Откраднат Автомобил

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Re: Откраднат Автомобил

Мнение от Николай Диянов » 09 Фев 2016, 16:48

bum_bum написа:Колега, обясни от правна гледна точка този казус ако можеш, че ми е много интересен.

Аз плащам застрахователна премия в началото на годината върху 10 000лв. Тя се изчислява като процент от стойността на автомобила. В края на годината ми го крадат, а аз получавам по-малко. Т.е. съм платил процент върху нещо, което го няма и не ми се възстановява нито стойността върху която е пресметната премията, нито самата премия.

Ами, колега, на първо място такава е законодателната уредба. Имаме си нов Кодекс на застраховането, но там нещата са, както са били и досега- прилага се фактор овехтяване. Освен това в премията, която заплащаш се включва и застрахователната закрила, която ти осигурява застрахователя- тоест във всеки един момент, той да е готов и да има ликвидни средства, с които да ти изплати обезщетение. Това, от юридическа гледна точка се обяснява с естеството на застрахователния договор. Последният се квалифицира като алеаторен- тоест, на практика това означава, че едната от страните, при сключването на договора няма представа в какъв обем и дали въобще ще възникне задължение за плащане. Най- големият проблем идва при определяне действителната стойност на автомобила, тъй като нито едно вещо лице не го интересува и не събира данни относно това дали автомобилът ти е перфектно поддържан, или е последният дарак. Това, както всеки един от нас знае, при автомобили от една марка и модел, прави цялата разлика на света. Именно затова и посъветвах колегата да не се занимава, а да се съгласи с предложението на застрахователя.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Фев 2016, 18:38

това е някакво жонглиране с думи което минава в родината само защото "едни хора" така са казали.

ако колата ми е оценена на 100к лева при подписването на годишната застраховка и ми откраднат след 11 месеца очаквам да получа точно 100к лева... ако исках да получа 85000 лева, щях да я застраховам за 85000 лева.

като направят смислено шваке в родината и го спазват - тогава да ми я амортизират на базата на него за 11те месеца овехтяване... до тогава .. 100к са 100к.

аз съм проЗ човек и гледам крайния резултат. защо, как, кой- слабо ме интересува.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 09 Фев 2016, 18:44

интересно ми е на каква сума е била застрахована колата предните години - интересно ми е какво е овехтяването всяка година преди да бъде открадната колата?

Потребител
Аватар

Мнение от gurcayy » 09 Фев 2016, 20:54

Много сте странни, бе. Хем питате, хем ви се казва и като не ви се каже това, което искате, веднага се сърдите и почвате да сипете обиди. На мен ми е през оная работа на колко милиона км е колата на някой или колко пари очаква да му се изплати след 11 мес. Защо се обяснявяте на нас? Кажете го на застрахователя и този, който е писал Закона, щом сте толкова отворени.

А колегата, който е писал, че след 11 мес очаква да му се изплати сумата, написана в полицата - ще ти се дочака чакалото. Успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 09 Фев 2016, 22:33

vlad0 написа:интересно ми е на каква сума е била застрахована колата предните години - интересно ми е какво е овехтяването всяка година преди да бъде открадната колата?

Нямам идея, купих я с това каско и след 5 месеца я откраднаха...
Купил съм я за 8500, за 5 месеца съм дал още 4 к по нея - пълно обслужване, гуми, джанти и т.н... И накрая излиза някакъв форумен разбирач да ми обяснява как сам съм си виновен, че колата ми струвала 5-6 бона, пък съм я застраховал за 10 :kuku: Айде няма нужда ;)
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 09 Фев 2016, 22:48

Ти защо си я застраховал за 10к като си я взел за 8500.
ПС: дано това не го прочете някой от застрахователите.
Реално застрахователите ти плащат парите за колата и пак недоволен. Ти какво искаш да ти платят и горивото което си изразходвал ли?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Потребител
Аватар

Мнение от gurcayy » 09 Фев 2016, 23:04

drago pavlov, би ли споделил от кое не си доволен? Казваш, че си купил колата за 8.5к, застрахователят ти изплаща 7800 лв след 5 месеца. Казваш, че са ти откраднали колата юни месец. Това означава, че е минало почти година от датата, на която е сключено каското? Поправи ме, ако греша. Ако ти се струва, че 700 лв овехтяване е много за година, това е твой проблем. Колко пари си дал за колата след като си я купил - 4к или 40к - това отново си е само и единствено твой проблем. За мен застрахователят е коректен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2016, 23:28

adovet написа:Ти защо си я застраховал за 10к като си я взел за 8500.
ПС: дано това не го прочете някой от застрахователите.
Реално застрахователите ти плащат парите за колата и пак недоволен. Ти какво искаш да ти платят и горивото което си изразходвал ли?

Щото гледат от Шваке и ти казват мин-макс на застрахователната стойност. И ако я беше застраховал на 8500 за колкото я е взел сега щяха да му дадат около 6800.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 09 Фев 2016, 23:38

Еми хубаво само не разбрах от какво е недоволен

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2016, 23:40

Ми недоволен е, че дава премия като за 10к, а му изплащат по-малко.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от adovet » 09 Фев 2016, 23:44

bum_bum написа:Ми недоволен е, че дава премия като за 10к, а му изплащат по-малко.

Много рядко застраховател към края на каското ще ти плати 100%, даже и не съм чул за такъв случай. Ако има някой нека се похвали. Също така е хубаво да се каже дали е имало завеждани щети през миналата година

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 09 Фев 2016, 23:54

Сигурно няма такъв, който плаща 100% в края на годината, за това не спорим.

Нередното е, че дължимата застрахователна премия в началото на периода не отговаря на дължимото обезщетение в края.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 10 Фев 2016, 1:19

drago_pavlov написа:
vlad0 написа:интересно ми е на каква сума е била застрахована колата предните години - интересно ми е какво е овехтяването всяка година преди да бъде открадната колата?

Купил съм я за 8500, за 5 месеца съм дал още 4 к по нея - пълно обслужване, гуми, джанти и т.н... И накрая излиза някакъв форумен разбирач да ми обяснява как сам съм си виновен, че колата ми струвала 5-6 бона, пък съм я застраховал за 10 :kuku: Айде няма нужда ;)

някой с е46ца знае ли как му върви застрахователната сума и как я намаляват с годините?

Потребител
Аватар
Кара: 330i SMG E46 03`
Мечтае да кара: 330i SMG E46 03`

Мнение от burningb0w » 10 Фев 2016, 8:15

vlad0 написа:
drago_pavlov написа:

някой с е46ца знае ли как му върви застрахователната сума и как я намаляват с годините?

За е46 не съм много запознат , но на чисто нов шевролет круз .. Първата година реалната цена на автомобила , втората година след голямата градушка в София , спада беше умопомрачителен .
Падна с над 10 000 лева ...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 10 Фев 2016, 11:04

Аз преди имах Е46 и всяка година застрахователната му стойност падаше с 10%. По принцип има възможност да спазариш и някаква друга - по-ниска или по-висока. Но реално за 5 години в мое притежание с това овехтяване стойността му винаги беше близка до пазарната цена.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата