къща от дърво или от тухли?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: къща от дърво или от тухли?

Мнение от Jordana » 08 Фев 2016, 21:36

Добре де , не е ли по-лесно да се сравни чистата загуба между тухла и дървената плоскост или панел нужна да се оформи такава дебелина ? Изолацията няма какво да я сравнявате , една и съща може да бъде и на тухлата и на дървената барака .
Аз не виждам как панел от две ПДЧ плоскости заковани на рамка ще има кой знае колко по-добра изолация от аналогична дебелина тухла ама както и да е .
Дори да предположим че е така , поставената външна изолация ще изравни до голяма степен разликата и при двата варианта така че остава само цената като критерий.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 08 Фев 2016, 23:34

Забравяте като дойде бай мангау със зегето да пробва стената какво се случва... :mhihi:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Фев 2016, 23:41

Принципно дървените къщи вървят в комплект с оръжие :mhihi: Иначе сериозно, бай Мангау ако иска да влезе ще разбие прозорец или нещо такова принципно. Дори зазидани решетки съм виждал изкъртени от вилата на роднина... зле е като цяло.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 08 Фев 2016, 23:53

bum_bum написа:Предполагам че около 0.14 ще са и двете.

0.14 U е равно на 7.14 R

Погледни в гугъла "R values of building materials".... Формулата е R = 1/ U

Типичната стена от шперплат, вата и гипскартон отвътре е с R между 20 и 30...

А ако се нахъсаш нещо и я направиш с дебелина 40см... Може да я докараш доста повече...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 09 Фев 2016, 0:04

Jordana написа:...Аз не виждам как панел от две ПДЧ плоскости заковани на рамка ще има кой знае колко по-добра изолация от аналогична дебелина тухла ама както и да е .
Дори да предположим че е така , поставената външна изолация ще изравни до голяма степен разликата и при двата варианта така че остава само цената като критерий.

Тоя панел не е кух- вътре се тъпче с минерална вата и тя осигурява топлото, другото е просто рамка. И не, външната изолация НЯМА да изравни нищо понеже мога да сложа 15см. стиропор на всяка стена- затова и не я слагаме в сметките.

bum_bum написа:
d_r_a_g_o написа:ако взема и сам да си правя стените .

Говорим при равни други условия-майстори и т.н. Иначе изпадаме в някакви теории- ако взема и аз да си пека тухлите, ако взема една лопата да си изкопая дупката и т.н.

Говорим, че спестяването като сума не е кой знае какво. Коефициента на топлопреминаване колкото и да е по-добър едва 40-тина % от загубите са през стените. Струва ли си? До тук от всичко изложено не съм убеден.

Да печеш тухли е сложно ама лопата всеки може да размахва- копай бе, кой те спира? Аз да копая не искам, но мога да сглобя 3 гредички, няколко листа ОСБ и гипскартон с вата за пълнеж. ОК, няма да ги правя сам, но няма да плащам и на майстор- 2-ма общаци с малко надзор ще се справят и пак ще спестя някой лев. А сега ми отговори как изравняваш нивото на топлоизолация ако аз вложа спестените няколко бона от труд в същите тези стени и вместо 16см. отида на 25см. стена? Какво правиш- слагаш гипскартон и 10см. вата отвътре ли? А времето, а парите?
И си в голяма грешка като вярваш на тези 40% загуба през стените- това е вярно за някоя панелка може би или къщата на баба ти дето не е ремонтирана основно в последните 40 години, днес през стените губиш повече. При сегашните технологии и материали има десетки начини да свалиш до минимум всички топлинни загуби и тухлата е най-лошият от всички. Има хубави стъклопакети, слагаш и почти забравяш за загубите от там- мерил съм при -15 градуса и външното стъкло беше с 1 градус по-топло от стената на къщата, а вътрешното беше с 3 градуса по-студено от стената в стаята. Разликата е минимална, а спрямо площта на стъклата и на стените си е направо никаква. На тавана забиваш едни 50+см. изолация и забрави от там да избягат и 500 вата годишно. А най-забавно става ако вземеш и сложиш една вентилируема фасада, ама там се оскъпява схемата и макар да се понижават още загубите визуалният ефект е повече от реалната полза.

Вземи сериозно да ме послушаш и замери с термокамера някой строеж като застудее другия месец- заслужава си да вземеш една под наем за няколко, да видиш с очите си как се държат различните материали и ще установиш кое си заслужава парите.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 09 Фев 2016, 0:19

Аз съм живял в дървена къща (основа плоча - всичко друго от дърво) в кв.Бояна и не знам зима, в която да не се е пукала ВиК инсталацията в банята... :mhihi:
Една зима ми беше замръзнала водата и в бойлера. 8)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 09 Фев 2016, 0:51

Ама правете ги по 1 метър тия дървените стени и все тая , ако няма изолация е едно нищо .
топлопроводимост на дървесина талашит 0.2
топлопроводимост на тухла куха - 0,44
В общи линии грубо на 25 см тухлена стена трябва да има 12 см плътен талашит за да имат еднакви загуби . Понеже никой не прави такива талашитени стени , основата от 4 -5 см талашит се комбинира с допълнителна изолация да докара коефициент поне на стандартна тухла .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2016, 1:18

Трудно ще станат сметките по тоя начин.

