Поскъпването на билета за градски транспорт в София изглежда
Модератор: Общи модератори
49 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Поскъпването на билета за градски транспорт в София изгл
cod-cdbp написа:Освен това във повечето останали големи градове в България, във всяко превозно средство има постоянен контрольор, който продава билетите - защо трябва някакви лелки да мръзнат зимата в будката зимата, вместо да продават билети в автобуса. Така и контрольори няма да са необходими.
А за заплати откъде

bum_bum написа:pampo написа:На повечето хора работата двупосочно им е на 15, аде макс. 20 км. от дома двупосочно. тва прави 400км на месец или към 4-5000км годишно.
Ако работата ти е на 10км само защо ще ползваш градски транспорт или кола? През 3/4 от времето може да се ползва колело.
Ревем, че София е най-замърсената столица на ЕС. Че горивата скъпи, че градския транспорт скъп.. ми взимаш колелото и газ. За 10км няма да се изпотиш дори и се взимат за половин час максимум. С шосейка и доста по-малко.
Да не говорим, че час спорт на ден на хора които последната им физическа активност е в часа по физическо преди 10-20 години ще се отрази животопроменящо.
Колега, говоря принципно в случая. Аз лично ползвам колело доста активно, повече от автомобил, но вече е бистрена тая тема и се вижда, че масово хората не се чувстват комфортно с колело. То и не е от най-лесните начини за продвижване. Аз лично си имам маршрути из целия град, които са малко по-заобиколни и избягвам максимално всякакви булеварди, големи улици и тн. Но тва ми ковства повече време, не всеки е готов да го отдели. А да се движиш по измислените вело-ленти които начертаха, широки около 40см, докато край теб хвърчат с 80 и ти правят вятър е крайно неприятно. Както и да е, да не навлизаме в проблемите на вело-транспорта, ставаше дума за градския транспорт, който си вдига услугата с 60%, което смятам за крайно нередно, при условие, че ползват и субсидии от общинския бюджет, тоест от данъците ни...
Този ход според мен ще увеличи още повече трафика и съответно замърсяването на градската среда...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Така де, но ако утре вместо да си купим билетчета за 1.60 се качим на колелото билета може да стане и 60 стотинки като започнат да се движат празни автобусите.
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Сам да си, да си караш колело, ама с детето до детската и наобратно, некак си нема да мога...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
http://grist.org/biking/babes-in-bikela ... with-kids/
Възможно е, но след темите за колоезденето и мненията които видях там не бих го направил в България.
Възможно е, но след темите за колоезденето и мненията които видях там не бих го направил в България.
- KPETEH
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30 м50б25
- Мечтае да кара: и да си свирка...
Аз имах предвид и той да си кара колелото. Детската е на Стамболийски, а към 8:30... не виждам как.
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."
- ///M Power
- старши ентусиаст
-
- Кара: си Е65-цата.
bum_bum написа:///M Power написа:.. 2.7 лв. за колата(малка градска кола). .
Аз пак да питам, че никой не ме отрази по-горе. 2.70 за гориво на колата. А масла, филтри, ремъци, накладки, гуми и всякакви ремонти съпътстващи използването на колата безплатни ли са?
Знам, че тук има хора които си записват и пазят всеки разход за колата. Ако споделят с нас ще се види, че 2.70 са всъщност около 4лв, ако колата е кенеф и изобщо не ти пука за нея, съответно поддръжката е само колкото да е на пътя. Ако си както им викат тук "ценител"сумата може и да е 6-7 и нагоре.
За болшинството коли горивото е едва половината от разхода.
Мога всякакви сметки да ти дам, най-бързата е 0,245 ст. на км. за последните 5 г. и 100к + км. (това са всички разходи,записвал съм даже и течноста за чистачки и тн. дреболии, без самата стойност на колата при закупуването). Та минах 20-тина =20*0,245=4,9 лв., да така сметката излиза друга, но ако ползвах нещо друго, а не метрото, трябваше да сменя поне 2 линии, та и там сметките щяха да са други. С тази кола се минава по 15к. на година, тоест такива маршрути няма да и се отразят в друго(което така или иначе се плаща) освен гориво. Но идеята беше друга, столична община не стимулира хората да ползват градския транспорт, и без това е гаден, сега като вдигнат цената ще загуби предимно от тези дето си купуват билети

"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti
- Mario Andretti
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Транспорта е даден на концесия. Което е супер... НО се плаща на километър, а общината продава и следи дали се купуват билети. Ако частната фирма следеше за билетите и от там и идваха приходите... дали щеше да е така? Дали щяха да се разкарват също някакви трошки с места 100 човека с по един вътре до Бистрица, вместо да е маршрутка примерно... и т.н.
Тва като ми го казаха
Ей тва 88 колко съм се возил преди години. Старите червени Икаруси... не знам дали още ги има.
Тва като ми го казаха

KPETEH написа:Сигурно е така, но ако не трябва да се возиш с метрото, ами с автобуса, сметката излиза, най-малкото от комфорта и миризмата... Возил ли си се с 88 примерно... малелей
Ей тва 88 колко съм се возил преди години. Старите червени Икаруси... не знам дали още ги има.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Абе аз питам к'во правим с ония...ъм... ромите... дето винаги ги подминават.... ай сиктир бе...ама е9 малоумна държава сме...само по форумите лаем. И преди да ми скочите - да ходя по протести,които ме засягат....ама винаги я има 100 души,я не... ама иначе по форумите всички недоволстват...
Sent from my SM-G388F using Tapatalk
Sent from my SM-G388F using Tapatalk
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
hell's angel написа:Естонците го направиха безплатен градския, за да намалят задръстванията и замърсяването, а ние ще плащаме по-скъпо та да се возят безплатно мангалите
Колега, това изказване не е особено политически коректно.

- [FF]GODFLESH
- ентусиаст
-
steeN написа:Транспорта е даден на концесия. Което е супер... НО се плаща на километър, а общината продава и следи дали се купуват билети. Ако частната фирма следеше за билетите и от там и идваха приходите... дали щеше да е така? Дали щяха да се разкарват също някакви трошки с места 100 човека с по един вътре до Бистрица, вместо да е маршрутка примерно... и т.н.
Тва като ми го казаха
А ако прочетеш един трудов договор на контрольор от градския...ще паднеш като видиш за всеки отчетен глобен пътник по колко бонус му се дава. Преспокойно с нормална работа всеки ден в края на месеца може да се докарват към 1300-1400лв, чисто. И въпреки това пак не мога да разбера защо не се повишава събираемостта. Толкоз ли сме мързеливо семе..

"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."
- nqmam_bmw
- Потребител
-
[FF]GODFLESH написа:А ако прочетеш един трудов договор на контрольор от градския...
Друго сега се сетих, по повод на контролите....Избрах да уча в една "пропаднала" капиталистическа страна и съответно, предвид големите разстояния, бях с карта за градския (студентска с 50% намаление)...Никога не ме е проверявал никой за карта/билет в градския, а съм пътувал с часове в градския - метро/автобуси. Също никога не съм виждал и изобщо да има някаква контрола от нашенския "модел".

п.с. В София са ме проверявали десетки пъти.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
[FF]GODFLESH написа:...
Не знам. Явно така не става, ама не им пука особено да подобрят нещо. Реално или имаш автомат на входа или има по един човек в автобуса (когато човека е по-евтин от автомата

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- nqmam_bmw
- Потребител
-
Честито на софиянци и гостите на столицата! 

49 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4