Какви книги-помагала за C++?
Модератор: Общи модератори
60 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Re: Какви книги-помагала за C++?
Някой не иска ли да научи Demandware/Magento 

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Nedko Anev написа:за C++ ще има още доста работа, и заплащането ще става все повече принципно.
Ще има разбира се, ама някои хора не могат да го проумеят

Nedko Anev написа:Въпроса е да се научиш да мислиш, от там нататък всичко е просто синтаксис
Не съм много съгласен... Трябва да си имаш, поне бегла идея, какво стои за тоя синтаксис
bioz написа:Знаем се тука, всеки си хвали своето ... да ама не.Само ще спомена, че повече от 7 години пиша на c++(и не само) и ако сега реша да започна нещо ново, последния език на който ще го правя е c++ по ред причини, вярно, че има либчета дето малко да улесняват цялата мъка като qt и boost. Колкото до работата ако си напорист винаги може ще се намери, съгласен съм, но колко от фирмите търсят стажанти на c++, все пак става въпрос за човек който е решил да го учи сега. Не на последно място сложността на езика, ами C# учи за няколко месеца пише се буквално с мишката(базик), далеч не може да се сравнява със C++.
За финал - бъдещето е във смартфоните и уеб не във win app, за това в първия си пост написах - java+ADT(android) или c#(web). Толкова от мен
Какво нещо ново? Понякога нямаш избор, нали се сещаш?
Много отгоре-отгоре го гледаш, не личи да имаш 7 години опит с CPP

Можеш ли да предположиш колко редове код седят зад твоето приложение до там долу, голото желязо? И не, не са на иврид писани, а именно на C/C++, за какво QT да говорим, то просто няма място тук, нали се сещаш... И не ги пишат пет човека, а си е цяла индустрия. Има и бая сериозни фирми БГ от тях, някои дори в топ 10 по заплати в бранша. И си тъсят стажанти

Още повече пък с IoT манията дето всеки китаец и всеки гараж ще се юрне да прави хардуер, нали се сещаш, че някой трябва да седне да направи адаптацията към жавата, питоня и разните му там фреймуърци и красоти. Като казах питоня... да не мислиш, че разните му фенси библиотеки са писани на нещо различно от C++? Аз алтернатива на това дето го "плюете" в темата не виждам за системен дивелъпмънт за момента и фактът, че никой "не мо'е го бутне" вече 45 години говори доста

Иначе съм съгласен - не става за бърз дивелъпмънт на апликейшъни и прототипиране. Не му е това идеята, все пак.
Denmark написа:не, че c++ е умрял и няма работа, но според мен е "морално устарял език". иначе се използва доста c/с++ в авто индустрията.
Някаква алтернатива на "морално млад език", че аз не мога да се сетя..? За автомобили там... Верно пръкват се нЕк'ви недоносчета като Rust, ама не им се получава номера нещо

Да не кажете, че се заяждам, с призив за приемственост на чуждата гледна точка, както и по-реална самооценка, прилагам следния (не дотам) хумористичен материал

deyan-enchev написа:Ако целта е най-лесно да се набиеш в IT средите т.е с минимални усилия и старание - стани един FE Dev, научи на ниско ниво един JS, HTML5,CSS3 - не ги броя за езици - и си в играта.

dextuar написа:...Според мен първо да се научи на ООП, после да търси език, но задължително да мине през Java или C# и след това да скача на дълбокото и по low level езици...

dextuar написа:За мен истината в ИТ не е набиването на код, а в изграждането на инфраструктурата

@Bogat-beden, виж хората какво са написали над мен, а и съм напълно съгласен колегата дето каза, че за 1 месец си готов със синтаксиса, но после идва тегавото. Но като цяло, за 1 година подготовка след работа, съчетано с някакви курсове, евентуално, средно до по-интелигентен човек е достатъчно да започне като джуниър девелъпър, мисля аз

Иначе на вебаджийте ви се чудя на нервите и търпението да учите разни фреймуърци дето все ги деприкейтват на има няма 1-2-3 години и все има по-нов и по-модьерен и все си е същата боза. Аз не разбирам, ама поне като си говоря с познати отстрани така изглежда

