Житейска драма, как бихте постъпили?
Модератор: Общи модератори
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Re: Житейска драма, как бихте постъпили?
Аз бих направил следното, ако имам възможност и желание да помогна - Покривам 3-4 пълни месечни вноски (макс примерно 6 бр., но не и повече), за да могат хората да си вземат глътка въздух. Убеден съм, че за тях подобна помощ би била безценна и няма да се изразява само в Х лева.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Е те като са си направили сами къщата, ясно че по-хубава няма да намерят. Помогни им ако можеш, ама да не стане после някакъв проблем.
Както казах решението си е твое и е трудно да се вземе - ама и тук никой не може да ти помогне..
Както казах решението си е твое и е трудно да се вземе - ама и тук никой не може да ти помогне..
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Лошо, че си показал че разполагаш с подобна сума пари (щом се е стигнало да искат значи са видяли)
Прецени каква сума пари си склонен да "хвърлиш на вятъра" и им ги дай. Според мен най-добре дай колкото да покрият вноските по кредитната карта за да могат да я закрият след това, изчисти им няколко месечни вноски (от сегашната вноска), а те през това време да рефинансират кредита и да търсят начини как да си покрият остатъка. Така хем вълка сит (хората са получили финансова помощ), хем агнето цяло (твойта чиста християнска душа е спокойна, че е помогнала в нужда).
След това си вадиш изводи с какво си показал, че разполагаш средства настрана и се прикриваш малко от малко поне. Колкото по-малко показваш, толкова по-малко ще ти искат и душата няма да се тормози да ги изхвърли ли тия пари или да ги скатава
Прецени каква сума пари си склонен да "хвърлиш на вятъра" и им ги дай. Според мен най-добре дай колкото да покрият вноските по кредитната карта за да могат да я закрият след това, изчисти им няколко месечни вноски (от сегашната вноска), а те през това време да рефинансират кредита и да търсят начини как да си покрият остатъка. Така хем вълка сит (хората са получили финансова помощ), хем агнето цяло (твойта чиста християнска душа е спокойна, че е помогнала в нужда).
След това си вадиш изводи с какво си показал, че разполагаш средства настрана и се прикриваш малко от малко поне. Колкото по-малко показваш, толкова по-малко ще ти искат и душата няма да се тормози да ги изхвърли ли тия пари или да ги скатава

Всеки си има гледна точка. Единен отговор няма. Но нещата се свеждат до два прости въпроса.
1. Ако се помогне с тези пари- те ще спасят ли положението или само ще отложат банкрута?
2. За себе си- би ли дал тези пари като знаеш почти гарантирано, че няма да ги видиш повече и най- вероятно човека на които ги дадеш няма да ти бъде приятел повече?
Отговори си на тези два въпроса и -твоето- решение ще е на лице.
1. Ако се помогне с тези пари- те ще спасят ли положението или само ще отложат банкрута?
2. За себе си- би ли дал тези пари като знаеш почти гарантирано, че няма да ги видиш повече и най- вероятно човека на които ги дадеш няма да ти бъде приятел повече?
Отговори си на тези два въпроса и -твоето- решение ще е на лице.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Май работа е:
1. Дава парите и след това не са приятели, понеже едно, че ще трябва да се връщат и второ почти сигурно, че ще се искат пари отново, докато откаже.
2. Не дава и скарването не се отлага във времето.
Чак ми е чудно, как има такива дилеми, не стига, че ще помага някой на друг, ами накрая ще му бъдат сърдити и скарани..минал съм по този филм.
1. Дава парите и след това не са приятели, понеже едно, че ще трябва да се връщат и второ почти сигурно, че ще се искат пари отново, докато откаже.
2. Не дава и скарването не се отлага във времето.
Чак ми е чудно, как има такива дилеми, не стига, че ще помага някой на друг, ами накрая ще му бъдат сърдити и скарани..минал съм по този филм.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Всеки си чете и говори каквото му изнася
Аз никъде не прочетох,че хората са се изтупкали на прага на колегата да просят,а вие ги изкарахте просяци
Не виждам смисъл в подобни теми.Ако хората са ти наистина много близки,просто помагаш с каквото можеш.Ти щом си стигнал до теми във форума е ясно колко си съпричастен и колко ще помогнеш.Не се засягай.
И тая тема отива в посоката на Врачанина

Не виждам смисъл в подобни теми.Ако хората са ти наистина много близки,просто помагаш с каквото можеш.Ти щом си стигнал до теми във форума е ясно колко си съпричастен и колко ще помогнеш.Не се засягай.
И тая тема отива в посоката на Врачанина

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
хахах,+1alekangg написа: не стига, че ще помага някой на друг, ами накрая ще му бъдат сърдити и скарани..минал съм по този филм.
Американците май имат приказка-дадеш ли 100 (или колкото са там неголяма сума)пари на някого и не го видиш повече-значи са си стрували парите..

@dreadx

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:хахах,+1alekangg написа: не стига, че ще помага някой на друг, ами накрая ще му бъдат сърдити и скарани..минал съм по този филм.
Американците май имат приказка-дадеш ли 100 (или колкото са там неголяма сума)пари на някого и не го видиш повече-значи са си стрували парите..![]()
@dreadx
Абсолютно вярно!

