специфични/ ограничени сценарии в къщи тука още доста време 1гб скорост на последната миля няма да има смисъл...
Си мисля де... Аз кво разбирам баси...
Проблема че ти като заговориш с 1гб - кой ще ти отговори с такава скорост? За да танцуваш танго си трябват двама

Един вид- освен да си прехвърляш файлове с висока скорост и други специфични/ ограничени сценарии в къщи тука още доста време 1гб скорост на последната миля няма да има смисъл...
Си мисля де... Аз кво разбирам баси...

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
И да ги прехвърляш, има ли памет, която да пише с такава скорост, да успее да насмогне?
M10 написа:И да ги прехвърляш, има ли памет, която да пише с такава скорост, да успее да насмогне?
Това не е проблем. Модерните рам памети са доста по - бързи.. Буферните памети- още по- бързи. Ако те интересува прочети за ram bandwidth.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Т.е. ако не си светнал лампата нямаш Интернет ли?
Баш

M-coupe написа:Нов вид трансфер на данни -> Li-Fi
Нов, нов, колко да е нов

alx написа:M10 написа:И да ги прехвърляш, има ли памет, която да пише с такава скорост, да успее да насмогне?
Това не е проблем. Модерните рам памети са доста по - бързи.. Буферните памети - още по- бързи. Ако те интересува прочети за ram bandwidth.
Бъркаш ги нещата ми се струва? Бързината при RAM паметите се мери в херци, мегахерци, гигахерци. Bandwidth-а е пропускателната способност и се мери в мегабайти, гигавайти в секунда и зависи от каналите - двуканална, четириканална и т.н. Под буферна ако визираш ECC сървърните те нямат нищо общо със скоростта, колкото с надеждност, сигурност и т.н.
Като се има предвид, че гигабитов трафик би озорил всяко комерсиално SSD, а 10 гигабитов трафик си иска SAN не знам разните му там телефончета, таблетчета и т.н. как ще се справят с такъв огромен трафик. И въобще за чий х*й му е на някой такава скорост

Последна промяна madafaka_donkele на 19 Яну 2016, 18:50, променена общо 1 път
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
В рама не съхраняваш филми май? Имах предвид времето за писане на диска.
madafaka_donkele написа:Бъркаш ги нещата ми се струва? Бързината при RAM паметите се мери в херци, мегахерци, гигахерци. Bandwidth-а е пропускателната способност и се мери в мегабайти, гигавайти в секунда и зависи от каналите - двуканална, четириканална и т.н.
бандуид- ширина на шината за четене/ писане х честотата (обикновено в мегахерци). така една 200мгхц 2х 128 бита широка рам памет (нищо особено) има горе долу 6.4 ГБ скорост на четене. по-ниска на писане разбира се, но пък има памети с 3х и 4х ширина на шината та... рам-а не е проблем.
Под буферна ако визираш ECC сървърните те нямат нищо общо със скоростта, колкото с надеждност, сигурност и т.н.
под буферна памет визирам специализирана памет която се използва в буферите на видео платки, мрежови адаптери, външен кеш на процесори и тн. памет с х8 - х16 ширина на шината (нормалния рам както писах по-горе е с 2-4х ширина).
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
M10 написа:В рама не съхраняваш филми май? Имах предвид времето за писане на диска.
ми писа "памет"... и затова

модерните механични дискове пишат доста бързо 80-160 МБ/ сек... (демек около 0.6- 1.2гб/ сек)
ссд-тата са доста по-бързи...
та не мисля, че писането на диск ще е проблем - особено ако си със ссд
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Urt
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: го из просото!
- Детайли за колата: E46 330d
В Рам-а не можеш да си избираш какво да съхраняваш, както и неможе да го избираш като място за запис. 1Gb/s (гигабит в секунда) e 128MB/s (megabytes per second), което е доста близко и в някой случаи над реалната скорост на запис за HDD (твърд диск с въртящи се плочи) и доста под лимита на съвременен SSD на който скоростта на запис е около 500MB/s. Затова, че в тази технологията има реален потенциал дори и със сегашните технологии що се касае за PC (компютър). За мобилните устройства има нови стандарти памети SD XC II които на теория могат да постигнат подобни скорости но ще видим... Като цяло мисля, че има потенциал в технологията.
- MadChicken
- Legendary
-
- Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Разбира се че можеш да използваш RAM паметта като нормален носител на информация (файлова система, дял и т.н.), с единственото условие че не е енергонезависима. RAM drive има ОГРОМНО приложение основно в UNIX/Linux базирани сървърни машини, защото достъпа до информация е "светкавичен" и е особено подходящ във write once - read many ситуации. Ще останеш много изненадан колко сериозно приложение има и то от много години.
Only dead fish follow the stream...
То в момента има най-обикновени рутери N стандарт с 300мбит/сек , та 1гб не е чак 100 пъти по-бързо от съвременните технологии.
Edit: Сега се зачетох в уикипедия, всъщност говорим за 224гигабита. Обаче има проблем - за да се постигне такъв бандуит, трябва да се използват вълни с много висока честота, демек от спектъра на видимата светлина, то явно от там идва името li-fi. Тоест трябва да имаш пряка видимост между рутера и устройството и ако някой мине през светлинния лъч, връзката се разпада. На тоя етап не ми изглежда като много гениална технология.
Edit: Сега се зачетох в уикипедия, всъщност говорим за 224гигабита. Обаче има проблем - за да се постигне такъв бандуит, трябва да се използват вълни с много висока честота, демек от спектъра на видимата светлина, то явно от там идва името li-fi. Тоест трябва да имаш пряка видимост между рутера и устройството и ако някой мине през светлинния лъч, връзката се разпада. На тоя етап не ми изглежда като много гениална технология.
Не Мы такие, Жизнь такая
stefanoff написа:То в момента има най-обикновени рутери N стандарт с 300мбит/сек , та 1гб не е чак 100 пъти по-бързо от съвременните технологии.
Т.е. модерен IR (инфраред).

- SpUd3r
- FiRe WaLK WiTh Me !
-
- Кара: винаги с усмивка :)
- Детайли за колата: 316is touring - Виолетка
На мен ми харесва идеята за интернет през светлината. Така мрежите стават много по-сигурни, лошото е че пак може да се измисли как да се подслушва трафика, примерно през прозореца 

Tux0 Ca !

16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2