Избор и покупка на КНО
Модератор: Общи модератори
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Re: Избор и покупка на КНО
alx написа:LiTtLeRoCk написа:Да разказвате, че 22 е слаба за самоотбрана и да се ползва от 9мм нагоре евие срещу диви прасета ли ще се изправяте? Лично според мен 22 ти е оптимален вариант за кеф и самоотбрана. Повярвай ми, че не ти трябва оръжие, което може лесно и бързо да убие или нарани тежко човек. Само ще попитам тук присъстващите, колко пъти са насочвали оръжие срещу човек? Да не си мислите, че е толкова лесно да го направиш?
Разбирам ти логиката и може би за България е по- удачна. Но по нея нека момчето да си вземе един въздушен пистолет със съчми- още по- евтин, и пак може да спреш някой ако го уцелиш в окото (щото с 22лр няма да е по- различно с някой дето му блъска адреналина) ако нападащия все пак не се респектира от насоченото оръжие и тръгне към тебе. Аз така го виждам.
За насочването към човек- аз лично имам 0 проблем с това. И съм готов да убия. И всеки които носи огнестрелно оръжие трябва да е готов.. Затова и е голяма отговорност която не всеки може да поеме. Иначе по- добре изобщо да не носи щото ако някой не се респектира (или няма време за това) като нашия човек го извади- ще има проблеми и тоз пистолет може да му го наврат в...
Поне за мене оръжието за самоотбрана трябва да може да спре нападателя бързо и ефикасно. 22лр освен ако не си много късметлия няма как да го направи.
И да. Насочвал съм и са ми насочвали. Друга тема.
Не можеш, а и няма база за сравнение между въздушна пушка и 22. Правилно си схванал логиката ми. В щатите законово нещата стоя по съвсем друг начин, а това е сериозна тема за размисъл. Има една поговорка, че извадиш ли пистолета трябва да го използваш! Затова винаги се търси начин да се избегне това, а не да се стига до края.
Разрешително ще има със сигурност. Не съм охранител към СОТ. За самоохрана, нямам предвид борба със закоравели престъпници, просто оръжието си е оръжие. Ако успея да гръмна на курса и с двата калибъра, предполагам ще усетя разликата. Щом е толкова голяма според някои хора... Повече се интересувам коя марка и модел да е, какви аксесоари стават. По-горе съм описал в каква последователност ми харесват, определени марки.
Sent from my MI 3W using Tapatalk
Sent from my MI 3W using Tapatalk
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Пистолета нямаше никакъв смисъл, докато си живеехме нормално.
Сега с Аллах Акбар ситуацията май си става задължителна вещ. При спор на пътя е напълно безполезен и безсмислен ама ако се получи нещо като във Франция направо си ти трябва. И колкото по-голям и смъртоносен, толкова по-добре.
Сега с Аллах Акбар ситуацията май си става задължителна вещ. При спор на пътя е напълно безполезен и безсмислен ама ако се получи нещо като във Франция направо си ти трябва. И колкото по-голям и смъртоносен, толкова по-добре.
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
bum_bum написа:Пистолета нямаше никакъв смисъл, докато си живеехме нормално.
Тук си прав! Но!
В такава ситуация е много важен психологическия фактор на стрелбата, шума, светлината, рикошетите. Всичко това оказва огромно влияние на човек, който никога не са бил в такава среда. Първата му реакция ще бъде да се наведе, обърне и потърси път за бягство, а не да извади пистолета. Даже ще забрави, че носи оръжие. Много малко ще потърсят удобно укритие, от което да имат пряка видимост към нападателя, от което зависи дали ще има възможност да го употреби. Не очаквайте, че хора като камикадзетата ще се скрият като се стреля по тях. Те отиват с ясната мисъл, че няма да се върнат живи. Българския народ, не е подготвен за такъв сценарии. Всеки си вика, че тук такова нещо няма да стане, но......дано и не става.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Така е. Аз в престрелка не съм участвал, но помня какъв е звука на 20 калашника, които стрелят едновременно около теб. Ако стане ненадейно и осъзнаеш, че всъщност се целят в теб е 100 пъти по-лошо.
