Цените на горивата падат, стоките и услугите скачат?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Re: Цените на горивата падат, стоките и услугите скачат?

Мнение от vlad0 » 05 Фев 2016, 13:23

msonic написа:извинявай, но кое точно "не зависи от нас" - потребителите/купувачите? Сега остава да кажеш, че има картел за цената на киселото мляко и кренвиршите :)

Sent from my SM-G870F using Tapatalk

ето почнахме да се поскарваме :)

какъв е потребителския лост да се регулират цените? Мислиш ли, че потребителите имат реален избор като влезнат в магазина или го сменят с друг?

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 05 Фев 2016, 15:10

d_r_a_g_o написа:
K_Ilkov написа:Е ся кво стана, явно за да има ниски цени на хранителните стоки трябва да чакаме М.А.Р.Е.Ш.К.И. да направи верига за хранителни стоки :mhihi:

Ако посмее да влезе при хранителните стоки дори само с 1 хипермаркет гарантирам, че няма да доживее да отвори 2-ри такъв ;)

Верно ли?

Толкова ли е страшен тоя бизнес?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 05 Фев 2016, 16:39

Като всичко останало, в Бг не се нарича бизнес, ако няма поне 100% печалба, а много пъти и е много повече.
Обяснението е, че сме малък пазар и готово.
Всичко вносно е на 100% отгоре от цените на дребно на вън, а това значи че отива на 200% реално, от там нашите неща няма да ги дават за без пари я и тр са надути и готово.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Фев 2016, 20:08

bum_bum написа:Пазара на истинските качествени стоки в България е пазар на продавача. Колкото каже на толкова продава. Няма конкуренция, търсенето донякъде превишава предлагането.

Утре може да каже не 55, а 155лв за кило и ако не искам да ям тебешир от Кауфланд ще си купя или няма да ям нищо. :dunno:

Нали по комунистическо време нямало било нищо. Нямало разнообразие. Имаше там някакви смешни три вида сирена. Е ви на сега разнообразие. Има чедър, медър, пармезан, гауда.. квот ти душа иска. Ма имало било в него калциев двухлорид, имало палмова мазнина, пача и не знам още кво. За къв чеп тогава се натискаме да купуваме едновремешните аналози по 20-30лв килото като има толкова огромен избор от модерните разнообразни сирена за които толкова давахме зор?

Ако някой ме светне от къде да взема БДС стандартите безплатно. Библиотека ли трябва да е? ... ще ви разбия всички митове как по време на комузма храните са били супер здравословни :)

Тези ще са добро начало

БДС 11-87 Мляко краве прясно за консумация. Общи изисквания
БДС 12-82 Мляко кисело българско. Общи изисквания
ОН 18 75602-83 Мляко кисело без добавки
БДС 2651-88 Сирене бяло саламурено от краве мляко
БДС 3370-88 Сирене бяло саламурено смесено (от овче и краве мляко)
БДС 3528-88 Кашкавал от краве мляко Витоша
БДС 14-88 Кашкавал от овче мляко Балкан
БДС 15-88 Сирене бяло саламурено овче
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Фев 2016, 20:24

Едва ли ги има останали някъде из нета.

За сиренето мога да ти гарантирам, че нямаше разрешено нищо повече от мляко и сиреще да се слага в него. Зреенето беше също задължително и се проверяваше според стандарта. Знам и случка при която 90-та година майка ми искаше да изнесе 2-3 тенекии сирене от млекокомбината само дни по-рано (имаше криза за хранителни продукти и нямаше по магазините сирене) и хем, че позаваше човек там и каза че е абсолютно невъзможно който и да е било да изнесе каквото и да е било от камерата за зреене преди да е минало заложеното технологично време. Нито с пари, нито с връзки ставаше.

Говорих скоро и с човек, който е работил в Родопа по това време и ми каза как е ставало съхненето на шпековия салам. Въпреки, че е било промишлено производство нищо общо със сегашната технология. Същия човек е продължил да работи в бранша и след 90-те и за 10-тина години от използваните химии е получил страшни алерии и проблеми и се е наложило да напусне.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 05 Фев 2016, 20:35

Има си плюсове и минуси от храните по комунизма.
Може да са се спазвали срокове на зреене и самите рецепти, но мизерията е била жестока.
Не случайно прясното мляко не издържаше и 1 ден без да се превари. От 100 найлонови кесии поне 10 бяха скъсани винаги, но какво от това, всичко е държавно. При киселото мляко положението с чуждите бактерии беше същото.

