къща от дърво или от тухли?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: къща от дърво или от тухли?

Мнение от bum_bum » 08 Фев 2016, 12:38

pampo написа:
bum_bum написа:Мен ми е ясно, че е заради изолацията ама с хубава тухла също никак няма да е зле. Да не говорим, че няма да дишаш хлороформ и още една торба химии, които със сигурност в крайна сметка убиват голяма част от обитателите на подобни къщи.

Е каква торба химии има в минералната вата, та тя е един от най-чистите изолационни материали?

Според някои минералната вата при стареенето се превръща в канцерогенен прах, който прониква навсякъде в къщата. А торбата химии- обработена е с меламин-формалдехид и фенолни смоли.

d_r_a_g_o написа:....

Аз не споря за плюсове и минуси на тухлите срещу талаша. Това го минахме по-назад вече :mhihi: Чудно ми е защо по-скъпата и трудна работа се прави с бетон и желязо, а по-евтината с талашит. Ако искаш да спестиш време вероятно би било по-добре цялата да е дървена. Освен това този явно не го бърка времето, щото седя на бетонова конструкция от пролетта някъде.

Цена на квадрат с относително хубав керамичен блок е около 40лв за тухлите.

Подобна стена е с два пласта ОСБ, които са 10лв. Минерална вата поне 120мм още 10лв. Паропропусклива мембрана 2.50. Гипсофазер- 10лв. Дървена рамка за цялата работа- още някакви пари. Пирони, винтове и разните там крепежи и накрая какво излиза- около 35лв на квадрат. Колко пък да е по-евтино?

Разлика в труда има ама колко е тя отнесена към цената на цяла една къща? Че тя се строи месеци, дали са работили 1 ден или 5 дни за да ти сложат всички стени дали е голямо перо в бюджета?
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 08 Фев 2016, 14:09

bum_bum написа: Чудно ми е защо по-скъпата и трудна работа се прави с бетон и желязо, а по-евтината с талашит. Ако искаш да спестиш време вероятно би било по-добре цялата да е дървена....

Разлика в труда има ама колко е тя отнесена към цената на цяла една къща? Че тя се строи месеци, дали са работили 1 ден или 5 дни за да ти сложат всички стени дали е голямо перо в бюджета?

То хубаво да е дървена, но тук нямаме нито хубав дървен материал, нито опит в строежа на дървени къщи- то дървото си иска куп неща за да издържи без грижи в следващите 50 и повече години. Тук строим навеси и беседки от дърво- маловажни неща които са много далеч от къща. Трябваха ми скоро рендосани дъски- ако щеш вярвай, но за да намеря 40 прави дъски ми отне 2 дни и съм прехвърлил сигурно 5 кубика материал. Тук реално няма читав дървен материал.
А тази "скъпа и трудна" работа е от бетон понеже това е единственото което държи сградата- има куп други начини за строителство, но нямаме опит с него тук. Ако искаш пробвай да питаш няколко строителя що е то лентов фундамент и има ли почва у нас- пари залагам, че ще има отговори "квой туй нещу?"
Интересно ти колко къщи си построил? Да позная ли- николко. Като почнеш сам да строиш, да мислиш, да плащаш надници на мързелви идиоти и транспорт на материали ще схванеш къде е разликата между 1 и 5 дни работа. Ако не схванеш просто ще плащаш като луд за нищо.
Жокер- материалите за стените от талаш (дървен материал, ОСБ, вата и т.н.) се доставят с максимум 2 курса на бордови камион и се разтоварват за 3 часа и от най-мързеливите общаци. За тухлите имаш поне един Камаз, после ти трябва камион варов разтвор, после идва и цимент- само доставката ти е двойно по-скъпа, а как ще стигнат материалите до мястото си е друга тема. Чувал съм за кранове, но и те струват пари.

Пак казвам- в тази къща ВАЖНОТО е точно бетона, той носи и държи всичко. Стените в случая имат 2-3 прости задачи- да носят прозореца, да държат топло и да изглеждат добре. При положение, че тухлата е най-тежка, най-калпава по топлоизолация и най-трудоемка за изпълнение къде е смисъла да я ползваш? Стените от талаш имат само 1 сериозен недостатък- не можеш да им закачиш отвън тялото на климатика, но това се решава лесно. Но имат едно важно предимство- всеки с малко акъл и можещ да прочете инструкциите може доста успешно да направи такава стена и реално могат да се спестят сериозни суми от надници на разни майстори.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 08 Фев 2016, 14:57

bum_bum написа: Чудно ми е защо по-скъпата и трудна работа се прави с бетон и желязо, а по-евтината с талашит. Ако искаш да спестиш време вероятно би било по-добре цялата да е дървена.