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Благодаря,дано не ми се сърди автора за питанките ,а и да му е било полезно същевременно надявам се
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:Благодаря,дано не ми се сърди автора за питанките ,а и да му е било полезно същевременно надявам се
Видях, че си писал, че ти е безинтересно... За да ти стане интересно трябва някой да те зариби. Питай брат ти, разгледай някое и друго клипче из нета какви интересни неща правят хората. Купи си едно Raspberry Pi, да кажем. Подкарай един уеб сървър на него. Хостни нещо на него. Пробвай да го достъпваш remotely. Пусни някакви интересни сървиси на него. Напиши някой Андроид апликейшън, да речем, който си говори с тях. Управлявай нещо в къщи от телефона. Измисли нещо за колата с него. Постави си цели. Рови. Зариби се

Лето две и седемнаесто.
- Bogat-Beden
-
-
Ok,мерси отново 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:Благодаря,дано не ми се сърди автора за питанките ,а и да му е било полезно същевременно надявам се
Да и на мен ми е полезно, все пак съм на нулево ниво все още.
Ще взема една книга, за да имам подръка основните неща и ще се мъча и с чуждите издания за напред.
Ще ходя и на курс, няма да е само в нас и с книгата.
- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
Nickelback написа:Denmark написа:не, че c++ е умрял и няма работа, но според мен е "морално устарял език". иначе се използва доста c/с++ в авто индустрията.
Някаква алтернатива на "морално млад език", че аз не мога да се сетя..? За автомобили там... Верно пръкват се нЕк'ви недоносчета като Rust, ама не им се получава номера нещо![]()
Да не кажете, че се заяждам, с призив за приемственост на чуждата гледна точка, както и по-реална самооценка, прилагам следния (не дотам) хумористичен материал![]()
![]()
![]()
е разбира се, за сега, а и за в близко бъдеще ще продължи да се използва. но мисълта ми е, че за много хора не са интересни с/с++.
единствения ми опит със с е от университета, където правих симулация на табло за кола, със скорстомер, малко моторче и скоростна кутия(не буквална скоростна кутия нали). но просто не ми е интересен, и го усещам точно като old school, та затова и написах, че е "марално устарял език".
от друга страна и андроид не ми беше интересен, но последните 2 години му отделям доста време и започна да ме кефи.
иначе работа за програмисти има доста, по-важното според мен e да си избереш област и да бъдеш специалист в нея.
п.п. тoва от снимката може да се каже и за други езици, май по-скоро важи за компанията, за която работиш и мащаба и.
п.п.2. наскоро видях един ван на Jonhson Controls по магистралата, ако не се лъжа те правеха нещо за BMW и мисля имаха офис в София.

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Denmark написа:...
е разбира се, за сега, а и за в близко бъдеще ще продължи да се използва. но мисълта ми е, че за много хора не са интересни с/с++.
единствения ми опит със с е от университета, където правих симулация на табло за кола, със скорстомер, малко моторче и скоростна кутия(не буквална скоростна кутия нали). но просто не ми е интересен, и го усещам точно като old school, та затова и написах, че е "марално устарял език".
от друга страна и андроид не ми беше интересен, но последните 2 години му отделям доста време и започна да ме кефи.
иначе работа за програмисти има доста, по-важното според мен e да си избереш област и да бъдеш специалист в нея.
п.п. тoва от снимката може да се каже и за други езици, май по-скоро важи за компанията, за която работиш и мащаба и.
п.п.2. наскоро видях един ван на Jonhson Controls по магистралата, ако не се лъжа те правеха нещо за BMW и мисля имаха офис в София.
Съгласен съм

Ако Линус Торвалдс, образно казано, merge-не една бъгава функция (на C

Ако Oracle счупят JVM-a (не е писан на Java, JS, Python или нещо подобно, a сещай се на какво...) -> пак милиарди ще изреват, щото сума ти сървъри може да се строшат. Нормално като се пипа кор функционалност . На колкото по ниско ниво - толкова по-лошо. Мащабите са умопомрачителни тук. А че някой е счупил някой уеб фреймуърк, най-много леля Петя да не си отвори БГ-мама примерно. Шегувам се

Джонсън ги купиха Вистеон. Правят интерсни неща май, и не само за БМВ, доколкото знам... И имат 3 етажа C++ програмисти в София в Capital Fort

