Кражба на CAS модул, Е90 фейслифт

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X5 G05

Re: Кражба на CAS модул, Е90 фейслифт

Мнение от rafa224 » 27 Мар 2016, 16:10

А за да се обучи ключ нали трябва да стане през OBD буксата или CAS модула да се разглоби или открадне?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 325i
Мечтае да кара: М3

Мнение от DaveBG » 28 Мар 2016, 12:00

nikolayp написа:най бързите опции, които човек може да направи са:

1. допълнителен имобилайзер - повечето застрахователи поемат поставянето или поне частично. някои го изискват задължително
2. прекъсвач на обд буксата - между 50 и 100 лв
3. секюрити ъпдейт по програма на БМВ - безплатно в БМВ дилърите. спира действието на комфорт модула при избиване на патрона и май не позволява палене при механично отваряне на автомобила

така или иначе ако са решили ще се сбогуваш с автомобила. всички тези неща може евентуално да ги забавят и откажат, защото кражбата на бмв-тата вече е за не повече от 2-3 минути и ако нещо се обърка, може и да си намериш колата сутринта на мястото

Мен ме притеснява че като направиш тия неща и колата ти остава но както беше пуснал снимки един колега в друга тема - взимат всичко което може да се свали на място, режат седалките и накрая за капак пръскат цялата кола с пожарогасител от вътре от яд че не са я взели... Аз ако видя крадец ще го убия на място или поне ще му отрежа ръцете и краката пък после нека лежа в затвор!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 28 Мар 2016, 12:13

DaveBG написа:

1. допълнителен имобилайзер - повечето застрахователи поемат поставянето или поне частично. някои го изискват задължително
3. секюрити ъпдейт по програма на БМВ - безплатно в БМВ дилърите. спира действието на комфорт модула при избиване на патрона и май не позволява палене при механично отваряне на автомобила

така или иначе ако са решили ще се сбогуваш с автомобила. всички тези неща може евентуално да ги забавят и откажат, защото кражбата на бмв-тата вече е за не повече от 2-3 минути и ако нещо се обърка, може и да си намериш колата сутринта на мястото

Мен ме притеснява че като направиш тия неща и колата ти остава но както беше пуснал снимки един колега в друга тема - взимат всичко което може да се свали на място, режат седалките и накрая за капак пръскат цялата кола с пожарогасител от вътре от яд че не са я взели... Аз ако видя крадец ще го убия на място или поне ще му отрежа ръцете и краката пък после нека лежа в затвор!

Като човке чиято кола вече беше открадната веднъж бих казал, че предпочитал да не се разправям повече със застрахователи за пълно обезщетение. Пожарогасителя не е от яд, а за да няма отпечатъци ;)

Сегашната също я разбиха за кражба, но не са успяли заради защитите и нищо не бяха откраднали та не е задължително да ти крадат чарколяците, просто се спира на хубаво осветено място, за да не са спокойни да разглабят интериора.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от koksimir » 28 Мар 2016, 23:31

Лежи ти на тая кълка...

Като цяло не виждам какво има да се говори по темата, доказано е, че BMW като автомобил се краде най-лесно било то защото Ханс е спал или защото желанието на джамбазите е по-голямо - да не изпадаме в подробности.

Тази марка автомобили се държи на охраняван паркинг или подземен гараж с клетка и щора, за да може после като застрахователите се направят на 6 без 10 да им покажеш откъде извира топлата вода. Не знам как хвърляте е така пари за демпферни шайби, турбини и водни помни пък нямате едни 50-100.лв на месец да си пазите колите честно! :smoke:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 29 Мар 2016, 2:29

koksimir написа:Лежи ти на тая кълка...

Като цяло не виждам какво има да се говори по темата, доказано е, че BMW като автомобил се краде най-лесно било то защото Ханс е спал или защото желанието на джамбазите е по-голямо - да не изпадаме в подробности.