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Vra4anin написа:(bubsa) написа:И тая тема отива в посоката на Врачанина
Нормално колега. И в двата случая не става дума за лев или два. Ако в моя случай Е60-ките струваха по 5-6-7 хил. лв (а не евро, както е в действителност) и ако в случая на колегата можеше да помогне на Марийка с 2600лв (а е 26000) нямаше да ги има тези теми. Парата определя фукарата, колкото по-висока е сумата, толкова повече те кара да се замисляш и чудиш (което горе долу означава, че щом толкова го мислиш, значи няма нужда да го правиш).
По темата , към автора: недей да бъдеш много драг, освен ако не искаш да си попилееш освен парите, така и нервите и да загубиш тези свои приятели. Пред очите имам няколко такива примера (с даване на пари назаем за именно добри каузи, между роднини и добри приятели) - винаги накрая такива случки завършват зле. Ти ще излезнеш лошия и с даването на тези пари няма да решиш проблемите на тези хора, те ще натрупат нови задължения (просто усещам, че това са тип хора, които не могат да си правят добре сметката). Жалко за "Иванчо", Бог да го прости, но затова се мисли преди да се пристъпва към такива действия, че утре и най-лошото да се случи, да не оставиш след себе си потоп и другите да сърбат тая попара. Още по-малко пък ти като просто приятел (дори не си и от това семейство) да се буташ между шамарите и да се правиш на Серафим. Но ти си преценяваш. Наистина си отговори на въпросите, които alx зададе и тази си дилема я сподели с жената до себе си, виж тя на какво мнение е по въпроса.
Дали е нормално може да спориме много дълго

Има една мъдрост над която можеш да помислиш: Не с пари,а с хора се живее!
А и както всички знаем,никой не си е отнесъл нищо със себе си

Също така и друго ми прави лошо впечатление.В поредица от теми чета как НЕ трябва да се помага

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Напротив, почти всички са на мнение да се помага, но не с такива суми, защото макар и да не е нещо огромно за автора, това не са малко пари, защото не се знае утре дали няма да му потрябват на него тези пари, освен, ако няма 10 пъти по 26к лв, тогава с тях или без тях все едно.
Повечето са на мнение да се помогне с 1-2-3к лв, които да се забравят на момента, като това ми се струва най-разумния вариант и на мен.
Разбира се, някой може да даде и 260к, зависи от това колко е дълбок джоба.
Повечето са на мнение да се помогне с 1-2-3к лв, които да се забравят на момента, като това ми се струва най-разумния вариант и на мен.
Разбира се, някой може да даде и 260к, зависи от това колко е дълбок джоба.
Парите не отлагат банкрута. Те изчистват всички натрупани задължения и свалят вноската по лихва и главница в рамките на поносимото за семейството. Сиреч, хората нямат проблем да плащат сумите за в бъдеще.
Говоря за близки хора, приятели, които познавате от години. Работили сте заедно, живяли сте у тях, ходили сте си на гости и т.н. Просто мъжът умира и жената се за три месеца се оказва в много тежка ситуация. Ножът е опрял в кокъла и практически няма време за разиграване на схеми, местения от град в град и т.н. Помагате или безучастно наблюдавате. Трета възможност просто няма.
Говоря за близки хора, приятели, които познавате от години. Работили сте заедно, живяли сте у тях, ходили сте си на гости и т.н. Просто мъжът умира и жената се за три месеца се оказва в много тежка ситуация. Ножът е опрял в кокъла и практически няма време за разиграване на схеми, местения от град в град и т.н. Помагате или безучастно наблюдавате. Трета възможност просто няма.
Последна промяна BMW_POWER на 24 Апр 2016, 21:42, променена общо 1 път
....все пак дано всичко се развие максимално добре 

Последна промяна M-coupe на 27 Апр 2016, 20:09, променена общо 1 път
..Bayerische Motoren Werke..

- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
alekangg написа: защото не се знае утре дали няма да му потрябват на него тези пари
Направо ти свалям шапка за тази мисъл!!

Точно същото съм изживявал и аз.

За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
alekangg написа:... защото не се знае утре дали няма да му потрябват на него тези пари, освен, ако няма 10 пъти по 26к лв,
ако изпадне в подобна ситуация дано не опре до хората във тази тема, защото ще му се стъжни още повече. Врачанин по думите ти разбирам, че си се обграждал с грешните хора и дори сигурно си им викал приятели, без да искам да се обиждаш от това ми твърдение. Не всеки заслужава помощ, но аз вярвам, че има такива хора които заслужават - такова ми е мисленето. И както казах по-нагоре, няма да позволя да се променя в отрицателна посока от действията на лоши хора и също така няма да карам добри хора да плащат за моя грешна преценка върху лоши хора.
Фидел Кастро написа:alekangg написа: защото не се знае утре дали няма да му потрябват на него тези пари
Направо ти свалям шапка за тази мисъл!!![]()
![]()
Точно същото съм изживявал и аз.
разкажи какво стана и как се оправи, ако мислиш, че може да стане публично?