При уволнение без повод ?
Модератор: Общи модератори
19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: При уволнение без повод ?
Може малко да съм черен, но според мен работниците имат неограничени права по КТ.
Няма съкращаване, ако действаш само по закон. Но работодателя може да приложи всякакви мръсни хватки за да се отърве от нахалния служител (за съжаление и аз имам работа с такива) 
Например - работника казва, че си тръгва след 30 дни и всичко е ОК, но работодателя не може да каже това по закон. Трябва да измисли причина, с куп документи доказателства и т.н. А дисциплинарното уволнение си е е**ти приключението
Общо взето най-правилното е да не подписва по взаимно съгласие. За всяко друго основание може да се съди и/или да получава обезщетение при безработица в максимален срок.

Например - работника казва, че си тръгва след 30 дни и всичко е ОК, но работодателя не може да каже това по закон. Трябва да измисли причина, с куп документи доказателства и т.н. А дисциплинарното уволнение си е е**ти приключението
Общо взето най-правилното е да не подписва по взаимно съгласие. За всяко друго основание може да се съди и/или да получава обезщетение при безработица в максимален срок.
nqmam_bmw написа:stefanoff написа:....Разбира се при такова уволнение, се дължи доста солидно обезщетение
Какво значи "солидно"?![]()
Повече от 6 брутни месечни заплати не могат да ти се изплатят, което не виждам да ти осигури старините.
И докато си се съдите ще минат едно 2-3 години без проблем, което като (ако) те възстановят ще ти се признае за трудов стаж, но в никакъв случай няма да ти изплатят полагащите ти се заплати - 6 бр. макс!
Е 6 малко ли са ? И евентаулно 8 месеца на борсата . Относно "съденето" наскоро един приятел го изяде доста сериозно. Понеже нещата във фирмата му не вървяха, а пък и той си имаше няколко изцепки, от рода да отиде пиян-залян до толкова, че да не може да се чекира на входа, го бяха привикали в човешки ресурси да подпише, че напуска по взаимно съгласие. Да, ама понеже и той беше много чел "правни" форуми, не се съгласи. След месец го изритаха дисциплинарно, без предупреждение, без нищо. Взе си адвокат, съди се, напълно убеден, че ще спечели делото, нон стоп висеше в мобилето да си избира кола, която да си купи с обезщетението

Не Мы такие, Жизнь такая
А бе не се знае с какви хора се забъркваш, някои го приемат лично и отделят много време, разходи и нерви само и само да ти разкажат играта. Аз обикновено предпочитам да не се съдя, т.е. приемам, че отделеното време, нерви и усилия, няма да може да се покрие от това, което ще получа насреща.
© написа:Може малко да съм черен, но според мен работниците имат неограничени права по КТ.Няма съкращаване, ако действаш само по закон. Но работодателя може да приложи всякакви мръсни хватки за да се отърве от нахалния служител (за съжаление и аз имам работа с такива)
Ами не си прав, дори си в голяма грешка- работодателя има почти неограничени права. В крайна той ти предлага договор по който да работиш при него- ако вътре пише правилните неща няма трудности с освобождаването на служителя. Ако обаче се ползва т. нар. "типов/стандартен договор" се стига до това което описваш- работника може да си отиде винаги, а да го изриташ е трудно.
На мен са ми давали договор с условие, че напускането по мое желание става с 6 месечно предизвестие и в този срок трябва да обуча нов служител за моята длъжност + не мога да работя в конкретни 20 компании на каквато и да е длъжност в следващите 10 години, дори и с граждански договор. В същото време дейността ми се контролира по дадена схема и шефа може да ми прекрати договора на всяко 10-то число от месеца ако цифрите са под ниво Х, общо взето поради некадърност- още ли смяташ, че работодателя е прецакан, а?
В друг случай поради малоумен юрист на фирмата си издействах клауза с която през зимния период от 01.12 до 01.04 са длъжни да ми плащат допълнително по сума Х за транспорт до офиса и ми ги плащаха 3 зими поред. Това, че работех нещо като търг. представител, винаги се движех със служебният автомобил и не съм плащал и стотинка за транспорт беше дребна подробност

19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2