Лето две и седемнаесто.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Nickelback написа:Bogat-Beden написа:Благодаря,дано не ми се сърди автора за питанките ,а и да му е било полезно същевременно надявам се
Видях, че си писал, че ти е безинтересно... За да ти стане интересно трябва някой да те зариби. Питай брат ти, разгледай някое и друго клипче из нета какви интересни неща правят хората. Купи си едно Raspberry Pi, да кажем. Подкарай един уеб сървър на него. Хостни нещо на него. Пробвай да го достъпваш remotely. Пусни някакви интересни сървиси на него. Напиши някой Андроид апликейшън, да речем, който си говори с тях. Управлявай нещо в къщи от телефона. Измисли нещо за колата с него. Постави си цели. Рови. Зариби се

100% вярно, само дето ти го пращаш малко на ниво системен админ, та ще му се удължи пътя много. Не, че е лошо, то и аз като един друг колега по-горе се забавлявам повече с инфраструктурата на "нещата", та може и колегата да се зариби в тая посока. Диджитъл Оушън имат виртуалки за по 5 долара на месец, като можеш да си я пуснеш с директно ЛАМП, ЛЕМП или къвто стак там искаш инсталиран. Но съм съгласен, че Пи е най-якия начин да се запали човек, а и за Пи с Питон на такива хрумвания може човек да се нагледа в нета, че вдъхновение да искаш. Само дето джоба страда. Аз от както си купих Пи, то не бяха соларни панели, контролери, 4Г флашки. Тва IOT си е ***** мамата и краста....
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
vixx написа:Nickelback написа:Bogat-Beden написа:Благодаря,дано не ми се сърди автора за питанките ,а и да му е било полезно същевременно надявам се
![]()
100% вярно, само дето ти го пращаш малко на ниво системен админ, та ще му се удължи пътя много. Не, че е лошо, то и аз като един друг колега по-горе се забавлявам повече с инфраструктурата на "нещата", та може и колегата да се зариби в тая посока. Диджитъл Оушън имат виртуалки за по 5 долара на месец, като можеш да си я пуснеш с директно ЛАМП, ЛЕМП или къвто стак там искаш инсталиран. Но съм съгласен, че Пи е най-якия начин да се запали човек, а и за Пи с Питон на такива хрумвания може човек да се нагледа в нета, че вдъхновение да искаш. Само дето джоба страда. Аз от както си купих Пи, то не бяха соларни панели, контролери, 4Г флашки. Тва IOT си е ***** мамата и краста....
Съгласен съм, да

И за крастата съм съгласен, верно е голяма

ПитонЯ е прекрасно нещо. За прототипиране и за proof-of-concept в комбинация с Raspberry Pi не знам дали има по-добра комбинация. Но стане ли въпрос за нещо сериозно, човек трябва да си има едно на ум

Защо го казвам това... Ами ако си го бях написал на C, нямаше да имам тоя проблем

Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа: И какво да видя ~30000 инстанции на някакъв системен демон. Библиотеката мемори лийквала, лийквала, та се наср@лаЕ не я ползвам вече
![]()
Защо го казвам това... Ами ако си го бях написал на C, нямаше да имам тоя проблемЗатова скоро няма да ги вкарат тия модерни езици в коли, самолети, realtime поточни линии и т.н. Или поне в safety critical модулите им
айде, айде

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
vlad0 написа:Nickelback написа: И какво да видя ~30000 инстанции на някакъв системен демон. Библиотеката мемори лийквала, лийквала, та се наср@лаЕ не я ползвам вече
![]()
Защо го казвам това... Ами ако си го бях написал на C, нямаше да имам тоя проблемЗатова скоро няма да ги вкарат тия модерни езици в коли, самолети, realtime поточни линии и т.н. Или поне в safety critical модулите им
айде, айдеТова, че някой е написал такава библиотека, не означава, че не може да напише същата на C
Не обвинявай езика за лош софтуер.
Не ме разбираш... Ако крашне нишка в питоня, процеса ти продължава да върви. Ако в C крашне нишка, процеса ти умира, а не продължава да лийква. Само пример... Фундаментално са различни нещата и в повечето пъти нямаш контрол върху какво се случва отдолу... Иначе знам какво имаш в предвид

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Лето две и седемнаесто.
- Bogat-Beden
-
-
Може би като заплата за тези изисквания да не е много,но като за дистанционна работа да е примамливо? Не му разбирам хич,да не ме изядете с парцалите сега
,просто ако някой се оглежда..

60 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4