Аз с риск да се повторя - качествената дървена работа е по скъпа от стомано-бетонна. Особено ако става въпрос за големи пространства. Минах по тоя път с моя строеж, един колега дето беше отбелязал " фена на дървото бая бетон е налял". Първо масово конструктори и архитекти се мръщят второ както споменах качествен материал и изработка трудно се намират. Мислех да правя цялата къща дървена, но за онова пространство 7 на 14 метра без подпори дето говорихме -трябваше да карам специални слепени греди от Германия. Като сложа и това ,че отгоре е тераса и хидроизолацията пак е по-трудна и скъпа и сметката не излезе. Втория етаж ще го правя целия дървен обаче.

Относно формалдехида, меламина и т.н. - поне според проучванията нивата им в съвременното производство са незначителни, освен това те се ползват в слепването на шперплат и ОСБ в масивната дървесина ги няма(изключвам слепените греди).
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Фев 2016, 17:03

bum_bum написа:Цена на квадрат с относително хубав керамичен блок е около 40лв за тухлите.

Подобна стена е с два пласта ОСБ, които са 10лв. Минерална вата поне 120мм още 10лв. Паропропусклива мембрана 2.50. Гипсофазер- 10лв. Дървена рамка за цялата работа- още някакви пари. Пирони, винтове и разните там крепежи и накрая какво излиза- около 35лв на квадрат. Колко пък да е по-евтино?

колко е коефициента на топлоизолация на този керамичен блок? щото силно подозирам, че е в пъти по-нисък от този на 2хОСБ, 120мм вата и гипса...

идеята не е че по-евтино. идеята е че е много много по-добре изолирано и лесно за строене.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525ТДС
Мечтае да кара: Е 38 Дизел
Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee

Мнение от \MITETO\ DSB » 08 Фев 2016, 17:38

d_r_a_g_o написа:
bum_bum написа: Чудно ми е защо по-скъпата и трудна работа се прави с бетон и желязо, а по-евтината с талашит. Ако искаш да спестиш време вероятно би било по-добре цялата да е дървена....

...

В грешка си качествен дървен материал в България има ако търсиш по складове дето вчера за набичили дъските нямам как да намериш. :kuku:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 08 Фев 2016, 18:12

alx написа:идеята не е че по-евтино. идеята е че е много много по-добре изолирано и лесно за строене.

Май е и значително по-евтино...

Сега погледнах сайта на Поротерм и виждам там да пише интересни неща:
1- тухлите са за НЕносещи стени- за чий са ми тогава?
2- 38-цата тежи скромните 18 кила бройката и са нужни 16 бройки за 1м2. Простата сметка (18х16х10) показва, че при стена 10м2. теглото на тухлите само е близо 3 тона. При къщата от снимката като нищо има 50-60м2 външни стени- едни 15-на тона излишен товар.
3- вътрешните стени и те ще добавят няколко тона ако са тухла.
4- 40+лв./м2 са само материалите- майстора без пари ли ще работи?
5- На финала едва се докопваме до нормите в закона които са такива, че само на врага си бих пожелал да строи като ги спазва- такива сметки ще плаща, че ще му се завие свят. И разбира се ще прави допълнителна изолация.
6- като махна 15 тона от стените гарантирам, че скелета и фундамента ще ми струват прилична сума по-малко.
7- като бонус ако взема, че НЕ ползвам красивите иначе керемиди на Брамак и подобни които си тежат към 40++ кг./м2 ще спестя набързо още 6-7 тона тегло и цифрата по т.6 нараства

Тъй като гледам за да постигне човек ниски цифри на W/mK ще трябва да забучи и едни 10см. външна изолация- да кажем още 15лв./м2 и гоним вече 60лв. за м2 външна стена. Ако гледаме резултата "имаме външни стени" цената е много близка, но като отидем на "постигната топлоизолация" разликата става огромна.

ПС: Намерете си една термокамера и обект от тухли на груб строеж, определено ще видите интересни неща.