Тази марка автомобили се държи на охраняван паркинг или подземен гараж с клетка и щора, за да може после като застрахователите се направят на 6 без 10 да им покажеш откъде извира топлата вода. Не знам как хвърляте е така пари за демпферни шайби, турбини и водни помни пък нямате едни 50-100.лв на месец да си пазите колите честно! :smoke:

И аз тоя въпрос си задавам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 29 Мар 2016, 10:12

Това изказване ми звучи като апел да ползваме платените паркинги :bang: Има не един и два случая собствениците на платени паркинги сами да предизвикват чупене на стъкла или разбиване на коли, за да подканят да се ползват услугите им. както не е един случай на изчезнали коли от платените паркинги, включително на моя колежка изчезна от такъв. Подземните паркинги пък са идеални за гепене и обезкостяване на колата. Моята я държа на парко място но това не ме прави по-спокоен. Напоследък хита е за кражба на колата с паяк и то посред бял ден.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 29 Мар 2016, 10:55

Аз да съм казал, че я спирам по улицата, имам си гараж, но като я разбиха я разбиха в София докато бяхме на концерт - същата вечер от паркинга на Арена Армеец бяха откраднали 4ри коли.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 14 Апр 2016, 12:55

Taruno написа:
DaveBG написа:

Като човке чиято кола вече беше открадната веднъж бих казал, че предпочитал да не се разправям повече със застрахователи за пълно обезщетение. Пожарогасителя не е от яд, а за да няма отпечатъци ;)

Сегашната също я разбиха за кражба, но не са успяли заради защитите и нищо не бяха откраднали та не е задължително да ти крадат чарколяците, просто се спира на хубаво осветено място, за да не са спокойни да разглабят интериора.

За съжаление колега дори осветеното място не ги притеснява. За моята кола ставаше на въпрос. Беше паркирана пред блока 1 година без никакви проблеми освен едно натискане на покрива незнайно от какво (или кого), цялото действие се развива в 6.30 сутринта, когато вече е светло и дори има хора по улиците. Баща ми излезе към 5.30 за работа и колата си е била непокътната все още. По думите на съседка, която е видяла крадеца, сторило й се било, че си размразявам ключалката ( на +10 градуса :kuku: ), та крадецът разбил патрона, влязъл вътре и започнал да си ровичка. В 7.00 излязох за работа и първо забелязах, че колата е с отворени огледала, а аз винаги ги затварям, за да съм сигурен, че съм заключил, и че е 5 метра по-надолу избутаната с друга кола отзад. Толкова е бил нагъл, че си е обучил цели 2 ключа и след като всичко в купето беше разхвърляно, беше си сложил отново капачката на буксата, все едно там нищо не е пипано. Друг го е чакал в кола, паркирана пред блока, метнали са нещата в нея и си тръгнали. Буквално за 5 мин сме се разминали. Съседката няма да я коментирам...

След около 1 седмица, за пръв път след кражбата, паркирам колата пак пред нас. Първо мина един голф с виещ ремък 3 пъти, като всеки път намаляваше точно където бях паркирал - нито някой се качи, нито някой слезе. След около час, дойде една хонда. Спря точно до мен, седя 4, буквално, четири часа, пак нито някой се качи, нито слезе и си тръгна. Ест, цяла нощ не мигнах да я гледам тая кола. И преди някой да ме нарече параноик, последният и единствен път, когато чух някакъв шум откъм паркинга на блока и не станах да видя откъде е, ми разбиха колата и от тогава не лежа на това просто да не се притеснявам. Е вече пред блока не я спирам... Повече не бих купил кола да кажем малко над средния автопарк в страната, ако нямам сигурно място, където да я съхранявам. Роб не мога да и ставам, а и не искам. За съжаление има все още квартали в София, където няма платен паркинг, нито стабилен гараж за под наем. Ако в близост до нас имаше такъв, не бих си позволил да оставя колата да нощува навън. Но все пак все ще се наложи да отидеш някъде, така че явно наистина си е просто до късмет, а и до мерки, които си предприел.