И все пак в такава ситуация подготвен или не все пак е по-добре да имаш един пистолет, отколкото да нямаш нищо.
Иначе за ежедневна сигурност и самозащита един спрей е многократно по-ефикасен, сигурен и практичен.
И все пак в такава ситуация подготвен или не все пак е по-добре да имаш един пистолет, отколкото да нямаш нищо.
Иначе за ежедневна сигурност и самозащита един спрей е многократно по-ефикасен, сигурен и практичен.
LiTtLeRoCk написа:bum_bum написа:Пистолета нямаше никакъв смисъл, докато си живеехме нормално.
Тук си прав! Но!
В такава ситуация е много важен психологическия фактор на стрелбата, шума, светлината, рикошетите. Всичко това оказва огромно влияние на човек, който никога не са бил в такава среда. Първата му реакция ще бъде да се наведе, обърне и потърси път за бягство, а не да извади пистолета. Даже ще забрави, че носи оръжие. Много малко ще потърсят удобно укритие, от което да имат пряка видимост към нападателя, от което зависи дали ще има възможност да го употреби. Не очаквайте, че хора като камикадзетата ще се скрият като се стреля по тях. Те отиват с ясната мисъл, че няма да се върнат живи. Българския народ, не е подготвен за такъв сценарии. Всеки си вика, че тук такова нещо няма да стане, но......дано и не става.
Тука си абсолютно прав и добре си го написал. И друго- в моментна в които някой извади дългоцевно бойно оръжие - ние с пистолетите по- добре да си мислиме за най- късия сигурен начин за отстъпление освен ако нямаш хубаво прикритие от което да му се пробваш- и затова често нося в себе си (особено като съм с децата някъде на кино примерно) 5.7х28 - поне да имам някакъв шанс ...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
А хората, които живеят по селата? В някои села дори няма 1 полицай. Всичко се тараши постоянно... и това е от години.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
bum_bum написа:Така е. Аз в престрелка не съм участвал, но помня какъв е звука на 20 калашника, които стрелят едновременно около теб. Ако стане ненадейно и осъзнаеш, че всъщност се целят в теб е 100 пъти по-лошо.
Звука на падащата гилза и гърмежа на патрона е, един. На свистящия покрай главата ти куршум, който прави рикошира незнайно къде и отива пак незнайно къде е, съвсем, съвсем друг. Ето с този момент трябва да се пребори човек, който се намира, в такава ситуация.
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Чудя се това с талибаните дали ще мине пред КОС

- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
alx написа:LiTtLeRoCk написа:bum_bum написа:Пистолета нямаше никакъв смисъл, докато си живеехме нормално.
Тук си прав! Но!
Тука си абсолютно прав и добре си го написал. И друго- в моментна в които някой извади дългоцевно бойно оръжие - ние с пистолетите по- добре да си мислиме за най- късия сигурен начин за отстъпление освен ако нямаш хубаво прикритие от което да му се пробваш- и затова често нося в себе си (особено като съм с децата някъде на кино примерно) 5.7х28 - поне да имам някакъв шанс ...
Бил съм в подобна ситуация тук в България. Бяхме на рожден ден, на мой приятел, които имаше врагове. В един момент тока в апартамента спря и всички се зачудихме какво става, защото наоколо всичко светеше. Десетина секунди след като тока спря се отвори вратата на стаята, в която бяхме и се чу стрелба с газово оръжие ( разбрах, че е такова по миризмата, която се разнесе и липсата, звука и липсата на рикошети в стаята), всичко живо, което беше в стаята се наведе или избяга в други помещения. Въпреки, че очите ми пареха от газовете се докопах до вратата и я натиснах с тялото си, така успях да притисна ръката на стрелящия, като не му давах възможност да го сочи наляво и дясно. Всичко това се разви в рамките на 10-15 сек.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Phil написа:N.Mihaylovski написа:Не се хаби, няма да ти дадат от КОС разрешително за Закупуване,притежание и носен на КНО, от 2 години се боря с КОС и още не съм се преборил
Е той е написал, че работата му го изисквала...т.е. сигурно е някакъв охранител...Така нещата са доста по-лесни пред КОС.