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 05 Фев 2016, 20:39

Бирата имаше срок на годност 3 дни, а сега една камара. Обърнах внимание на едни бири в Германия и останах потресен. Срокът на годност беше фантастичен :shock:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Фев 2016, 21:15

alekangg написа:Има си плюсове и минуси от храните по комунизма.
Може да са се спазвали срокове на зреене и самите рецепти, но мизерията е била жестока.
Не случайно прясното мляко не издържаше и 1 ден без да се превари. От 100 найлонови кесии поне 10 бяха скъсани винаги, но какво от това, всичко е държавно. При киселото мляко положението с чуждите бактерии беше същото.

Е те сега ако не го набъхтят с антибиотици да не мислиш, че повече ще държи? А UHT изобщо вече не е мляко, ако и да седи по половин година извън хладилника.

Отделно в нашенското мляко има десетки пъти над нормата микроорганизми. Та за любителите на прясно мляко в днешно време имам кофти новина- пиете големи дози гной и кръв ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 05 Фев 2016, 21:20

А има ги стандартите... не са изчезнали. Но от БДС искат пари за тях.

Иначе око да пипне, ръка да види хаха. За колбасите знам, че пак се де слагали нитрити примерно.

Аз не мисля, че стандарта е проблема, а прозрачността как се приготвя продукта.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 05 Фев 2016, 21:24

larbi написа:Бирата имаше срок на годност 3 дни, а сега една камара. Обърнах внимание на едни бири в Германия и останах потресен. Срокът на годност беше фантастичен :shock:

Пастьоризирана срещу непастьоризирана бира. Няма нищо мистериозно.

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 05 Фев 2016, 21:39

K_Ilkov написа:Верно ли?

Толкова ли е страшен тоя бизнес?

Ей ти груб сценарий- пича решава да създаде да кажем "Ултра-хипер-гига стор Марешки" и тръгне с рогата срещу вериги като Кауфланд и сие. Да кажем и че реши да играе съвсем к**ва и заложи в сметките средна надценка от 5% за всички артикули и да печели от бесните обороти.
Подавам и жокер- в този тип вериги е изключение да намериш стоки с надценка по-ниска от 25%, а това горницата да прескача 50% е нормално... Сам сметни с колко милиона месечно ще бръкне в джоба на големите вериги само с 1 магазин в град като Варна. А сега си помисли за цифрата при 3 магазина в София ;) 1 бензиностанция не може да срине цените в целия град, но един магазин ще го направи при положение, че ходя с колата в такъв магазин, търся ниска цена и качеството ми е последна грижа- ако Лидл-а до вкъщи не свали цените просто ще отида до "Ултра-хипер-гига стор Марешки" за да спестя 5лв. Днес 5лв, утре 5лв. и в края на месеца съм спестил да платя водата и ваучера на детето.
Усети ли що няма да живее дълго?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Фев 2016, 22:21

steeN написа:За колбасите знам, че пак се де слагали нитрити примерно.

Нитрити и нитрати са се слагали още от 18-ти век. Има го документирано в книгите на Карл Май дори :mhihi:

Става въпрос, че ако пише пушено то то е пушено с пушек. Ако пише варено е варено във вода. Ако пише сушено е сушено в сушилня и т.н. В днешно време тези думи нищо не означават.

Давал съм преди примери как надписа 100% натурален сок от нещо си не означава, че в този сок няма добавена вода и захар.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 05 Фев 2016, 22:35

Аз си мисля, че по нашите ширини са ползвали само сол. Иначе за Карл Май съм сигурен, че не са някви химии, а някакво растение... въпреки че съм ги чел сигурно 90% и не помня да има готварски рецепти там хаха

Важно е какво пише на етикета... надписите отвън ги зарежи... въпреки, че ЕУ приеха вече да не може да се казва сок, ако има добавена захар. Реално няма лъжа... 100% натурален е... захарта е натурална :) В щатите има регулация за думата натурален междо другото. И там такъв сок би се продавал без проблем, защото отговаря на дефиницията.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 05 Фев 2016, 22:46

Барут са използвали :mhihi: Калиев нитрат мисля.

От 100% портокал според производителя означава, че е използван целия портокал. Кори, семки и сърцевина. Вече, че има сложена вода и захар това не означава, че не е от 100% портокал. :mhihi: Просто ние мислим за едно, те за друго.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 05 Фев 2016, 23:32

larbi написа:Бирата имаше срок на годност 3 дни, а сега една камара. Обърнах внимание на едни бири в Германия и останах потресен. Срокът на годност беше фантастичен :shock:

Обърни внимание на годността на хляба (особено, който ни го предлагат тук от големите вериги) произведен в Дойчланд (онзи, който е с форма и консистенция на тухла ). :lol:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата