Как се възстановявате психически след катастрофа?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Как се възстановявате психически след катастрофа?

Мнение от Stahlblau » 07 Апр 2016, 11:10

Предлагам в тази тема да обсъдим как преживявате тежките инциденти. По принцип който не кара, само той не катастрофира. Четох една статистика, че всеки трети шофьор е претърпял тежък инцидент било то като пасажер или водач. За щастие аз съм имал само леки ПТП-та до момента /дори без участие на други автомобили/, и едно две уникални тройни разминавания от фатални инциденти. Един мой познат беше пасажер и се удариха в стълб с едно момче и двамата бяха в болница около месец със много счупвания, но оцеляха. Шофьора започна да кара отново, но моя познат още ходи с градския транспорт и не иска да чуе за кола. За себе си мога да кажа, че въпреки че беше преди 3 години, още сънувам кошмара с двата камиона които се изпреварват на сляп завой, а аз със 90 км/ч влизам в банкета за да ги избегна. Не знам как го направих. Имах чувството, че не аз а някой друг кривна волана за да ги избегна, но бях сам в колата. Няма кой да е бил. Та вие ако сте открили някакви методи за борба със стреса след тежки инциденти тук е момента да ги споделите, ако желаете.
Поздрави! ;)
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Re: Как се възстановявате психически след катастрофа?

Мнение от ogata » 07 Апр 2016, 11:19

Мисля го 3 дена как можеше да е човек, можеше да съм аз, как ще оправям колата, дали ще дадат пари застрахователите, от къде ще намера части.
После си остава само весела история за разказване и с всяко изминало птп все повече се оглеждаш, минаваш все по-рядко на жълто и почти си се отказал от предимството си, дори и да го имаш. Също така разбираш, че тайната в критична ситуация, не е да набиеш кучките и да гледаш кво става, ами да реагираш, я с волан, я с газ. Такива ситуации те учат, че колана ти е най-добрият приятел. Все пак 5-6 дена трудно дишане си е по-добре от счупен нос.

3 челни с 60-80 с коли около или под 90ти набор. За радост само материални щети.
Ако гледаш черва до тебе сигурно си е филм. Дано не ми се налага да разбирам.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 07 Апр 2016, 12:45

ogata написа:почти си се отказал от предимството си, дори и да го имаш
Tова сигурно е в топ 3 на методите за превенция на тежки катастрофи и особено важи за българския манталитет - "ке умрем ама нема да отстъпим"...

Само пълен дебил може да се възстанови напълно след тежък инцидент, другите си правят изводи и малко или много си коригират поведението на пътя, дори и да не са виновни.
Only dead fish follow the stream...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 07 Апр 2016, 13:01

Номера е вътрешно да пребориш страха си, че нещо такова може да се случи пак и да се качиш на кола скоро след случката. Също така да си си извадил поука от грешките, които си направил или не си за да стигнеш до белята. Няколко вечери сблъсъка ти е пред очите и тогава можеш да мислиш какво е можело да нарпавиш за да го избегнеш. Имам няколко птп-та, вината винаги е била поделена дето се казва (единия ако беше внимавал повече и нямаше да има беля :lol: )
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 07 Апр 2016, 13:05

А случва ли си ве да ги изживявате отново? Примерно на мен ми се случва понякога като вляза в подобен завой като този на който ми се случи мойта случка да получавам нещо като дежа вю? Доста гадно.
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 07 Апр 2016, 13:22

Имам едно тежко ПТП със самосвал, счупих си бедрената кост и имах охлузвания по гърдите. Бях сам в колата, за което съм безкрайно щастлив, защото нямаше да ми е приятно да блокирам в легло друг човек, недай си Боже нещо по-тежко. От тогава нямам страх да шофирам, но вече винаги не едно, а няколко на ум. Гледам кой накъде може да завие, как да се престрои, как да ме засече, как да ми отнемат предимството. Може точно това да ми е психическата травма, но дори и така да е, по-добре да я имам и да знам, че така шофирането ми е едн идея по-спокойно.

MadChicken написа:
ogata написа:почти си се отказал от предимството си, дори и да го имаш
Tова сигурно е в топ 3 на методите за превенция на тежки катастрофи и особено важи за българския манталитет - "ке умрем ама нема да отстъпим"...