П.С: От застрахователите ест нищо не получих, чакам консултация с един адвокат пък да видим

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 2707E91 » 15 Апр 2016, 8:40

Искрено се надявам и стискам палци да си получиш парите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от rafa224 » 15 Апр 2016, 18:23

Крайно време е от BMW да се замислят за сериозни защити против кражби. Факт е, че последните години това е най крадената марка коли. От застрахователите и полицията зная, че почти няма кражби на Мерцедеси например заради защитите им. Освен това от полицията твърдят,че при продажбата на Камор ауто са изтекли всички кодове и са в ръцете на....

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 15 Апр 2016, 18:39

Върти ми се една идея да криптирам модулите и дори да се смени CAS-а с друг, да няма палене без респонд от друг криптиран модул. Проучвам въпроса и ако става, ще трябва да се пазим само от паяка, но да видим. Ест, никой освен вашия комп с ключа няма да може да й прави и диагностика, но това мога да го преживея :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
Мечтае да кара: M4
Детайли за колата: MPPSK

Мнение от bangelov » 15 Апр 2016, 19:33

Това е добра идея, за жалост софтуерния код на КАС модула не е публичен и реално неможе да се разбере как работи ако не бъркам :?: Иначе ако се забрани по някакъв начин да се добавят нови ключове може би проблема ще се разреши макар че колегата по горе казва че ключовете били изтекли, това ще е кофти ако е така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 15 Апр 2016, 23:52

dextuar написа:Върти ми се една идея да криптирам модулите и дори да се смени CAS-а с друг, да няма палене без респонд от друг криптиран модул. Проучвам въпроса и ако става, ще трябва да се пазим само от паяка, но да видим. Ест, никой освен вашия комп с ключа няма да може да й прави и диагностика, но това мога да го преживея :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Няма нужда от криптиране. Ти ако сложиш друг комплект кас с ключ колата няма как да запали.
Трябва да се чете и моторния флаш за да се изкара ISN -a след това да се кодира, програмира и чак тогава синхронизация за да запали колата с друг кас.
Дори и да се криптира има такъв кас и това е кас 3 плюс със секюрити ъбдейт - /това го има отдавна няма нежна да откриваш топлата вода/, има ключарски програматори който го разбиват крипта за 10 мин.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 15 Апр 2016, 23:56

bangelov написа:Това е добра идея, за жалост софтуерния код на КАС модула не е публичен и реално неможе да се разбере как работи ако не бъркам :?: Иначе ако се забрани по някакъв начин да се добавят нови ключове може би проблема ще се разреши макар че колегата по горе казва че ключовете били изтекли, това ще е кофти ако е така.

Няма такова нещо. Никой не ги прави така нещата просто разбиват колата обучават и ключ за 5 мин и тръгват.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
Мечтае да кара: M4
Детайли за колата: MPPSK

Мнение от bangelov » 16 Апр 2016, 11:36

oci написа:
bangelov написа:Това е добра идея, за жалост софтуерния код на КАС модула не е публичен и реално неможе да се разбере как работи ако не бъркам :?: Иначе ако се забрани по някакъв начин да се добавят нови ключове може би проблема ще се разреши макар че колегата по горе казва че ключовете били изтекли, това ще е кофти ако е така.

Няма такова нещо. Никой не ги прави така нещата просто разбиват колата обучават и ключ за 5 мин и тръгват.

Да да това е ясно, въпроса е че ако се забрани обучението на нов ключ или да може да вкарваш нов ключ не по този начин по който сега става, може да се реши проблема. Но за да го направиш ти трябва самия софуерен код на КАС модула за да видиш как работи той иначе е стреляне насляпо. Най-добре от БМВ да си оправят проблема :)

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93