П.П. На теб защо ти отказват? И съди ли ги?
На мен тактично ми казаха "бойко не дава"
преебаха ме като ме мотаха 1 месец и после не можах да ги съдя защото казаха по давност мина и К%р за мене, този път с адвоката ще ида. защото те не дават бележка, че си подал документите и после ти казват аа мина много време ядеш го, заради това и не дават документ че си входирал документите в КОС
Ако си охранител ти дават разрешително за носене, и като ти свърши смяната го оставяш в касата на работа, много затегнаха нещата, иначе ако имаме оръжие как ще си правят всичките глупости и да ти говорят за мирни протести, нали ще ги застреляме пред парламента
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Е теб са те гърмяли талибаните пък кво ще те уплаши тоя с газеника
Аз вероятно ако усетя рекоширащи до главата ми куршуми ще се насера в гащите. Ясно ми е, че стрелбите в казармата преди 20 години далеч не са ме подготвили за подобна ситуация. Това е нещо с което може да свикнеш единствено ако си бил достатъчно пъти в реална бойна обстановка. Ясно е, че във всички случаи ще се опитвам да избягам или да се покрия някъде. Но със сигурност бих предпочел да имам пистолет в себе си, дори и да не го използвам.

Аз вероятно ако усетя рекоширащи до главата ми куршуми ще се насера в гащите. Ясно ми е, че стрелбите в казармата преди 20 години далеч не са ме подготвили за подобна ситуация. Това е нещо с което може да свикнеш единствено ако си бил достатъчно пъти в реална бойна обстановка. Ясно е, че във всички случаи ще се опитвам да избягам или да се покрия някъде. Но със сигурност бих предпочел да имам пистолет в себе си, дори и да не го използвам.
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
bum_bum написа:Е теб са те гърмяли талибаните пък кво ще те уплаши тоя с газеника![]()
Гърмян заек

свидетелство за боравене с оръжие - можеш да се сдобиеш с такова след като изкараш курс, но това не ти дава право на закупуване, носене и съхранение. То удостоверява, че можеш да боравиш с такова. Всички охранители имат такова.
В другия случай ти се издава разрешително за закупуване, а след това за носене и съхранение. Има и срок, в който трябва да си закупиш оръжието. Пропуснеш ли срока всичко отива на кино. И, пак от начало цялата процедура.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Щом колегата е сигурен, че ще има разрешително и не е към някой СОТ, много вероятно това разрешително да се даде по "втория начин" и колега ще е охранител на някой си уж вип (нищо лично към колегата, всеки трябва да си изкарва парите по някакъв начин). И тук вече темата се изкривява в друга насока - как е възможно да се отказва на хора, които наистина им трябва това оръжие и винаги са имали разрешително, а на хора от "ъндърграунда" да се раздават като подаръци за коледа
Колкото до избора на пищов: отиваш в някое стрелбище и почваш да гърмиш наред с най-популярните, като си харесаш нещо вече започваш да разпитваш за аксесоарите към конкретно този пищов и така.

Колкото до избора на пищов: отиваш в някое стрелбище и почваш да гърмиш наред с най-популярните, като си харесаш нещо вече започваш да разпитваш за аксесоарите към конкретно този пищов и така.
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
Това съм го ползвал и мога да ти кажа, че е удобен за носене и добре приляга в ръката. Не съм имал никакви засечки, а изстрелях много патрони с него. Лесен е за обслужване. Зиг SP 2022 9x19