къща от дърво или от тухли?
Модератор: Общи модератори
Re: къща от дърво или от тухли?
bum_bum написа:Т.е. коефициента на топлопреминаване на керамичен блок с коефициент на топлопроводимост 0.14 и дебелина 38 см ще бъде R=0.38/0.14 или 2.71+0.04+0.13=2.88 и от там U = 0.35. Това е без никаква изолация, само гола стена.
U на талашитена стена с дебелина от 25см с всичките и там изолации, както я рекламират в този сайт http://easyhome-bg.com/сглобяеми-къщи/енергоефективност ще бъде R=0.25/0.12 или 2.08+0.04+0.13=2.25 Съответно U=0.44
Или както излиза талашита от горния линк е по-зле от тухлата с λ=0.14.
мисля, че бъркаш или това което четеш просто е грешно...
ето ти ги R стойностите на различните строителни материали: http://coloradoenergy.org/procorner/stuff/r-values.htm
от нея се вижда следното:
3/4" дебел талашит е 0.94
12" цементен блок/ тухла 1.28
4" дебела тухла 0.80
12" дебела вата 38
за сравнение единично стъкло е 0.91, но при изчисления е прието да е еталон със стойност 1.00
хайде сега ми кажи при една и съща дебелина на стената по коя технлогия ще постигнеш по-добра изолация? като изобщо не говориме цена и усилие за построяване...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Чета въпросната наредба 7. В страната за изчисляване на изолацията се използва коефициентът на топлопреминаване. Съпротивлението на топлопроводност е реципрочна негова стойност.
Аз не споря, че 1см вата е равен на 1см тухла. И при сметката със сглобяемата къща казах, че вероятно са сгрешили термина.
Интересно би било да се намери модел в който да се заложи изолацията на покрива, стените, прозорците и вратите и да се изчисли общия коефициент на топлопреминаване на къщата. После да си играем с този на стените и да видим какво се получава. Има такъв, но го ползват проектантите по енергийна ефективност само предполагам.
Аз не споря, че 1см вата е равен на 1см тухла. И при сметката със сглобяемата къща казах, че вероятно са сгрешили термина.
Интересно би било да се намери модел в който да се заложи изолацията на покрива, стените, прозорците и вратите и да се изчисли общия коефициент на топлопреминаване на къщата. После да си играем с този на стените и да видим какво се получава. Има такъв, но го ползват проектантите по енергийна ефективност само предполагам.
bum_bum написа:Чета въпросната наредба 7, страната за изчисляване на изолацията се използва коефициентът на топлопреминаване. Съпротивлението на топлопроводност е реципрочна негова стойност.
има разбира се такъв модел и калкулатори. вика му се "manual j load calculation"...
потърси във форума- чини ми се, че бях писал за това и бях давал примери и калкулатори...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
38 см от модерните керамични тухли е равна на 5-6 см EPS или вата с висока плътност. Като ти кажат търговците ,че няма нужда от изолация има предвид, че се равнява на 25 обикновенна тухла + 5 см. изолация.
Но дори и да приемем ,че има керамична тухла равна на 15 см вата, проблема при тухлите остава, че между всеки ред и празнина имаш циментово лепило което е термо-мост. И затова вярно като се погледнат на термокамера и са на решетка тухлените къщи без изолация. А и бетона щеш, не щеш му слагаш изолация.
Аз не знам някой да строи с керамични тухли без допълнителна изолация, изключение прави съм гледал по разни предавания където правят двоен зид по средата с вата и дори няма стоманобетонно скеле, стените носят къщата.
Но дори и да приемем ,че има керамична тухла равна на 15 см вата, проблема при тухлите остава, че между всеки ред и празнина имаш циментово лепило което е термо-мост. И затова вярно като се погледнат на термокамера и са на решетка тухлените къщи без изолация. А и бетона щеш, не щеш му слагаш изолация.
Аз не знам някой да строи с керамични тухли без допълнителна изолация, изключение прави съм гледал по разни предавания където правят двоен зид по средата с вата и дори няма стоманобетонно скеле, стените носят къщата.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Някой може ли да каже дали имат почва т.нар. "пасивни къщи" в територията?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
BMW_RIDER написа:38 см от модерните керамични тухли е равна на 5-6 см EPS или вата с висока плътност. Като ти кажат търговците ,че няма нужда от изолация има предвид, че се равнява на 25 обикновенна тухла + 5 см. изолация.
Според формулките за изчисление 5см ЕПС с λD 0,040 W/mK и стандартна тухла 4-ка за която е прието 0.40 заедно ще дадат U-стойност 0.50, което е доооста далеч от 0.35 на керамичния блок от 38см.
Тъй, че горните твърдения просто не са верни

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
По повод сметките за излоация формулките ги знаем, обаче никогане съм се замислял за логиката, по която, се смята общата топлопроводимост, когато има няколко материала.
Според мен е най-правилно да се прави по следният начин:
Тухла 4-ка - 0,4 W/m^2K
EPS - 0,04 W/m^2K, което при дебелина съответно 5см става 0,04 Х (100/5) = 0,04 х 20 = 0,8 W/m^2K
и след това получаваме
Коефициента на тухлата умножен по коефициента на EPS-a - 0,4 х 0,8 = 0,32 W/m^2K за стена изградена от тухлои 4-ки + 5см ЕПС излолация.