Това тук е много вярно! Вече дори да съм дясностоящ в уличките намалям, ако свети зелене продължително време се оглеждам за засилени на жълто.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 07 Апр 2016, 14:23

След като ме удариха(първо птп) ме беше страх известно време да правя обратни завои. След това внимавам много и доста често гледам тия Car Crash Compilations и си вадя изводи, какво може да се направи в някоя ситуация, от къде може да изскочи нещо и т.н. Доста често си спомням точно, как ме удариха. До живот си е. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 07 Апр 2016, 15:53

Kroki написа:След като ме удариха(първо птп) ме беше страх известно време да правя обратни завои. След това внимавам много и доста често гледам тия Car Crash Compilations и си вадя изводи, какво може да се направи в някоя ситуация, от къде може да изскочи нещо и т.н. Доста често си спомням точно, как ме удариха. До живот си е. :)

:yes:
Това с пускането от време на време на Car Crash Compilations върши перфектна работа за превенция :!:
Аз просто станах много по-бдителен ...
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

Аватар

Мнение от Хаос » 07 Апр 2016, 17:18

laviatan написа:
Kroki написа:След като ме удариха(първо птп) ме беше страх известно време да правя обратни завои. След това внимавам много и доста често гледам тия Car Crash Compilations и си вадя изводи, какво може да се направи в някоя ситуация, от къде може да изскочи нещо и т.н. Доста често си спомням точно, как ме удариха. До живот си е. :)

:yes:
Това с пускането от време на време на Car Crash Compilations върши перфектна работа за превенция :!:

И аз изгледах много такива в ютюб, най-вероятно над 50 часа общо
доста поуки могат да се извадят
конфликтните ми ситуации понамаляха, но като се разсеяш/бързаш/телефона/друго забравяш за бдителността и само късмета те спасява

един колега претърпял тежка катастрофа като пасажер се възстановяваше с години, наддаде килограми итн, сигурно 4-5 години му отне да се отърси от преживяното, като със смъртта на близък човек е - трябва си време...
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 07 Апр 2016, 17:23

Досега определено оцелявам и това го оценявам.Участвувах в няколко доста сериозни сблъсъка,по заключение на полицаите все с предимство и без вина,но катастрофите са си явни отвсякъде.Гледаш,имаш опит,внимателен си,скороста никога не ми е била висока,колата в абсолютна изправност,няма някакво особено движение,перфектни рефлекси създадени от времето, и хоп,натрисане! Винаги е толкова бързо и изненадващо,че си трябва време да го осмислиш след това.Вече имам отработен момент на възстановяване.Отивам в най-близката кръчма,поръчвам си някаква напитка от бира до ром,от най-хубавите предлагани там,оставям мисълта си свободна да огрее отвсякъде,вдигам едно последно и си казвам:-Пак беше малкият дявол.Можеше да е и много по-зле.Ставам и след като хлопне вратата на кръчмата зад мен,вече всичко е минало.Влизам в таксито,което ме чака отвън и му казвам,че ако ме прибере за двойно по-дълго време у дома ще му платя двойно. На другият ден имам чувството,че това съм го сънувал и никога не се е случило в действителност.

П.с.Чупените ребра болят доста.Без доктор около месец и половина.Натъртванията и джонгите са до седмица,пак без доктор.Звукът на сгъващите се ламарини-е няма друг такъв звук.Кръвта в устата пада от хубавия алкохол за нула време.Засега толкова на собствен гръб!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 07 Апр 2016, 18:11

Аз... Аз... Не се възстановявам. Има неща за които всеки ден се сещам. И така с години. Затова и сега по пътищата карам консервативно и не поемам рискове. Особено ако съм със семейството.

Моя (лесно написан) съвет е да не правите катастрофи. Че като объркате своя или на други живот е ... За цял живот.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 07 Апр 2016, 18:16

alx написа:Моя (лесно написан) съвет е да не правите катастрофи. Че като объркате своя или на други живот е ... За цял живот.

Е, една ли някой нарочно иска да прави катастрофи, но ... :paranoid:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 07 Апр 2016, 22:56

А аз да попитам има ли някой който да има над милион и половина км и да няма нито едно ПТП?
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 08 Апр 2016, 7:23

laviatan написа:Това с пускането от време на време на Car Crash Compilations върши перфектна работа за превенция :!:

Точно така е. Много по-добре е да си правиш изводи от чуждите катастрофи, отколкото от своите собствени.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
Мечтае да кара: E30 - M3

Мнение от xela » 08 Апр 2016, 7:27

Имам две катастрофи, спомням си ги като че ли бяха вчера. Само Господ ме е спасил да не пострадам или да не пострада някой друг..

При едната, с любимото ми Е34 ударих странично в колоната една Ланчия. Отне ми предимство, карах с не повече от 50км/ч. Ланчията се загъна като кашон и започна да се пързаля с/у едно голямо дере. Спря на сантиметри от него. От колата слязоха 4-ма тинейджъри, шофьора беше взел книжка преди една седмица и беше бял като лист. Не можа да обели дума 30 мин. полицаите се притесниха за него и викнаха линейка... но всичко беше ок..

Следваща

Назад към Извън Темата