\MITETO\ DSB написа:В грешка си качествен дървен материал в България има ако търсиш по складове дето вчера за набичили дъските нямам как да намериш. :kuku:

Честно казано ми се иска да съм в грешка- чувствай се свободен да ми подадеш 5 линка с координати. Но си мисля, че влагаме различен смисъл в "хубав дървен материал"...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Фев 2016, 18:32

d_r_a_g_o написа:ПС: Намерете си една термокамера и обект от тухли на груб строеж, определено ще видите интересни неща.

о, гледал съм доста завършени къщи с термокамери през зимата... моята я гледам дори всяка зима да видя къде да е следващия проект ;) всички тухлени сгради които съм гледал (дори добре изолирани) са били червени като факли- издишат абсолютно отвсякъде. моята тази зима вече показва малко червено само на прозорците и стъклените капандури...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 08 Фев 2016, 18:35

Не, че разбирам нещо от строителство... но да попитам с тези дървени стени не се ли получава кофти шумоизолация ? Особено за вътрешни стени. На външните да приемем, че има още изолация. Да се чува като пръднат през 2 стаи :lol:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Фев 2016, 18:37

TNT написа:Не, че разбирам нещо от строителство... но да попитам с тези дървени стени не се ли получава кофти шумоизолация ? Особено за вътрешни стени. На външните да приемем, че има още изолация. Да се чува като пръднат през 2 стаи :lol:

да. този момент при вътрешните стени го има. много зависи от гипскартона обаче... ако са облицовани с тънък евтин картон- се чува... но аз примерно съм с 1 инч гипскартон отвътре и нямам оплаквания.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 08 Фев 2016, 18:48

alx написа:о, гледал съм доста завършени къщи с термокамери през зимата...

Умишлено ги пращам на груб строеж- там ще мерят самата тухла и ще се убедят колко са "топли" тухлите. Аз го тествах при съседа като си строи гаража- при гола тухла е ужас, при тухла + 10см. изолация разликата е сериозна, като сложи и сайдинга разликата се увеличи с една идея още.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Фев 2016, 18:49

Само да вметнем, че не говорим за строеж с масивна дървесина (има го и тук и се прави, но цените са леко високи).

d_r_a_g_o написа:Интересно ти колко къщи си построил? Да позная ли- николко. Като почнеш сам да строиш, да мислиш, да плащаш надници на мързелви идиоти и транспорт на материали ще схванеш къде е разликата между 1 и 5 дни работа. Ако не схванеш просто ще плащаш като луд за нищо. .

Две съм построил. Чакам разрешение за строеж на трета.

Въпросната къща, която съм снимал е на главен път с отстояние има-няма няколко метра. Няма проблем с достъпа и доставките. Щом толкова си строил предполагам знаеш, че ги носи камион с кранче и си ги сваля. Не разчиташ на общаците за тая работа. Изявен строител като теб не може да не знае, че си идват и със зидарския разтвор в торбички та няма нужда да поръчваш отделно вар, цимент и пясък. Тухлите с нут и федер се напасват една в друга и зидането става с шейна за нанасяне на зидарията.

alx написа:колко е коефициента на топлоизолация на този керамичен блок? щото силно подозирам, че е в пъти по-нисък от този на 2хОСБ, 120мм вата и гипса...

идеята не е че по-евтино. идеята е че е много много по-добре изолирано и лесно за строене.

Напълно достатъчно за една нискоенергийна сграда. 16см дървени панели с вата са колкото 38см керамичен блок.

BMW_RIDER написа:Относно формалдехида, меламина и т.н. - поне според проучванията нивата им в съвременното производство са незначителни, освен това те се ползват в слепването на шперплат и ОСБ в масивната дървесина ги няма(изключвам слепените греди).

Има ги във всяка слепена дървена плоскост. Достатъчно са във всички мебели, че да ги искаме и във всяка стена.

d_r_a_g_o написа:
bum_bum написа:

Пак казвам- в тази къща ВАЖНОТО е точно бетона, той носи и държи всичко. Стените в случая имат 2-3 прости задачи- да носят прозореца, да държат топло и да изглеждат добре. При положение, че тухлата е най-тежка, най-калпава по топлоизолация и най-трудоемка за изпълнение къде е смисъла да я ползваш? Стените от талаш имат само 1 сериозен недостатък- не можеш да им закачиш отвън тялото на климатика, но това се решава лесно. Но имат едно важно предимство- всеки с малко акъл и можещ да прочете инструкциите може доста успешно да направи такава стена и реално могат да се спестят сериозни суми от надници на разни майстори.