R е термичното съпротивление. Което се изчислява като делиш дебелината на материала в метри на λ (D/λ).

λ W/(m.K) е коефициента на топлопроводност, който производителя посочва в каталога си и се измерва през 1 м2 от материала с дебелина 1 метър.

И в крайна сметка това, което нас ни интересува е коефициентът на топлопреминаване U [W/m2K] Който се получава като U=1/(∑ R λ+R si+R se) където SI e съпротивление на топлопредаване на вътрешната повърхност, a SE на външната повърхност. Rsi=0.04 m2K/W, а R se= 0.13 m2K/ W

Т.е. коефициента на топлопреминаване на керамичен блок с коефициент на топлопроводимост 0.14 и дебелина 38 см ще бъде R=0.38/0.14 или 2.71+0.04+0.13=2.88 и от там U = 0.35. Това е без никаква изолация, само гола стена.

U на талашитена стена с дебелина от 25см с всичките и там изолации, както я рекламират в този сайт http://easyhome-bg.com/сглобяеми-къщи/енергоефективност ще бъде R=0.25/0.12 или 2.08+0.04+0.13=2.25 Съответно U=0.44

Или както излиза талашита от горния линк е по-зле от тухлата с λ=0.14.

Разрових си тука една оценка за съответствие та предполагам формулите и сметките трябва да са така. Някой ако знае коефициент на топлопроводност на талашитени стени обявени от производител да дава да смятаме.

EDIT: Сега като се замисля тия ахмаци с дървената къща от линка явно бъркат топлопроводност с топлопреминаване и би трябвало да са искали да напишат, че 0.12 е коефициента на топлопреминаване. Не знам иначе за какви пасивни къщи говорят при положение, че не влизат дори в изискванията на наредба 7.

d_r_a_g_o написа: Има хубави стъклопакети, слагаш и почти забравяш за загубите от там- мерил съм при -15 градуса и външното стъкло беше с 1 градус по-топло от стената на къщата, а вътрешното беше с 3 градуса по-студено от стената в стаята. Разликата е минимална, а спрямо площта на стъклата и на стените си е направо никаква.

Хубави, хубави колко да са хубави? Саламандър Блуеволюшън, което е най-доброто може би на нашия пазар и се ползва и при пасивни къщи е 1 W/m2K. И това е супер, щото повечето масови, дето пак ги водят хубави отиват на 1.7. А като сметнеш, че и ги сглабят с гъзовете си и духат отвсякъде със сигурност минават доста над 2.

Ти твърдиш, че разликата вънка-вътре на предполагам далеч по-нисък клас дограма (щото тоя е има-няма 350лв квадрата някъде) е 3 градуса и това било супер. А в същото време тухла с коефициент 0.14, което е 7 пъти по-добре казваш, че е много зле. :dunno: А съотношението ти прозорци:зид едва ли е 1:7, нали? Та помисли пак от къде колко губиш и няма нужда от термокамера за да се сетиш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 09 Фев 2016, 8:55

....Топлопроводността на определен материал, показва количеството топлина, което при подържане на постоянна температура преминава за 1 секунда през повърхност с площ 1 м2 и дебелина 1м, когато температурната разлика между двата края е 1К. Единицата за топлопроводимост е W/mK.

В тази стойност не е взета под внимание дебелината на изолационният материал. Чак след като се избере изолационен материал с определена ламбда и се определи дебелината на изолационният слой (например 5 см), би могла да се предскаже колко добро ще е топлоизолирането (и да се изчисли U-стойността). Колкото по-малка е ламбда-стойността, толкова по-добри са и топлоизолационните качества.....

така че 0.2 и 0.4 W/m*K е коефициент съвсем съотносим и приложим за тухла и дърво преди да се сложи изолацията и да развали и обърка сметките . Сравняваме двата базови материала , за конкретни стени и панели топлинните загуби са друго нещо и трябва да се разчита на производителя , все пак там е добавена и изолацията .

Потребител
Аватар

Мнение от d_r_a_g_o » 09 Фев 2016, 10:50

bum_bum написа:
d_r_a_g_o написа: Има хубави стъклопакети, слагаш и почти забравяш за загубите от там- мерил съм при -15 градуса и външното стъкло беше с 1 градус по-топло от стената на къщата, а вътрешното беше с 3 градуса по-студено от стената в стаята. Разликата е минимална, а спрямо площта на стъклата и на стените си е направо никаква.

Хубави, хубави колко да са хубави? Саламандър Блуеволюшън, което е най-доброто може би на нашия пазар и се ползва и при пасивни къщи е 1 W/m2K. И това е супер, щото повечето масови, дето пак ги водят хубави отиват на 1.7. А като сметнеш, че и ги сглабят с гъзовете си и духат отвсякъде със сигурност минават доста над 2.

Ти твърдиш, че разликата вънка-вътре на предполагам далеч по-нисък клас дограма (щото тоя е има-няма 350лв квадрата някъде) е 3 градуса и това било супер. А в същото време тухла с коефициент 0.14, което е 7 пъти по-добре казваш, че е много зле. :dunno: А съотношението ти прозорци:зид едва ли е 1:7, нали? Та помисли пак от къде колко губиш и няма нужда от термокамера за да се сетиш.

Желателно е да се отбиеш до лекаря- или имаш някакви мисловни отклонения, или недовиждаш и трудно четеш. Повтарям и ще опитам да пиша бавно, та дано схванеш този път:

При темп. на външната стена от -14 температурата на стъклото е -13 градуса.
При темп. на вътрешната стена от +24 градуса температурата на стъклото е +21 градуса.
Тоест разликата вътре-вън е мижавите 38 градуса и понеже гледам те кефи да смяташ ми дай цифра колко е загубата. За да ти е по-лесно- схемата е с 3 стъкла и ако не греша разстоянието между стъклата цифрите са 10+25+8+25+8 и целият стъклопакет излиза общо 76мм., а самата дограма е мисля 115мм. На мен не ми дреме изобщо за цифрите когато лично виждам и усещам, че стъклото има реално еднаква темп. със стената и единственото наистина забележимо по-студено място е касата на прозореца ама понеже обичаш да хвърляш разни числа наляво и надясно смятай и ми се обади като си готов.
Разбира се нито е евтин, нито е лек такъв прозорец, но както казах има неща от които може да се спестят пари без да се губи ефективност и има неща където напротив- е желателно да вложиш повече пари за повече ефективност. Вече 3г. къщата се отоплява с няколко хубави инвертора и отпадна началната идея за локално парно, а лятото климатика упорито се опитва да хване паяжина и да ръждяса от бездействие. Виж, ако слушахме купищата майстори дето ме изкарваха луд за връзване да слагам 40см. изолация на покрива и бях сложил препоръчаният 5см. стиропор и парното, и климатиците нямаше да стоплят тая къща.

Единствено си прав за некадърните монтажници, но това се решава много лесно с два яки шута в гъза на поредният идиот. Ако не го сриташ проблемът си е твой, явно ти си по-голям идиот.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Фев 2016, 12:11

Може ли сайт на производител на този стъклопакет... (ама не дистрибутор, производител).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 09 Фев 2016, 12:31

d_r_a_g_o написа:
bum_bum написа:

Желателно е да се отбиеш до лекаря- или имаш някакви мисловни отклонения, или недовиждаш и трудно четеш. Повтарям и ще опитам да пиша бавно, та дано схванеш този път:

При темп. на външната стена от -14 температурата на стъклото е -13 градуса.
При темп. на вътрешната стена от +24 градуса температурата на стъклото е +21 градуса.
Тоест разликата вътре-вън е мижавите 38 градуса и понеже гледам те кефи да смяташ ми дай цифра колко е загубата. За да ти е по-лесно- схемата е с 3 стъкла и ако не греша разстоянието между стъклата цифрите са 10+25+8+25+8 и целият стъклопакет излиза общо 76мм., а самата дограма е мисля 115мм. На мен не ми дреме изобщо за цифрите когато лично виждам и усещам, че стъклото има реално еднаква темп. със стената и единственото наистина забележимо по-студено място е касата на прозореца ама понеже обичаш да хвърляш разни числа наляво и надясно смятай и ми се обади като си готов.
Разбира се нито е евтин, нито е лек такъв прозорец, но както казах има неща от които може да се спестят пари без да се губи ефективност и има неща където напротив- е желателно да вложиш повече пари за повече ефективност. Вече 3г. къщата се отоплява с няколко хубави инвертора и отпадна началната идея за локално парно, а лятото климатика упорито се опитва да хване паяжина и да ръждяса от бездействие. Виж, ако слушахме купищата майстори дето ме изкарваха луд за връзване да слагам 40см. изолация на покрива и бях сложил препоръчаният 5см. стиропор и парното, и климатиците нямаше да стоплят тая къща.

Единствено си прав за некадърните монтажници, но това се решава много лесно с два яки шута в гъза на поредният идиот. Ако не го сриташ проблемът си е твой, явно ти си по-голям идиот.

Това, че температурата на стъклото и стената е еднаква не означава, че стъклото ще истине по-бавно от стената след като спреш печката.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 09 Фев 2016, 13:27

А, е тва е една интересна насока на тази дискусия.

Важно ли е колко е инертна спрямо промени в температурата една постройка и нейната отоплителна/охладителна система?

Мен ми се струва, че колкото по-инертно толкова по-добре ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2016, 14:40

То точно това е коефициента на топлопреминаване. Колкото е по-нисък, толкова по-бавно материалът предава топлината навън и обратно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 09 Фев 2016, 15:32

Е ви още един хибрид...На тия помагачите им се отели вола с тия 5 палета по 200 тухли, да ги качиме до горе с лебедката.... :mhihi:
IMAG0648.jpg

IMAG0654.jpg

IMAG0651.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата