къща от дърво или от тухли?
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: къща от дърво или от тухли?
pampo написа:bum_bum написа:Мен ми е ясно, че е заради изолацията ама с хубава тухла също никак няма да е зле. Да не говорим, че няма да дишаш хлороформ и още една торба химии, които със сигурност в крайна сметка убиват голяма част от обитателите на подобни къщи.
Е каква торба химии има в минералната вата, та тя е един от най-чистите изолационни материали?
Според някои минералната вата при стареенето се превръща в канцерогенен прах, който прониква навсякъде в къщата. А торбата химии- обработена е с меламин-формалдехид и фенолни смоли.
d_r_a_g_o написа:....
Аз не споря за плюсове и минуси на тухлите срещу талаша. Това го минахме по-назад вече

Цена на квадрат с относително хубав керамичен блок е около 40лв за тухлите.
Подобна стена е с два пласта ОСБ, които са 10лв. Минерална вата поне 120мм още 10лв. Паропропусклива мембрана 2.50. Гипсофазер- 10лв. Дървена рамка за цялата работа- още някакви пари. Пирони, винтове и разните там крепежи и накрая какво излиза- около 35лв на квадрат. Колко пък да е по-евтино?
Разлика в труда има ама колко е тя отнесена към цената на цяла една къща? Че тя се строи месеци, дали са работили 1 ден или 5 дни за да ти сложат всички стени дали е голямо перо в бюджета?
bum_bum написа: Чудно ми е защо по-скъпата и трудна работа се прави с бетон и желязо, а по-евтината с талашит. Ако искаш да спестиш време вероятно би било по-добре цялата да е дървена....
Разлика в труда има ама колко е тя отнесена към цената на цяла една къща? Че тя се строи месеци, дали са работили 1 ден или 5 дни за да ти сложат всички стени дали е голямо перо в бюджета?
То хубаво да е дървена, но тук нямаме нито хубав дървен материал, нито опит в строежа на дървени къщи- то дървото си иска куп неща за да издържи без грижи в следващите 50 и повече години. Тук строим навеси и беседки от дърво- маловажни неща които са много далеч от къща. Трябваха ми скоро рендосани дъски- ако щеш вярвай, но за да намеря 40 прави дъски ми отне 2 дни и съм прехвърлил сигурно 5 кубика материал. Тук реално няма читав дървен материал.
А тази "скъпа и трудна" работа е от бетон понеже това е единственото което държи сградата- има куп други начини за строителство, но нямаме опит с него тук. Ако искаш пробвай да питаш няколко строителя що е то лентов фундамент и има ли почва у нас- пари залагам, че ще има отговори "квой туй нещу?"
Интересно ти колко къщи си построил? Да позная ли- николко. Като почнеш сам да строиш, да мислиш, да плащаш надници на мързелви идиоти и транспорт на материали ще схванеш къде е разликата между 1 и 5 дни работа. Ако не схванеш просто ще плащаш като луд за нищо.
Жокер- материалите за стените от талаш (дървен материал, ОСБ, вата и т.н.) се доставят с максимум 2 курса на бордови камион и се разтоварват за 3 часа и от най-мързеливите общаци. За тухлите имаш поне един Камаз, после ти трябва камион варов разтвор, после идва и цимент- само доставката ти е двойно по-скъпа, а как ще стигнат материалите до мястото си е друга тема. Чувал съм за кранове, но и те струват пари.
Пак казвам- в тази къща ВАЖНОТО е точно бетона, той носи и държи всичко. Стените в случая имат 2-3 прости задачи- да носят прозореца, да държат топло и да изглеждат добре. При положение, че тухлата е най-тежка, най-калпава по топлоизолация и най-трудоемка за изпълнение къде е смисъла да я ползваш? Стените от талаш имат само 1 сериозен недостатък- не можеш да им закачиш отвън тялото на климатика, но това се решава лесно. Но имат едно важно предимство- всеки с малко акъл и можещ да прочете инструкциите може доста успешно да направи такава стена и реално могат да се спестят сериозни суми от надници на разни майстори.
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
bum_bum написа: Чудно ми е защо по-скъпата и трудна работа се прави с бетон и желязо, а по-евтината с талашит. Ако искаш да спестиш време вероятно би било по-добре цялата да е дървена.
Аз с риск да се повторя - качествената дървена работа е по скъпа от стомано-бетонна. Особено ако става въпрос за големи пространства. Минах по тоя път с моя строеж, един колега дето беше отбелязал " фена на дървото бая бетон е налял". Първо масово конструктори и архитекти се мръщят второ както споменах качествен материал и изработка трудно се намират. Мислех да правя цялата къща дървена, но за онова пространство 7 на 14 метра без подпори дето говорихме -трябваше да карам специални слепени греди от Германия. Като сложа и това ,че отгоре е тераса и хидроизолацията пак е по-трудна и скъпа и сметката не излезе. Втория етаж ще го правя целия дървен обаче.
Относно формалдехида, меламина и т.н. - поне според проучванията нивата им в съвременното производство са незначителни, освен това те се ползват в слепването на шперплат и ОСБ в масивната дървесина ги няма(изключвам слепените греди).
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
bum_bum написа:Цена на квадрат с относително хубав керамичен блок е около 40лв за тухлите.
Подобна стена е с два пласта ОСБ, които са 10лв. Минерална вата поне 120мм още 10лв. Паропропусклива мембрана 2.50. Гипсофазер- 10лв. Дървена рамка за цялата работа- още някакви пари. Пирони, винтове и разните там крепежи и накрая какво излиза- около 35лв на квадрат. Колко пък да е по-евтино?
колко е коефициента на топлоизолация на този керамичен блок? щото силно подозирам, че е в пъти по-нисък от този на 2хОСБ, 120мм вата и гипса...
идеята не е че по-евтино. идеята е че е много много по-добре изолирано и лесно за строене.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- \MITETO\ DSB
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 525ТДС
- Мечтае да кара: Е 38 Дизел
- Детайли за колата: Снегорин
http://prntscr.com/c056ee
d_r_a_g_o написа:...bum_bum написа: Чудно ми е защо по-скъпата и трудна работа се прави с бетон и желязо, а по-евтината с талашит. Ако искаш да спестиш време вероятно би било по-добре цялата да е дървена....
В грешка си качествен дървен материал в България има ако търсиш по складове дето вчера за набичили дъските нямам как да намериш.

alx написа:идеята не е че по-евтино. идеята е че е много много по-добре изолирано и лесно за строене.
Май е и значително по-евтино...
Сега погледнах сайта на Поротерм и виждам там да пише интересни неща:
1- тухлите са за НЕносещи стени- за чий са ми тогава?
2- 38-цата тежи скромните 18 кила бройката и са нужни 16 бройки за 1м2. Простата сметка (18х16х10) показва, че при стена 10м2. теглото на тухлите само е близо 3 тона. При къщата от снимката като нищо има 50-60м2 външни стени- едни 15-на тона излишен товар.
3- вътрешните стени и те ще добавят няколко тона ако са тухла.
4- 40+лв./м2 са само материалите- майстора без пари ли ще работи?
5- На финала едва се докопваме до нормите в закона които са такива, че само на врага си бих пожелал да строи като ги спазва- такива сметки ще плаща, че ще му се завие свят. И разбира се ще прави допълнителна изолация.
6- като махна 15 тона от стените гарантирам, че скелета и фундамента ще ми струват прилична сума по-малко.
7- като бонус ако взема, че НЕ ползвам красивите иначе керемиди на Брамак и подобни които си тежат към 40++ кг./м2 ще спестя набързо още 6-7 тона тегло и цифрата по т.6 нараства
Тъй като гледам за да постигне човек ниски цифри на W/mK ще трябва да забучи и едни 10см. външна изолация- да кажем още 15лв./м2 и гоним вече 60лв. за м2 външна стена. Ако гледаме резултата "имаме външни стени" цената е много близка, но като отидем на "постигната топлоизолация" разликата става огромна.
ПС: Намерете си една термокамера и обект от тухли на груб строеж, определено ще видите интересни неща.
\MITETO\ DSB написа:В грешка си качествен дървен материал в България има ако търсиш по складове дето вчера за набичили дъските нямам как да намериш.
Честно казано ми се иска да съм в грешка- чувствай се свободен да ми подадеш 5 линка с координати. Но си мисля, че влагаме различен смисъл в "хубав дървен материал"...
d_r_a_g_o написа:ПС: Намерете си една термокамера и обект от тухли на груб строеж, определено ще видите интересни неща.
о, гледал съм доста завършени къщи с термокамери през зимата... моята я гледам дори всяка зима да видя къде да е следващия проект

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Не, че разбирам нещо от строителство... но да попитам с тези дървени стени не се ли получава кофти шумоизолация ? Особено за вътрешни стени. На външните да приемем, че има още изолация. Да се чува като пръднат през 2 стаи 

TNT написа:Не, че разбирам нещо от строителство... но да попитам с тези дървени стени не се ли получава кофти шумоизолация ? Особено за вътрешни стени. На външните да приемем, че има още изолация. Да се чува като пръднат през 2 стаи
да. този момент при вътрешните стени го има. много зависи от гипскартона обаче... ако са облицовани с тънък евтин картон- се чува... но аз примерно съм с 1 инч гипскартон отвътре и нямам оплаквания.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:о, гледал съм доста завършени къщи с термокамери през зимата...
Умишлено ги пращам на груб строеж- там ще мерят самата тухла и ще се убедят колко са "топли" тухлите. Аз го тествах при съседа като си строи гаража- при гола тухла е ужас, при тухла + 10см. изолация разликата е сериозна, като сложи и сайдинга разликата се увеличи с една идея още.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Само да вметнем, че не говорим за строеж с масивна дървесина (има го и тук и се прави, но цените са леко високи).
Две съм построил. Чакам разрешение за строеж на трета.
Въпросната къща, която съм снимал е на главен път с отстояние има-няма няколко метра. Няма проблем с достъпа и доставките. Щом толкова си строил предполагам знаеш, че ги носи камион с кранче и си ги сваля. Не разчиташ на общаците за тая работа. Изявен строител като теб не може да не знае, че си идват и със зидарския разтвор в торбички та няма нужда да поръчваш отделно вар, цимент и пясък. Тухлите с нут и федер се напасват една в друга и зидането става с шейна за нанасяне на зидарията.
Напълно достатъчно за една нискоенергийна сграда. 16см дървени панели с вата са колкото 38см керамичен блок.
Има ги във всяка слепена дървена плоскост. Достатъчно са във всички мебели, че да ги искаме и във всяка стена.
Именно, че е тежка. Нали за това се казва "масивна къща". Топлоизолацията е напълно достатъчна. Можеш да закачиш каквото искаш. Срока на експлоатация е доволно дълъг. Стената ако не я затапиш с някакви гадни изолации е дишаща. Ако я направиш с глинена мазилка влажността в помещението ще се саморегулира до 50% винаги.
Шумоизолацията на вътрешна стена от около 12 см е към 49db, а на 25см керамичен блок за вътрешни стени е 52.
Зидарията на една голяма къща за работа ще ти е колко, три хиляди лева? Ако строиш едни 500 квадрата това ли са сериозните суми спестени от надници на майстори?
Както и да го смятам ако направиш къщата със стоманобетонова конструкция и талашитени стени от една доста голяма къща ако си правиш талашитените стени сам ще спестиш максимум едни 5000лв да речем. При еднакви параметри на топлопроводимост. А в резултат в единия случай имаш 40см масивна стена, в другия 20-тина см талаш, каменна вуна и някакви дишащи найлони. Дал си едни 100к за цялата работа примерно и те притесняват 5к за стените?
Но ти тъй като си построил много къщи предполагам добре знаеш, че около 60% от енергозагубите в една къща не са от стените, нали? Та тогава за какви предимства и колко по-добра била изолацията на талаша говорим?
d_r_a_g_o написа:Интересно ти колко къщи си построил? Да позная ли- николко. Като почнеш сам да строиш, да мислиш, да плащаш надници на мързелви идиоти и транспорт на материали ще схванеш къде е разликата между 1 и 5 дни работа. Ако не схванеш просто ще плащаш като луд за нищо. .
Две съм построил. Чакам разрешение за строеж на трета.
Въпросната къща, която съм снимал е на главен път с отстояние има-няма няколко метра. Няма проблем с достъпа и доставките. Щом толкова си строил предполагам знаеш, че ги носи камион с кранче и си ги сваля. Не разчиташ на общаците за тая работа. Изявен строител като теб не може да не знае, че си идват и със зидарския разтвор в торбички та няма нужда да поръчваш отделно вар, цимент и пясък. Тухлите с нут и федер се напасват една в друга и зидането става с шейна за нанасяне на зидарията.
alx написа:колко е коефициента на топлоизолация на този керамичен блок? щото силно подозирам, че е в пъти по-нисък от този на 2хОСБ, 120мм вата и гипса...
идеята не е че по-евтино. идеята е че е много много по-добре изолирано и лесно за строене.
Напълно достатъчно за една нискоенергийна сграда. 16см дървени панели с вата са колкото 38см керамичен блок.
BMW_RIDER написа:Относно формалдехида, меламина и т.н. - поне според проучванията нивата им в съвременното производство са незначителни, освен това те се ползват в слепването на шперплат и ОСБ в масивната дървесина ги няма(изключвам слепените греди).
Има ги във всяка слепена дървена плоскост. Достатъчно са във всички мебели, че да ги искаме и във всяка стена.
d_r_a_g_o написа:bum_bum написа:
Пак казвам- в тази къща ВАЖНОТО е точно бетона, той носи и държи всичко. Стените в случая имат 2-3 прости задачи- да носят прозореца, да държат топло и да изглеждат добре. При положение, че тухлата е най-тежка, най-калпава по топлоизолация и най-трудоемка за изпълнение къде е смисъла да я ползваш? Стените от талаш имат само 1 сериозен недостатък- не можеш да им закачиш отвън тялото на климатика, но това се решава лесно. Но имат едно важно предимство- всеки с малко акъл и можещ да прочете инструкциите може доста успешно да направи такава стена и реално могат да се спестят сериозни суми от надници на разни майстори.
Именно, че е тежка. Нали за това се казва "масивна къща". Топлоизолацията е напълно достатъчна. Можеш да закачиш каквото искаш. Срока на експлоатация е доволно дълъг. Стената ако не я затапиш с някакви гадни изолации е дишаща. Ако я направиш с глинена мазилка влажността в помещението ще се саморегулира до 50% винаги.
Шумоизолацията на вътрешна стена от около 12 см е към 49db, а на 25см керамичен блок за вътрешни стени е 52.
Зидарията на една голяма къща за работа ще ти е колко, три хиляди лева? Ако строиш едни 500 квадрата това ли са сериозните суми спестени от надници на майстори?
Както и да го смятам ако направиш къщата със стоманобетонова конструкция и талашитени стени от една доста голяма къща ако си правиш талашитените стени сам ще спестиш максимум едни 5000лв да речем. При еднакви параметри на топлопроводимост. А в резултат в единия случай имаш 40см масивна стена, в другия 20-тина см талаш, каменна вуна и някакви дишащи найлони. Дал си едни 100к за цялата работа примерно и те притесняват 5к за стените?

Но ти тъй като си построил много къщи предполагам добре знаеш, че около 60% от енергозагубите в една къща не са от стените, нали? Та тогава за какви предимства и колко по-добра била изолацията на талаша говорим?
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
[quote="bum_bum"
[quote="bum_bum"]
Има ги в мебелите от икея и другите масови боклуци. Хубавите дървени неща се лепят със съвсем друго лепило, което е абсолютно безведно. ОСБ то е една част от панела другото е рамка от парчета иглолистен масив.
Доста "оптимистични" свойства си дал за тухлите, 15 см вата със сигурност не е 38 см тухла, но няма да споря.
За останалите неща особено за спестяванията съм съгласен.
[quote="bum_bum"]
Има ги в мебелите от икея и другите масови боклуци. Хубавите дървени неща се лепят със съвсем друго лепило, което е абсолютно безведно. ОСБ то е една част от панела другото е рамка от парчета иглолистен масив.
Доста "оптимистични" свойства си дал за тухлите, 15 см вата със сигурност не е 38 см тухла, но няма да споря.
За останалите неща особено за спестяванията съм съгласен.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
bum_bum написа:Напълно достатъчно за една нискоенергийна сграда. 16см дървени панели с вата са колкото 38см керамичен блок.
Попитах те за конкретни цифри...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Е то трябва да си уникално тъпо говедо за да не си изолираш покрива и да сложиш най-гнусните и евтини стъклопакети, а и коментираме това което не схващаш- "Защо аджеба ползват талаш вместо тухла?", а не покривни конструкции и прозорци. И опитвай да осмисляш общата картинка, а не само елементи:
3 бона за майстори- икономия, според случая липсата на 20 тона тегло може да ми спести още 2-3 бона, ако взема и сам да си правя стените като нищо ще стигна до 10 бона спестени, но нека са 8000лв. Но като добавим и улеснението с комуникациите икономията гарантирано прескача 10 бона. Само пари- понеже аз ще работя няма икономия на време. И получавам същата топлопроводимост като 38-ца тухла, нали така? А ако взема случайно тази икономия от 10 бона да я вложа в стените и получа не 16, а 25см. дървен панел ти какво ще правиш- вдигаш 60см. зид ли?
И не, не съм построил много къщи, но достатъчно за да знам кое е достатъчно като изолация, кое е оправдано да се използва и къде си заслужава да се дават повече пари. И определено днес да строиш с тухли е излишно.
3 бона за майстори- икономия, според случая липсата на 20 тона тегло може да ми спести още 2-3 бона, ако взема и сам да си правя стените като нищо ще стигна до 10 бона спестени, но нека са 8000лв. Но като добавим и улеснението с комуникациите икономията гарантирано прескача 10 бона. Само пари- понеже аз ще работя няма икономия на време. И получавам същата топлопроводимост като 38-ца тухла, нали така? А ако взема случайно тази икономия от 10 бона да я вложа в стените и получа не 16, а 25см. дървен панел ти какво ще правиш- вдигаш 60см. зид ли?
И не, не съм построил много къщи, но достатъчно за да знам кое е достатъчно като изолация, кое е оправдано да се използва и къде си заслужава да се дават повече пари. И определено днес да строиш с тухли е излишно.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
alx написа:bum_bum написа:Напълно достатъчно за една нискоенергийна сграда. 16см дървени панели с вата са колкото 38см керамичен блок.
Попитах те за конкретни цифри...
Предполагам че около 0.14 ще са и двете.
d_r_a_g_o написа:ако взема и сам да си правя стените .
Говорим при равни други условия-майстори и т.н. Иначе изпадаме в някакви теории- ако взема и аз да си пека тухлите, ако взема една лопата да си изкопая дупката и т.н.
Говорим, че спестяването като сума не е кой знае какво. Коефициента на топлопреминаване колкото и да е по-добър едва 40-тина % от загубите са през стените. Струва ли си? До тук от всичко изложено не съм убеден.