Логиката е следната:
За всеки квадратен метър стена имаме предаване на топлина Х от единия материал и каквото се предаде през него отива към следващия(Х * λD на материала * дебелината на стената, изразена като частно от метър), така че излиза, че до втория материал изолация достига по-малко топлина и е редно сметките да се правят на тази база, а не на база изходната стойност.
Такава ли е и вашата логика?
Защото, ако се прави както съм го виждал в някои литературни източници(рекламни брошурки най-вече) - да се събират коефициентите, то излиза малко по-различна сметка от по-горното, а именно 0,4 + 0,8 = 0,48
което ако е така, излиза че, ако сложим и един слой отгоре ХПС 5 см и един слой и вата 5см (не че някой някога ще го нарпави, говорим чисто хипотетично) то ще се влоиши излоацията
Според мен е най-правилно да се прави по следният начин:
Тухла 4-ка - 0,4 W/m^2K
EPS - 0,04 W/m^2K, което при дебелина съответно 5см става 0,04 Х (100/5) = 0,04 х 20 = 0,8 W/m^2K
и след това получаваме
Коефициента на тухлата умножен по коефициента на EPS-a - 0,4 х 0,8 = 0,32 W/m^2K за стена изградена от тухлои 4-ки + 5см ЕПС излолация.
Логиката е следната:
За всеки квадратен метър стена имаме предаване на топлина Х от единия материал и каквото се предаде през него отива към следващия(Х * λD на материала * дебелината на стената, изразена като частно от метър), така че излиза, че до втория материал изолация достига по-малко топлина и е редно сметките да се правят на тази база, а не на база изходната стойност.
Такава ли е и вашата логика?
Защото, ако се прави както съм го виждал в някои литературни източници(рекламни брошурки най-вече) - да се събират коефициентите, то излиза малко по-различна сметка от по-горното, а именно 0,4 + 0,8 = 0,48
което ако е така, излиза че, ако сложим и един слой отгоре ХПС 5 см и един слой и вата 5см (не че някой някога ще го нарпави, говорим чисто хипотетично) то ще се влоиши излоацията

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Точно такава е логиката, както си написал
На същия принцип се смятат радиатори на електронни устройства.
Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
значи по тая логика тухла 4-ка + 5см ЕПС са достатъчни за наредба не знам си коя, а с 10-12см ЕПС ще се покрие и следващата, която по спомен беше 0,17...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Освен всичко друго се смята и средногодишен температурен коефициент който е различен за всеки регион . Преноса на топлина зависи от двете температури - вътрешна и външна . Колкото тази разлика е по-голяма съответно и топлинните загуби са по-големи защото и преноса на топлина е по-голям .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- BMW_dreamer
- кандидат ентусиаст
-
Гледам бая математици сте се събрали тука, коефициенти формули тва онова и още поне 30 страници ще ви отнеме да сметнете това което и най смотания общак бил на 3 обекта знае. В БГ нормална тухлена стена е дебела 25см, такава къща само на измазана тухла коя и външна стена да и пипнеш винаги е кокал при отрицателни температури, зимата за отопление на 100кв отиват 30 кубика дърва и ако с 300 зора парното направи 22 градуса в стаята в 10 часа вечерта то в 8 сутринта градусите са около 12.Аналогична къща направена само от дървени панели с дебелина 25см, пълни с вата 50 кила на кубик се топли с 10 кубика дърва, в южните стаи при слънчев ден парно през деня е излишно и вечер като си легнеш на 22 сутринта ставаш и в стаята е 18.Ако почнем да правим две еднакви по площ и план къщи (100кв) , тухлената я пиши 1 година минимум строеж, дървените панели 3-4 месеца макс при поне на половина по малко работници.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
BMW_dreamer написа:...
+++
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- yordanovdir
- кандидат ентусиаст
-
PHPP – Passive House Planning Package-за хора, които си вадят хляба с това.Май има и демо версия.
Марисан имат един калкулатор в сайта си за стени.
Някой ако иска мога да му пратя една интересна екселска таблица, която е бледо копие на първото, но май е близо до истината.
Мнението ми е, че пасивната къща е нещо прекрасно, но не е по джоба на Българина.За нас са по-скоро нискоенергийните.Във форума "Направи си сам" има информация по въпроса.
Аз предпочитам къщата от масивно дърво, ама по ред причини бих строил с тухла като bum_bum, а ония талашитени бараки не ги хвалете.
Марисан имат един калкулатор в сайта си за стени.
Някой ако иска мога да му пратя една интересна екселска таблица, която е бледо копие на първото, но май е близо до истината.
Мнението ми е, че пасивната къща е нещо прекрасно, но не е по джоба на Българина.За нас са по-скоро нискоенергийните.Във форума "Направи си сам" има информация по въпроса.
Аз предпочитам къщата от масивно дърво, ама по ред причини бих строил с тухла като bum_bum, а ония талашитени бараки не ги хвалете.
- BMW_dreamer
- кандидат ентусиаст
-
Що го захапахте така тоя талашит не знам?Масово тука се ползва влагоустойчив гипсокартон, или гипсфазер отвън и гипсокартон отвътре.
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
Отвън слагат магнезиеви панели, с гипскартон не става