Именно, че е тежка. Нали за това се казва "масивна къща". Топлоизолацията е напълно достатъчна. Можеш да закачиш каквото искаш. Срока на експлоатация е доволно дълъг. Стената ако не я затапиш с някакви гадни изолации е дишаща. Ако я направиш с глинена мазилка влажността в помещението ще се саморегулира до 50% винаги.

Шумоизолацията на вътрешна стена от около 12 см е към 49db, а на 25см керамичен блок за вътрешни стени е 52.

Зидарията на една голяма къща за работа ще ти е колко, три хиляди лева? Ако строиш едни 500 квадрата това ли са сериозните суми спестени от надници на майстори?

Както и да го смятам ако направиш къщата със стоманобетонова конструкция и талашитени стени от една доста голяма къща ако си правиш талашитените стени сам ще спестиш максимум едни 5000лв да речем. При еднакви параметри на топлопроводимост. А в резултат в единия случай имаш 40см масивна стена, в другия 20-тина см талаш, каменна вуна и някакви дишащи найлони. Дал си едни 100к за цялата работа примерно и те притесняват 5к за стените? :dunno:

Но ти тъй като си построил много къщи предполагам добре знаеш, че около 60% от енергозагубите в една къща не са от стените, нали? Та тогава за какви предимства и колко по-добра била изолацията на талаша говорим?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 08 Фев 2016, 19:10

[quote="bum_bum"
Има ги във всяка слепена дървена плоскост. Достатъчно са във всички мебели, че да ги искаме и във всяка стена.
[quote="bum_bum"]

Има ги в мебелите от икея и другите масови боклуци. Хубавите дървени неща се лепят със съвсем друго лепило, което е абсолютно безведно. ОСБ то е една част от панела другото е рамка от парчета иглолистен масив.

Доста "оптимистични" свойства си дал за тухлите, 15 см вата със сигурност не е 38 см тухла, но няма да споря.

За останалите неща особено за спестяванията съм съгласен.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Фев 2016, 19:17

bum_bum написа:Напълно достатъчно за една нискоенергийна сграда. 16см дървени панели с вата са колкото 38см керамичен блок.

Попитах те за конкретни цифри...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 08 Фев 2016, 19:56

Е то трябва да си уникално тъпо говедо за да не си изолираш покрива и да сложиш най-гнусните и евтини стъклопакети, а и коментираме това което не схващаш- "Защо аджеба ползват талаш вместо тухла?", а не покривни конструкции и прозорци. И опитвай да осмисляш общата картинка, а не само елементи:
3 бона за майстори- икономия, според случая липсата на 20 тона тегло може да ми спести още 2-3 бона, ако взема и сам да си правя стените като нищо ще стигна до 10 бона спестени, но нека са 8000лв. Но като добавим и улеснението с комуникациите икономията гарантирано прескача 10 бона. Само пари- понеже аз ще работя няма икономия на време. И получавам същата топлопроводимост като 38-ца тухла, нали така? А ако взема случайно тази икономия от 10 бона да я вложа в стените и получа не 16, а 25см. дървен панел ти какво ще правиш- вдигаш 60см. зид ли?
И не, не съм построил много къщи, но достатъчно за да знам кое е достатъчно като изолация, кое е оправдано да се използва и къде си заслужава да се дават повече пари. И определено днес да строиш с тухли е излишно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Фев 2016, 21:10

alx написа:
bum_bum написа:Напълно достатъчно за една нискоенергийна сграда. 16см дървени панели с вата са колкото 38см керамичен блок.

Попитах те за конкретни цифри...

Предполагам че около 0.14 ще са и двете.

d_r_a_g_o написа:ако взема и сам да си правя стените .

Говорим при равни други условия-майстори и т.н. Иначе изпадаме в някакви теории- ако взема и аз да си пека тухлите, ако взема една лопата да си изкопая дупката и т.н.

Говорим, че спестяването като сума не е кой знае какво. Коефициента на топлопреминаване колкото и да е по-добър едва 40-тина % от загубите са през стените. Струва ли си? До тук от всичко изложено не съм убеден.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата